Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını duyurdu. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle alındı. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni de hedef aldı.
4 Kasım 2023

İsrail, Gazze'nin kuzeyi ve güneyindeki farklı kentlere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.
4 Kasım 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştükten sonra Tel Aviv'den ayrılmak üzereyken roket alarmı sebebiyle yere yattı. Scholz ve ekibi, uçağa bindikleri sırada sirenlerin çalması üzerine uçaktan indi ve yere yatarak siper aldı. İsrail hava savunma sistemi, havalimanı üzerinde bir füzeyi imha etti.
17 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'de bir hastane saldırısında 471 kişinin ölümüne neden olan olay nedeniyle Türkiye'de üç günlük milli yas ilan ettiğini duyurdu. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissettiğimizi ve çoğunluğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyduğumuz saygının bir gereği olarak bu kararı aldığımızı belirtti. Gazze yetkilileri, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'de esir aldığı kadın asker Ori Megidish'i kara operasyonuyla kurtardığını duyurdu. Askerin sağlık kontrollerinin yapıldığı ve durumunun iyi olduğu belirtildi. Ayrıca, İsrail ordusu Gazze'de esir alındığı tespit edilen 239 kişinin ailesini bilgilendirdiğini açıkladı.
30 Ekim 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 27 bin 708'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 123 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 169 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralıların toplam sayısı 67 bin 147'ye çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri birçok cenazeye ulaşamıyor.
7 Şubat 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 29 bin 692'ye yükseldi. Bu artış, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in resmi savaş ilan etmesiyle gerçekleşti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ölenlerin sayısının 86 arttığını ve yaralı sayısının da 69 bin 879'a yükseldiğini duyurdu.
25 Şubat 2024

İstanbul Valiliği, İsrail'in saldırılarına karşı yapılan protestolarda 65 yaşındaki Eshabil Tüfekçi'nin kalp krizi geçirerek öldüğünü duyurdu. Protestolara müdahalede 43'ü polis olmak üzere 65 kişi yaralandı ve beş kişi gözaltına alındı. İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki protestolarda yaşanan bu olaylar sonucunda, Valilik vatandaşları telafisi mümkün olmayacak hareketlerden kaçınmaları konusunda uyardı.
18 Ekim 2023

Mısır'ın İskenderiye kentinde bir polis, iki İsrailli turisti öldürdü. Olayda bir Mısırlı da yaralandı. Ateş açan polis gözaltına alındı. Mısır resmi makamlarından henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
8 Ekim 2023

Covid-19 döneminin sembol ismi Dr. Anthony Fauci, Batı Nil virüsü nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Altı gün hastanede yatan Fauci, şu anda evinde ve iyileşme sürecinde. Batı Nil virüsü, sivrisinekler yoluyla bulaşan ve özellikle yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için riskli olan bir hastalıktır. ABD'de geçen yıl 182 kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.
24 Ağustos 2024

Mustafa Erdemol, İsrail'in Hamas saldırılarını gerekçe göstererek başlattığı savaşta 32 bin Filistinlinin öldüğünü ve bunların 14 bininin çocuk olduğunu belirtiyor. Savaşın çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çeken Erdemol, birçok çocuğun anne babasız kaldığını ve İsrail keskin nişancılarının çocukları hedef aldığını ifade ediyor. Kanadalı doktor Fozia Alvi'nin bu durumu 'normal bir savaş değil' olarak nitelendirmesi, yaşananların vahametini vurguluyor.
4 Nisan 2024

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında 24 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar, Rafah, Beyt Lahye ve Han Yunus kentlerindeki ailelerin evlerine yönelikti. Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynakları, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki bir evi hedef alması sonucu yedi kişinin yaralandığını bildirdi. AA muhabiri, hava saldırılarının özellikle bu gece çok yoğun olduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda El-Aksa televizyonu spikeri ve gazeteci Muhammed Selame'yi öldürdüğünü açıkladı. Bu son ölümle birlikte, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun öldürdüğü gazeteci sayısı 133'e yükseldi. Aynı dönemde, en az 13 bin 430'u çocuk, 8 bin 900'ü kadın olmak üzere toplam 30 bin 631 Filistinli hayatını kaybetti ve 72 bin 43 kişi yaralandı.
6 Mart 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den itibaren ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve iki çocuğun yaralandığını açıkladı. UNRWA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivillerin korunmasının bir istek veya ideal olmaktan öte, ortak insanlık sorumluluğu ve taahhüdü olduğu vurgulandı. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarında 10 bin 22 Filistinli öldü, bunların 4 bin 104'ü çocuk ve 2 bin 641'i kadındı ve en az 25 bin kişi yaralandı.
6 Kasım 2023

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde meydana gelen kum ve toz fırtınası nedeniyle 733 kişi hastanelere başvurdu. Bu kişilerden 58'i hastanede tedavi edildi. Fırtına nedeniyle görüş mesafesi düştü ve devlet kurumları ile bankalar tatil edildi. Geçen ay da aynı eyalette kum fırtınası nedeniyle yüzlerce kişi hastanelere kaldırılmıştı.
13 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde yaşanan elektrik kesintisi ve yakıt kıtlığı nedeniyle durumun çok kötü olduğunu ve hastanenin mezarlık haline geldiğini ifade etti. Hastane Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, altı prematüre bebeğin ve dokuz yaralı hastanın hayatını kaybettiğini, Gazze Sağlık Bakanlığı ise son üç günde 32 hastanın öldüğünü duyurdu. Lindmeier, onlarca prematüre bebeğin kuvözde tutulamadığını ve böbrek hastalarının diyalize bağlanamadığını belirtti.
13 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını kınadı ve bunu hasta ve yaralılar için 'ölüm cezası' olarak nitelendirdi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki 22 hastanenin boşaltılmasını istemişti. DSÖ, hastaların ve sağlık çalışanlarının zorla tahliye edilmesinin, mevcut insani ve halk sağlığı felaketini daha da kötüye götüreceğini belirtti. Ayrıca, hastanelerdeki yetersiz yatak kapasitesi nedeniyle bazı hastaların koridorlarda ve çevre sokaklardaki açık alanlarda tedavi edildiği belirtildi.
15 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının 'savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar' olabileceğini belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk saldırıda 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde kızamık vakaları artış gösteriyor. Son altı ayda en çok vaka Bursa ve İstanbul'da bildirildi. Çalışmaya katılan aile hekimlerinin %6'sı 2023'te kızamık hastası gördüklerini belirtirken, aşı reddi nedeniyle son bir yılda 64 bin çocuğun aşısı yapılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı ve durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Ancak TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölüm belgelerinde gerçek sebeplerin yazılmadığını ve kızamık salgınının var olduğunu belirtti.
7 Temmuz 2023
İşaretlediklerim