Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa eden Akkuyu A.Ş.'nin iki yönetim kurulu üyesi, kendi ülkelerinde rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanıyor. Şirketin vergi cenneti ülkelerde denetimsiz para transferleri yapabildiği ve Türkiye'ye yüksek fiyatla elektrik satacağı belirtiliyor. Türkiye'deki yetkililerin bu durumu görmezden geldiği ve şirketin rahatça faaliyet göstermesine izin verildiği vurgulanıyor. Bu durum, Türkiye'nin OECD Rüşvetle Mücadele Grubu'nun raporuna neden kayıtsız kaldığını da açıklıyor.
5 Temmuz 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ ve TotalEnergies arasında 16 milyar metreküp LNG tedarikini kapsayan 10 yıllık bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Anlaşma 2027 yılında yürürlüğe girecek. Türkiye, bu anlaşma ile Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Son dört ayda LNG alanında dört uzun süreli anlaşma imzalandı.
18 Eylül 2024

Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumu nedeniyle ertelendi. Erdoğan, iki gün önce rahatsızlandı ve doktorlarının tavsiyesi üzerine programı iptal etti. Açılış, Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katılabilmesi için saat 16:00'ya ertelendi. Santrale nükleer yakıt getirilerek tesisin teknik olarak çalışır hale gelmesi ve nükleer santral statüsü kazanması planlanıyor.
27 Nisan 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TVNET'te yaptığı açıklamada Türkiye'nin Bulgaristan'a doğalgaz satacağını ve BOTAŞ ile Bulgargaz arasında bir anlaşmanın imzalanacağını duyurdu. Türkiye'nin doğalgazı büyük oranda ithal ettiği ve seçimler yaklaşırken iktidar tarafından doğalgaz ve petrol kaynakları bulunduğuna dair açıklamalar yapıldığı belirtiliyor. Muhalefet ise bu tür açıklamaların seçim odaklı olduğunu iddia ediyor.
2 Ocak 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), sanayide, elektrik üretim amaçlı ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldiğini duyurdu. Ekim ayının başlangıcında paylaşılan toptan satış listesine göre konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmadı. Açıklamada fiyatların 'en makul düzeyde' belirlendiği ve 'Avrupa’da Ukrayna’dan sonra en düşük doğalgaz fiyatlarının Türkiye’de olduğu' savunuldu. Ayrıca, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine de yüzde 20 zam yapıldığı belirtildi.
1 Ekim 2023

Türk enerji şirketi Karpowership, Batı Afrika ülkesi Gine Bissau'da elektriği yeniden sağlamaya başladı. Şirket, ülkenin 17 milyon dolarlık borcunu ödemediği gerekçesiyle elektriği kesmişti. Ancak, 'finansal zorlukların Gine Bissau hükümeti tarafından giderilmesinin ardından' elektriğin yeniden verilmeye başlandığı belirtildi. Ülkenin ekonomi bakanı Süleyman Seyidi, borcun 6 milyar dolarlık kısmını ödediklerini ve kalan kısım için şirketle yeniden masaya oturulacağını ifade etti.
19 Ekim 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, HaberTürk kanalında yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndan elde edilecek doğalgazın Türkiye'nin konutlarda kullanılan doğalgaz ihtiyacını 33 yıl karşılayabileceğini belirtti. Dönmez, sahadaki maksimum üretim seviyesine dört yıl içinde ulaşılmasının hedeflendiğini ve bu sayede gaz ithalatının yüzde 30 azalacağını ifade etti. Ayrıca, Mart ayı sonunda doğalgazın evlere iletileceğini ve ilk fazda yıllık 3,5-4 milyar metreküp gaz üretileceğini söyledi.
6 Ocak 2023

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Uranyum Atlası tarafından yayımlanan raporda, nükleer enerjinin ciddi ekolojik ve ekonomik sonuçlara yol açacağı belirtiliyor. Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralini inşa etmekte olduğu bir dönemde, Almanya'nın nükleer enerji üretimini sonlandırarak yeşil enerjiye geçiş yaptığına dikkat çekiliyor. Raporda, Türkiye'de yenilenebilir enerji maliyetlerinin nükleer enerjiye kıyasla çok daha düşük olduğu ve uranyum madenciliğinin yüksek radyasyon yayma riski taşıdığı ifade ediliyor. Raporun baş editörü Horst Hamm, nükleer enerji girişiminin yüksek maliyetlerinin Türk vergi mükelleflerine yansıyabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
12 Nisan 2023

Ahlatcı Doğalgaz, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, yüzde 1150 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaparak sermayesini 2 milyar 600 milyon TL'ye yükseltme kararı aldığını duyurdu. Şirketin mevcut 208 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, emisyon primi hesabından karşılanarak artırılacak. Artırılan sermaye, tüm pay sahiplerine oranlarına göre dağıtılacak ve A Grubu paylar karşılığında A Grubu, B Grubu paylar karşılığında B Grubu paylar verilecek.
3 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında, İSPARK otoparklarına elektrikli araç şarj istasyonları kurulması kararı alındı. Bu karar, Türkiye'de yerli elektrikli araç üretimini desteklemek ve bu araçların şarj ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla alındı. 2023 yılında elektrik altyapısı hazır olan katlı otoparklara şarj üniteleri kurulacak, açık ve yol üstü otoparklar için ise fizibilite çalışmaları başlayacak. 2030 yılına kadar İSPARK otoparklarının %10 kapasitesinin elektrikli araçlara hizmet verecek şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor.
30 Mart 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Botaş ve Shell arasında 10 yıllık bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalanacağını duyurdu. Anlaşma kapsamında 2027-2037 yılları arasında yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosu Türkiye'ye gönderilecek. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, anlaşma bölgesel ve küresel ticaret imkanları sunması bakımından da önem taşıyor.
2 Eylül 2024

Alarko Holding, iş kollarını genişletme kararı alarak tarım ve gıda sanayisini stratejik sektörler olarak belirlemiştir. Şirket, jeotermal destekli seracılık, açık alan tarımı, organomineral gübrecilik, gıda sanayi ve tarım alanında girişim sermayesi yatırım fonu gibi alanlarda faaliyet göstermeyi hedeflemektedir. Ayrıca, Alarko'nun geçen yılki kombine net kar tahmininin bu yıl düşeceği öngörülmektedir.
30 Ocak 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kayyım yönetimindeki Erciyes Anadolu Holding’e ait HES Hacılar Elektrik ve Erciyes Çelik’i satışa çıkardı. 28 Ağustos 2024’te düzenlenecek ihaleyle Hazine payları satılacak şirket için 22 milyar lira muhammen bedel tespit edildi. Kayseri’deki iki fabrikada yaklaşık 1100 personelle üretim yapan HES Kablo, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 91. sırada yer alıyor ve kablo ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiriyor.
19 Temmuz 2024

Akkuyu Nükleer Santralı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Gennady Sakharov, Moskova'da rüşvet suçlamasıyla tutuklandı. Sakharov'un 15 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor. Sakharov'un istifa talebi, 29 Mart'ta yapılacak genel kurul toplantısının gündem maddelerinden biriydi. Rüşvet suçlamasının Türkiye'ye uzanıp uzanmadığı konusunda şüpheler bulunuyor, çünkü aynı suçlama kapsamında gözaltına alınan Elguji Kokosadze'nin şirketi de Akkuyu projesinde çalışıyor.
4 Temmuz 2024

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatını yüzde 16,67, sanayi kuruluşlarına verilen gazın fiyatını ise yüzde 13,30 ila 17,22 oranında indirdi. Türkiye'nin doğalgazı büyük oranda ithal ettiği ve seçimler yaklaşırken doğalgaz rezervlerine ilişkin olumlu haberlerin geldiği belirtiliyor. Muhalefet, bu tür açıklamaların seçime yönelik olduğunu iddia ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, doğalgaz fiyatlarında indirim yapılması çağrısında bulunmuştu.
27 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin doğal gaz ve tahıl ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını eleştiriyor ve alternatif ülkelerden tedarik sağlanması gerektiğini savunuyor. Korkmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'nin devlet tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor ve Rusya ile Çin'in rüşvet ve suistimale açık ülkeler olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, otokratik yönetimlerin demokrasi ve hukuk standartlarını tehdit olarak gördüğünü ifade ediyor.
9 Haziran 2024

Rus enerji şirketi Gazprom, Rusya'nın Suca bölgesinde Ukrayna ile yaşanan çatışmaların doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarını artırdığını ve bu artışın devam edebileceğini açıkladı. Gazprom temsilcisi Sergey Kupriyanov, Suca'daki gelişmelerin doğalgaz ve LNG fiyatlarında sert yükselişe yol açtığını belirtti. Türkiye'ye de doğalgaz ve LNG tedarik eden Gazprom, bu durumun Türkiye'deki fiyatlara da yansıyabileceğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024

Kuzey Kıbrıs'ta hükümetin, AKSA Enerji ile ihalesiz ve alım garantili yeni bir sözleşme yapılabilmesi için kamu ihale yasa tasarısını değiştirmeye çalışması mecliste ve sokakta gerilime yol açtı. Ana muhalefet ve EL-SEN sendikası hükümetin bu adımını eleştirdi. Mecliste stenografların ek mesaiye kalmama eylemi nedeniyle tasarı onaya sunulamadı ve Bakanlar Kurulu grev kararlarını yasakladı. Başbakan Ünal Üstel, yasa değişikliğinin amacının Türkiye'den elektrik taşımak olduğunu belirtti. Ana muhalefet ise uzun vadeli yeni bir sözleşmenin neden ihalesiz yapılmak istendiğini sorguladı.
7 Nisan 2023
İşaretlediklerim