Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde Finansal İstikrar Komitesi (FİK) toplandı. Toplantıda, tüketici kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son dönem gelişmeleri ve bu gelişmelerin finansal istikrara etkileri ele alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada övgü dolu ifadeler kullanılmadığı için, yandaş medya bu kez 'müjde' temalı manşetler atamadı. Murat Muratoğlu, toplantının içeriği ve medyanın tepkisi üzerine ironik bir dille yorumlar yaparak, toplantının somut sonuçlarından ziyade, medyanın yaklaşımını eleştirdi.
10 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi taslağı çalışmasını iş dünyasının önde gelen isimleriyle paylaşacak. Taslak, vergide adaleti ve etkinliği sağlamak, kayıt dışılığı azaltmak ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak gibi amaçlarla hazırlandı. Şimşek, taslağın detaylarını reel sektörün önde gelen kuruluşlarıyla paylaşarak onların görüş ve önerilerini alacak. Toplantıya TOBB, TİM, MÜSİAD, DEİK, ASKON, TÜRKONFED, TÜRMOB, TÜSİAD ve YASED gibi kuruluşların başkan ve yöneticileri katılacak.
29 Haziran 2024

Mehmet Şimşek, iş dünyasını ziyaret ederek onlara moral vermeye çalışıyor ve destek istiyor. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesiyle ev satışlarının artacağını belirtiyor. Şimşek, alınan ekonomik önlemlerin yerinde olduğunu ve enflasyonun 2026'ya kadar tek haneli rakamlara düşeceğini iddia ediyor. Can Ataklı ise Şimşek'in bu iddialarına şüpheyle yaklaşıyor ve bu süreçte yaşanacak zorluklara dikkat çekiyor.
4 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı hidroelektrik santrallerin (HES), limanların, otoyolların ve köprülerin özelleştirme kapsamında olduğunu belirtti. Ancak özelleştirilecek varlıkların isimlerini açıklamadı. Şimşek, özelleştirme kapsamına yeni bir varlık eklenmesinin planlanmadığını da ifade etti.
1 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi risk priminin (CDS) düştüğünü Twitter hesabından paylaştı. Şimşek, bu düşüşü 'rasyonel politikaların meyvesi' olarak nitelendirdi. Bakanın göreve gelmesinin ardından Merkez Bankası başkanı değişmiş ve politika faizi yüzde 17.5'e yükseltilmişti.
28 Temmuz 2023

Yusuf Ziya Cömert, Mehmet Şimşek'in enflasyonla mücadele konusunda halkı ikna etme gerekliliğinden bahsettiğini ancak somut bir plan sunmadığını eleştiriyor. Cömert, Şimşek'in önerdiği muhtemel politikaların adaletsiz olduğunu ve özellikle dar gelirli vatandaşları olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Ayrıca, Türkiye'deki vergi sisteminin dolaylı vergilere dayalı olması ve bu durumun zengin ile yoksul arasındaki eşitsizliği artırdığını belirtiyor. Cömert, gelir dağılımı adaletsizliğini gidermek için vergi reformunun gerekli olduğunu vurguluyor.
19 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Fatih Yaşlı, Mehmet Şimşek'in uyguladığı kemer sıkma programının Merkez Bankası rezervlerini pozitif seviyeye çıkardığını belirtiyor. CHP'nin bu programa karşı etkili bir muhalefet stratejisi geliştiremediğini ve sosyalist solun zayıflığının da bu duruma katkıda bulunduğunu vurguluyor. Yaşlı, asgari ücret ve memur/emekli maaşları konusunun toplumsal muhalefetin ana gündemi haline getirilmesi gerektiğini savunuyor.
5 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, temmuz ayında Kur Korumalı Mevduat (KKM) için şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceklerini belirtti. Şimşek, mevduat faizlerine sınırlı bir vergi koyduklarını ve Türk Lirası mevduatın daha cazip hale geleceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonda temmuz ve ağustos aylarında keskin düşüşler beklediklerini ifade etti.
7 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede geçiş döneminin tamamlandığını ve haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecine girileceğini belirtti. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 75,45 olarak açıklarken, ENAG bu oranı yüzde 120,66 olarak duyurdu. Şimşek, enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü ve üçüncü çeyrek sonunda yıllık enflasyonun yüzde 50'nin altına gerileyeceğini öngördü. Mali disiplinin güçlendirilerek dezenflasyon sürecine destek verileceğini vurguladı.
3 Haziran 2024

Can Ataklı, devletin ekonomik zorluklar karşısında aldığı tasarruf önlemlerini eleştiriyor. Özellikle memurların servis hizmetlerinin kaldırılmasına dikkat çeken Ataklı, bu önlemlerin yetersiz olduğunu ve devletteki makam aracı saltanatının daha büyük bir israf kaynağı olduğunu vurguluyor. Ataklı, Mehmet Şimşek'in memurların servislerinden tasarruf etmeyi bildiğini ancak makam araçlarına ses çıkarmadığını belirtiyor.
2 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel doğrudan yatırımlardan aldığı payın 2003-2023 döneminde yüzde 0,2'den yüzde 0,9'a çıktığını belirtti. Şimşek, 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 1,5'e yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı. Türkiye'nin elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için tercih edilen bir ülke olduğunu vurgulayan Şimşek, 2003-2024 Haziran döneminde toplam 266,9 milyar dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğini söyledi. Bu yatırımların, Türkiye'nin büyüme potansiyelini ve vatandaşların refahını artıracağını ifade etti.
21 Ağustos 2024

Mehmet Şimşek, seçimlerin ardından Orta Vadeli Programın güçlendirilerek devam edeceğini açıkladı. Program, enflasyona göre yılda bir kez yapılacak zamları içeriyor ancak yıl başından bu yana uygulamaların bu yönde olmadığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında emeklilere zam yapılacağını söyledi. Murat Muratoğlu, serbest piyasa iddialarına rağmen kamu bankalarının piyasaya döviz sattığını ve faizlerin artırıldığını eleştirerek, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğini sorguluyor.
2 Nisan 2024

Hakan Kara, Türkiye'nin yılın ikinci yarısında düşük büyüme ve yüksek enflasyon ile karakterize edilen stagflasyon yaşayacağını öngördü. İktidarın son bir buçuk yıldır uyguladığı ekonomi politikaları sonucu bütçe sorunları, dış açık ve enflasyon rekorlarına dikkat çekti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ve piyasalar tarafından olumlu karşılanmasına rağmen, Kara, ekonomik sorunların faturasının Şimşek'e kesileceğini ifade etti. Ayrıca, döviz kurlarında yaşanan büyük artışlar ve Şimşek'in ekonomide sıkılaştırıcı önlemler alması bekleniyor.
8 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devlete kesinleşen vergi borcu ve cezası olan 36 bin 806 mükellefin ilan edileceğini açıkladı. Toplam 914,9 milyar lira olan vergi ve cezaların 812,8 milyar liralık kısmının tahsil edilemeyeceği belirtildi. Bu borçların büyük kısmı, sahte belge düzenleme ve vergi kaçırma amacıyla kurulmuş, mal varlığı bulunmayan işletmelere ait. Şimşek, tahsil kabiliyeti olan borçlar için vergi dairelerinin mükelleflerle görüşerek ödeme kolaylıkları sağladığını ifade etti.
1 Kasım 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yeni başkanı olarak atanan Fatih Karahan ve ekibine güveninin tam olduğunu belirtti. Bu açıklama, Merkez Bankası'nın önceki başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından geldi. Erkan'ın yerine atanan Karahan'ın göreve başlamasıyla, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağı tartışmaları başladı. Şimşek, yapısal reformlarla ekonomi programının kararlılıkla uygulanmaya devam edeceğini ve mali disiplin ile dezenflasyon sürecine destek olunacağını vurguladı.
4 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT'ye verdiği röportajda, yabancı sermaye girişinin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Şimşek, sağlam politikalar ve yapısal dönüşümün yatırımcı güvenini yeniden kazandırdığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin offshore piyasalara yönelik düzenlemeleri gevşetme yollarını araştırdığını ve uzun vadeli swaplarla başlayabileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2024

Çiğdem Toker, Türkiye'deki asgari ücretin dolar bazında diğer bazı ülkelerden yüksek olmasına rağmen, yolsuzluk ve gelir eşitsizliği konularının göz ardı edildiğini belirtiyor. Toker, Bakan Şimşek'in yolsuzluk ve yoksulluk arasındaki bağlantıyı sorgulayan bir gazeteci olmadığını eleştiriyor. Ayrıca, Şimşek'in uluslararası finans kuruluşları gibi konuşmasının, Türkiye'deki ekonomik koşulları iyileştirmek için iyi bir örnek oluşturmadığını vurguluyor.
3 Temmuz 2024

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023
İşaretlediklerim