Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adıyaman, Gaziantep ve Kilis'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açılan konut, ticaret merkezleri, camiler ve çevre düzenlemeleri ihaleleri sonuçlandı. Adıyaman'daki ihaleyi Elazığlı iş insanları, Kilis'teki ihaleyi Erzurum merkezli Akgün İnşaat, Gaziantep'teki ihaleyi ise Gaziantep Gold Yapı ve Ankara merkezli Tekon Yapı ortaklığı kazandı. İhaleleri kazanan firmaların sahipleri ve yöneticileri AKP'li siyasetçilere yakınlıklarıyla biliniyor.
2 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremle ilgili olarak devletin sesini dinleme ve susma günü olduğunu belirtti. Deprem bölgesine ziyaretinin zamanını daha sonra belirleyeceğini ifade eden Akşener, böyle bir durumda dikkatin kişinin üzerine çekilmesinin engelleyici olabileceğini söyledi. Ayrıca, partisinin il ve ilçe başkanlarından bilgi aldıklarını ve milletvekillerinin bölgeye gittiğini aktardı. Depremle ilgili olarak Kandilli Rasathanesi 7,5, AFAD ise 7,4 büyüklüğünde olduğunu duyurdu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 284 can kaybı ve 2 bin 323 yaralı olduğunu açıkladı.
6 Şubat 2023

Reuters haber ajansına göre, AKP Kahramanmaraş depremleri sonrasında seçimlerin ertelenmesi fikrinden vazgeçti. Parti yetkilileri, depremzedeler için yapılacak konutların temelinin mart ayında atılacağını ve bu süreçte en azından fiziki olarak depremin izlerinin silinmeye başlayacağını ifade etti. AKP'nin daha önceki 'Yeter söz milletindir' sloganı yerine 'Türkiye'yi birlikte inşa ediyoruz' sloganını kullanacağı belirtildi.
22 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep'teki depremzedelerle buluştuğu sırada yıkılan binaların bedelsiz olarak yeniden yapılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, daha önce Covid-19 salgını sırasında açıklanan ölüm sayıları ile gerçek arasındaki farka dikkat çekti ve siyasetin halka doğruları söylemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi gerektiğini, kendisinin saraylarda gözü olmadığını ve halk gibi yaşamak istediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, 418 milyar dolarlık bir kaynağın halk için geri alınacağına dair söz verdi.
21 Mart 2023

Hatay Antakya'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 81 kişinin hayatını kaybettiği Gökkuşağı Apartmanı ile ilgili soruşturma tamamlandı. Hatay Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, altısı tutuklu yedi sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altı aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, binanın inşasında kullanılan malzemelerin ve işçiliğin yetersiz olduğu, yönetmeliklere uyulmadığı belirtildi. Müteahhit ise kendisinin 'kurban seçildiğini' iddia etti.
11 Aralık 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imar affı ile ilgili övgülerine ve Türkiye'deki deprem yönetmeliklerine uymayan yerel yönetimlere eleştirilerde bulundu. Görür, 6 Şubat depreminin bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bilim toplumuna dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bir belediye başkanının yönetmeliklere uymadığını kendisine itiraf ettiğini belirtti. Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrasında binaların yıkılmasının yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
15 Şubat 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptıkları yorumlar nedeniyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma açtı. Yanardağ'a kurtarma çalışmaları sırasında tekbir getirilmesiyle ilgili sözleri, Aysever'e ise YouTube kanalında deprembilimci Ahmet Ercan ile yaptığı yayın nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlaması yöneltildi. Aysever ve Ercan'ın yayını, iktidara yakın Sabah ve Yenişafak gazeteleri tarafından hedef gösterilmişti.
7 Şubat 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, deprem bölgesindeki 11 şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 130 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu açıkladı. Bu binalar toplamda 430 bin bağımsız birimi kapsıyor. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Ağır hasarlı binaların hemen yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi gerektiği ve az hasarlı binaların ise taşıyıcı sistemi hasar görmediği için geri dönülebileceği belirtiliyor.
20 Şubat 2023

17 Ağustos 1999 depremini soruşturan savcılardan Ali Özgündüz, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yıkılan binalardan numune alınması ve projeye aykırılıkların tespit edilmesinin önemine dikkat çekti. Yedi ilde soruşturma başlatıldı ve bir müteahhit gözaltına alındı. Özgündüz ve tutuklu Şehir Plancısı Tayfun Kahraman, enkazların delil toplanmadan kaldırılmaması gerektiğini ve sorumluların tespiti için etkin soruşturmalar yapılması gerektiğini belirtti. Ankara Barosu da delil tespiti yapılmadan enkaz kaldırılamayacağını ifade etti.
10 Şubat 2023

AKP, seçimleri erteleme fikrinden vazgeçerek depremle ilgili bir bilim kurulu oluşturma kararı aldı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, kurulda sürpriz isimlerin yer alacağını belirtti. Sosyal medya kullanıcıları bu durumu alaya alarak, 1999 depremi sonrası ceza alan Veli Göçer, Hakan Ural ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş gibi isimleri kurul başkanı olarak önerdiler. Ayrıca, Yusuf Güney, Mustafa Ceceli, Demet Akalın gibi ünlü isimlerin de kurulda yer alabileceği yönünde esprili yorumlar yapıldı.
24 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 17 Ağustos depremini anarken attığı 'Deprem değil bina öldürür' tweetini yeniden gündeme getirdi. 6 Şubat'ta yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, iktidarın deprem politikaları eleştirilirken, Baş Erdoğan'ın bu sözlerini hatırlatarak 'Önce senden kurtulmamız gerekiyor' ifadesini kullandı.
13 Şubat 2023

İYİ Parti tarafından TBMM Genel Kurulu'nda sunulan, Kahramanmaraş merkezli depremde kaybolan vatandaşların tespiti ve çocuk kaçırma iddialarının araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, depremde kaybolan vatandaşlar ve çocuklar hakkında devletin ciddi bir araştırma yapması gerektiğini belirtti. Muhalefetin desteklediği önerge, iktidar partisi ve ortağının oylarıyla kabul edilmedi.
23 Ocak 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından Hatay, 20 Şubat'ta 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem daha yaşadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ifadesine göre kentteki evlerin yarısı yıkıldı. Antakya'da büyük yıkım yaşanırken, birçok kişi kenti terk etmeye başladı. Ancak antika dükkanı sahibi M.Sercan Sincan, Antakya'dan ayrılmayı reddederek her gün dükkanını açmaya devam ediyor ve gazeteci Piotr Zalewski'ye verdiği demeçte hayatın devam etmesi gerektiğini belirtiyor.
2 Mart 2023

Gaziantep'te meydana gelen depremde yıkılan Pamukoğlu Sitesi'nin fenni mesulü olan inşaat mühendisi A.G., beton kalitesinin ilk incelemelerde çok düşük olduğunun tespit edilmesi üzerine hakkında çıkarılan yakalama kararı sonucu Afyonkarahisar'da gözaltına alındı. A.G., emniyetteki işlemlerinin ardından soruşturmanın devam ettiği Gaziantep'e gönderilecek.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve KYK yurtları depremzedeler için boşaltılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yurtlarda sadece 160 depremzedenin kaldığını ve yurtların yüzde 18,8'lik bir doluluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu durumun yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor ve uzaktan eğitim kararına itiraz ediyorlar.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda en az 6 bin 444 bina yıkıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki incelemeler sırasında ihmali olanların hesap vereceğini belirtti. Diyarbakır başsavcılığı başta olmak üzere yedi şehirde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve teknik bilirkişi heyetlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Soruşturmalar, binaların yapımını üstlenen ve imara aykırı değişiklik yaparak yıkılmasına neden olan kişilerin tespiti üzerine yoğunlaşacak.
10 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Osmaniye ve Gaziantep'te yaşanan yıkımı ve yardım ihtiyacını dile getirdi. Poyraz, Nurdağı'nın yerle bir olduğunu, bölgede akaryakıt, telefon ve internetin bulunamadığını belirtti. Ayrıca, bölge halkının soğuktan korunması için bere, atkı, ayakkabı, bot, mont, çadır ve katalitik gibi malzemelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası 107 artçı sarsıntı yaşandı ve ölü sayısı 1498 olarak açıklandı.
6 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehri etkileyen depremler sonrasında hükümetin yetersiz kaldığını ve eleştirilere karşı tehdit politikası izlediğini ifade etti. Depremzedelerin soğuk hava altında yardım beklediğini, bazı bölgelere hala ekiplerin ulaşamadığını ve çadırların yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca, iktidarın eleştirilere karşı gazeteciler ve siyaset bilimciler hakkında soruşturma başlattığını ve gözaltılar gerçekleştirdiğini vurguladı.
8 Şubat 2023

Fransız gazetesi Le Monde'da yayınlanan bir makalede, Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında AKP hükümetinin sorumluluktan kaçtığı ve kötü yönetimi örtbas etmeye çalıştığı iddia edildi. 1999 İstanbul depremi sonrası iktidara gelen AKP'nin, 20 yıllık kötü şehir planlaması, ihmal, yolsuzluk ve imar affı gibi politikalarıyla felakete zemin hazırladığı belirtildi. Deprem vergilerinin ve imar affından elde edilen gelirlerin hesap verilmeden başka alanlara aktarıldığı, devletin arama kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığı ve etnik, dini azınlıklar ile Suriyeli mültecilerin yardımlarda adaletsizlik yaşadığı ifade edildi. Ayrıca, AKP'nin deprem sorumluluğunu müteahhitlere yıkmaya çalıştığı ve olağanüstü hal uygulamasını kalıcı hale getirmeyi planladığı öne sürüldü.
23 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrası, mimar Doğan Tekeli binaların hızlı ve alelade yapıldığını belirtti. 70 yıllık meslek hayatında pek çok projede yer alan Tekeli, inşaat sektöründeki düzeni ve müteahhitlerin mesleki sorumluluk eksikliğini eleştirdi. Ayrıca, Türkiye'deki mimarlık akımlarının kaotik bir durumda olduğunu ve Anadolu'da kimliksiz 'kalfa yapısı' diye adlandırılan yapıların yaygınlaştığını ifade etti. Hükümetin imar barışı uygulaması ve yıkılan binaların durumu da tartışma konusu oldu.
26 Şubat 2023
İşaretlediklerim