Hazine ve Maliye Bakanlığı, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya 7 milyar liralık ceza verdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen incelemelerde, bu firmaların piyasayı manipüle ederek fiyat istikrarını bozduğu, sahte faturalarla kamuyu zarara uğrattığı ve haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da bu firmalar hakkında aklama suçu incelemesi yapıyor. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini belirtti.
21 Mayıs 2024

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun değerlendirmesi sonucunda, fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarının bir yıl içinde tekrarlanması durumunda, önceki cezanın iki katı kadar idari para cezası verilmesine karar verildi. Bu karar, Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte yapılan bir değişiklikle resmileşti. Yeni düzenleme, idari para cezalarının bir takvim yılı içinde tekrarlanan aykırılıklar için artırılmasını öngörüyor.
15 Mart 2023

Rekabet Kurulu, sosyal medya devi Meta'ya, kullanıcıların onayı olmadan Threads profilleri üzerinden toplanan verileri Instagram ile birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma yürüttü. Meta, bu soruşturma sürecinde Türkiye'deki Threads erişimini 30 Nisan 2024 tarihinde kapattı. Kurul, Meta'ya toplamda 335 milyon 730 bin 707 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi ve günlük para cezasını sonlandırdı.
6 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, gıda, otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerinde fahiş fiyat artışı nedeniyle toplam 889 milyon lira ceza kesti. Gıda sektörüne 286 milyon lira, otomotiv sektörüne 457 milyon lira, emlak sektörüne 121 milyon lira ve kuyum sektörüne 25 milyon lira ceza verildi. 29 Mayıs 2024'te yürürlüğe giren kanunla, fahiş fiyat ve stokçuluk fiillerine karşı cezalar artırılmıştı. Kanuna göre, fahiş fiyat fiiline karşı idari para cezası üst sınırı 1 milyon liraya, stokçuluk fiiline karşı ise 12 milyon liraya yükseltildi.
18 Temmuz 2024

Mahkeme, Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret A.Ş. için üç ay süreli konkordato kararı verdi ve şirketin hisseleri Borsa İstanbul'da işleme kapatıldı. Şirket, alacaklıların başlatacağı haciz işlemleri sebebiyle üretim faaliyetlerinin aksamaması için konkordato başvurusunda bulundu. Bu süreçte şirket, bankalar ve alacaklılarla borçların yeniden yapılandırılması için görüşmeler yürütecek. Mega Polietilen hisseleri, 9 Mayıs'ta tarihi zirveyi gördükten sonra değer kaybetmeye başladı ve 2 Ağustos'tan 19 Ağustos'a kadar yüzde 38 değer yitirdi.
20 Ağustos 2024

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Balıkesir’in Erdek ilçesinde, Narlı Mahallesi'nde plaj temizliği sırasında deniz çayırlarını söken iş makinesi operatörüne 774 bin lira ceza verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, operatör Tarık E’ye Çevre Kanunu’nun biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere yönelik yaptırımları kapsayan 20’inci maddesi gereğince bu cezayı uyguladı. Ayrıca, deniz çayırlarını kıyıdan söktüren ev sahipleri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ev sahipleri, çocuklarının hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını belirtti.
5 Temmuz 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi'ye ve Beşiktaş Kulübü'ne sportmenliğe aykırı hareket ve hakem hakkındaki açıklamalar nedeniyle 400 bin lira para cezası verdi. Ayrıca Galatasaray'a 329 bin lira, Başakşehir'e 112 bin lira, Ankaragücü'ne 172 bin lira, Gaziantep FK'ye 300 bin lira, Çaykur Rizespor'a 112 bin lira ve Hatayspor'a 139 bin lira para cezası verildi. Adana Demirspor, Trabzonspor, Başakşehir, Ankaragücü, Fenerbahçe, Galatasaray ve Çaykur Rizespor'da bazı taraftarların elektronik biletlerinin bloke edilmesine karar verildi.
7 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin pay piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili olarak Şükrü Karaca, Samed Kaynacı ve İlhan Öktem isimli üç kişiye altı ay süreyle borsalarda geçici işlem yasağı getirdi. Bu karar, 'Bilgi Suiistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca alındı. SPK, bir önceki gün de Avrupa Yatırım Holding AŞ'nin pay piyasasında usulsüz işlemler yapan 21 kişiye benzer bir yasak getirmişti.
7 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul piyasalarında yapılan incelemeler sonucunda JPMorgan Securities PLC'ye 'Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'ne aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 32 milyon 795 bin 908 lira idari para cezası kesti. Ayrıca, Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ve Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ile ilgili işlemler ve finansal tablolar nedeniyle de cezalar uygulandı. Türkiye'de yasa dışı kaldıraçlı işlem yaptıran 42 internet sitesine erişim engelleme kararı alındı.
6 Mayıs 2023

Rekabet Kurulu, 19 ilaç şirketi hakkında rekabet ihlali yapıp yapmadıklarını belirlemek amacıyla soruşturma açtığını duyurdu. Soruşturma listesinde yer alan şirketler arasında AbbVie, Abdi İbrahim, AstraZeneca, BASF Türk, Bausch & Lomb, Bayer Türk, GlaxoSmithKline, Johnson and Johnson gibi büyük uluslararası ve yerel ilaç firmaları bulunmaktadır. Ayrıca Panasonic ve Michael Page International gibi ilaç sektörü dışından şirketler de listeye dahil edilmiştir.
30 Kasım 2023

Rekabet Kurulu, Forever Living Sağlık ve Güzellik Ürünleri Dağıtım Ltd. Şti., Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti. ve Homm Bitkisel Ürünler Pazarlama AŞ hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, bu firmaların yeniden satıcılarının satış fiyatını belirlemek veya internet satışlarını kısıtlamak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerini tespit etmeyi amaçlıyor. Ön araştırmada elde edilen bulgular ciddi ve yeterli bulunarak soruşturma açılmasına karar verildi.
3 Eylül 2024

Avrupa Birliği, ABD merkezli çip üreticisi Intel'e piyasa hakimiyetini kötüye kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 376 milyon avro para cezası verdi. Cezanın, Intel'in 2002 ile 2006 yılları arasında bilgisayar üreticileri Hewlett Packard, Acer ve Lenovo'ya rakip firmaların merkezi işlemcilerini piyasaya sürmelerini geciktirmek ve satış kanallarını sınırlandırmak için yaptığı ödemeler nedeniyle alındığı belirtildi. Intel, daha önce de 2009'da benzer bir suçlamayla 1,06 milyar avro ceza almıştı.
22 Eylül 2023

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 23 Mayıs'ta Meclis'te kabul edildi. Bu değişiklikle, fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen ceza tutarı 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapan işletmelere verilen ceza ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca, bir takvim yılı içinde en az üç kez ceza alan iş yerleri altı gün kapatılabilecek. Bu düzenlemeler, piyasada dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetleri engellemeyi amaçlıyor.
29 Mayıs 2024

Antalya'nın Kaş ilçesinde, koruma altındaki 45 arı kuşunu avlayan iki kişiye toplam 84 bin lira ceza verildi. Kaş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği ekipleri, Çataloluk Mahallesi Yaylacık mevkisinde kaçak av yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçti. Şüphelilere Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefetten idari para cezası ve tazminat cezası kesildi, ayrıca ruhsatsız av tüfeğine el konuldu.
24 Eylül 2024

Rekabet Kurumu, Maçkolik İnternet Hizmetleri AŞ'nin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 'Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar' ile 'Hakim Durumun Kötüye Kullanılması' maddelerini ihlal edip etmediğini tespit etmek amacıyla soruşturma açtı. Ayrıca, Maçkolik'in uygulamalarına geçici tedbir uygulama kararı aldı. Bu tedbirler, Nesine'nin Maçkolik ve Sahadan sitelerindeki reklam alanlarının görünürlüğünü sınırlamayı ve Maçkolik'in reklam politikalarını gözden geçirmeyi içeriyor.
20 Eylül 2023

Manisa'da kuruyan Marmara Gölü'nde balıkçı kooperatifine çıkarılan 322 bin TL'lik borcun iptaline yönelik dava sonuçlandı. Mahkeme, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün çıkardığı borcun hukuka aykırı olduğuna ve kurumuş gölden dolayı kira talebinin olamayacağına karar verdi. Avukat Cem Altıparmak, gölün koruma altında olduğunu ve kuruyan sulak alanın rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, gölün kurutulmasının ve tarımsal amaçla kullanılmasının yasak olduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, Ramazan Bayramı öncesinde kırmızı et fiyatlarında spekülatif artış veya arz kısıtlaması olup olmadığını belirlemek için ön araştırma başlattı. Kurum uzmanları, büyük besiciler ve kırmızı et alım-satım merkezlerinde incelemeler yapıyor. Ayrıca sektör paydaşlarından ve ilgili regülasyon kuruluşlarından bilgi toplanıyor. Ön araştırma sonucunda Rekabet Kurumu, soruşturma açılması yönünde karar verecek. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığı ve Kasaplar Odası'nın yetkilileri önlem almaya çağırdığı belirtiliyor.
16 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tele1, Flash Haber, Kafa Radyo, Yıldız En ve Ekin Türk'e çeşitli idari yaptırımlar uyguladı. Tele1 ve Flash Haber'e, yayınlarında kullanılan ifadeler nedeniyle idari para cezası verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Tele1'e Merdan Yanardağ'ın AKP'ye yönelik eleştirileri nedeniyle ceza verildiğini açıkladı. Flash Haber'e ise ilahiyatçı Cemil Kılıç'ın İslamla ilgili sorulara verdiği yanıtlar nedeniyle ceza verildi. Ayrıca, Kafa Radyo, Yıldız En ve Ekin Türk'e ticari iletişim ve reklam süresi kurallarına uymadıkları gerekçesiyle yaptırım uygulandı.
28 Ağustos 2024
İşaretlediklerim