Osman Kavala, AKP'li Tuğrul Türkeş'in kendisini cezaevinde ziyaret edeceğine dair açıklamasında, babası Alparslan Türkeş'in de yedi yılını hapiste geçirdiğini hatırlatmasına yönelik eleştirileri yadırgadığını belirtti. Kavala, Türkeş'in bu sözlerle babasının çektiği acıları ve bu deneyimin kendisini başkalarının acılarına karşı duyarlı hale getirdiğini anlatmak istediğini ifade etti. Ayrıca, hukukun egemen olduğu bir ülkede her bireyin hayatının ve haklarının eşit derecede değerli olduğunun kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
23 Temmuz 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 24 Ağustos 2024 itibariyle 2 bin 489 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılma kararına rağmen tahliye edilmemiştir. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onamış, yeniden yargılanma talebi ise reddedilmiştir. Kavala'nın serbest bırakılması için tek umut AİHM'dir.
24 Ağustos 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 8 Ağustos 2024 itibariyle 2 bin 473 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'ya 2022 yılında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ve Yargıtay bu kararı 2023 yılında onadı.
8 Ağustos 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 22 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 518 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'ya 2022 yılında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ve Yargıtay bu kararı 2023 yılında onadı.
22 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 519 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'ya 2022 yılında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ve Yargıtay bu kararı 2023 yılında onadı.
23 Eylül 2024

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala davasında yargılamanın yenilenmesi talebini görüşmek üzere yeni bir mahkeme heyeti oluşturulmasına karar verdi. Yeni heyet, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal’ın başkanlığında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak’tan oluşacak. Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin, yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunmuş ve bu talep mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Bu gelişme, Kavala’nın yeniden yargılanma sürecinde infazın durdurularak tahliye edilmesi talebini gündeme getirebilir.
15 Mayıs 2024

İnsan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Yargıtay'ın Gezi davasındaki cezaları onamasına tepki gösterdi. Kavala, 'Yargıtay'ın onama kararı, hukuk ilkelerine ve insan hayatına değer vermeyen bir anlayışın ürünüdür. Bu karar, delil olmadan insanları mahkum etmenin yargıda norm haline geldiğinin en çarpıcı göstergesi olmuştur.' ifadelerini kullandı. Kavala, Gezi davasında 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
30 Eylül 2023

İş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’nın kanun yararına yeniden yargılama talebi reddedildi. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala’nın derhal serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamıştı. Kavala’nın yeniden yargılama talebi daha önce de 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.
5 Temmuz 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, TRT'nin dijital platformunda yayınlanan ve kamu kaynaklarıyla finanse edilen 'Metamorfoz' adlı dizinin kendisi hakkında gerçek dışı bilgiler içerdiğini ve bir 'itibar suikasti' olduğunu belirtti. Kavala, 2058 gündür hapiste olup, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen serbest kalmadı. Kavala, dizide rol alan genç sanatçıların bu projede yer almaktan rahatsızlık duymamalarına üzüldüğünü ifade etti. Ayrıca, Kavala'nın yargılanma süreci ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) başvurusunun reddedilmesi gibi konulara değinildi.
20 Haziran 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebi, 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, yeniden yargılama için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) vereceği bir kararın gerekliliğini belirtti. AİHM, Kavala'nın ikinci başvurusuna öncelik verdiğini ve Türk hükümetinden savunma istediğini duyurdu. Kavala'nın olası yeniden yargılanma ve tahliyesi için tek umut, AİHM'in vereceği karara bağlı.
15 Mayıs 2024

Abdulkadir Selvi, ABD'nin Suriye'de PKK üzerinden tehlikeli bir plan yürüttüğünü iddia ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın PKK-SDG için 'Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi' tanımını kullanması, ABD'nin Suriye topraklarında PKK'ya özerk bir yönetim kurduğunu gösteriyor. Selvi, Türkiye'nin bu duruma gereken yanıtı vereceğinden emin olduğunu ve bu durumun sadece Türkiye'nin değil, Suriye, Rusya ve İran'ın da sorunu olduğunu belirtiyor.
10 Haziran 2024

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, 'Seni başkan yaptırmayacağız' sloganının kendisi tarafından bulunmadığını, bu sloganın telif hakkının Yeşil Sol İstanbul milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder'e ait olduğunu ifade etti. Kavala, başkanlık sisteminin demokrasi için zararlı olacağını sıkça dile getirdiği için sloganın kendisine yakıştırıldığını düşünüyor. Ayrıca, başkanlık sistemi önerisinin çözüm sürecini olumsuz etkileyeceğini ve toplumsal mutabakatla anayasa hazırlanmasını engelleyeceğini savunduğunu belirtti.
27 Nisan 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2019 yılında Osman Kavala'nın tutukluluğunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali olarak değerlendirmişti. Kavala, 2022'de Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye yaptırımlar uygulanabileceği sinyalleri vermişti. Ancak, Avrupa Konseyi İletişim Sorumlusu Daniel Höltgen'e göre, şu anda Konsey'de Türkiye'ye yaptırım uygulama niyeti bulunmuyor.
27 Nisan 2024

Tutuklu iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ortaya çıkan sivil dayanışmanın kardeşlik ruhu ve eşit yurttaşlık anlayışının güçlenmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Depremzede kardeşlerin acılarını paylaşan ve hafifletmek için çaba gösteren gönüllülere başarılar dilediğini ifade etti. Kavala, 1933 gündür tutuklu bulunuyor ve Gezi Parkı eylemlerini finanse etmekle suçlanıyor.
15 Şubat 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, iktidarın değişmesi halinde yargı ikliminin de kısa sürede değişeceğini ifade etti. Kavala, kendi davasını ve benzer durumdaki diğer davaları 'gösteri davası' olarak nitelendirdi ve yargı sürecinde hukuk ilkelerinin çiğnendiğini, bağımsız yargıçların etkisinin sınırlı kaldığını dile getirdi. Ayrıca, seçim sonrası iktidar değişikliğiyle hukuk sistemindeki bozulmaların düzeleceğini ve Gezi davası kararlarının yeniden görüleceğini öngördü.
25 Nisan 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Osman Kavala'nın yaptığı ikinci başvuruyu öncelikli olarak ele alacağını duyurdu. AİHM, başvurunun incelenmesi sürecinde Türk Hükümeti'nden cevaplaması gereken soruları belirledi. Bu gelişme, Osman Kavala'nın hukuki sürecinde önemli bir adım olarak görülüyor.
9 Nisan 2024

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davası dosyasını 'kanun yararına bozma talebi'yle Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Bu talep, hükümlü Osman Kavala'nın avukatı tarafından yapılmıştı. Gezi davasında Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar ise 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dosya, Özel-Erdoğan görüşmesi öncesinde gönderildi.
7 Haziran 2024

Abdulkadir Selvi, Özgür Özel'in 'önce Türkiye, sonra parti' anlayışını doğru bulduğunu ifade ediyor. Selvi, Özel'in bu tutumunun Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) misyonuna uygun olduğunu belirtiyor ve Kılıçdaroğlu döneminde bu anlayışın sağlanamadığını vurguluyor. Ayrıca, Özel'in PKK'nın Suriye'de yapmayı planladığı yerel seçimlere karşı durarak Türkiye'nin milli meselelerinde samimiyetini göstermesi gerektiğini savunuyor.
28 Mayıs 2024

AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Osman Kavala'ya destek açıklamaları nedeniyle İyi Parti Adana Milletvekili olan kardeşi Ayyüce Türkeş'in tepkisine yanıt verdi. Tuğrul Türkeş, Kavala'yı ziyaret edeceğini ve bunun gerçek milliyetçilik olduğunu belirtti. Ayyüce Türkeş ise bu açıklamalara sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi ve babaları Alparslan Türkeş'in mirasının yanlış temsil edildiğini savundu. Tuğrul Türkeş, konunun ailevi boyutlara çekilmesinin meseleyi özünden uzaklaştıracağını ifade etti.
21 Temmuz 2024

13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davası hükümlüsü Osman Kavala’nın yargılanmanın yenilenmesi talebini oybirliğiyle reddetti. Kavala, 15 Mayıs 2024 itibariyle 2 bin 388 gündür hapiste bulunuyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) daha önce Kavala’nın derhal salıverilmesi yönünde karar vermişti, ancak Türkiye bu kararı uygulamamıştı. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla yargılanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
15 Mayıs 2024
İşaretlediklerim