Ticaret Bakanlığı'nın önlemleri sonrası ikinci el araç satışları bir ayda yüzde 18 azaldı. Uzmanlar, ertelenen talebin eylül ayından itibaren ortaya çıkmasıyla fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Vavacars yöneticisi Serdıl Gözelekli, fiyatları aşağıya çekecek bir adımın öngörülmediğini, bu nedenle insanların ihtiyaçlarını ertelememesi gerektiğini belirtti.
14 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle sıfır araç bulamayan tüketicilerin ikinci el piyasasına yönelmesiyle ikinci el araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 70 oranında artış gösterdi. Bu artış, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki yüzde 28'lik zamma kıyasla oldukça yüksek. Uzmanlar, yüksek fiyatlar ve krediye erişim sorunları nedeniyle ikinci el araç satışlarının düşük kaldığını belirtiyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ekonomik verilerde iyileşme olmadığı sürece fiyatların düşmesini beklemediklerini ifade ediyor.
19 Haziran 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, otomobil reel fiyatları 2023 Ocak ayına göre yüzde 8,5 düşüş gösterdi. Ortalama otomobil fiyatı 860 bin 443 TL olarak belirlendi. Aynı dönemde otomobil talep endeksi yüzde 5,6 artış gösterirken, satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı yüzde 17,7'ye yükseldi. Enflasyondan arındırıldığında otomobil ortalama reel fiyatlarının yedi aydır düşüşte olduğu görülüyor.
26 Şubat 2024

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Nisan ayında toplamda 18 milyar doların üzerinde alım ve satım işlemi gerçekleştirdi. Net satışta en çok sattıkları hisse Ford Otomotiv olurken, Ereğli Demir ve Çelik ile Akfen Yenilenebilir Enerji sırasıyla ikinci ve üçüncü en çok satılan hisseler oldu. En çok alım-satım işlemi yapılan hisse ise Türk Hava Yolları olarak kaydedildi.
9 Mayıs 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu, uluslararası tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek vergi yükü nedeniyle devam ediyor. Sıfır araç bulamayan tüketicilerin talebiyle ikinci el piyasası hareketlenirken, araç bulmak zorlaştı ve bu durum ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 6 artmasına neden oldu. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, sıfır araç arzındaki düşüklük ve takas ile filo kanallarından piyasaya araç girişinin azlığına dikkat çekti. Ayrıca, tüketiciler araçları enflasyondan korunacak bir yatırım aracı olarak görmeye başladı ve finansman zorlukları nedeniyle talep artışı yaşanıyor.
23 Ocak 2023

EBS Danışmanlık tarafından hazırlanan verilere göre, 2023 yılının ilk beş ayında Türkiye'de toplam 38 bin 256 lüks araç satışı gerçekleşti. Bu satışlar toplam araç satışlarının yüzde 11,25'ini oluşturuyor. En çok satılan lüks araç markası BMW olurken, onu Audi ve Mercedes izledi. Model bazında ise BMW'nin 5 Serisi en çok tercih edilen model oldu.
3 Haziran 2023

Türkiye'nin iki ayda 13 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 daha az olduğu belirtiliyor. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59'dan yüzde 75'e yükseldiği ifade ediliyor. Bu iyileşmenin temel nedenleri olarak altın ithalatındaki azalma ve enerji faturasının hafiflemesi gösteriliyor. Altın ve enerji kalemleri dış ticaret açığı hesaplamalarından çıkarıldığında, dış ticaret açığının 1.7 milyar dolara düştüğü ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 96.1'e yükseldiği vurgulanıyor.
4 Mart 2024

Seçim sonrası kurdaki rekor artışlar otomobil fiyatlarında zam fırtınasına yol açtı. Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunmasıyla kurlar yükselmeye devam ediyor ve bu durum otomobil fiyatlarına yansıyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla, Opel, Toyota, Kia ve DFSK markalarının bazı modellerine temmuz ayında yüzde 18'e varan zamların yapıldığını duyurdu. EBS Danışmanlık sahibi Erol Şahin, otomobil fiyatlarındaki zamların devam edeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

Türkiye, 2023 yılında en fazla ithalat yapan ülkeler sıralamasında 361 milyar dolarla 19’uncu sıradan 18’inci sıraya yükseldi. Dünya genelinde ithalat yüzde 7,3 oranında gerilerken, Türkiye’de bu düşüş sadece yüzde 0,55 oldu. Türkiye’nin dünya ithalatından aldığı pay yüzde 1,43’ten yüzde 1,54’e çıktı. En büyük ticari partnerleri arasında Rusya, Çin ve Almanya yer aldı.
15 Temmuz 2024

Yaklaşık yedi ay süren düşüş trendinin ardından, ikinci el araç fiyatları şubat ayında yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, faiz oranlarının düşük olması nedeniyle insanlar yatırım amacıyla sıfır otomobillere yönelmiş, bu da ikinci el piyasasında spekülatif hareketlere yol açmıştı. Genel seçimler sonrası faiz oranlarının artırılması ve Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği altı ay ve 6 bin km sınırlaması ile ikinci el araç fiyatları normal seviyelere dönmeye başladı. Ancak, makroekonomik faktörlerin etkisiyle kısa vadede fiyatlarda daha fazla artış bekleniyor.
16 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı 2022'de yüzde 12,9 artarak 254,17 milyar dolar olurken, ithalatı yüzde 34 artışla 363,71 milyar dolara yükseldi. Bu durum, dış ticaret açığının yüzde 137 artışla 109,54 milyar dolara çıkmasına yol açtı, bu rakam tarihi bir rekor olarak kaydedildi. Ayrıca, enerji ithalatı da 2022'de yüzde 90,5 artarak 96,55 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin yeni ekonomi modeli ve enerji fiyatlarındaki beklenmedik artışlar dış ticaret açığının bu seviyeye ulaşmasında etkili oldu.
31 Ocak 2023

BIST 30 ve BIST 100-30 endekslerinde yılbaşından bu yana dikkat çeken kazançlar ve kayıplar yaşandı. BIST 100 Endeksi %44,19, BIST 30 Endeksi %46,50 ve BIST 100-30 Endeksi %38,71 yükseldi. Banka, ulaştırma, iletişim ve otomotiv sektörleri yüksek performans gösterirken, gübre, cam, enerji ve çimento sektörleri zayıf performans sergiledi. Garanti Bankası, TAV Havalimanları, Mavi Giyim, Ülker Bisküvi, Türk Telekom ve Akfen Yen. Enerji en yüksek kazanç sağlayan hisseler oldu.
24 Haziran 2024

Türkiye'de seçim sonrası yaşanan döviz kurlarındaki hızlı artış, otomobil markalarının birinci el araçlara uyguladığı zamların ardından ikinci el piyasasını da etkilemeye başladı. Renault, Fiat ve Seat gibi markaların yaptığı yüzde 4-5 aralığındaki zamların ardından, Oto Merkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş, bayrama kadar ikinci el araç fiyatlarının yüzde 4 ila yüzde 6 arasında artabileceğini öngörüyor. Ayrıca, kurlardaki artışın sürmesi halinde birçok kişinin araç satışını erteleyebileceğini belirtiyor.
10 Haziran 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Şubat ayında ikinci el otomobil satışlarının deprem nedeniyle 493 bine gerilediğini açıkladı. Ocak ayında yüzde 114 artışla 647 bin adet satış yapılmışken, Şubat ayında bu sayı düşüş gösterdi. Yine de 2022'nin aynı dönemine göre Şubat ayında yüzde 32,4'lük bir artış yaşandı ve 2023'ün ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69'luk bir pazar büyümesi kaydedildi.
21 Mart 2023

Mart ayında Türkiye'deki ikinci el otomobil pazarında Volkswagen, 23 bin 311 satış ile en çok tercih edilen marka oldu. Binek otomobil kategorisinde Fiat Egea 8 bin 270 satış ile liderliği sürdürürken, hafif ticari araç kategorisinde ise Fiat Doblo 4 bin 413 satış ile en çok satılan model oldu. Genel olarak, ikinci el otomobil pazarında ilan sayısı yüzde 10 artış gösterirken, satış sayıları yüzde 1,21 azaldı.
24 Nisan 2024

Türkiye'de kasım ayında binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satılan markalar sıralamasında Renault, Fiat ve Volkswagen öne çıktı. 2022 yılının ilk 11 ayında otomobil satışları yüzde 60,8 artışla 1 milyon 73 bin 982 adete ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Kasım ayında binek otomobil satışlarında Renault 11 bin 471 adetle ilk sırada yer alırken, hafif ticari araç segmentinde 7 bin 424 satışla Fiat liderliğini korudu. Lüks otomobil segmentinde ise Porsche, Lexus ve Maserati gibi markaların satışları dikkat çekti.
5 Aralık 2023

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye Avrupa'da araç alımında en yüksek vergiye sahip ülke konumunda. Türkiye'de KDV oranı %20'ye yükseltilmiş ve ÖTV gibi ek vergilerle birlikte araç fiyatları oldukça artmış. Örneğin, vergisiz fiyatı 33 bin dolar olan bir araç Türkiye'de 71 bin 280 dolara satılıyor. Diğer yandan, bazı Avrupa ülkelerinde teşvikler sayesinde araçlar vergisiz fiyatlarından daha ucuza satılabiliyor.
1 Aralık 2023

2024 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye'de satılan otomobil ve hafif ticari araç sayısı 185 bin 691 oldu. Bu satışların 146 bin 318'i otomobil, 39 bin 373'ü ise hafif ticari araçlardan oluştu. SUV otomobiller, satışlarda yüzde 50.7 pay ile en çok tercih edilen gövde tipi oldu. Kullanıcıların SUV tercihindeki en büyük etkenler trafik yoğunluğu, yolcu konforu ve bozuk yollarda sağladığı daha konforlu yolculuk imkanı olarak belirtiliyor.
10 Mart 2024
İşaretlediklerim