Hatay'da, 6 Şubat'taki depremler sonrası, Çevre Bakanlığı'na bağlı yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğü binasının bir kısmı 'apar topar' yıkıldı. Yıkım sırasında, binalarla ilgili önemli belgelerin enkaz altında kaldığı görüntülendi. Hatay Baro Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın, yıkım kararı olmadığını belirtirken, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı delil karartma iddialarını asılsız olarak nitelendirdi. Avukatlar, yıkımı engellemeye çalıştı ve belgelerin korunması için nöbet tuttuklarını ifade etti.
11 Şubat 2023

İstanbul'un Başakşehir ilçesinde, belediye iştiraki Başakkent A.Ş. tarafından yıkılan bir evle ilgili olarak, yıkımdan bir ay sonra İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme, evin arazisine Başakkent A.Ş.'nin ortak çıkmasının hukuka uygun olmadığına hükmetti. Ev sahibi, belediye başkanı ve ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahkeme kararına rağmen yıkım gerçekleştiği için telafisi güç zararlar meydana geldi.
23 Kasım 2023

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cennet Koy'da Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatını iptal ettiğini açıkladı. Bu karar, kamuoyu ve mimarlar odası gibi çeşitli kesimlerin itirazları sonrasında geldi. Daha önce Danıştay, arazinin özelleştirilmesini iptal etmiş ve Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi de arazinin SİT alanı olduğunu belirterek korunması gerektiğine karar vermişti. Belediye başkanı, iptal işlemlerinin bakanlık sitesinde de gerçekleştirileceğini ve inşaatın durdurulması için harekete geçeceklerini ifade etti.
7 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' olarak bilinen Kanal İstanbul güzergahında yer alan Başakşehir'e bağlı Şahintepe Mahallesi'nde, mahalle sakinlerine ait arsalara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarına karşı açılan dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bakanlığın itirazı üzerine dosya bölge idare mahkemesine taşındı, ancak mahkeme itirazı reddederek kararı kesinleştirdi. Mahalle sakinleri, arsalarının metrekarelerinin değiştiği ve 'Hacımaşlı Sürgünü' adını verdikleri imar transferlerine karşı dava açmıştı. Ayrıca, mahallede su altında kalacağı belirtilen bir alanda 'Şahintepe'nin ilk modern konut projesi' sloganıyla inşaat yapılması planlanıyordu.
5 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çocuk istismarı olayıyla gündeme gelen İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın Sancaktepe'deki kaçak binasını yıktı. Vakfın yürütmeyi durdurma başvurusu reddedildikten sonra, İBB ekipleri binanın doğalgazını kesti ve tahliye ettikten sonra yıkım işlemini gerçekleştirdi. Hiranur Vakfı'nın kaçak binası daha önce 12 Aralık 2022'de İBB tarafından mühürlenmiş ve vakıf tarafından yıkılması istenmişti, ancak vakıf tarafından tam olarak yıkılmadığı için İBB ekipleri tarafından yıkım yapıldı.
30 Mart 2023

Bahçelievler Belediyesi, Kitapyurdu.com'un yerleşkesinin ruhsatlandırma sürecinde yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle mühürlendiğini açıkladı. Kitapyurdu.com ise belediyenin istediği bağışı vermediği için yerleşkesini açamadığını ve bu yüzden faaliyetlerine ara verdiğini duyurdu. Belediye, işlemin ruhsatsız faaliyet nedeniyle yapıldığını belirtti ve Kitapyurdu.com'un iddialarını yalanladı. Şirket, 2018'de aldığı ruhsatı paylaşarak belediyeye cevap verdi.
22 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatmışken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği ile bu yapılar koruma altına alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bakanlığın ve belediyenin bu tutumunu eleştirerek, 14 Mayıs seçimlerinde bu durumun değişeceğini ima etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı yargı sürecinin başlatılacağını duyurdu.
17 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Vaniköy’de ormanlık arazi içindeki ruhsatsız inşaatın yıkılacağını açıkladı. İBB, bir hafta önce yapı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bakanlık, inşaatın izinsiz olduğunu belirleyerek durdurmuş ve bugün yıkım işlemlerinin gerçekleştirileceğini duyurdu.
4 Eylül 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Göltürkbükü mahallesindeki bazı alanlar, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla orman sınırları dışına çıkarıldı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu kararın bölgeyi 'ranta açacağını' belirterek, belediye olarak yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan 117.96 metrekarelik alanın yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere başka hazine arazilerinin tahsis edileceği ifade edildi.
26 Ocak 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, CHP'li Bodrum Belediyesi tarafından Cengiz İnşaat'a Cennet Koy'da turistik tesis yapımı için verilen yapı ruhsatı, yerel halkın tepkisi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun müdahalesi sonrasında yeniden incelenecek. Belediye, ruhsatın yasal dayanaklarını ve yapılan itirazları inceleyeceğini ve Bodrum'un menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğini açıkladı. Cengiz İnşaat'ın koruma altındaki Hazine arazisini satın alarak burada inşaat yapmayı planladığı, ancak ÇED sürecinin tamamlanmadığı belirtildi.
6 Ocak 2023

Bodrum'da 4 bin 200 kaçak yapı tespit edildiği ve bu yapıların yıkımının sağlanmadığı ortaya çıktı. Danıştay 1. Dairesi'nin kararı, eski Bodrum Belediye Başkanları Mehmet Kocadon ve Ahmet Aras dahil olmak üzere toplam 16 belediye görevlisini ilgilendiriyor. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu'nca hazırlanan rapor, ilçedeki kaçak imar ve inşaat işlemlerini detaylandırıyor. Bu durum, Bodrum'daki imar rantının boyutlarını gözler önüne seriyor.
30 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Salacak sahilinde imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen ve mahkeme kararıyla yıkımına karar verilen bir kafenin yıkımını gerçekleştirmek üzere bölgeye ekiplerini gönderdi. Yıkım sırasında İBB İmar Şube Müdürü Ramazan Gülten'in de aralarında bulunduğu üç personel, mekan sahipleri tarafından önce sözlü sonra fiziki saldırıya maruz kaldı. Yaralanan Gülten hastaneye kaldırıldı ve İBB hukuki girişim başlattı. Yıkımın devamı için ilçe kaymakamlığıyla görüşmeler sürüyor.
30 Mayıs 2023

Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, Bodrum Cennet Koyu'nda Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, taşınmazın gerçek maliki olan Hazine'nin tapu iptal davası açmamasını gerekçe göstererek kararı verdi. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Hazine'nin ve belediyenin harekete geçmesi gerektiğini belirtti ve aksi takdirde vatandaşlar olarak dava açacaklarını ifade etti. Daha önce Bodrum Belediyesi, bölge halkının tepkisi üzerine ruhsatı iptal etmişti.
16 Mart 2023

AKP'li Beyoğlu Belediyesi'nin, yargı süreci tamamlanmadan eski Fransız Saint Joseph Yetimhanesi'ne müdahale etmesi hukuka aykırı bulundu. Binada faaliyet gösteren kartonpiyer atölyesinin, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın kayyım atama kararına karşı açtığı davada yerel mahkeme ve istinaf mahkemesi, işlemin hukuka ve mevzuata uygun olmadığına karar verdi. Beyoğlu Belediyesi'nin yetimhaneyi millet bahçesine çevirme girişimi ve atölyenin malzemelerine el koyması, hukuki süreçlerin tamamlanmasını beklemeden gerçekleşmişti.
2 Ağustos 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 36 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'yla ilgili bilirkişi incelemesi sonuçlandı. İnceleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemine birçok noktada müdahale edildiği ve gerekli mühendislik incelemesinin yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, binanın imar barışından faydalandığı ve bu süreçte de gerekli mühendislik incelemesine tabi tutulmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda, binanın altında bulunan pastanenin taşıyıcı sistemini tahrip etmesinin de binanın yıkılmasına yol açtığı belirtildi.
24 Temmuz 2023

Hatay'da 6 Şubat depremlerinin ardından kentsel dönüşüm kapsamında rezerv alan ilan edilen bir binada, polis eşliğinde elektrik kesintisi yapıldı. Binada yaşlı, engelli ve bebeklerin bulunmasına rağmen, resmi bir karar gösterilmeden yapılan bu işlem, bina sakinlerini zor durumda bıraktı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yeni yasayla Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın istediği yeri rezerv alan ilan edebileceğini ve bunun mülksüzleştirme planı olduğunu belirtti. Bina sakinleri, mahkeme süreci devam ederken evlerini terk etmemekte kararlı.
27 Temmuz 2024

Kitapyurdu.com, Bahçelievler Belediyesi'nin yüksek miktarda bağış talep etmesi nedeniyle yerleşkesini açamadığını ve faaliyetlerine ara verdiğini duyurdu. Şirket, belediyenin ruhsat eksikliği gerekçesiyle yerleşkeyi mühürlediğini belirtti. Belediye ise Kitapyurdu.com'un ruhsatsız faaliyet gösterdiği için işlem yapıldığını açıkladı. Şirket, hukuki yollardan hakkını arayacağını ve bu süreçte siparişlerde gecikmeler yaşanabileceğini bildirdi.
21 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, Üsküdar sahilinde imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen işletmeleri yıkmak istedi. Ancak Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen polis ekipleri tarafından engellendi. İBB ekiplerinin yıkım girişimine silahlı bir kişi müdahale etti ve bu kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili videoyu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun Twitter üzerinden paylaştı.
19 Nisan 2023

İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde, altı katlı bir binanın yan duvarından parçalar düşmesi nedeniyle bina tedbir amaçlı tahliye edildi. Vatandaşlar binayı kendi imkanlarıyla boşaltırken, olay yerine ekipler sevk edildi ve sokak trafiğe kapatıldı. Ev sahipleri belediyenin misafirhanesine yerleştirildi ve binanın durumu hakkında testler yapılacağı bildirildi.
12 Temmuz 2024

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğü yerleşkesindeki yapı denetim ve şube müdürlüğünün ek binalarından birinin yıkımı, avukatların müdahalesiyle durduruldu. Deprem sonucu hasar gören ve yıkımına başlanan binalarda önemli belgelerin bulunduğu iddia ediliyor. Avukatlar, belgelerin dijital ortama aktarıldığı yönündeki bakanlık açıklamalarına rağmen, ıslak imzalı evrakların önemini ve yargılamada dikkate alındığını belirtiyorlar. Bölgedeki avukatlar, belgelerin bir kısmını toplamayı başardı ve bakanlığın iddialarına itiraz ediyorlar.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim