Leicester Üniversitesi'nden bir ekip, sigara içmenin insan iskeletinde moleküler değişikliklere yol açtığını keşfetti. Araştırma, sigara tüketiminin etkilerinin yüzyıllar sonra bile iskelet kalıntılarında gözlemlenebileceğini gösterdi. Bu bulgular, sigara içenlerin kemik örneklerinden tespit edilmesine olanak tanıyor ve sigara tüketiminin iskelet sistemi üzerindeki uzun vadeli etkilerini ortaya koyuyor.
20 Ekim 2024

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 'Blattella germanica' türü hamam böceklerinin genetik yapısının, 2 bin 100 yıl önce Asya'da yaşayan 'Blattella asahinai' türüne benzediği tespit edildi. Araştırmada, bu türün kıtalar arası ticari ve askeri hareketlilikler sebebiyle Ortadoğu ve Avrupa'ya ulaştığı ve buradan da dünyanın diğer bölgelerine yayıldığı belirtildi. Batı Avustralya Üniversitesi'nden Theo Evans, bu hamam böceklerinin hayatta kalmalarının insanlara gözükmemelerine bağlı olduğunu ve evrimsel olarak geceleri ortaya çıkacak şekilde adapte olduklarını söyledi.
21 Mayıs 2024

Giresun'un Eynesil ilçesinde bir caminin minaresinde mahsur kalan yavru baykuş, AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Yavru baykuş, iki ay boyunca köylüler ve cami cemaati tarafından beslendi. Kurtarılan yavru baykuş, tedavisinin ardından Tirebolu Doğa Koruma ve Milli Parklar İlçe Müdürlüğüne teslim edildi.
7 Ağustos 2023

Çin'in Guangdong eyaletindeki bir hayvanat bahçesinde, Nisan-Temmuz 2024 arasında yapılan kazılarda 150'ye yakın tarihi mezar keşfedildi. Bu mezarlar, Han, Kin, Güney Hanedanları, Tang, Ming ve Çing Hanedanları dönemlerine ait olup, 2 bin 100 yılı aşkın bir tarihi kapsıyor. Ayrıca, Çin Cumhuriyeti dönemine ait 48 mezar taşı da bulundu. Keşifler, dönemin inşaat teknolojileri ve sosyal organizasyonu hakkında önemli bilgiler sunuyor.
4 Eylül 2024

Alman arkeologlar, Donau-Ries bölgesinde bir mezarda yaptıkları kazılarda, Milattan Önce 14'üncü Yüzyıl'a tarihlenen bronz bir kılıç buldu. Mezarda bir erkek, bir kadın ve bir çocuğa ait kemikler de keşfedildi. Bavyera Eyalet Yönetimi Anıt Koruma kurumu tarafından yapılan açıklamada, kılıcın üç bin yıldan eski ve olağanüstü iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.
18 Haziran 2023

Granada Üniversitesi'nden Prof. Jose Antonio Lorente liderliğindeki araştırma ekibi, Kristof Kolomb'un DNA örneklerini inceleyerek ünlü kaşifin Batı Avrupalı bir Sefarad Yahudisi olduğunu keşfetti. Bu bulgu, Kolomb'un İtalya'nın Cenova kentinden olduğu yönündeki yaygın inanışı sorgulayan teorilere yeni bir boyut kazandırdı. Araştırma, Kolomb'un kökenine dair karmaşık bir süreç izlese de, sonuçların neredeyse mutlak güvenilirlikte olduğu belirtildi. Ayrıca, Kolomb'un kalıntılarının Sevilla'da olduğu doğrulanırken, bazı kalıntıların Dominik Cumhuriyeti'nde olabileceği de ifade edildi.
13 Ekim 2024

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Şanlıurfa'nın kuzeydoğusundaki Göbeklitepe'de, 12 bin yıllık bir güneş takvimi keşfedildi. Edinburg Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından bulunan bu takvim, dünyanın en eski takvimi olarak kabul ediliyor ve her biri bir günü temsil eden 365 'V' sembolü içeriyor. Takvim, bir kuyruklu yıldız çarpmasının medeniyetin doğuşunu tetiklediğini belgeleyebilir. Araştırmacılar ayrıca 27 gün süren bir meteor yağmurunu tasvir eden bir sütun da keşfettiler.
8 Ağustos 2024

Balıkesir'in Gönen ilçesinde, ormanlık bir alanda bulunan kemik parçalarının, yaklaşık bir yıldır kayıp olan ekonomist Korhan Berzeg'e ait olduğu doğrulandı. Berzeg, 17 Haziran 2023 tarihinde evinden sabah yürüyüşüne çıktıktan sonra bir daha haber alınamamıştı. Kemikler, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılan DNA testleri sonucunda Berzeg'e ait olduğu kesinleşti. DNA örnekleri, Berzeg'in eşi ve İngiltere'de yaşayan kızı Nisa Berzeg'den alınan örneklerle eşleşti.
27 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023

Kuzey ve batı Avrupa'da 15 bin yıl önce yaşayan Magdaleniyen kültüründe yamyamlık, yaygın bir cenaze ritüeliymiş. İnsanlar ölülerini zorunluluktan değil, kültürlerinin bir parçası olarak yiyordu. Araştırmada, çeşitli Avrupa ülkelerindeki 59 Magdaleniyen bölgesi incelendi ve 25'indeki mezar kültürü yorumlandı. Araştırmacılar, 15 bölgede çiğneme izleri olan insan kalıntıları, kesik izleri olan kafatası kemikleri ve iliğini çıkarmak için kasıtlı olarak kırılmış kemiklere rastladı. Bu bulgular, yamyamlığın Magdaleniyen kültüründe yaygın olduğunu ve beslenme amaçlı değil, bir gömme ritüeli olarak benimsendiğini gösteriyor.
6 Ekim 2023

Meksika Kongresi'nde özel bir oturumda, 'uzaylı' olduğu iddia edilen iki varlığın bedenleri sergilendi. Gazeteci ve UFO bilimci Jaime Maussan tarafından sunulan fosilleşmiş cesetlerin bin yıllık olduğu belirtildi. Maussan, örneklerin Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) tarafından incelendiğini ve DNA örneği almayı başaran bilim insanlarının yaşlarını tespit için radyokarbon testi uyguladığını belirtti. Ancak, fosillerin bir kum tabakasıyla kaplı olduğu görüldü.
13 Eylül 2023

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki 'İç Kale' de yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Kulaz başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgular elde edildi. Kazılar sonucunda, çanak çömlek parçalarının yüzde 6'sının İlk Tunç Çağı'na ait olduğu belirlendi. Ayrıca, bu yıl yapılan çalışmalarda İç Kale'deki büyük binanın hemen önünde İlk Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı.
11 Ekim 2023

Hindistan’ın doğusundaki Andaman Adaları’nda bulunan Charles Darwin kurbağalarının baş aşağı durarak çiftleşip yumurta bıraktığı keşfedildi. Delhi Üniversitesi, Hindistan Zooloji Araştırması, Harvard Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi’nden bir grup biyolog, muson yağmurları sırasında üç yıl boyunca bu kurbağaların üreme sürecini inceledi. Araştırma, bu türün çevreyle nasıl etkileşime girdiğini ve türünü sürdürmesi için hangi yaşam alanlarının gerektiğini anlamak açısından önemli bulgular sundu. Çalışma ayrıca, baş aşağı çiftleşmenin saldırgan bekar erkeklerin çiftleşen çifti yerinden ederek yumurtlamayı engellemesini önlemek için evrimleştiğini öne sürüyor.
29 Temmuz 2024

Bingöl'de yaralı bulunan ve kanadına başka bir hayvanın kemiği nakledilerek tedavi edilen 'Garip' isimli şahin, bir yıl süren tedavi sürecinin ardından doğaya bırakıldı. Tedaviyi yürüten Dr. Öğretim Üyesi Sami Ünsaldı, manşon usulüyle yapılan kemik naklinin hayvanın doğal hissetmesini sağladığını ve bandaj kullanmadıklarını belirtti. Ünsaldı, bandajlı hayvanların psikolojik bunalıma girebileceğini ve bu durumun ölüm oranını artırabileceğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Çanakkale'nin Biga ilçesinden yaralı olarak getirilen bir güvercin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü'nde tedavi altına alındı. Güvercinin sol bacağında doku ölümü (nekroz) teşhisi konuldu ve bacağının ampute edilmesine karar verildi. Yaklaşık bir saat süren operasyonun ardından güvercinin bacağı ampute edildi ve iyileşme sürecinin ardından doğal ortamına bırakılması planlanıyor.
1 Mart 2024

Yeni Zelanda'da bir sahilde ölü bulunan balina, nadir bir tür olan kürek dişli balina olarak tanımlandı. Bu tür, daha önce canlı olarak hiç gözlemlenmemiş ve hakkında çok az bilgi bulunuyor. Bilim insanları, bu keşfin tür hakkında önemli yeni bilgiler sağlayacağını belirtiyor. Balina, 4 Temmuz'da Otago eyaletindeki Taiari Nehri'nin ağzında bulundu.
16 Temmuz 2024

Çin'in Guangdong eyaletindeki bir hayvanat bahçesinde, farklı tarihi çağlara ait 150'ye yakın mezar keşfedildi. Bu mezarlar, Han, Kin, Güney Hanedanları, Tang, Ming ve Çing Hanedanları dönemlerine ait olup, 2 bin 100 yılı aşkın bir tarihi kapsıyor. Ayrıca, Çin Cumhuriyeti dönemine ait 48 mezar taşı da bulundu. Keşifler, dönemin inşaat teknolojilerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak.
4 Eylül 2024

Balıkesir'in Gönen ilçesinde 17 Haziran'da evinden ayrıldıktan sonra haber alınamayan 83 yaşındaki ekonomist Korhan Berzeg'in köpeği Tina bulundu. Berzeg'in ailesi, İstanbul'dan gelerek köpeği teşhis etti. Köpeğin sağlıklı olduğu ve ailenin Gönen'e geldiği, jandarma ekiplerince aileyle görüşülerek durum değerlendirmesi yapılacağı belirtildi. Berzeg için daha önce AFAD koordinasyonunda arama çalışması başlatılmıştı ancak herhangi bir iz bulunamamıştı.
29 Ağustos 2023

Britanya’daki King’s College London’dan araştırmacılar, Komodo ejderlerinin dişlerinin uç kısımlarında demir açısından zengin bir tabaka olduğunu belirledi. Bu tabakanın dişin keskinliğini korumada yardımcı olduğu ve dişi turuncu renge boyadığı tespit edildi. Bu özellik, Komodo ejderlerinin avlarını rahatça parçalamalarına yardımcı oluyor ve daha önce hiçbir etçil sürüngende tespit edilmemiş bir özellik olarak öne çıkıyor. Komodo ejderleri, dünyada sadece Endonezya’nın belirli bölgelerinde bulunuyor ve sayıları oldukça azalmış durumda.
24 Temmuz 2024
İşaretlediklerim