3 milyondan fazla adayın beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 17 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak. Sonuçlar, ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle öğrenilebilecek. Sonuçların açıklanmasının ardından, 2024 YKS Tercih Kılavuzu'nun yayımlanmasıyla birlikte tercih süreci başlayacak.
13 Temmuz 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul'da eğitim-öğretimin devam ettiği okulların tamamının depreme dayanıklı hale getirildiğini açıkladı. 2006 yılından bu yana yürütülen çalışmalar kapsamında 1433 okuldan 1301'i yıkılıp yeniden yapılma veya güçlendirme yoluyla depreme dayanıklı hale getirildi. Son bir yılda 34 okul daha depreme dayanıklı hale getirilerek eğitim-öğretime kazandırıldı. Gül, tüm öğrencilerin artık güvenli okullarda eğitimlerine devam edebileceğini belirtti.
4 Eylül 2024

Tokat'ta yaşanan deprem sonrasında, bölgedeki okullarda eğitime bir gün süreyle ara verilmesine karar verildi. Bu karar, öğrenci ve öğretmenlerin güvenliği gözetilerek alındı. Depremin büyüklüğü ve hasar durumu hakkında detaylı bilgi verilmedi.
18 Nisan 2024

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türkiye'de 2023 itibarıyla yaklaşık 200 ülkeden 350 bin yabancı öğrenci bulunduğunu açıkladı. Türkiye, dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasında yer alıyor. YÖK, uluslararası öğrenci sayısını 500 bine, ardından 1 milyona çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, istihdam bağlantısı azalan programların kontenjanları azaltılırken, yapay zeka ve dijital teknolojiler gibi alanlarda yeni programlar açılıyor.
11 Temmuz 2024

YÖK'ün 2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre, Türkiye'deki üniversitelerde öğrenci başına düşen ortalama basılı kitap sayısı 6,98. Vakıf üniversitelerinde bu sayı 8,54 iken, devlet üniversitelerinde 6,1 olarak belirlendi. Türkiye genelinde öğrenci başına 10 ve üzeri kitap düşen üniversite sayısı 33, 20 ve üzeri kitap düşen üniversite sayısı ise 8. Toplamda 208 üniversitenin 93'ünde öğrenci başına düşen kitap sayısı dörtten az, bu da üniversitelerin yaklaşık yarısına tekabül ediyor.
27 Mart 2024

YÖK'ün 2024 istatistiklerine göre, kadınların akademideki oranı %46.4, üniversitelerdeki kız öğrenci oranı ise %51.7'ye ulaşmış durumda. Ancak, Türkiye'deki 127 devlet üniversitesinden sadece 6'sının rektörü kadın. YÖK'ün 43 yıllık tarihinde hiç kadın başkan atanmamış ve mevcut 19 üyesinden sadece 2'si kadın. Bu durum, yükseköğretimde kadınların erişim ve temsil oranlarının artmasına rağmen, yönetim kademelerinde cinsiyet eşitsizliğinin devam ettiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

Yeni Pazar Üniversitesi ve Dublin Üniversitesi adlarıyla gerçekte olmayan iki sahte üniversitenin para ve kayıtla öğrenci alarak diploma verdikleri ortaya çıktı. YÖK, yurtdışında üniversite okumak isteyen adayların mağduriyet yaşamamaları için tanınan üniversiteleri kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Bekir Ağırdır, devletin bu tür dolandırıcılık olaylarını önlemek için daha etkin denetim mekanizmaları kurması gerektiğini vurguladı. Yazıda, devletin vatandaşları koruma görevini yerine getirmediği eleştirisi yapıldı.
22 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılı için yayımladığı genelgeyle ilkokullarda sınav saatini kaldırdı ve süreç odaklı ölçme ve değerlendirme sistemine geçileceğini duyurdu. Ayrıca, öğrenci sayısının düşmesi durumunda sınıfların birleştirileceği belirtildi. Genelge, devlet okullarında kayıt ücreti adı altında zorunlu ücret alınmayacağını da vurguladı.
14 Ağustos 2024

ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yarın saat 10.15'te başlayacak. Sınav, Türkiye'nin 81 ilinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve bu yıl ilk kez Hırvatistan'da yapılacak. TYT'ye 3 milyon 120 bin 878 aday katılacak. Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 9 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
7 Haziran 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerdeki ikinci öğretim programlarını kaldırdığını açıkladı. Abbas Güçlü, bu kararın zamanının çoktan geldiğini ve ikinci öğretimin misyonunu tamamladığını belirtti. Güçlü, ayrıca Üniversitelerarası Kurul ve YÖK'ün de günün koşullarına göre yeniden yapılandırılması gerektiğini savundu. İkinci öğretim, başlangıçta üniversitelerdeki atıl kapasiteyi değerlendirmek ve acil ihtiyaç duyulan alanlarda mezun yetiştirmek amacıyla kurulmuştu.
12 Temmuz 2024

KYK yurtlarında kalan öğrenciler konaklama vergisinden muaf tutulurken, emekliler gibi öğrenci olmayan kişiler bu vergiyi ödemek zorunda kalacak. Konaklama vergisi, sunulan geceleme ve yeme-içme hizmetlerinin emsal bedeli üzerinden yüzde 2 oranında hesaplanacak. KYK İdaresi, bu vergiyi hesaplayıp vergi idaresine beyan etmekle yükümlü olacak ve bu tutarı müşterilerden talep edebilecek. Bu uygulama, KYK yurtlarında kalan emekliler için ek bir maliyet oluşturacak.
20 Mayıs 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren Anadolu, İstanbul ve Atatürk Üniversitesi’nin çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı açıköğretim programlarına kayıt kısıtlaması getirdi. Bu düzenlemeye göre, sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunları bu programlara kayıt yaptırabilecek. Diğer açıköğretim programlarında ise mevcut uygulama devam edecek.
25 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu yerleri değiştirilen öğretmenlere, önceki görev yerlerine dönüş hakkı verdi. Deprem sonrası olağanüstü hal kapsamında bazı öğretmenlerin görev yerleri değiştirilmişti. Şimdi bu öğretmenler, eski görev yerlerine süre şartı olmaksızın başvuruda bulunabilecekler. Başvurular 3-6 Mayıs tarihleri arasında alınacak ve atamalar 7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.
30 Nisan 2024

Hasan Göğüş, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Türk eğitim sisteminin durumunu eleştirdi. 4+4+4 eğitim sisteminin ilk mezunlarının bu yıl sınava girdiğini belirten Göğüş, sınav sonuçlarının umut verici olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki üniversitelerin dünya sıralamalarında geride kaldığını ve akademisyenlerin yabancı dilde yayın yapma konusunda yetersiz olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kalitesini artırmak için başarılı ülkelerin uygulamalarını örnek alması gerektiğini savundu.
27 Temmuz 2024

Üniversite sınav maratonu sona erdi ve AYT'de Matematik ve Türkçe'nin yanı sıra Tarih ve Coğrafya da ayırt edici olabilir. Bu yıl da belli puan aralıklarında yığılmalar yaşanacağı için tercih sıralaması büyük önem taşıyor. Sınava giren ve 0.5 neti olan herkesin üniversiteli olma şansı bulunuyor. Adayların puanlarına göre değil, ilgi, yetenek, beceri ve hayallerine göre bölüm seçmeleri öneriliyor.
10 Haziran 2024

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Ünal Kılıç, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nda yaptığı sunumda, deprem bölgesinde çocuk intihar vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Kılıç, afet bölgelerinde özellikle kırsal alanlarda çocuk yaşta intihar düşüncelerinin ve girişimlerinin önemli oranlarda arttığını vurguladı. Ayrıca, sahada engelli çocuk sayısının da arttığını ve yardım dağıtımında dikkat edilmesi gereken hususları dile getirdi.
15 Mayıs 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışmalar başlattıklarını ve yapay zeka ile soru üretip değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı. Bu adımın sınav süreçlerinde etkili koordinasyon sağlayacağını ve sınavları daha verimli hale getireceğini belirtti. Ayrıca, dijital tabanlı sınavların sayısının artacağını ve deprem bölgesinde hassas bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
13 Şubat 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), 18 Yaş Altı Milli Futbol Takımı futbolcuları için Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) düzenleyecek. Bu karar, Dostluk Turnuvası’na katılan futbolcuların sınava girebilmesi için alındı. 8-9 Haziran’da Türkiye genelinde ve KKTC’de düzenlenen YKS, bu yıl Zagreb’de de yapılacak. Böylece milli futbol takımı kadrosunda yer alan 23 futbolcudan 10’u sınava girebilecek.
5 Haziran 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2024-YKS istatistiklerini açıkladı. Adaylar en çok matematik ve fen bilimleri sorularında zorlanırken, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularında ortalama bir doğru yanıt verildi. Sınava katılım oranları ve doğru yanıt ortalamaları detaylı olarak paylaşıldı. Kadın adaylar Türkçe ve sosyal bilimlerde daha başarılı olurken, erkek adaylar temel matematik ve fen bilimlerinde öne çıktı.
16 Temmuz 2024

6 Şubat depremlerinden sonra, bazı il milli eğitim müdürlüğü yöneticilerinin müteahhitliğe geçerek okullardaki inşaat, tadilat ve mal alımı işlerinde usulsüzlük yaptıkları belirlendi. Bursa'da bir müfettişin incelemesi, bu usulsüzlüklerin detaylarını ortaya koydu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandıktan sonra, kendisine yapılan bir ihbar üzerine, okullardan çıkarılan hurdaların başka okulların inşaatlarında kullanıldığını ve eski tesisatların yeni işlerde döşendiğini keşfetti.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim