Yurt içi yerleşiklerin yurt dışı portföy yatırımları 2023'ün ilk çeyreğinde 3,5 milyar dolar olarak kaydedildi ve bu miktar 2006'nın son çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52,3 ve önceki çeyreğe göre yüzde 26 artış gösteren bu yatırımların artmasında, Merkez Bankası'nın döviz çıkışını zorlaştırıcı politikaları ve TL'de değer kaybı endişesiyle döviz geliri elde etmek isteyen yurt içi yerleşiklerin etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, döviz mevduatlarında azalmanın teşvik edilmesi ve kur korumalı mevduat dışında alternatiflerin kısıtlanması da hisse senedi ve tahvil yatırımlarına olan ilgiyi artırmış.
25 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı ödemeler dengesi istatistiklerine göre, temmuz ayında cari işlemler hesabı 5 milyar 466 milyon dolar açık verdi. Piyasa beklentisi 4,45 milyar dolar açık verileceği yönündeydi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 717 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 10 milyar 477 milyon dolar olarak gerçekleşti.
11 Eylül 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına katılan bazı kamu kurumları ve şirketlerin, vadettikleri bağış miktarlarını tam olarak yatırmadıkları belirlendi. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom gibi kurumlar vaatlerini yerine getirirken, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik, TMSF, Emlak Konut ve Turkcell'in bağışları konusunda eksiklikler ve belirsizlikler tespit edildi. Toplamda vadedilen 115 milyar liranın bir kısmı hala yatırılmamış durumda.
17 Temmuz 2023

Goldman Sachs, Türkiye'nin cari açık/GSYH oranı tahminini 2023 için yüzde 4,8'den yüzde 4,1'e indirdi. 2024 yılı için ise piyasa beklentilerinin altında bir oran olan yüzde 1,8 bekleniyor. Bu revizyon, Türkiye ekonomisinde kaydedilen yüksek aylık cari fazlalar ve faiz oranlarındaki artışın birincil gelir açığını genişletmesi sonucu yapıldı. Merkez Bankası'nın verileri, cari dengede iyileşme olduğunu gösteriyor ve Goldman Sachs, tahvillere önümüzdeki dönemde girişler olacağını öngörüyor.
14 Kasım 2023

Ocak ayında Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe giderleri 768 milyar lira, bütçe gelirleri ise 617,2 milyar lira olarak gerçekleşti, bu durumda bütçede 150,7 milyar lira açık oluştu. Faiz dışı bütçe giderleri 646,9 milyar lira ve faiz dışı açık 29,6 milyar lira olarak kaydedildi. Bütçe giderleri ve gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 139 ve yüzde 113,5 oranında artış gösterdi. 2023 yılında bütçe açığı 1,37 trilyon lira olarak gerçekleşmişti.
15 Şubat 2024

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, Borsa İstanbul 2022 yılında dolar bazında %105'lik bir artışla dünyadaki organize borsalar arasında en yüksek getiriyi sağlayan borsa oldu. Türkiye'de yüksek enflasyon oranları nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla borsaya yönelmişlerdi. Küresel enflasyon artışı, merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikaları, resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olmasına yol açarken, Borsa İstanbul bu dönemde pozitif bir performans sergiledi.
9 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirim politikası sonrasında piyasa faizleri yükseldi. Merkez Bankası'nın politika faizini düşürmesine rağmen, piyasa faizleri artış gösterdi ve Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına verilen yıllık faiz oranı 16 Haziran 2023 haftası itibarıyla yüzde 40,72'ye çıktı. Bu oran, Merkez Bankası'nın politika faizinin yaklaşık 2,7 katıdır.
1 Temmuz 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda, üç kamu bankasının kredi kartı komisyon oranlarında indirime gittiğini duyurdu. Bu indirim, Bankalar Birliği ile yapılan toplantının ardından, banka kartı komisyon oranlarını ve akaryakıt istasyonlarındaki komisyon oranlarını düşürme kararı olarak alındı. Ziraat Bankası, banka kartı komisyon oranını aylık yüzde 2,39'a ve akaryakıt istasyonlarındaki oranı yüzde 2,25'e düşürdü. Ayrıca, post makinelerindeki aylık ücretlendirmeyi yüzde 50 indirdi.
17 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarının en düşük seviyesinin 7 bin 500 lira olacağını açıklamasının ardından, Türkiye'deki bankalar emekli maaş promosyon kampanyalarını duyurdu. Yapı Kredi, Denizbank, Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, QNB Finansbank, ING ve Akbank, emekli maaşını bankalarından alan müşterilere çeşitli nakit promosyonlar sunuyor. Promosyonlar, emekli maaşının miktarına ve bankanın belirlediği şartlara göre değişiklik gösteriyor ve bazı bankalar ek avantajlar da sağlıyor.
24 Mart 2023

Merkez Bankası'nın reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 68 katılımcıyla gerçekleştirdiği Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,0212 olarak belirlendi. Aynı ankette, şubat ayı TÜFE artış beklentisi yüzde 3,80'e, cari yıl sonu TÜFE artış beklentisi ise yüzde 42,96'ya yükseldi. Yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi 34,6 milyar dolar olarak güncellenirken, politika faizi beklentileri değişim göstermedi.
16 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,91 değer kazanarak günü 8.337,67 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi yüzde 2,11 ve holding endeksi yüzde 2,04 değer kazandı. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez'in devam eden 17 milyar dolarlık programa ek olarak, üç yıl içinde Dünya Bankası Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı öngördüklerini açıklamasıyla Borsa İstanbul'da risk iştahı arttı. Yarın yurt içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in beklenen Türkiye değerlendirmesinin piyasaların odağında bulunacağı belirtildi.
7 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu artışın bir sonucu olarak, ağustos ayında kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranları da artacak. Şu anki aylık yüzde 1,36 olan kredi kartı ve KMH faizi, 1 Ağustos'ta sırasıyla yüzde 1,91 ve gecikme faizi yüzde 2,21'e yükselecek. Ekonomiyle ilgili Twitter paylaşımlarıyla tanınan 'beşyüzyedi' kullanıcısı, faiz oranlarındaki muhtemel artışları hesaplayarak paylaştı.
22 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın (MB) brüt rezervlerinin 122 milyar dolar olduğunu belirtti. Ancak bu rakamın swap işlemleri, dış varlıklar ve döviz yükümlülükleri dahil brüt rezervleri ifade ettiği, MB'nin gerçek varlığını net rezervlerin gösterdiği ve Türkiye'nin net rezervlerinin yetersiz olduğu belirtiliyor. Bloomberg'e göre, MB Aralık 2021'den Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu süreçte rezervler eridi. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, brüt rezerv rakamının 27 Nisan itibarıyla 114 milyar dolar olduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2023

Bankaların vadeli mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranları düşüş gösteriyor. Üç aya kadar vadeli hesaplarda ortalama mevduat faizi yüzde 30'un altına indi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçen haftaki enflasyon sunumunda 'sadeleşme' adımlarıyla mevduat faizlerini düşürdüklerini belirtmişti. Bir aya kadar vadeli hesaplarda ortalama faiz yüzde 23,44, altı aya kadar yüzde 26,76, bir yıla kadar ise yüzde 20,19 oldu.
4 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz üst sınırını kaldırdığını duyurdu. Daha önce bankalar, TCMB'nin belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM büyüklüğü Ocak ayı itibarıyla 1,37 trilyon TL'ye düşmüş ve bu durum, faiz üst sınırının kaldırılmasına yol açmıştır. Ayrıca, şirketlere uygulanan KKM yatırımlarındaki kurumlar vergisi istisnası 2022 sonuna kadar genişletildi.
26 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ve KOBİ dışı büyük işletmelerin kredi garanti limitleri artırıldı. Buna göre bir KOBİ'nin kredi garanti sisteminden kullanabileceği kredi garanti limiti 100 milyon TL'den 150 milyon TL'ye çıkarıldı. Bu rakam KOBİ dışı büyük işletmeler için de 350 milyon TL'den 500 milyon TL'ye yükseltildi. Ayrıca, KOBİ tanımı dışında olan ancak yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmelere 31 Aralık 2023 tarihine kadar 'KOBİ dışı işletmeler' için belirlenen kredi garanti limitlerinden yararlanabilme imkânı tanındı.
3 Eylül 2023

Akbank, 2022 yılında elde ettiği 60 milyar lira net karın yaklaşık 9 milyar lirasını hissedarlarına dağıtma kararı aldı. Bu miktar, ödenmiş sermayenin yüzde 173'üne denk geliyor. Banka, hisse başına net 1,5570, brüt 1,7300 lira kar payı ödemesini olağan genel kurul toplantısına teklif edecek. Nakit kar payı ödemeleri 30 Mart'tan itibaren başlayacak.
27 Şubat 2023

Özel sektörün yurt dışından toplam borcu, Nisan 2024 itibarıyla 2023 yıl sonuna göre 1 milyar dolar artarak 165,1 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası verilerine göre, kısa vadeli kredi borcu 1,5 milyar dolar artarak 10,6 milyar dolara çıkarken, uzun vadeli kredi borcu 458 milyon dolar azalarak 154,5 milyar dolar oldu. Özel sektörün bir yıl içinde ödemesi gereken anapara miktarı ise 48,9 milyar dolar olarak hesaplandı.
12 Haziran 2024

İş Bankası, bağlı ortaklıkları arasında yer alan Şişecam, TSKB ve Anadolu Hayat Emeklilik gibi şirketlerin hisse alım programının büyüklüğünü 3 milyar liraya yükseltti ve kapsamını 10 bağlı ortaklığa çıkardı. Bu genişleme, İş Finansal Kiralama, İş GYO, İş Yatırım, Anadolu Sigorta, İş Girişim Sermayesi, İş Yatırım Ortaklığı ve TSKB GYO gibi şirketleri de içerecek şekilde yapıldı. Geçen yılki program altı bağlı ortaklığı kapsıyordu ve 1 milyar lira ile sınırlıydı.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim