ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve büyük merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir uzay çöpü parçası olduğunu açıkladı. Nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evine düşmüş ve NASA tarafından yapılan incelemeler sonucu, 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesinde bulunan bir kargo paletine ait olduğu belirlenmiştir. Ev sahibi Otero, olayda kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

Emin Alper'in yönettiği ve başrollerinde Mehmet Günsür ile Aslı Enver'in yer aldığı 'Arayış' dizisinin ilk görselleri paylaşıldı. Dizi, metropol hayatından sıkışıp kalmış ve mutsuz bir karakter olan Nisan'ın, kaybolan arkadaşının izini sürerken gizemli bir tarikatla karşılaşmasını ve bu tarikata rağmen bir maceraya atılmasını konu alıyor. Dizinin yayın tarihi henüz kesinleşmemiş olup 'çok yakında' ekranlarda olacağı belirtiliyor.
20 Mart 2023

Halk TV programcısı Serhan Asker, İzmir'de uçaktan indikten sonra polisler tarafından gözaltına alındığını Twitter hesabından duyurdu. Asker, İzmir'e 'Görkemli Hatıralar' adlı programının çekimi için geldiğini belirtti. Yakalama emrinin neden verildiği henüz bilinmiyor.
6 Ekim 2023

NASA'nın X (eski adıyla Twitter) platformundaki Ay hesabı, 8 Nisan'da gerçekleşen yılın ilk tam Güneş tutulması sırasında, Ay'ın Güneş'i fiziken engellemesini takiben, bir şaka yaparak Güneş hesabını engelledi. Bu olay, Meksika, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde gözlemlenen ve yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyen tam Güneş tutulması sırasında gerçekleşti. NASA'nın bu eğlenceli yaklaşımı, sosyal medyada dikkat çekti ve kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
9 Nisan 2024

Elon Musk, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında yaşanan iletişim sıkıntılarına yanıt olarak, Starlink uydularını göndermeye hazır olduğunu ifade etti. Ancak, bu hizmetin henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadığını ve onay alındığı anda SpaceX'in uyduları gönderebileceğini Twitter üzerinden duyurdu. AFAD, deprem sonrası iletişim hatlarının yoğunluğu nedeniyle SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımlarının kullanılması gerektiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Milli okçu Mete Gazoz, Almanya'nın Essen şehrinde düzenlenen Açık Hava Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda klasik yay erkekler kategorisinde Slovenyalı Habjan Malavasic'i 6-0 mağlup ederek Avrupa şampiyonu oldu. Bu zafer, Gazoz'un kariyerindeki ilk Avrupa şampiyonluğu olarak kaydedildi. Gazoz, daha önce 6 Ağustos 2023'te düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda da dünya şampiyonu olmuştu.
12 Mayıs 2024

NASA ve SpaceX'in 2030'larda Mars'a astronot gönderme planları kapsamında yapılan bir araştırma, ilk mürettebatın tamamen kadınlardan oluşmasının avantajlı olabileceğini ortaya koydu. Mekansal Fizyoloji Tıp Enstitüsü'nden Jonathan P. R. Scott liderliğindeki ekip, erkek ve kadın astronotların uzay görevlerindeki oksijen tüketimi, enerji harcaması, karbondioksit ve ısı üretimi ile su gereksinimlerini inceledi. Erkek astronotların bu ölçümleri artırdığı, kadınların ise daha az beslenme gereksinimi ve oksijen tüketimi olduğu bulgulandı. Ayrıca, kadınlar için Mars'ta daha küçük yaşam alanı modülleri kurulabileceği belirtildi. Bu tür araştırmalar daha önce de yapılmış ve kadın astronotların avantajları vurgulanmıştı.
4 Mayıs 2023

Rusya'nın 1976'dan bu yana gerçekleştirdiği ilk Ay görevi, Luna-25 uzay aracının Ay'ın yüzeyine çarpması sonucu başarısız oldu. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Luna-25'in Ay'ın yüzeyine çarptığını ve parçalandığını bildirdi. Luna-25, 11 Ağustos'ta Moskova'nın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy Uzay Üssü'nden Soyuz 2.1b roketiyle fırlatılmıştı. Luna-25'in Ay'ın yüzeyine yumuşak iniş yaparak bilimsel araştırmalar yapması planlanıyordu.
20 Ağustos 2023

TGRT Haber'in eski sunucusu Ekrem Açıkel, işten çıkarılmasının ardından yeni bir iş bulduğunu ve Halk TV'ye geçtiğini duyurdu. Açıkel, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Halk TV'deki ilk bültenini sunacağı saati ve tarihi belirtti. Aynı zamanda, Halk TV'de programı olan sunucu Can Coşkun da ayrıldığını ve yeni adresini resmi ayrılık sonrası açıklayacağını bildirdi.
19 Mart 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, gelecek yıl Türkiye'deki TEKNOFEST'e katılmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce Musk'la bir araya gelmiş ve onu TEKNOFEST'e davet etmişti. Ayrıca Erdoğan, Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmıştı. Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TEKNOFEST'teki yarışmalara katılan tüm takımları tebrik etti ve Türkiye'deki yatırım fırsatlarını görüşmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Eylül 2023

