Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın naaşı, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava saldırısının ardından bulundu. Sağlık ve güvenlik yetkilileri, Nasrallah’ın cesedinin sağlam olduğunu ve doğrudan bir yara izi bulunmadığını belirtti. Ölüm nedeninin patlamanın şiddetinden kaynaklanan travma olduğu açıklandı. Bu olay, Lübnan ve İsrail arasındaki gerilimi daha da artırdı.
29 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan'daki Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah'a ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu. Bu saldırı, Hizbullah'ın İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı düzenlemesinin ardından geldi. Hizbullah, saldırıyı üstlenmişti. İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırıyı üstlenmesinin ardından çadırların vurulduğunu açıkladı.
8 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan Hizbullahı'nın Hayfa kenti çevresine düzenlediği roket saldırısının ardından Hizbullah'a sert mesajlar verdi. Netanyahu, İsrail'in Hizbullah'a hayal edemeyeceği darbeler indirdiğini ve mesajı almadılarsa alacaklarını belirtti. İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında 45 kişi hayatını kaybetmişti. Uluslararası toplum, bu saldırıların bölgesel bir savaşa yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
22 Eylül 2024

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve yardım girişlerini engellemesi sonucu açlık, susuzluk ve ilaç eksikliği yaşanan bölgede ölümler artıyor. Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nde bir çocuğun daha yaşamını yitirmesiyle, bu nedenlerle ölenlerin sayısı 30'a ulaştı. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in ablukası nedeniyle yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 32 bin 226'ya yükseldiği bildirildi.
28 Mart 2024

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

Türk Hava Yolları (THY), Pegasus Havayolları ve A Jet, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a seferlerini iptal etti. Bu karar, Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail’e saldırı başlatmasının ardından alındı. İsrail, saldırıya karşılık vererek 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle Türk havayolu şirketleri Beyrut seferlerini durdurdu.
25 Ağustos 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 435'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 325 gündür devam eden saldırılarda 93 bin 534 kişinin de yaralandığını açıkladı. Son 24 saatteki saldırılarda ise 33 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'in Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 kişi öldü.
26 Ağustos 2024

Alman hava yolu firması Lufthansa, Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarının ardından İsrail ve İran'a uçuşlarını 19 Eylül'e kadar askıya aldı. Lübnan'daki patlamalarda biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetmiş, 200'ü ağır 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Lufthansa, güvenlik durumundaki değişiklik nedeniyle Tel Aviv ve Tahran'a uçuşların derhal geçerli olmak üzere askıya alındığını ve Lufthansa Grubu'na bağlı diğer havayollarının da bu süre zarfında İsrail ve İran hava sahasından kaçınacağını açıkladı. İptallerden etkilenen yolculara ücretsiz rezervasyon değişikliği veya iptal seçeneği sunuluyor.
18 Eylül 2024

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail'in Beyrut'ta bir binaya düzenlediği hava saldırısında üç yöneticisinin öldüğünü açıkladı. Yerel medya, saldırıda Sünni Cemaati İslami'nin bir mensubunun hedef alındığını iddia etti. Bu saldırı, Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında 2006'dan beri düzenlenen ilk saldırı oldu. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında toplam 1174 kişi hayatını kaybetti.
30 Eylül 2024

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde toplam 29 bin hedefi bombaladığını açıkladı. Saldırılar, İsrail savaş uçakları, askeri helikopterler ve insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildi. Bu saldırılar, Hamas'ın İsrail'e yönelik kapsamlı saldırılarına yanıt olarak yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 29 bin 92 Filistinli hayatını kaybetti, 69 bin 28 kişi yaralandı.
20 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının 'savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar' olabileceğini belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk saldırıda 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 39 bin 965'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 313 gündür devam eden saldırılarda 39 bin 965 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralı sayısının 92 bin 294'e ulaştığını açıkladı. Son 24 saatteki saldırılarda ise 36 Filistinli öldü. İsrail'in Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 kişi hayatını kaybetti.
14 Ağustos 2024

İran, İsrail adına eylemler planlayan 12 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından altı eyalette gerçekleştirilen operasyonlarda, bu kişilerin para karşılığında çalıştıkları öne sürüldü. Bu gelişme, Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişinin ölmesi ve İsrail'in sorumlu tutulması olayının ardından geldi. İsrail'in Lübnan'daki saldırıları ve Hizbullah ile yaşanan gerilim, bölgedeki tansiyonu artırmış durumda.
22 Eylül 2024

Wall Street Journal, Pentagon'un İsrail'in Lübnan'a karadan saldırabileceği izleniminde olduğunu iddia etti. Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. ABD'li yetkililer, İsrail'in küçük bir askeri güçle dar kapsamlı ve hızlı operasyonlar yapabileceği görüşünde. İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların zaman zaman şiddetlendiği belirtiliyor.
20 Eylül 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer, Lübnan’daki vatandaşlarının tahliyesi için Kıbrıs’a 700 asker göndereceğini açıkladı. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması ve İsrail'in hava saldırıları sonrası bölgede artan gerilim nedeniyle bu karar alındı. Britanya, Lübnan'da yaklaşık 10 bin vatandaşının bulunduğunu ve acil durum planlarını hızlandırdığını belirtti. Britanya Savunma Bakanlığı, tahliye operasyonu için Kıbrıs’a gönderilecek askerlerin yazın bölgeye gönderilen 500 askeri personele katılacağını duyurdu.
25 Eylül 2024

Suriye'nin Şam yönetiminin haber ajansı SANA, Halep Havalimanı'nın İsrail tarafından hava saldırısıyla vurulduğunu iddia etti. Saldırının yerel saatle 23.35'te meydana geldiği ve havalimanının pistlerinin zarar gördüğü, hizmet dışı kaldığı belirtildi. Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre havalimanı üç ayrı roket saldırısıyla hedef alındı.
15 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırının ardından Lübnan halkına ve hükümetine başsağlığı diledi. Erdoğan, İsrail'in saldırılarını kınayarak, Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olmayı sürdüreceğini belirtti. İsrail ordusu, saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, mesajında Nasrallah'ı anmadan, İsrail'in saldırılarını insanlık dışı olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
28 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

İsrail donanmasına ait hücum botları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurdu. İsrail hücum botlarından kentin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı. İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri denizden atılan roketlerin hedefi oldu. Can kaybı, yaralılar ya da maddi hasara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Ekim 2023
İşaretlediklerim