Türkiye, Germanwatch, Yeni İklim Enstitüsü ve İklim Eylem Ağı tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde bir önceki yıla göre dokuz sıra gerileyerek 63 ülke arasında 56. sırada yer aldı. Endeks, sera gazı emisyonları, enerji tüketimi, yenilenebilir enerjinin kullanımı ve iklim politikası kategorilerinde ülkelerin iklim performansını değerlendiriyor. Türkiye, yenilenebilir enerji kategorisinde 'orta', diğer kategorilerde ise 'düşük' ve 'çok düşük' performans gösterdi. Uzmanlar, Türkiye'nin iklim hedeflerinin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle uyuşmadığını belirtiyor.
9 Aralık 2023

Spotify, 2023 yazının en çok dinlenen şarkılarını duyurdu. Dünya genelinde en çok dinlenen şarkı Eslabon Armado ve Peso Pluma’ya ait 'Ella Baila Sola' olurken, Türkiye'de en çok dinlenen şarkı Semicenk’in 'Pişman Değilim' oldu. Türkiye'deki listeye arabesk ve rap türlerindeki şarkılar damga vurdu. Globalde ise 'Ella Baila Sola', 390 milyonun üzerinde dinlenmeyle zirvede yer aldı.
4 Eylül 2023

Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı'nın güncellediği verilere göre, ülkedeki 80 yaş ve üzeri nüfus, geçen yıla kıyasla 270 bin artışla 12,5 milyona çıktı ve toplam nüfusun yüzde 10'unu oluşturdu. Bu, 80 yaş ve üzeri nüfusun şimdiye kadarki en yüksek seviyesi. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri nüfus, geçen yıla kıyasla 10 bin azalarak 36,2 milyona geriledi ve toplam nüfusun yüzde 29,1'ini oluşturdu. Bu oran, 1950'den beri ilk kez düştü.
19 Eylül 2023

Türkiye'de hava kirliliğinin tehlikeli bileşenlerinden PM2.5, yeterince ölçülmüyor ve ulusal bir sınır değeri bulunmuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesi izleme istasyonlarının sadece %35'inde PM2.5 izleniyor. Depremden etkilenen illerdeki izleme istasyonlarının büyük bir kısmında da PM2.5 ölçümü yapılmıyor. Hava kirliliği, dünya genelinde yılda 7,5 milyon kişinin ölümüne neden oluyor ve PM2.5 partikülleri, akciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
24 Nisan 2023

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20'nin, Afrika Birliği'ni daimi üye olarak kabul edeceği belirtildi. Bu durum, Hindistan'da düzenlenecek olan zirvede resmiyet kazanacak. Afrika Birliği'nin G20'ye katılımı, gelişmekte olan ülkelerin sorunlarının daha detaylı ele alınmasını ve küresel sorunlara ortak çözüm yöntemlerinin tartışılmasını sağlayacak.
7 Eylül 2023

Japonya'da hayvan kafelerinde yapılan bir araştırmada, 419 farklı türe ait 3.793 hayvan bulunduğu ve bunların 52'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Uluslararası ticareti yasak olan dokuz tür de bu kafelerde tespit edildi. Araştırmayı yürüten Marie Sigaud, bazı türlerin kökenlerinin şüpheli olduğunu ve insanlara hastalık bulaştırma riski taşıdıklarını ifade etti.
28 Mart 2023

Dijital yayın platformu Netflix, kişi başına düşen gelirin düşük olduğu bazı ülkelerde abonelik ücretlerinde yüzde 20 ile 60 arasında indirim yaptı. İndirim, Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve Asya Pasifik bölgelerindeki bazı ülkeleri kapsarken, gelirin yüksek olduğu Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da herhangi bir indirim yapılmadı. Türkiye bu indirimlerden yararlanamadı. Netflix'in bu hamlesi, 230 milyon üyesi olan platformun toplam üye sayısının yüzde 4'ünden fazlasını etkileyebilecek.
24 Şubat 2023

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Save The Children, Nijerya'nın kuzeydoğusunda çiftçilere artan saldırılar nedeniyle bu yıl 700 bin çocuğun açlıktan hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Nijerya, son zamanlarda silahlı çetelerin yanı sıra Boko Haram ve IŞİD gibi örgütlerin saldırılarıyla karşı karşıya. Çiftçilere yönelik saldırılar, ülkede kötüleşen gıda krizine olumsuz etki ediyor.
8 Ağustos 2023

TÜİK'in 2022 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de en zengin yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 48'e yükselerek 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin payı ise yüzde 6'ya düştü. Yıllık ortalama hane halkı geliri yüzde 28,3 artışla 98 bin 416 liraya çıkarken, gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren Gini katsayısı 2009'dan bu yana en yüksek değer olan 0,415'e ulaştı. Ücretli çalışanların gelirlerindeki artış oranı diğer gruplara göre daha düşük kaldı.
4 Mayıs 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda İstanbul'da olası bir depremin her an gerçekleşebileceğini ve özellikle Avrupa yakasının Asya yakasına göre daha riskli olduğunu belirtti. Amerikalı bir araştırmacının verilerine dayanarak, Marmara'da 7'den büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 47 olduğunu ifade etti. Zeytinburnu, Haliç ve Silivri gibi Avrupa yakasındaki kıyı kesimlerinin ciddi şekilde etkileneceğini söyledi. Ayrıca, kentsel dönüşüm çalışmalarının sadece yapı stoğunu güçlendirmeye odaklandığını ve bir kentin depreme karşı bütüncül olarak dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
11 Aralık 2023

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) Küresel Haklar Endeksi'ne göre Türkiye, işçi haklarının en kötü olduğu 10. ülke oldu. 2016'dan beri bu endekste işçi haklarının en kötü olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye, bu kategoride en fazla kalan ülke olarak rekor kırdı. ITUC, Türkiye'yle ilgili değerlendirmesinde grevlerin baskılanması, sendikacıların keyfi tutuklanması ve sistemik sendika bozuculuğunu öne çıkardı.
30 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), suyla ilgili felaketlerin 2021'de 200 milyar dolardan fazla ekonomik maliyete yol açtığını belirtti. FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, tarımın verimliliği artırıldığında küresel su krizine çözüm sunduğunu ve gıda güvenliğine ulaşmada anahtar olacağını ifade etti. Dongyü, suyla ilgili doğal afetlerden kaynaklanan ciddi su sorunlarına etkili çözüm bulmak için azaltma, yeniden kullanma, geri dönüştürme ve değiştirme ilkelerine dayalı bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladı.
4 Ekim 2023

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 'Kara Rapor 2022: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' raporuna göre, Türkiye'de 2021 yılında hava kirliliği sebebiyle en az 42 bin kişi öldü. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirdi. Raporda, Türkiye'nin hava kalitesi izleme çalışmalarının yetersiz olduğu, yasal limitlerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerinin çok üstünde olduğu ve özellikle termik santrallerin çevresinde hava izleme istasyonlarının bulunmadığı belirtildi. Hava kirliliğinin ölüm nedenleri arasında beşinci sırada olduğu ve özellikle yoksul ve yoksun nüfusu etkilediği vurgulandı.
24 Mart 2023

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye nüfusa göre kişi başına en fazla mahkum ve tutuklunun olduğu ülke. 31 Ocak 2022 itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 303 bin 945 mahkum veya tutuklu bulunuyor. Bu sıralamada Türkiye'yi İngiltere, Polonya, Fransa, Almanya, İtalya, Ukrayna ve İspanya izliyor. Ayrıca, Türkiye'de 100 bin kişi içinde 355 kişi cezaevinde bulunuyor.
27 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de bu yılın başından 15 Eylül'e kadar 5 bin 674 kolera vakası kaydedildiğini ve bu hastalıktan yedi kişinin öldüğünü açıkladı. Yaklaşık dokuz yıldır süren iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz, ülkenin 30 milyon nüfusunun 22 milyonunun yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğu bir duruma getirdi. Temiz suya erişim sıkıntısı, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği gibi nedenler kolera başta olmak üzere salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.
6 Ekim 2023

Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi'nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporu, Türkiye'nin Avrupa'da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülkeyi gösteriyor. Türkiye'nin 2023 skoru 7,03 puan olup, bu skor 2021'de 6,89'du. Raporda, Türkiye'de özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticaretinin yaygınlaştığı, genç kızların zorla evlendirildiği, devlet içinde yerleşik aktörlerin insan ticaretinde rol aldığı ve Türkiye'nin göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olduğu belirtiliyor.
27 Eylül 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyada dolaşan ve kendisine atfedilen 'Marmara depreminin 9 şiddetinde olacağı' iddiasına açıklık getirdi. Görür, büyüklük ile şiddetin farklı kavramlar olduğunu belirterek, İstanbul'da meydana gelebilecek 7 büyüklüğündeki bir depremin Marmara kıyılarında şiddetinin 9 olabileceğini, ancak İstranca dağlarına doğru şiddetin 5 veya 6'ya düşebileceğini ifade etti. Ayrıca, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerin şiddetinin 11'e ulaştığını belirtti.
15 Mart 2023

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Türkiye'de 1677 HIV pozitif ve 51 AIDS vakası tespit edilmiştir. 1985'ten bu yana toplam 39 bin 437 HIV pozitif ve 2 bin 295 AIDS vakası bildirilmiş, ancak bu sayıların gerçek durumun yalnızca yüzde 40-50'sini yansıttığı belirtiliyor. HIV'in bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında yanlış bilgilerin yaygın olduğu, bu durumun hem korunma hem de test yaptırma konusunda ihmalkarlığa yol açtığı ifade ediliyor. HIV'in sosyal ilişkilerle bulaşmadığı, en yaygın bulaşma yolunun korunmasız cinsel ilişki olduğu vurgulanıyor. Pozitif Yaşam Derneği yetkilileri, HIV ile ilgili yanlış algılar ve damgalanma sorunlarına dikkat çekiyor.
1 Aralık 2023

Güneydoğu Türkiye'de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, en üst düzey olan dördüncü seviye alarmın ilan edildiğini duyurdu. Bu seviye, uluslararası yardımın kabul edildiği ve diğer ülkelerden gelen her türlü ilk yardımın kabul edileceği anlamına geliyor. Türkiye Afet Müdahale Planı'nda dört seviye bulunmakta ve dördüncü seviye, uluslararası desteğe ihtiyaç duyulan en ciddi durumu ifade ediyor. Deprem sonrasında 107 artçı sarsıntı yaşandı ve ölü sayısı 1498 olarak açıklandı.
6 Şubat 2023

Dünya Bankası'nın yıllık raporuna göre, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yarım puan azaltılarak yüzde 2,7 olarak güncellendi. 2024 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak sabit bırakıldı. Ayrıca, raporda küresel büyüme tahmini de yüzde 3'ten 1,7'ye indirildi ve bu durum, son otuz yılda 2008 mali krizi ve 2020 Covid-19 pandemisi sonrası en zayıf üçüncü yıllık büyüme olarak kaydedildi. ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerde zayıf büyüme beklendiği ve küresel ekonominin resesyona 'tehlikeli bir şekilde yaklaştığı' belirtiliyor.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim