Sağlık Bakanlığı, astım ve KOAH hastalarını artan sıcaklık ve nem oranlarına karşı uyardı. Yüksek sıcaklıkta ağızdan nefes alındığında solunum yolu hücrelerinin aşırı su kaybettiği ve bu durumun solunum yolu tahrişine karşı hassasiyeti artırdığı belirtildi. Hastaların nem ve ısı oranını dengede tutmaları, polen alerjisi olanların sıcak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaları, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde açık havada bulunmamaları gibi tavsiyelerde bulunuldu. Ayrıca, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli sağlık kontrollerinin önemi vurgulandı.
26 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, doktorlarının kendisine bir sağlık sorunu bulunduğunu söylemesi halinde başkanlık yarışından çekilmeyi değerlendirebileceğini belirtti. Biden, CNN'de Donald Trump ile yapılan münazarada performansının beğenilmemesi üzerine sağlık durumu hakkında spekülasyonlara maruz kalmıştı. Beyaz Saray, Biden'ın Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu. Biden, yaşının getirdiği bilgelikle ülke için işleri nasıl halledeceğini bildiğini ve vazgeçmek istemediğini ifade etti.
18 Temmuz 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bilgi işlem sistemi 27 Ağustos Salı günü saat 15.30’dan itibaren çöktü ve henüz düzeltilmedi. Bu durum, fakültenin Cerrahpaşa, Dr. Murat Dilmener Hastanesi yerleşkeleri ve Haseki Kardiyoloji Enstitüsü’ndeki tüm muayene, laboratuvar, ameliyat ve diğer işlemlerin durmasına neden oldu. Sorunun, geçtiğimiz nisanda Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yapılan siber saldırıya benzer bir saldırıdan kaynaklanabileceği düşünülüyor. Hastane sadece acil vakalara hizmet verebiliyor ve hastane yönetimi henüz bir açıklama yapmadı.
28 Ağustos 2024

İstanbul Tabip Odası, 'Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri' kapsamında Diken muhabiri Mesude Erşan'ı 'İnternet haber araştırma' kategorisinde ödüllendirdi. Erşan'ın 'İki yeni yerleşke bir eski Cerrahpaşa etmiyor' başlıklı haberi, Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ve taşınan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin karşılaştığı sorunları ele aldı. Ödül töreni, 17 Mart 2024'te İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
28 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2011 yılından bu yana ilk kez Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya geldi. Görüşmelerde terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye'ye doğalgaz ile petrol akışı gibi konular ele alındı. Ziyaret sırasında iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalanması bekleniyor.
22 Nisan 2024

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu, hareketsizliğin vücuttaki tüm organ ve sistemleri olumsuz etkilediğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı, haftalık belirli sürelerde fiziksel aktivite yapılmasını öneriyor. Hareketsizlik, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, depresyon gibi birçok hastalığın riskini artırıyor. Ayrıca, bağırsak mikrobiyotasının sağlığı için de düzenli egzersiz önemli.
9 Haziran 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) içinde yeni bir onaylı randevu döneminin başladığını açıkladı. Bu yeni sistemle, hastalar randevularını bir gün öncesine kadar onaylamaları veya iptal etmeleri gerekecek. Geçen yıl 23 milyon kişinin randevularından en az birine gitmediği ve bu durumun randevu kapasitesinin yüzde 30'unun boşa harcanmasına neden olduğu belirtildi. 65 yaş üstü ve kanser hastaları bu onay zorunluluğundan muaf tutulacak.
9 Mayıs 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Berat Apaydın, 24 Şubat'ta laparoskopik safra kesesi ameliyatına eldivensiz, maskesiz ve bonesiz olarak girdi. Ameliyathanede görevli hemşirelerin uyarılarına rağmen bu tutumunu sürdüren Apaydın hakkında tutanak tutuldu ve hastane yönetimine bildirildi. Ameliyathanelerde uygulanan katı hijyen kurallarına rağmen, cerrahi enfeksiyon sorununun tamamen ortadan kaldırılamadığı ve ameliyathane personelinin önemli bir enfeksiyon kaynağı olduğu belirtiliyor.
27 Şubat 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sezer Hatemi'nin vefatını duyurdu. Prof. Dr. Hatemi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bölümü'nün kurucusu olarak biliniyor ve öğrencileri tarafından saygıyla anılıyor. Bakan Koca, Hatemi'nin eşi Prof. Dr. Hüsrev Hatemi ve yakınlarına başsağlığı diledi.
15 Nisan 2024

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Covid-19 hastalarının izinsiz olarak 'Türk ışını' adlı cihazla tedavi edildiğini iddia etti. Ekinci, cihazın bilimsel bir dayanağı olmadığını ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmadığını belirtti. Deneyler sırasında bazı hastaların hayatını kaybettiği öne sürüldü. Diyarbakır Tabip Odası, yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
8 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Pakistan’dan Türkiye’ye getirilen, başlarından yapışık sekiz aylık ikizler, Bilkent Şehir Hastanesi’nde 60 kişilik ekibin katıldığı 14 saatlik ameliyatla birbirinden ayrıldı. Ameliyat, Londra’dan gelen pediatrik beyin cerrahı Prof. Dr. Noor Ul Owase Jeelani ve Bilkent Şehir Hastanesi'nden uzman doktorlar tarafından gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bebekleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı ve aileye geçmiş olsun dileklerini iletti. İkizlerin ailesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve sağlık ekibine teşekkürlerini iletti.
19 Eylül 2024

