Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuzda en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağını açıklamasının ardından, AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ilgili kanun teklifinin TBMM'ye sunulacağını duyurdu. Teklif, yüzde 17,55 oranında artış ve 8 bin TL seyyanen zam içeriyor. Altı aylık enflasyon oranının dikkate alındığı bu zam teklifi, TÜİK'in açıkladığı altı aylık enflasyon oranıyla uyumlu.
5 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, çiftçilere toplamda 944 milyon 907 bin lira miktarda tarımsal destek ödemesinin yapılacağını duyurdu. Bu desteklerin Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği hariç olduğu belirtilmiş ve ödemelerin bugün çiftçilerin banka hesaplarına yatırılacağı ifade edilmiştir.
10 Mayıs 2024

Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan maliyetlerle tarihi seviyelere ulaşan enflasyon ortamında, hükümet zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tutuyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un etiket fiyatları konusunda uyarıda bulunmasının ardından ŞOK ve Migros gibi bazı zincir marketler belirli ürünlerde sabit fiyat politikasına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, fiyat sabitleyen işletmeleri tebrik etti ve tüm işletmelere benzer uygulamaları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.
5 Ocak 2023

Türkiye'de teknolojik ürünler, döviz kurlarındaki artışın yanı sıra yüksek vergi oranları nedeniyle pahalılaşıyor. Apple'ın Türkiye'deki iPhone 14 fiyatlarına yaptığı üçüncü zam sonrası, en düşük modelin fiyatı 37 bin 999 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'ün hesaplamalarına göre, vergisiz fiyatı 25 bin lira olan bir cep telefonu için toplamda 25 bin 55 lira vergi ödeniyor ve bu durumda tüketici ürün için 50 bin 55 lira ödemek zorunda kalıyor.
6 Haziran 2023

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın araştırma birimi BİSAM'ın ekim dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 12 bin 928 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, asgari ücretin (11 bin 402 lira) üzerinde ve her geçen gün yurttaşların geçim şartlarını zorlaştıran bir durumu işaret ediyor. Ayrıca, sağlıklı ve dengeli beslenme için gerekli gıda maliyetleri de yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı hesaplanmıştır.
16 Kasım 2023

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar/TL kuru ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ihracatçıların rahatlaması için kurdaki artışın hızlanması gerektiğini ifade etti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından kurun yükselişe geçtiğini ve bu durumun yabancı yatırımcıları caydırabileceğini belirtti. Ayrıca, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla birlikte doların 28 lira seviyelerine çıkması gerektiğini savundu. Demirtaş, Mehmet Şimşek'in ekonominin başına gelmesini ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
8 Haziran 2023

Türkiye'de küçük çiftçiler ve köylüler, artan girdi maliyetleri, topraklarının gasp edilmesi, borç yükünün artması gibi nedenlerle üretim yapmaya zorlanıyor ve emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Bu sorunlar karşısında ortaya çıkan tepkiler genellikle anlık, cılız ve savunmacı oluyor. Tarım politikaları, küçük çiftçilerin ve köylülerin lehine olmaktan çok, şirketlerin çıkarına hizmet edecek şekilde örgütlenmiş durumda. Bu durum, 1980 darbesiyle başlayan örgütsüzleşme ve örgütlenmenin kriminalize edilmesi sürecinin bir sonucu olarak görülüyor.
13 Şubat 2024

Fransa'daki Carrefour marketler, ürünlerin boyutlarının küçülmesine rağmen fiyatlarının düşmediğine dikkat çekmek için raflarına uyarı çıkartmaları yerleştirdi. Bu çıkartmalar, tüketicileri 'küçülme' konusunda uyarıyor ve firmaları fiyatları düşük tutmaları için baskı yapmayı amaçlıyor. Bir çikolata markası sözcüsü, hammadde maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatlarının ortalama %9,3 oranında arttığını belirtti.
24 Eylül 2023

Kakao fiyatları, Afrika'daki olumsuz hava koşulları ve arz açığı nedeniyle artış göstermeye devam ediyor. Ton başına fiyatı 10 bin doları aşarak, bakırın ton fiyatını geride bıraktı. Avrupa Birliği'nin orman tahribatına neden olan ürünlerin ithalatına sınırlama getirmesi de fiyat artışını etkiliyor. Bu durumun çikolata fiyatlarına yansıması bekleniyor.
26 Mart 2024

Alaattin Aktaş, TÜİK'in madde fiyatlarını açıklamamasını eleştiriyor ve bu durumun kamuoyunda şeffaflık eksikliği yarattığını belirtiyor. TÜİK'in, 2022 yılından itibaren madde fiyatlarını hesaplamadığını ve yayımlamadığını belirten bir yazı gönderdiğini ifade ediyor. Aktaş, TÜİK'in bu verileri hesaplayıp hemen imha edip etmediğini sorguluyor ve bu tür önemli belgelerin imha edilmesinin mümkün olmadığını vurguluyor.
14 Haziran 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın haziran dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 10 bin 434 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 36 bin 91 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçlar dahil edilerek hesaplanıyor. Ayrıca, asgari ücretin ilk açıklandığı zamandan bu yana TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu asgari ücretlilerin maaşlarında 48,5 dolarlık bir azalma yaşandı.
18 Temmuz 2023

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Şubat 2024 raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme için yapması gereken minimum gıda harcaması (açlık sınırı) 16 bin 100 lira olarak belirlendi. Aynı ailenin barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması için gereken minimum tutar ise (yoksulluk sınırı) 55 bin 691 lira oldu. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 25 bin 568 lira olarak hesaplandı. Gıda harcamaları içinde süt ve süt ürünleri en yüksek maliyet grubunu oluşturdu.
15 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesi için müzakerelerin başlayacağını ve ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyonun değerlendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin Atalay olmadan devam edeceğini duyurmuştu. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
10 Haziran 2023

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 300 gram ağırlığındaki Ramazan pidesinin bu yıl 10 TL'den satışa sunulacağını belirtti. Bu fiyat, geçen seneki 330 gram pidenin 6 TL'ye satılmasına kıyasla yüzde 67'lik bir artışa işaret ediyor. Gramaj düşüşü de göz önünde bulundurulduğunda, zam oranının yüzde 83 olduğu hesaplanıyor. 2021 yılında ise 365 gram pide 4 TL'ye satılıyordu.
20 Mart 2023

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, 6 Şubat'ta 10 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında fahiş fiyat artışı yapan firmalara yönelik incelemeler yapmıştır. Isıtıcı, hazır gıda kolisi ve battaniye gibi ürünlerde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 353 firmaya toplamda 84 milyon 975 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.
10 Şubat 2023

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, fabrikalarda mühendislere 25 bin lira, işçilere ise 35 bin lira maaş verdiklerini belirtti. Topuz, Türkiye'deki işçi eksikliğine dikkat çekerek, en az 100 işçi eksikliğiyle çalışan fabrikaların olduğunu ve işçi ithalatının gerekliliğinden bahsetti. Ayrıca, mühendislerin fiziksel işleri kabul etmediğini ve asıl ihtiyaçlarının vasıfsız işçiler olduğunu ifade etti.
23 Şubat 2024

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, ihracatçılar adına çift kur uygulaması talebinde bulundu. Taycı, mevcut Dolar/TL kurunun 32 seviyelerinde olmasına karşın, ihracat gelirlerinin bozdurulması işleminde kurun en az 40 TL olarak uygulanmasını istediklerini belirtti. Bu talebin sebebi olarak, mevcut kur oranının enflasyonun çok gerisinde kalması ve bu durumun ihracatçıları maliyetler konusunda zor durumda bırakması gösterildi. Taycı, hükümetin enflasyonla mücadele politikalarını desteklediklerini ancak ihracatçıların acil olarak daha yüksek bir kur oranına ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
5 Nisan 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024
İşaretlediklerim