2024'ün ilk beş aylık enflasyon verilerine göre memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde 17,38'lik bir artış kesinleşti. Haziran enflasyon verilerinin eklenmesiyle bu oranın yüzde 20 ila 21 arasında olması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri için ise altı aylık enflasyon beklentisi baz alındığında yüzde 25 ila 26 arasında zam yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarının yeterli olmadığını itiraf ederek, temmuz ayında bu konuyu masaya yatırma sözü verdi.
24 Haziran 2024

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Türkiye’nin cari işlemler hesabı Nisan 2024'te 5 milyar 285 milyon dolar açık verdi. Yıllıklandırılmış cari açık ise 31 milyar 462 milyon dolar olarak kaydedildi. Merkez Bankası verilerine göre, dış ticaret açığı 7 milyar 649 milyon dolar olurken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 497 milyon dolarlık açık oluştu. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3 milyar 110 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 2 milyar 548 milyon dolar olarak gerçekleşti.
10 Haziran 2024

Gazeteci Fatih Portakal, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücretin 11 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bu bilgiyi iktidar kaynaklarından aldığını belirtti. Ayrıca, işverenlere de bazı kolaylıkların sağlanacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesi için kurulan komisyonun henüz toplanmadığı, ancak iktidarın son kararı verebileceği bilgisi verildi. 2023 başında yapılan son zammın ardından asgari ücret 8 bin 506 lira olmuştu.
6 Haziran 2023

Türkiye'de net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından, ekonomistler ve bazı yorumcular, ülkede çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma Bakanlığı özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücretle çalıştığını belirtirken, işçi örgütleri bu oranın yüzde 60'a yaklaştığını iddia ediyor. Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve Türkiye'nin düşük ücretli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin asgari ücretli çalışan oranı bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığı ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
20 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede asgari ücret artışı ve emekli maaşları konularını ele aldı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve bu maaşın üzerinde olanların durumu görüşüldü. Bakan Bilgin, basın mensuplarının sorusu üzerine asgari ücrete zam yapılacağını ve bunun Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtti.
28 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 24 TV'de yaptığı açıklamada, hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirtti ve temmuz ayında emeklilere kademeli zam yapılacağını duyurdu. Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin farklı gelir gruplarına göre zam alacağını ifade etti. Ayrıca, asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ancak hayat pahalılığı nedeniyle temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenlemenin geleceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

Yılın ilk yarısındaki tahmini yüzde 25 enflasyon oranıyla, memur ve emeklilerin maaşlarına yüzde 20 zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük memur emeklisi maaşı 17 bin liraya yükselecek. İşçi, Bağ-Kur ve tarım emeklileri için de yüzde 25 zam öngörülüyor, bu da en düşük emekli maaşının 10.000 lira olarak korunacağı anlamına geliyor. Memur emeklilerinin maaş zamlarının işçi ve Bağ-Kur emeklileriyle eşitleneceği tahmin ediliyor.
8 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtti. Türkiye'de asgari ücretin Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyelerde olduğu vurgulandı. Emeklilere ise tahmini yüzde 25 zam yapılacak, ancak refah payı verilmeyecek. Türkiye'deki emekli maaşlarının Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler ele alındı.
28 Haziran 2024

2024'ün ilk beş aylık enflasyon verilerine göre memur ve emekli maaşlarına yüzde 17,38 oranında zam yapılacağı kesinleşti. Haziran ayı enflasyon verilerinin eklenmesiyle bu oranın yüzde 20 ila 21 arasında olması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri için de altı aylık enflasyon beklentisi baz alındığında yüzde 25 ila 26 arasında zam yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarının yeterli olmadığını itiraf ederek, temmuz ayında bu konuyu masaya yatırma sözü verdi.
24 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesinde sabit kaldı. İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,9 puan azaldı, ancak genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 16,3'e yükseldi. TÜİK'in verileri tartışmalara yol açarken, DİSK-AR işsiz sayısının 11 milyon 810 bine ulaştığını belirtti.
19 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık 2023 işgücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,8 oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişiye düştü. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,1 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,0 olarak belirlendi. Ayrıca, atıl işgücü oranı 2,1 puan artarak yüzde 24,7'ye yükseldi.
12 Şubat 2024

Türkiye'de sendikalı işçi oranı Ocak 2024'te yüzde 15,22 iken Temmuz 2024'te yüzde 14,80'e düştü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre, sendikalı işçi sayısı 2 milyon 495 bin 423'ten 2 milyon 512 bin 33'e çıkmasına rağmen, toplam işçi sayısındaki artış nedeniyle sendikalılık oranı azaldı. En çok üyesi olan sendika Türk Metal Sendikası olurken, onu Hizmet İş ve Öz Sağlık İş sendikaları takip etti.
24 Temmuz 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli ve memur maaşlarında yüzde 25 oranında bir artış yapılacağını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yıllık enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıklamasının ardından geldi. 2022 yılı ikinci altı aylık dönem için belirlenen enflasyon farkı ise yüzde 15,4 olarak hesaplandı.
3 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı enflasyon oranlarının Kurban Bayramı tatili sebebiyle planlanan tarihten iki gün sonra, 5 Temmuz'da açıklanacağını bildirdi. Normalde 3 Temmuz'da duyurulması beklenen verilerin, bayram tatili nedeniyle iş yerlerinden gecikmeli olarak fiyat raporlarının alınması sebebiyle ertelendiği belirtildi. TÜİK bu değişikliği resmi Twitter hesabından yaptığı bir açıklama ile kamuoyuna duyurdu.
6 Haziran 2023

Hakan Kara, Türkiye'de asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamların ardından vergilere de büyük oranda zam yapıldığını belirtti. Özellikle motorlu taşıtlar, katma değer ve özel tüketim vergilerindeki artışlar dikkat çekiyor. Kara, bir Twitter kullanıcısının sorusuna verdiği yanıtta, temmuz ayında son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonunu göreceğimizi ve 1997'deki yüzde 6,2'lik rekorun rahat geçileceğini tahmin ettiğini ifade etti. Ayrıca, akaryakıt zamlarının Temmuz ve Ağustos aylarında TÜFE enflasyonunu toplamda 2 puan artıracağını ve yıl sonuna kadar dolaylı etkilerle bu artışın 5 puana ulaşabileceğini belirtti.
16 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücretle ilgili ara zammın gündemde olmadığını belirtti. Işıkhan, enflasyon verilerinin olumlu geldiğini ve Aralık ayındaki düşüncelerinin aynı şekilde devam ettiğini ifade etti. Emeklilere temmuz ayında ekstra refah payı verilmesi beklentisiyle ilgili olarak ise temmuz ayını beklemek gerektiğini söyledi. Bu açıklamalar, TÜRK-İŞ ve Birleşik Kamu-İş'in asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dair verileriyle çelişiyor.
15 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı bir programda asgari ücret ve EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT'de yaklaşık bir milyon kişinin ilk maaşını aldığını ve sürecin hızla devam ettiğini belirtti. Asgari ücretin temmuz ayında yeniden değerlendirileceğini, ancak şu an için bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunu seçim vaadi olarak kullanmadığını söyledi ve asgari ücretin yılda bir kez düzenlendiğini, ancak enflasyon nedeniyle altı ayda bir düzenleme yapıldığını belirtti.
28 Nisan 2023
İşaretlediklerim