Ülser, mide ve bağırsaklarda yanma hissi, hazımsızlık ve sürekli mide ağrısıyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemalettin Yılmaz, ülserin ihmal edilmesi durumunda iç kanama riski ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Türkiye'de ülserin en yaygın nedeni helicobacter pylori bakterisidir. Ülser tedavisinde diyet, sağlıklı yaşam tarzı ve ilaç tedavisi önemlidir.
7 Ağustos 2024

M çiçeği virüsünün sık görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul’a gelen yolcular takibe alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği bu virüs için İstanbul Havalimanı'nda önlemler alınmaya başlandı. Henüz Türkiye'de vaka görülmemiş olmasına rağmen, şüpheli yolcular izole edilerek sağlık kontrolleri yapılıyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, virüsün Türkiye'ye gelmemesi temennisinde bulunurken, İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, alınan önlemler hakkında bilgi verdi.
23 Ağustos 2024

İstanbul'daki Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Korsanlar, 2007'den bu yana hastane tarafından yapılan tüm tahlil ve tetkik sonuçları, görüntülemeler dahil olmak üzere hasta ve personel bilgilerini ele geçirdi. Hastane, korsanların 200 bin dolar fidye talep ettiği bir durumla karşı karşıya kaldı. Saldırı sonucu, PACS sistemi ağır hasar gördü ve yedekleme sistemi olmadığı için birçok hasta kaydına ulaşılamıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
16 Nisan 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından duyurulan ve 13 Mayıs'ta yürürlüğe giren onaylı randevu sistemi, MHRS'de şikayetlerin yüzde 165 artmasına neden oldu. Yeni düzenlemeye göre hastaların randevularını bir önceki gün akşam 8'e kadar onaylaması gerekiyor, aksi takdirde randevuları iptal ediliyor. Ancak, bu düzenleme sonrası hastalar randevu alırken daha fazla sorun yaşadıklarını belirtiyor. Şikayetvar platformuna göre, Sağlık Bakanlığı'na yönelik şikayetler de bir önceki haftaya göre yüzde 39 arttı.
28 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, M çiçeği (mpox) virüsü hakkında açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü'nün Temmuz 2022'de acil durum ilan ettiğini belirten Memişoğlu, virüsün yakın temasla bulaştığını ve ölüm oranının düşük olduğunu söyledi. Türkiye'nin gerekli hazırlıkları yaptığını ve rehber yayımladığını ifade eden Memişoğlu, virüsün Türkiye'de salgına yol açmayacağını düşündüklerini belirtti.
21 Ağustos 2024

Türk Nöroloji Derneği ve Türk Tabipler Birliği, yanlış botoks uygulamalarının botulizm hastalığına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yanlış uygulamalar sonucunda bulanık görme, çift görme, solunum yetmezliği ve kas güçsüzlüğü gibi ciddi nörolojik belirtiler ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar, botoks uygulamalarının yetkin kişiler tarafından ve Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerle yapılması gerektiğini vurguluyor. Botulizmin artışının nedenleri arasında bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış mide botoksu uygulamaları ve yetkin olmayan kişilerce yapılan kozmetik botoks işlemleri bulunuyor.
23 Ağustos 2024

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Yüksel Ürün, kanser hastalarının grip, zatürre ve Covid-19 gibi aşıları ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Kanser tedavileri bağışıklık sistemini zayıflattığı için bu hastalar enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Aşılar, enfeksiyon kaynaklı ciddi sağlık sorunlarını önlemekte büyük rol oynuyor. Ürün, kanser tedavisinde enfeksiyonların tedavi sürecini aksatabileceğini ve ölümcül olabileceğini vurguladı.
2 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Biden, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik belirtileri gösteriyor. Bu durum nedeniyle Biden, seçim çalışmaları için katılacağı Las Vegas etkinliklerini iptal etti ve hastalığı atlatana kadar izole bir şekilde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.
18 Temmuz 2024

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte, kimlerin oruç tutabileceği konusu gündeme gelmektedir. Bengi Başer, diyabet hastaları, düzenli hipoglisemik atak geçirenler, tansiyon ve kalp hastaları, vücut direnci düşük olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, hamileler, yeni ameliyat geçirenler ve kemoterapi tedavisi görenler gibi riskli grupların oruç tutmamaları gerektiğini ifade etmiştir. Bu kişilerin oruç tutmak istemeleri durumunda doktor kontrolünde hareket etmeleri önerilmektedir.
23 Mart 2024
İşaretlediklerim