ABD, Gazze Şeridi'nde ilan edilen ve 'insani ara' olarak nitelendirilen ateşkesin sona ermesi konusunda Hamas'ı sorumlu tuttuğunu açıkladı. Ateşkes, rehine takası ve insani yardım amacıyla 24 Kasım'da başlamış ve planlanan bitiş tarihinden sonra uzatılarak dün sona ermişti. İsrail'in ateşkesin bitiminden sonra Gazze'yi bombaladığı ve en az 178 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, ateşkesin yeniden sağlanması için İsrail, Mısır ve Katar ile çalıştıklarını belirtti.
2 Aralık 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, İsrail'in sivillere yönelik tehditleri göz ardı eden askeri stratejisinin geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve yüz binlercesinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, İsrail hükümetinin Gazze'deki sivil nüfusun gıdası, elektriği ve suyunu kesme kararının, insani krizi büyüttüğünü ve Filistinlilerin tutumlarını gelecek nesillerde daha da sertleştirebileceğini belirtti.
24 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalarda ilk defa dört saat süreyle 'insani ara' vererek Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayan sivillerin su ve gıda temin etmelerine olanak sağladı. Bu ara, ABD Başkanı Joe Biden'ın esirlerin serbest bırakılması için bir duraklamaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtti. Bölge halkı su ve gıda eksikliğinden şikayetçi olup, binlerce insanın yaya olarak bölgeden kaçışı sürüyor.
8 Kasım 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, önümüzdeki sene düzenlenecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesi, gerekirse başkanlığı devralabileceğini belirtti. Mevcut başkan Joe Biden'ın yaşının tartışma konusu olduğu bu dönemde, Harris, Biden'ın iyi durumda olduğunu ifade etti. Harris, Biden'a saldırıldığını çünkü kazanacaklarından korkulduğunu söyledi.
8 Eylül 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'yi yeniden işgal etme planına ilişkin açıklamalarına yanıt vererek, ABD'nin bu planı desteklemediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ziyaretinde de bu duruşu İsrail muhataplarına ilettiği ifade edildi. Patel, İsrail'in güvenliğinin önemli olduğunu, ancak Gazze'nin 'terör saldırıları' için bir üs olarak kullanılamayacağını vurguladı. Bu açıklama, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında İsrail'in Gazze'nin merkezine girdiğini duyurmasının ardından geldi.
7 Kasım 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Biden, Gazze'ye insani yardım akışının derhal ve önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu, ancak bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerektiğini belirtti.
30 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın İsrail'e gidişinin 'İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda' gerçekleşeceğini belirtti. Blinken, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini ve Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade etti. Ayrıca, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıpları nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağı belirtildi.
17 Ekim 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Gazze'de genel bir ateşkes yerine sadece 'insani araları' desteklediğini belirtti. Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme politikasını desteklediklerini ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinli sivillerin korunmasının önemine de vurgu yaptı. Gazze'deki sağlık durumunun felaket seviyesine ulaştığı ve birçok yaralının hastane koridorlarında yerde yattığı bilgisi de haberde yer aldı.
22 Ocak 2024

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki bombalamaları nedeniyle uluslararası desteği kaybetmeye başladığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya uzun vadeli bir çözüm için hükümetini değiştirmesi gerektiğini ifade etti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise bu açıklamalara yanıt vererek, İsrail'in uluslararası destek olmasa dahi Hamas'a karşı savaşını sürdüreceğini ve mevcut aşamada ateşkesin Hamas'a yarar sağlayacağını savundu.
13 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyareti sırasında Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırı hakkında konuştu. Biden, saldırının görünüşe göre İsrail tarafından değil, diğer taraf tarafından düzenlendiğini belirtti. Ancak, bu konuda birçok kişinin hala emin olmadığını da ekledi.
18 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrası taraflarla iletişime geçerek sağduyu çağrısında bulundu. Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüşerek Türkiye'nin bölgedeki çatışmaların son bulması için her türlü gayreti göstereceğini ifade etti. Son olarak İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşen Erdoğan, sükunetin bir an evvel tesis edilmesinin tüm bölgenin selameti açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
9 Ekim 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de savaş sonrası herhangi bir Filistin otoritesinin hükmetmesine karşı olduğunu belirtti. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Netanyahu, ABD'ye savaş sonrası planları hakkında bilgi verdi. ABD yönetimi ise Gazze'nin geleceği konusunda karışık sinyaller veriyor. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, mevcut 'Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi yönetecek güvenilirliğe sahip olmadığını ifade etti.
5 Aralık 2023
İşaretlediklerim