22 yaşındaki yüzücü Aysu Türkoğlu, Kuzey İrlanda ile İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu oldu. Türkoğlu'nun bu tarihi yüzüşü yaklaşık 12 saat sürdü. Türkoğlu, geçen yıl da Manş Denizi’ni 16 saat 28 dakikada geçerek, bu denizi geçen en genç Türk sporcu olmuştu. Türkoğlu, Kuzey Kanalı yüzüşünden önce 'Oceans Seven' parkurunun en zorlu etaplarından biri olan Kuzey Denizi’ni hedeflediğini belirtmişti.
9 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

CHP lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'nı uzay ve havacılık merkezi yapma planını açıkladı ve bu kapsamda ABD merkezli SNC şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen ile çalışacaklarını belirtti. Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, bu açıklamaya tepki göstererek Atatürk Havalimanı'nın ABD'li bir şirkete verilmesini eleştirdi ve Türk şirketlerinin yeterli olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu ise Bayraktar'a nazik bir yanıt vererek, uzayın tüm Türk girişimcilerine yetecek kadar geniş olduğunu ifade etti.
28 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüksek oy aldığı ABD, Kanada, Britanya, İrlanda, Avustralya ve Japonya'da oy kullanma süresini iki güne düşürdü. Bu karar, yurt dışındaki seçmenler ve Cumhuriyet Halk Partisi ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından eleştirildi ve sosyal medya üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı. ABD'de Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüzde 80,39, Kanada'da ise yüzde 79,65 oy aldığı belirtildi. YSK'nın bu kararına itiraz edileceği duyuruldu.
16 Mayıs 2023

NASA'nın Mars'taki Perseverance keşif aracı, mini helikopter Ingenuity'nin 39. uçuşu için hazırlanırken çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı. Ingenuity, 11 Ocak'ta yaklaşık 79 saniyede 140 metreyi kapsayan uçuşunu tamamladı ve şimdiye kadar Mars'ta toplam 7 bin 830 metre uçarak 64 dakikadan fazla havada kaldı. Perseverance, 18 Şubat 2021'de Mars'a iniş yapmış ve Ingenuity, 19 Nisan 2021'de başka bir gezegende uçurulan ilk hava aracı olmuştu.
14 Ocak 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'ı TEKNOFEST'e davet etti. Kacır, Musk'ın Türkiye'ye gelmesi durumunda onu ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Bu davet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York'ta Musk ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Erdoğan, bu görüşmede Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmış ve SpaceX ile Türkiye'nin uzay programı kapsamında işbirliği imkanlarının olabileceğini belirtmişti.
28 Eylül 2023

NASA, Mars'ın insanlı keşfi için hazırlıklarını desteklemek amacıyla bir yıl sürecek simüle edilmiş Mars yüzey görevi CHAPEA için gönüllü adaylar arıyor. 2025 ilkbaharında başlayacak olan görev, NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde, Mars'taki yaşam koşullarını simüle eden 1700 metrekarelik bir alanda gerçekleşecek. Adaylar arasından seçilecek dört kişilik ekip, simüle edilmiş uzay yürüyüşleri, robotik operasyonlar ve habitat bakımı gibi görevleri yerine getirecek. Başvuru için ABD vatandaşı veya daimi oturma iznine sahip, 30-55 yaş arası, İngilizce bilen ve STEM alanında yüksek lisans derecesine sahip kişiler aranıyor.
21 Şubat 2024

Aslı Enver ve Mehmet Günsür'ün başrollerini paylaştığı, Emin Alper'in yönettiği 'Arayış' dizisinin ilk tanıtım fragmanı Disney+ sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıldı. Fragmanda, farklı inançlara uygun şekilde dua eden insanlar ve doğanın güzelliği ile mistisizmin öne çıktığı mekanlar gösteriliyor. Dizi, metropol hayatından sıkışıp kalmış ve yolunu kaybetmiş bir kadının, gizemli bir adada kendini arayışını ve şaibeli bir tarikatla karşılaşmasını konu alıyor. Yönetmen Emin Alper, daha önce 'Alef' gibi başarılı bir platform dizisiyle de tanınmaktadır.
3 Mayıs 2023

ABD'nin Florida eyaletinde bir eve uzaydan düşen enkaz, evde hasara yol açtı. Aile, NASA'dan 80 bin dolar tazminat talep etti. NASA, cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atık olarak bırakılan bir kargo paletinin parçası olduğunu doğruladı. Avukat, olayın aile üzerinde yarattığı stres ve etkiler için tazminat talep ettiklerini belirtti.
24 Haziran 2024

NASA, resmi sosyal medya hesabından yanlışlıkla paylaşılan 'tehlike' mesajının eğitim simülasyonuna ait olduğunu açıkladı. Videoda, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir astronotun hayatta kalma şansının zayıf olduğu belirtiliyordu. Bu durum, uzayda olası bir acil durum spekülasyonlarına yol açtı, ancak NASA ve SpaceX, ISS'deki tüm mürettebatın güvende olduğunu doğruladı. Mesajın, astronotların ve yer ekiplerinin çeşitli senaryolar için eğitim aldığı bir simülasyondan yanlışlıkla yönlendirildiği belirtildi.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim