ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri için geri sayım başladı ve Demokrat Joe Biden ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki canlı yayın tartışmalarının tarihleri belirlendi. Biden ve Trump, 27 Haziran'da CNN kanalında, 10 Eylül'de ise ABC kanalında karşı karşıya gelecek. Biden, CNN'den aldığı daveti kabul ettiğini X hesabından duyururken, Trump da Truth Social platformunda bu tartışmalara katılacağını belirtti. Anketlere göre, Biden şu anda Trump'ın 5 puan gerisinde bulunuyor.
15 Mayıs 2024

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, rakibi Kamala Harris'in ekonomi politikalarını eleştirerek, Harris'in konuşmasını Sovyetler Birliği'nin ekonomik sistemine benzetti ve onu komünist olmakla suçladı. Harris'in ekonomi politikaları, market ürünleri ve reçeteli ilaçların maliyetini düşürmeyi, uygun fiyatlı konutların artmasını ve orta sınıf için vergilerin azaltılmasını hedefliyor. Harris, Trump'la 10 Eylül'de canlı yayına çıkmayı kabul etti ve kampanyasına bir haftada 200 milyon dolar topladı.
18 Ağustos 2024

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi başkanlığı için kalıcı bir isim belirlenene kadar Cumhuriyetçileri birleştirmek amacıyla geçici olarak bu görevi üstlenebileceğini açıkladı. Trump, kendisinin halihazırda 2024 başkanlık seçimleri için yarıştığına işaret ederek, bu görevi kısa süreliğine üstlenebileceğini belirtti. Eski temsilciler meclisi başkanı Kevin McCarthy, Cumhuriyetçiler arasındaki desteğinin azalmasının ardından görevinden düşürülmüştü.
6 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanları, Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı döneme ait gizli bilgiler içeren belgelerin, kurucusu olduğu Penn Biden Merkezi'ndeki kişisel ofisinde bulunduğunu açıkladı. Belgeler, 2 Kasım 2022'de kilitli bir dolapta keşfedildi ve Biden'ın avukatları hemen Beyaz Saray ve ilgili kurumlarla iletişime geçti. Adalet Bakanlığı belgeleri incelemeye aldı. Bu durum, daha önce Donald Trump'ın evinden gizli belgelerin çıkması nedeniyle Trump'ı sorumsuzlukla suçlayan Biden için ironik bir durum yarattı ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri tarafından eleştirildi.
10 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildikten sonra, seçim kampanyası stratejilerini ve hazırlıklarını parti genel merkezinin 13. katında yürütüyor. Kılıçdaroğlu'nun yaklaşık üç yıldır üzerinde çalıştığı ve iki yıldır aktif olarak uyguladığı 'değişim kampanyası' ile toplumdaki CHP algısını değiştirmeyi hedefliyor. Kampanya sürecinde, Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye oy vermeyen gruplarla birebir görüşmeler yapması ve 'helalleşme' hamlesi önemli rol oynuyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecindeki ilerleyişi, genel merkezin 13. katındaki bir harita üzerinden takip ediliyor ve kentlerin ziyaret sıralaması bu harita üzerinden planlanıyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecinde 'Gerideymişiz gibi çalışacağız' yaklaşımını benimsediği ve kampanyanın Ramazan'dan sonra daha da hızlanacağı belirtiliyor.
27 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını açıklamasının ardından kendi adının da adaylar arasında geçmesi üzerine bir açıklama yaptı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada aktif siyasete girmeyi düşünmediğini belirtti ve HDP'nin, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ve desteklenecek adayın başarısı için elinden geleni yapacağını ifade etti.
18 Ocak 2023

Elon Musk, ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçiminde Donald Trump'ın kazanması durumunda kabinede görev almaya hazır olduğunu belirtti. Musk, Trump ile yaptığı canlı yayında, ülkenin iyiliği için Trump'ın kazanması gerektiğini söylemiş ve hükümetin etkin çalışmasına ilişkin bir başkanlık komisyonu kurulmasını önermişti. Trump ise Musk'ı bakan veya danışman olarak atamayı düşündüğünü ifade etti. Musk, bu teklife olumlu yanıt vererek kendini bakan olarak tasvir eden bir fotoğraf paylaştı.
20 Ağustos 2024

ABD'de 2024 seçimleri öncesinde, New Hampshire'da yapılan ön seçimden bir gün önce seçmenlere, ABD Başkanı Joe Biden'a aitmiş gibi gönderilen sahte bir ses kaydı, yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulduğu ortaya çıktı. Ses kaydını oluşturan kişi, New Orleans eyaletinde sihirbazlık yapan Paul Carpenter olarak tespit edildi. Carpenter, ses kaydını yapay zeka tabanlı bir program kullanarak oluşturduğunu ve bu işlem için sadece 1 dolar harcadığını, toplamda ise 150 dolar aldığını belirtti. Ses kaydının dağıtımı ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.
24 Şubat 2024

ABD Senatosu, 2023 mali yılının bitimine saatler kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin ardından Demokratların hakimiyetindeki ABD Senatosu’nda da kabul edildi. ABD Başkanı Joe Biden, hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısına imza attı. Biden’ın 2023 mali yılının bitimine bir saatten az kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak tasarıyı imzalamasıyla, hükümetin kapanmasının önüne geçildi.
1 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Minnesota'daki seçim kampanyasında bir seçmene yanıt verirken, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerine başlayabilmek için İsrail'in saldırıları durdurması gerektiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden'ın 'esir' ifadesini 'Hamas'ın elinde tuttuğu 240 rehine' olarak düzeltti. Biden, iki devletli çözümü desteklediğini de yineledi.
2 Kasım 2023

Elon Musk, X'de (eski adıyla Twitter) yeni başkan adayı Kamala Harris'in yapay zekayla oluşturulmuş sahte bir videosunu paylaştı. Videoda Harris'in sesi ve görüntüsü kullanılarak alaycı ifadeler yer alıyor. Musk, videonun gerçek olmadığını belirtmeden 'Bu inanılmaz' sözleriyle paylaştı ve bu paylaşım X'in etik kurallarını ihlal etti. Harris'in seçim bürosu, Amerikan halkının sahte ve manipüle edilmiş yalanları değil, gerçek özgürlüğü ve fırsat eşitliğini istediğini belirten bir açıklama yaptı.
30 Temmuz 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile yapacağı canlı münazara öncesinde Trump'ın sürekli yalan söyleyeceğini düşündüğünü belirtti. Harris, Trump'ın geçmişte de benzer şekilde yanlış bilgi ve uydurma istatistikler kullandığını vurguladı. ABD'de 5 Kasım seçimlerine iki aydan az bir süre kala, Harris ve Trump arasındaki bu münazara büyük önem taşıyor.
9 Eylül 2024

Yaklaşan seçimler öncesinde muhalefetin cumhurbaşkanı adayları arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismi öne çıkmaya başladı. FOX TV'de katıldığı bir programda cumhurbaşkanı adaylığı hakkında sorulan bir soruya, ismi üzerinde mutabakat sağlanması halinde aday olmaya itiraz etmeyeceğini ve bu görevi yapmanın onurlu bir şey olacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin sorunlarını çözmek için altı lider olarak birlikte hareket ettiklerini ve olayın bir parti meselesi değil, Türkiye meselesi olduğunu vurguladı.
3 Şubat 2023

Altan Öymen, Türkiye'nin son seçim sonuçlarının ülkenin yeniden demokratikleşme sürecine giriş yapabileceğini belirtiyor. Öymen, mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, tek bir kişinin elinde toplanan yetkiler nedeniyle, ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu olumsuz etkilediğini ve demokrasinin temel unsurlarının işlemesini engellediğini ifade ediyor. Yazıda, seçim sonuçlarının memnuniyet verici olduğu ancak demokratikleşme sürecinin devamının önemine vurgu yapılıyor.
3 Nisan 2024

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Medyascope'ta Ruşen Çakır'ın sorularını yanıtlarken, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda altılı masadan birinin aday olmasının süreci hızlandıracağını söyledi. Kendi adaylığı konusunda ise altılı masanın kararına uymaya hazır olduğunu ve eğer aday gösterilirse hem rahat seçileceğini hem de ülkeyi en iyi şekilde yöneteceğini ifade etti. MetroPOLL'ün Temmuz 2022 anketine göre Babacan, Erdoğan ile ikinci tura kaldığında yüzde 44,5 oy alıyor ve Erdoğan'ı geçiyor; ancak sonraki anketlere dahil edilmedi.
13 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisine cumhurbaşkanı adayı olmak için talepte bulunduğunu ancak bu talebin gerekçe gösterilmeden reddedildiğini belirtti. Demirtaş, Artı Gerçek'e verdiği röportajda, cezaevinden sınırlı katkı sunabildiğini ve sosyal medya üzerinden etkili olmaya çalıştığını ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra aktif siyasi çalışma yürütmeyeceğini ve HDP'li olarak kalmaya devam edeceğini vurguladı. Demirtaş, HDP'nin yeniden yapılanma ihtiyacına ve kadro erozyonuna dikkat çekti ve partinin özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.
1 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında kürsüde son kez konuştuğunu belirttikten sonra, cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde genel başkanlık görevini sürdüreceğini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesi ve İstanbul ile Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması sonrasında yaşanan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak, İmamoğlu ve Yavaş'ın ise cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle aşıldı.
7 Mart 2023
İşaretlediklerim