Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak nitelendirdi. Ancak, İsrail'in Gazze'de benzer eylemler gerçekleştirmesine karşı sessiz kaldı. Leyen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınarken, İsrail'in kendini savunma hakkını tamamen desteklediğini belirtti. Bu durum, Leyen'in Ukrayna ve Gazze'deki benzer durumlara farklı tepkiler verdiğini gösteriyor.
12 Ekim 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının (İHA) Belgorod bölgesinde ve bir İHA'nın da Kursk bölgesinde düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti. Son dönemde Ukrayna'nın, Rusya'nın batı bölgeleri ve Moskova'ya yönelik İHA saldırıları artmıştı.
13 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Hartford Üniversitesinde düzenlenen Daha Güvenli Topluluklar Ulusal Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, silah endüstrisinin kar amacı güttüğünü ve sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti. Geçen yıl kabul edilen silah kontrolü yasasının önemine değinen Biden, bu yasanın silah kaçakçılığını federal bir suç haline getirdiğini ve son 30 yılda atılan en önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Meksika Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede, Meksika'ya gönderilen tehlikeli silahlar ve sınırda bu akışın durdurulması gerektiği konusuna değindi.
17 Haziran 2023

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

Macaristan parlamentosu, mart ayının başında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını onaylama ihtimali bulunuyor. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üyelik taleplerini destekleme kararı aldıklarını belirtmişti. Eğer Macaristan onay verirse, Türkiye NATO üyeliklerini onaylamayan tek ülke kalacak. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son dönemde bazı olaylar nedeniyle gerilmiş durumda.
22 Şubat 2023

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya topraklarını geri alması için askeri desteğin yanı sıra insani yardım sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Biden, Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini ve bu paketin daha fazla mühimmat ve ekipman içerdiğini duyurdu. Ayrıca, önümüzdeki hafta ilk ABD Abrams tanklarının Ukrayna'ya teslim edileceğini bildirdi.
22 Eylül 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

ABD'nin Moskova'daki vatandaşlarına kalabalık alanlardan uzak durma çağrısının ardından, Britanya, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore gibi ülkeler de benzer uyarılarda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemelerini şiddetle tavsiye ederken, İsveç güvenlik durumunun kötüleştiğini belirtti. Çekya ve Kanada da vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. ABD'nin uyarısı, aşırılık yanlılarının Moskova'daki kalabalık alanları hedef alma planlarına dayanıyordu.
9 Mart 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Kiev'de gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin en iyi güvenlik garantisi olacağını söyledi. Toplantıda, Ukrayna'ya uluslararası desteğin devam etmesi ve 'Barış Zirvesi' düzenlenmesi gibi konular ele alındı. Zelenski, Rus ordusunun düşük motivasyonuna rağmen Ukrayna'nın daha fazla silah yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Ocak 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova bölgesine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İHA'ların Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, düşen dronların Moskova'daki bazı kulelere çarparak hasara neden olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın, Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediği biliniyor.
30 Temmuz 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G7 Liderler Zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukraynalı pilotlara F-16 dahil dördüncü nesil savaş uçakları konusunda eğitim verilmesini destekleyeceğini bildirdi. Bu eğitimlerin Avrupa'da verileceği ve yakın zamanda başlayacağı belirtildi. Eğitim tamamlandıktan sonra, uçakların ne zaman, kim tarafından ve kaç tane teslim edileceği konusunda müttefiklerle birlikte karar verilecek.
20 Mayıs 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, kaçak göçle mücadelede daha fazla kararlılık göstereceklerini ve oturma izni olmayanların hızla sınır dışı edileceğini belirtti. Scholz, Rusya'nın işgalinden kaçan Ukrayna vatandaşlarına koruma sağlamaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın düzensiz göçü azaltma hedefi olduğunu ve sığınma başvurusu reddedilenlerin sınır dışı süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Almanya'da sığınma başvurusu reddedilen ve henüz sınır dışı edilmemiş kişi sayısının 240 bin civarında olduğu belirtiliyor.
16 Mart 2023

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe komitesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 400 milyon avroluk afet yardımında bulunmasını onayladı. Toplamda 454,8 milyon avroluk afet yardımının geri kalanı Romanya ve İtalya'ya gidecek. Yardımlar, Avrupa Birliği bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.
20 Eylül 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya mali destek sağlamak amacıyla 16 milyar dolarlık çok yıllı bir yardım paketini değerlendiriyor. Paketin, Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamak ve uluslararası finansmanı teşvik etmek için bir katalizör işlevi görmesi amaçlanıyor. Paketin uygulanması için IMF'nin borç verme kurallarında değişiklik yapılması ve Ukrayna'nın belirli politikaları taahhüt etmesi gerekiyor. Anlaşmanın mart sonuna kadar sağlanabileceği ve ilk ödemenin nisanda yapılması bekleniyor.
27 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova ve Moskova Bölgesi'ne insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, Ukrayna İHA'larının Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu ve bir İHA'nın elektronik harp sistemiyle etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kontrolünü kaybeden bir İHA'nın Moskova-City bölgesine düştüğü ve bir gökdelenin camının kırıldığı bildirildi. Önceki saldırılarda olduğu gibi bu saldırıda da ölü veya yaralı olmadığı belirtildi.
1 Ağustos 2023

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin taleplerinin hepsini karşılayamayacaklarını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularıyla ilgili olarak üçlü muhtıraya uyulduğunu ve iki ülkenin yakında ittifaka katılacağına inandığını ifade etti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirmiş ve motivasyon mektubu göndermişti.
8 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasına tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan, dini inançlara saygı gösterilmesinin önemini vurguladı ve İsveç'in terör örgütü mensuplarına ve İslam düşmanlarına verdiği desteği eleştirdi. İsveç'in Ankara Büyükelçisi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve İsveç Savunma Bakanı'nın Türkiye ziyareti iptal edilmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamamış durumda.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim