Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden öğrencilere, kendi illerindeki devlet üniversitelerinde ek yüzde 25 kontenjan ayırma kararı aldı. Bu karar, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) OHAL kapsamındaki illerde ve Sivas'ın Gürün ilçesinde ikamet eden adayları kapsıyor. Ayrıca vakıf üniversitelerinde de her program için birer kontenjan ayrılacak. Bu kontenjanlar, mevcut genel kontenjanlara ek olarak sağlanacak ve depremzede adaylar tercihlerini bu kontenjanlar dahilinde yapabilecek.
10 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında okuyan yaklaşık 20 milyon öğrenci, 13-17 Kasım tarihleri arasında 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı ilk ara tatiline çıkacak. Öğretmenler bu süreçte mesleki çalışmalarını çevrim içi olarak tamamlayabilecekler. Ara tatilin bitimiyle öğrenciler 20 Kasım'da derslere geri dönecekler. Eğitim öğretim dönemi 11 Eylül 2023'te başlamış olup, 14 Haziran 2024'te sona erecek.
9 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CHP ve İYİ Partili milletvekillerinin deprem bölgesindeki eğitimciler ve öğrencilerin durumuna ilişkin sorularına yanıt verdi. Özer, özel okullarda çalışan öğretmenlerin istihdamı konusunda bakanlık olarak herhangi bir çalışma yürütmediklerini belirtti. Öğretmenlerin, Sosyal Sigortalar Kanunu ve İş Kanunu kapsamında iş sözleşmeleri uyarınca görev aldıklarını ve mücbir sebeplerle görevlerinden ayrılmak isteyenlerin ilgili işlemleri yapabileceklerini ifade etti.
3 Nisan 2023

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde beklenen kötü hava koşulları sebebiyle 6 Şubat Pazartesi günü eğitime ara verildi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kar yağışının artacağı ve zorunlu olmadıkça özel araç kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ankara Valiliği de benzer bir açıklama yaparak, hamile ve engelli personel ile 10 yaş altı çocuk sahibi kadın personelin idari izinli sayılacağını duyurdu.
5 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depremzede ve sosyo-ekonomik durumu kötü olanlar dahil binlerce öğrenci yurtsuz kaldı. Üniversiteye bağlı beş yurt, 'depreme dayanıklı olmadığı' gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanının yaklaşık yarısını, yani 2 bin 500 kişilik bir kontenjanı ortadan kaldırıyor. Okul yönetimi, öğrencilerin sorularını ve çözüm önerilerini yanıtsız bırakıyor. Öğrenciler, okul yönetiminin bu tutumu karşısında kendi çabalarıyla çözüm arıyor.
30 Temmuz 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Aynı gün içinde bir başka deprem daha meydana geldi. Bu doğal afet, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerinde büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan bu felaketin ardından söz konusu illerde üç aylık olağanüstü hal uygulaması başlatıldığını duyurdu.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının kullanılması kararlaştırıldı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar, öğrenciler ve eğitim camiası tarafından tepkiyle karşılandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti ve parti olarak depremzedelere yardım için tüm imkanlarını sunmaya hazır olduklarını ifade etti.
12 Şubat 2023

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, siyasi partilerin anlaşmasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) çalışmalarının 28 Şubat 2023 tarihine kadar ertelendiğini açıkladı. Bu erteleme kararı, 6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrasında milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunun deprem bölgesinde olması sebebiyle alındı. Meclis çalışmaları daha önce de iki kez ertelenmiş ve bu son kararla üçüncü kez ertelenmiş oldu.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün üniversiteleri ertelemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaktan eğitime geçilmesi kararı sonucu, özel yurtlarda kalan öğrenciler yurtta kalmadıkları günler için de ücret ödemeye devam etti. Öğrenciler, üniversitelerin açılma ihtimaline karşı yurt ücretlerini ödemeye devam ederken, sözleşmelerini feshetmek isteyenler cayma bedeli ödemek zorunda kaldı. Bazı yurtlar öğrencilerin kalmasına izin verirken, bazıları izin vermedi. Öğrenciler ve aileler, bu durumdan maddi olarak mağdur olduklarını ve çözüm bulunmasını talep ediyor.
31 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından, 15 Mayıs Pazartesi günü okulların tatil edileceğini duyurdu. Ayrıca, bu tarihte öğretmenlerin de idari izinli sayılacağını belirtti. Bakan Özer, bu kararın okulların ve öğretmenlerin bir sonraki öğretim gününe rahat ve sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmeleri için alındığını ifade etti.
7 Mayıs 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, yaşanan depremler sebebiyle transfer döneminin uzatılması için FIFA'ya başvurdu ve sözlü onay aldı. 2022-2023 sezonu için belirlenen ara transfer dönemi 12 Ocak 2023-8 Şubat 2023 tarihleri arasındaydı, ancak depremler sonucu futbol maçları bir hafta ertelendi ve transfer dönemi de uzatılma talebi doğdu. FIFA'dan yazılı onay bekleniyor. Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, çevre illeri de etkileyerek ulusal yas ve OHAL ilan edilmesine neden oldu.
8 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki gençler de dahil olmak üzere milyonlarca üniversite öğrencisinin okullarının açılmasını beklediğini ifade etti. YÖK'ün yüz yüze eğitime hazır olduklarını açıklamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurduğunu ve bu durumun öğrenci ve veliler için yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. İmamoğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu.
22 Mart 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen deprem sonucunda birçok hastane yıkıldı veya hasar gördü. Bu durum, tıp fakültesi ve uzmanlık öğrencilerinin eğitimlerini aksattı. Öğrenciler ve asistan hekimler, eğitimlerinin devamı için anlayış ve destek bekliyorlar. Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu'nu toplantıya çağırdı ancak henüz bir yanıt alamadı. Öğrenciler, barınma ve internet gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim alacak hastane bulma konusunda zorluklar yaşıyorlar. Asistan hekimler ise geçici görevlendirme yapılmasını ve eğitimlerinin başka illerde devam etmesini talep ediyorlar.
5 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, 14 Mayıs'a çekilen seçim tarihinin ne zaman olacağı belirsizliğini koruyor. İktidar cephesi henüz net bir pozisyon belirtmezken, muhalefet seçim ertelenmesine karşı çıkıyor. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. İktidar ve muhalefet partileri arasında seçimlerin zamanında yapılıp yapılmayacağına dair tartışmalar sürerken, AKP'li kurmayların yeni bir seçim kampanyası hazırlığı içinde oldukları ve seçimlerin ertelenmeyeceği yönünde sinyaller verildiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük deprem, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin önünde ciddi zorluklar oluşturuyor. Depremler, Türkiye nüfusunun %15'ini etkileyen ve milli gelirin %10'una yakınını üreten bir bölgeyi vurdu. Üst düzey bir hükümet yetkilisi, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine dair karar vermek için henüz erken olduğunu belirtti ve acıların henüz tam olarak yaşanmadığını, binlerce insanın göçük altında olabileceğini ifade etti.
9 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu üyesi Helin Çakır, depremzede üniversite öğrencilerinin kampüslerden uzak tutulmasının mağduriyet yaratacağını belirtti. Depremden etkilenen öğrencilerin yurtlardan çıkarılması ve çevrimiçi eğitime geçilmesi kararı eleştirildi. Öğrencilerin eşyaları düzensiz bir şekilde toplanarak kenara atıldı. TTB'nin basın toplantısında, öğrencilerin ve kampüslerin ekonomik çıkarlar uğruna gözden çıkarıldığı ve gençlerin örgütlenme alanlarının kısıtlandığı ifade edildi. Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının devlet kurumları, boş konutlar ve otellere yerleştirilerek çözülmesi gerektiği vurgulandı.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan listeye göre, İstanbul'da deprem riski taşıyan 93 okul tespit edildi ve bu okullardaki öğrencilerin başka okullara nakil işlemleri gerçekleştiriliyor. Listede yer alan okullar, ilçe ilçe belirtilmiş ve bu okulların tahliye edileceği duyurulmuş. Nakil işlemleri dün itibariyle başlamış durumda.
20 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

ÖSYM, 2023 yılında yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Sınav başvurularının 8-23 Mart tarihleri arasında alınacağı belirtildi. Ayrıca, deprem nedeniyle afet bölgesi ilan edilen 11 il ve bir ilçede ikamet eden veya deprem sonrası başka yerlere göç eden adaylardan sınav ve başvuru ücreti alınmayacağı duyuruldu.
8 Mart 2023
İşaretlediklerim