Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının ardından, bu felakete zemin hazırlayan ihmaller konusunda yerel yönetimler, mühendis odaları ve müteahhitlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Hakan, hükümetin bu konudaki rolünü eleştirmeden, geçmişteki benzer durumlarda tek bir kişiye yüklenen sorumluluğun bu kez farklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemelerinin de yeniden tartışılmaya başlandığı ve bu düzenlemenin olası depremlerde can ve mal kaybını artırabileceği belirtildi.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, HDP tarafından imar aflarının yıkıcı sonuçlarının araştırılması için verilen önerge, TBMM'de AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatımoğulları, imar affının depremdeki yıkımın önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtti ve yapı denetimi konusunda adımlar atılması gerektiğini vurguladı. CHP ve İYİ Parti milletvekilleri de imar aflarının yıkıcı sonuçlarına dikkat çekti.
4 Nisan 2023

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat'taki büyük depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının kaydedildiğini belirtti. Bu sarsıntıların çoğunun hissedilir büyüklükte olduğunu ve önümüzdeki günlerde 5'in üzerinde büyüklüklerde artçı sarsıntılar yaşanabileceğini ifade etti. Vatandaşlara hasarlı binalardan uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu ve ağır hasarlı binalardan eşya alımının yasaklandığını hatırlattı. Ayrıca, Sivas'ın Gürün ilçesinin 'genel hayata etkili afet bölgesi' olarak değerlendirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen iki büyük deprem sonucunda 10 şehirde 5 bin 177 bina yıkıldı ve 8 bin 574 kişi hayatını kaybetti. Arama-kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve ülkenin depreme yeterince hazırlıklı olmaması eleştirilere neden oldu. Bir hükümet yetkilisi, daha iyi hazırlık yapılması gerektiğini kabul ederken, AFAD ve Kızılay'ın görevlendirildiğini, ancak kötü hava koşulları ve altyapı hasarının çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. 1999 depreminde askerin daha hızlı ve etkili müdahale ettiğini, dış yardımların kabul edildiğini ve destek sağlandığını ifade etti.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

Türkiye'nin yaşadığı en büyük ikinci deprem olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Diken ekibi hasarın yoğun olduğu Hatay bölgesinde bir hafta geçirerek incelemelerde bulundu. Depremzedelerle yapılan görüşmelerde, devlet kurumlarının afet sonrası çalışmaları, arama-kurtarma ekiplerinin ve yardımların bölgeye ulaşma süreci ve hükümet yetkililerinin açıklamalarının bölge halkı tarafından nasıl karşılandığına dair bilgiler toplandı.
18 Şubat 2023

DEVA Partisi Hatay İl Başkan Yardımcısı Yusuf Yurdal, 2020 yılında Hatay için deprem önlemlerinin artırılması gerektiğini belirten bir çağrı yapmıştı. Yurdal, 2023'te meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybetti. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Yurdal'ın ve ailesinin vefatını duyurdu ve başsağlığı diledi.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Şekeroba köyünde yaşayan bin depremzede, çadır ve temel ihtiyaç eksikliğinden şikayetçi. AFAD ve kaymakamlığa yapılan başvurular sonuçsuz kalmış, depremzedeler yeterli desteği alamadıklarını belirtiyor. Depremde altı yakınını kaybeden bir vatandaş, yaşadıkları zorlukları ve kayıplarını anlatırken, başka bir depremzede hasta çocuğunun durumuna dikkat çekiyor. İktidarın deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon eksikliği eleştirileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti.
22 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Habertürk canlı yayınında Hatay'da sekiz saattir herhangi bir kurtarma çalışmasının yapılmadığını ve AFAD'ın henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. İskenderun'da yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetlerinin başlamadığını, insanların sokakta battaniye ve çadır olmadan kaldığını, cenazelerin kaldırımda olduğunu ve toplanma merkezlerinde korunaklı bölümlerin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Türkiye'nin birçok ilinde hissedildiği ve 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladığı belirtildi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremden etkilenen bölgelerdeki CHP'li belediyelerden rapor talep etti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem öncesi ve sonrası eleştirilerin odağında yer alıyor ve istifası isteniyor. Ancak Savaş, istifa etmeyeceğini belirtti. CHP içinde yapılan toplantıda Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilirken, depremle ilgili belediye yönetimlerinin durumu bu rapor doğrultusunda değerlendirilecek.
26 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman ziyaretinde, Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde istenilen düzeyde çalışma yürütemediklerini kabul ederek halktan 'helallik' talep etti. Daha önce depremle ilgili eleştirilere sert yanıtlar veren Erdoğan, AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştirilere kulak asılmaması gerektiğini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Türkiye'nin 21 günde ayağa kalkmak üzere olduğunu ifade etti.
27 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük deprem, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin önünde ciddi zorluklar oluşturuyor. Depremler, Türkiye nüfusunun %15'ini etkileyen ve milli gelirin %10'una yakınını üreten bir bölgeyi vurdu. Üst düzey bir hükümet yetkilisi, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine dair karar vermek için henüz erken olduğunu belirtti ve acıların henüz tam olarak yaşanmadığını, binlerce insanın göçük altında olabileceğini ifade etti.
9 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Hatay başta olmak üzere 11 ili etkileyen depremler sonrasında, CHP'li belediyelerin sorumluluklarını incelemek üzere bir heyet kurulması için talimat verdi. Heyet, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun önderliğinde, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin deprem felaketine ilişkin sorumluluklarını araştıracak. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise istifa ettiği yönündeki iddiaları yalanladı.
20 Şubat 2023

Hatay, Defne ve Samandağ merkezli iki depremle sarsıldı. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, insanların çadır eksikliği nedeniyle hasarlı evlerine girmek zorunda kaldığını ve bu durumun ölümlere yol açabileceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremde 213 kişinin yaralandığını ve üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Eryılmaz, daha önce hasar gören binaların yıkıldığını ve çadır ihtiyacının acilen karşılanması gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler sonrasında deprem bölgesinde incelemeler yaparak bir rapor yayımladı. Raporda, AFAD'ın geç harekete geçmesi, koordinasyon ve ekipman eksikliği, sivil toplumun çalışmalara katılımının engellenmesi gibi konularda ciddi eksiklikler olduğu belirtildi. Ayrıca, madencilerin arama kurtarma çalışmalarında büyük özveri gösterdikleri ancak yeterli destek alamadıkları ve AFAD'ın bazı müdahale yöntemlerinin etkisiz olduğu ifade edildi.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, Adana için deprem uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını, Adana'da aktif faylar üzerinde anlamlı bir çalışma bulunmadığını ve bu tür iddiaların sadece halkı korkuttuğunu belirtti. Yaltırak, deprem tahminlerinin hangi fay hattı üzerinde olacağı gibi somut bilgilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören Hatay'da yaptığı konuşmada, medyada yer alan haberlerle sahadaki durumun farklı olduğunu belirtti. Devlet kurumlarının ve bürokratların çalışmak istediklerini ancak karşılarına engeller çıkarıldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, sorunların çözümü için iş birliği çağrısında bulundu ve zamanı geldiğinde daha fazla konuşacaklarını söyledi.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 bin 642 can kaybına yol açan depremler sonrası Malatya'ya giden A Haber ekibi, çadır kentte yaşayan depremzedelerin durumunu olumlu bir şekilde yansıttı. Muhabir Kerim Ulak, çadırın büyüklüğü ve sıcaklığına övgülerde bulundu. Mikrofon uzatılan bir depremzede ise devletin yardımlarından memnuniyetini dile getirdi.
19 Şubat 2023

Hatay'ın Armutlu ilçesinde yaşayan bir MHP'li depremzede, MHP'den beklediği desteği alamadığını ve yardımların Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) gibi kendisinin terör örgütü olarak bildiği gruplardan geldiğini ifade etti. Depremzedenin bu açıklamaları TÖP tarafından sosyal medyada paylaşıldı ve bu durum, deprem yardımları konusunda siyasi partilerin etkinliği ve algıları hakkında bir tartışma başlattı.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, AKP Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidarı eleştiren açıklamalarına yanıt verdi. Usta, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin deprem koordinasyonunda yetersiz kaldığını ve bürokratların görevlerini yerine getirmediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu ise iktidarın depremle ilgili hazırlıksızlığını ve sistematik rant siyasetini eleştirmişti.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim