Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankacılık sektörünün 2023 yılı ilk yarı net karı 250,1 milyar lira oldu. Sektörün özkaynakları 1 trilyon 688,4 milyar lira, aktif toplamı ise 2022 yıl sonuna göre 4 tilyon 754 milyar 999 milyon lira artarak 19 trilyon 102 milyar 389 milyon lira oldu. Aynı dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 1,64 olarak kaydedildi.
31 Temmuz 2023

Merkez Bankası, dün yapılan düzenlemeyle nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirmiş ve 15 bin lira üzeri işlemlerin menkul kıymet yükümlülüğüne tabi olacağını duyurmuştu. Ancak bu düzenleme seçim öncesinde tepkilere neden oldu. Bugün yapılan açıklamada ise, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı belirtildi.
19 Mayıs 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı artış göstermeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, 12 Mayıs haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 346 milyon 755 bin lira olarak kaydedildi. Bu miktar, önceki haftalara göre artış göstermiş durumda. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yapılmasını içeriyor ve seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından faiz sınırı kaldırılarak teşvik ediliyor.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduatlar 4 Ağustos haftasında 150 milyar lira artış göstererek 3,28 trilyon lira oldu. Ekonomi yönetimi, kur korumalı mevduatları zorunluluk kapsamına alırken, bu mevduatlara olan ilgi devam ediyor. Dolar karşılığı ise 121,8 milyar dolar olarak kaydedildi.
10 Ağustos 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla devreye alınmıştır. Ancak bu uygulama, bankaların karlılığını olumsuz etkilemektedir. Bankalar, Merkez Bankası'nın döviz hesaplarının TL'ye dönüşüm hedeflerine ulaşmak için KKM hesaplarına yüksek faizler sunmuş ve bu durum faiz oranlarının %35-40 seviyelerine çıkmasına neden olmuştur. Bankacılık kaynakları, bu durumun Mayıs ayında bankacılık sektörünün kar artışını sıfırlayabileceğini belirtiyor.
3 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin Kasım 2022'deki cari işlemler hesabı 3,666 milyar dolar açık verdi ve ocak-kasım dönemi toplamında açık 41,814 milyar dolar oldu. Aynı dönemde doğrudan yatırımlardan 775 milyon dolar, portföy yatırımlarından 538 milyon dolarlık net giriş yaşanırken, resmi rezervler 3 milyar 613 milyon dolar arttı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' ile cari fazla hedeflenirken, uygulanan politikalar sonucunda TL'nin değer kaybı ve enflasyonun yükselmesi devam etti.
11 Ocak 2023

Bankalar, hükümetin belirlediği hedeflere ulaşmak amacıyla müşterilerini kur korumalı mevduat (KKM) hesapları açmaya teşvik etmek için yoğun bir çaba içerisinde. Bu çabalar sonucunda KKM hesaplarındaki toplam mevduat miktarı rekor bir artışla 2,1 trilyon TL'ye ulaştı. Bankacılık sektörü çalışanları, düzenlemelerden kaynaklanan cezalardan kaçınmak için mayıs ayının ilk iki haftasında da bu yönde çalışmalarını sürdürecekler.
8 Mayıs 2023

Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yaptığı değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirdi. Bu düzenleme, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarından yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarını da kapsıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, bu zorunluluk nedeniyle çoğu banka pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bu hamlenin amacı, hanehalkının altın talebini ve talep enflasyonunu kısıtlamak.
18 Mayıs 2023

2022 yılında Ziraat Bankası'nın net karı %553 artarak 41 milyar liraya, Halkbank'ın net karı ise %879 artarak 14,75 milyar liraya yükseldi. Bankaların serbest karşılıkları da artış göstererek toplamda 47 milyar lirayı aştı. Bu artışlarda enflasyona endeksli tahviller, ücret komisyon gelirleri ve faiz gelirlerinin etkisi büyük oldu. Ziraat Bankası ve Vakıfbank serbest karşılıklarını artırırken, Halkbank'ın bilançosunda bu kaleme rastlanmadı.
20 Şubat 2023

Merkez Bankası, TL'nin değer kaybını önlemek için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüklerini değiştirdi ve bu hamleyle kur korumalı mevduat hesaplarını (KKM) daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyesine ulaşmasıyla KKM faizlerinin de yüzde 50'ye çıkabileceği ifade ediliyor. 31 Mart'ta KKM'ye uygulanan faiz sınırı kaldırılmış ve bankaların asgari faiz oranı olarak politika faizini, üst limiti ise kendilerinin belirlemesine olanak tanınmıştı.
18 Mayıs 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete katılan kurumlar, Merkez Bankası'nın faiz oranını 500 baz puan artırmasını bekliyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarmıştı. Yeni faiz kararı 21 Eylül'de açıklanacak. Ankete katılan 19 kurumun medyan beklentisi, eylülde faizin yüzde 30 seviyesine çıkması yönünde.
19 Eylül 2023

Türkiye'de bankalar, 2022 yılında enflasyona endeksli tahviller sayesinde rekor düzeyde kar elde etmiş ve sektörün toplam karı bir önceki yıla göre yüzde 366 artarak 433,46 milyar TL'ye ulaşmıştı. Ancak 2023'ün ilk çeyreğinde, bankacılık sektörünün net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 civarında artmasına rağmen, 2022'nin son çeyreğine kıyasla en az yüzde 40 azalması öngörülüyor. Kar düşüşünün nedenleri arasında enflasyon endeksli kağıtların getirisindeki beklenen düşüş, kredi-mevduat getiri makasındaki bozulma ve faaliyet giderlerindeki artış yer alıyor.
20 Nisan 2023

Merkez Bankası, Türk Lirasını (TL) güçlendirmek ve bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştürmek için yeni adımlar attı. Bu adımlar arasında, TL mevduatını desteklemek ve kur korumalı hesaplardan (KKM) standart TL mevduata geçişi özendirmek bulunuyor. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenilemeyle TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi ve ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
18 Eylül 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'deki bankaların net karı 2022 yılının ilk dört ayında yüzde 47,4 oranında artarak 144,7 milyar liraya ulaştı. Nisan ayında bankacılık sektörünün toplam net karı yüzde 10,5 artışla 38,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı nisanda yüzde 1,86'ya düşerken, çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 16'dan yüzde 14'e geriledi. Sermaye yeterliliği rasyosu ise yüzde 17 olarak kaydedildi.
31 Mayıs 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş gösteriyor. 18 Ağustos'ta 3 trilyon 407 milyar 948 milyon lira olan toplam tutar, 15 Aralık haftasında 2 trilyon 682 milyar 241 milyon liraya, 22 Aralık haftasında ise 2 trilyon 651 milyar 831 milyon liraya geriledi. Yeni ekonomi yönetimi, KKM varlıklarını azaltma ve TL mevduatını destekleme yönünde adımlar atıyor.
28 Aralık 2023

Merkez Bankası, ihracatı teşvik etmek için reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürdü ve firma limitlerini yükseltti. Bu hamle ile ihracatçıların ve KOBİ'lerin finansmana erişimi artacak ve finansman maliyetleri yaklaşık 15 puan azalacak. Ayrıca, firma reeskont limitlerini KOBİ tanımında yer alan mali kriterin yüzde 50'si kadar belirleme kararı alındı. Yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenecek.
5 Ekim 2023

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) açıklamasına göre, Ekim ayında karşılıksız çek tutarı 8,1 milyar liraya yükselerek rekor bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarına oranla karşılıksız çek oranı %1,39'a ulaştı, bu oran 2021 Haziran'dan bu yana görülen en yüksek seviye. Ayrıca, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı da 583,3 milyar lira ile tarihi bir zirveye ulaştı.
20 Kasım 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri, Temmuz 2023'te aylık bazda zirveye ulaşarak 34,5 milyar lira oldu. Bu durum, yılın ilk yedi ayında toplam KKM giderinin 59,5 milyar liraya yükselmesine neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, KKM'nin toplam büyüklüğü 4 Ağustos haftası itibariyle 3,28 trilyon lira oldu. KKM'nin merkezi bütçeye maliyeti geçen yıl 92,5 milyar lira olmuştu.
15 Ağustos 2023
İşaretlediklerim