İYİ Parti, milletvekili aday listesini açıkladı. Listede, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş Adana'dan, eski İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu İstanbul'dan ve eski futbolcu Gökhan Zan Hatay'dan aday gösterildi. Parti, Uğur Poyraz, Ümit Özlale, Turhan Çömez gibi öne çıkan isimleri de aday listesinde üst sıralara yerleştirdi. İYİ Parti, dokuz ilde ise aday göstermeyerek bu illerde CHP adaylarını destekleme kararı aldı.
9 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin Yalova toplantısında yaptığı konuşmada, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı vererek tahliyesine hükmettiği halde serbest bırakılmayan TİP milletvekili Can Atalay için 'terörist' ifadesini kullandı. Erdoğan, CHP'nin hukukun altından tünel kazarak Atalay'ı Meclis'e taşımaya çalıştığını ve mahalli seçim işbirliği altında cezaevlerindeki terör örgütü mensuplarını serbest bırakma hesapları yaptığını iddia etti. CHP lideri Özgür Özel ise Yargıtay'ın AYM kararına uymamasını 'darbe girişimi' olarak nitelendirmiş ve bir miting çağrısı yapmıştı, ancak bu miting, PKK'nın saldırısı sonrası iptal edilmişti.
19 Ocak 2024

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, 28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan adaylığı konusunda ortak bir aday üzerinde anlaşmaya vardı. İki parti tarafından yapılan istişareler sonucunda, Antalya Milletvekili Prof. Dr. Serap Yazıcı ÖZBUDUN ortak aday olarak belirlendi. Saadet Partisi bu kararı sosyal medya hesabından duyurdu.
7 Haziran 2023

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP listesinden Erzincan'da seçime girerek milletvekili olmayı garantiledi. 2018 seçimlerinde AKP'nin yüzde 44,71 oy alarak iki milletvekilliği kazandığı Erzincan'da, bu seçimde CHP yüzde 36,28 oy oranıyla sandıkların yüzde 100'ü açıldığında Sarıgül'ün seçilmesini sağladı. Sarıgül, seçimlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini açıklamıştı.
14 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın seçim bölgeleri için yaptığı taktik önerilere şartlı destek verdiklerini açıkladı. Demirtaş, bazı kritik seçim bölgelerinde partilerin birbirlerinin lehine adaylarını geri çekmesini önermişti. Ergün, TİP'in muhalefete kaybettirmemek için bazı illerde seçime girmeme kararı aldığını ve Yeşil Sol'un da benzer bir tutum sergilemesi durumunda memnuniyet duyacaklarını belirtti. Ayrıca, muhalefeti birbirine düşürmeye çalışanlara karşı birlik çağrısı yaptı.
17 Nisan 2023

AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 321 oy alarak meclisin 30'uncu başkanı oldu. Seçimde toplam 584 milletvekili oy kullandı. Diğer adaylar arasında CHP'den Tekin Bingöl 160 oy, Yeşil Sol Parti'den Tülay Hatimoğulları Oruç 51 oy, İYİ Parti'den Cihan Paçacı 43 oy ve TİP'ten Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. Numan Kurtulmuş daha önce akademik kariyer yapmış, çeşitli hükümet pozisyonlarında bulunmuş ve AKP Genel Başkanvekilliği görevini yürütmekteydi.
7 Haziran 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Diyarbakır'da neredeyse tüm sandıkların açılmasıyla CHP'li Sezgin Tanrıkulu, yüzde 7,80 oy oranıyla milletvekili seçildi. Bu sonuçla CHP, Diyarbakır'dan 21 yıl sonra ilk kez bir milletvekili çıkarmış oldu. HDP, 2018 seçimlerindeki dokuz milletvekili sayısından birini kaybederken, AKP yüzde 22,59 oy oranıyla üç milletvekilini korudu.
15 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi için çağrıda bulundu. Baş, seçimlerin ilk turda sonuçlanabileceğini ve İnce'nin desteğinin bu zaferde önemli bir katkı sağlayabileceğini ifade etti. Anketlere göre İnce'nin adaylığı seçimlerin ikinci tura kalmasına neden oluyor, İnce ise daha önce ikinci turu hedeflediğini belirtmişti.
3 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre İstanbul'daki tüm sandıklar açıldı ve kesinleşmemiş sonuçlara göre AKP, İstanbul'da 98 milletvekilinden 40'ını kazandı. CHP ise 31 vekil çıkardı. İstanbul'da yüzde 48,55 oy oranıyla Kemal Kılıçdaroğlu birinci sırada yer alırken, milletvekilliği dağılımında AKP önde görünüyor. İstanbul'un üç bölgesindeki vekil dağılımı detayları da paylaşıldı.
15 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan 51 ilde yüzde 49,42 oy oranıyla önde giderken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 30 ilde yüzde 44,88 ile önde. Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı 58, Millet İttifakı 11, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 12 seçim bölgesinde önde. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isimde uzlaşılamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dört liderin desteğiyle adaylığını ortaya koyarken, Meral Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önerdi. Beş parti, durum değerlendirmesi için Saadet Partisi genel merkezinde toplandı. Bu sırada bir yurttaş, masadan ayrılan Akşener'e 'Yazıklar olsun' diyerek tepki gösterdi.
4 Mart 2023

AKP'li Savcı Sayan, Ağrı Belediye Başkanlığı görevinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği üzerine istifa ettiğini belirterek, İzmir 1'inci bölge 6'ıncı sıradan milletvekili adayı olarak gösterildi. AKP'nin 2018 genel seçimlerinde İzmir 1'inci bölgeden dört milletvekili çıkarmış olması, Sayan'ın seçilme ihtimalini düşük kılıyor.
9 Nisan 2023

İYİ Parti'nin 3. Olağan Kurultayı, genel başkan Meral Akşener'in katılımıyla başladı. Kurultayda, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu divan başkanlığına, Genel Sekreter Uğur Poyraz ve Genel İdare Kurulu üyesi Kadriye Ünler de başkan yardımcılığına seçildi. Kurultayda, genel başkanın yanı sıra Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyeleri de seçilecek. Parti tüzüğünde genel başkanın görev süresini uzatmaya ilişkin değişiklik planlanıyordu ancak bu değişiklikten vazgeçildi.
24 Haziran 2023

Diyarbakır ve Gaziantep'te, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapılan çok sayıda seçmen, kendi sandıklarında oy kullanamadı. Oy kullanabilmek için seçmenlerin, görevli oldukları sandığı öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerekiyor. Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'ne 100'e yakın ve 200'e yakın başvuru yapıldığı, durumun tutanak altına alındığı bildirildi.
14 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu olan Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmişti ancak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, avukatlarının mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
25 Ekim 2023

CHP İstanbul üçüncü bölge milletvekili olarak Meclis’e giren Türkan Elçi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasının ardından umutsuzluğa kapılan seçmenlere Twitter üzerinden seslenerek, mücadelelerinin kolay olmadığını ve hayal ettikleri dünyaya ulaşmak için yola devam etmeleri gerektiğini ifade etti. Öldürülen Diyarbakır baro başkanı Tahir Elçi'nin eşi olan Türkan Elçi, CHP'ye katıldıktan sonra milletvekili adayı gösterilmiş ve Meclis'e girmeyi başarmıştır.
16 Mayıs 2023

AKP'li avukat Ercan Ezgin, daha önce partinin Siyaset Akademisi sınavında derece yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan plaket almıştı. Ancak bu dönem milletvekili adaylığı için yaptığı başvuru kabul edilmedi. Ezgin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, partisine Diyarbakır'da zor dönemlerde hizmet ettiğini ve tehditler aldığını belirterek, Hulki Cevizoğlu'nun aday gösterilmesine gönderme yaparak kendisinin değer görmediğini ifade etti. Hulki Cevizoğlu ise son dönemde iktidar savunuculuğu yaparak AKP'den İstanbul 1'inci bölge 6'ıncı sıradan aday gösterilmişti.
11 Nisan 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

Son seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadın milletvekili sayısı 121'e yükseldi. Bu sayı, kadın milletvekili oranını yüzde 17'den yüzde 20'ye çıkardı. AKP 50, CHP 35, Yeşil Sol Parti 26, İYİ Parti 6, MHP 3 ve TİP'ten 1 kadın milletvekili seçildi. Ancak 31 ilde hiç kadın milletvekili bulunmuyor. Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura gidileceği belirtildi.
15 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesini 'açık bir darbe girişimi' olarak değerlendirdi. AYM, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş, ancak Yargıtay bu karara karşı çıkmıştır. Erkan Baş, tüm siyasi partileri ve yurttaşları bu duruma karşı ortak tavır almaya çağırdı.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim