Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün üniversitelerdeki eğitimi ertelemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaktan eğitime geçilmesi kararı üzerine Kırklareli'nde bir özel yurt, 15 Şubat'ta öğrencileri yurttan çıkardı. Yurt yönetimi, öğrencilerden şubat ayı için tam ücret talep etti ve aileleri doğrudan arayarak ödeme yapmaları gerektiğini, aksi takdirde bir yıllık sözleşmenin feshedilmeyeceğini belirtti. Aileler bu duruma tepki göstererek ücreti ödemeyeceklerini ifade etti. Öğrenciler, yurttan ani bir şekilde çıkarıldıkları için mağdur olduklarını ve yurdun talebini sürdürmesi durumunda yasal yollara başvuracaklarını söyledi.
28 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) üniversite öğrencilerine hizmet veren yurtlarına başvurular başladı. Bu yıl 5 bin 191 yatak kapasitesiyle hizmet verecek yurtlara online olarak başvurulabilecek. Başvurular için belirlenen süre yedi gün olacak ve başvuru sonuçları aynı web sitesinden duyurulacak. Yurtlarda sabah ve akşam yemeği imkanı olacak ve bu yılki ücretin kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1300 lira olması planlanıyor.
21 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar ve Konutlar Şube Müdürü Bünyamin Acar, üniversite yönetiminin kendisine ve diğer bazı şube müdürlerine lojman tahsis ettiği, ancak bu tahsislerin yönergelere uygun olmadığı iddiaları üzerine bir personele tazminat davası açtı. Personel, Acar'ın haksız yere lojmanda kaldığını iddia ederek bu durumu e-posta grubunda paylaşmıştı. Acar, bu paylaşımın ardından personel hakkında hakaret ve hedef gösterme iddiasıyla şikayetçi oldu, ancak savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Acar'ın şube müdürlüğüne hülle yöntemiyle atandığı ve lojman tahsislerinin büyük bir kısmının yönetime yakın isimlere verildiği belirtiliyor.
11 Aralık 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı uzaktan eğitim kararı, üniversite öğrencilerini mağdur etti. Öğrenciler, staj ve uygulamalı eğitimlerinin aksadığını, iş ve kariyer fırsatlarını kaybettiklerini, borçlandıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Bazı öğrenciler, ev tutma ve özel yurt kaydı gibi mali yükümlülükler altına girdiklerini ve şimdi ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ediyor. Depremzede öğrenciler ise okulların açılmasının kendileri için daha iyi olacağını düşünüyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya göre, Erdoğan'ın bu karardan geri adım atacağı ancak 'hata yaptık' dememek için bir süre bekleyeceği bilgisi var.
17 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılan 1'inci ve 2'nci Kuzey yurtlarının da bulunduğu alan 'teknoloji geliştirme bölgesi' ilan edildi. Bu durum, yurtların kapatılacağı önceden belli olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması ve çok sayıda öğrencinin yurtsuz kalması sonucunu doğurdu. Yönetim, mevcut yurtlara yatak ve ranza ekleyerek kontenjanı artırmaya çalışsa da bu, yeterli bir çözüm olmadı ve barınma kalitesini düşürdü.
5 Ekim 2023

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, kampüslerinin bir kısmının Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Milli Saraylar Başkanlığı'na otopark olarak tahsis edileceği iddiasıyla protesto düzenliyor. Okul yönetimi iddialar karşısında sessiz kalırken, öğrenciler sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyor ve sorularına cevap arıyor. Öğrenciler, yönetimle yaptıkları görüşmede, iddia edilen alanın 2017'de cumhurbaşkanlığına verilen yerlerden biri olduğunu ve burada bir şantiye kurulacağını öğrendi. Okul yönetimi, Diken'e yaptığı açıklamada, 6-7 yıl önce imzalanan protokolün devam ettiğini ve yeni bir durum olmadığını belirtti.
21 Haziran 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimi yaza kadar uzaktan yapılacağı yönündeki kararlarına Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir bildiri yayımlayarak itiraz etti. Akademisyenler, öğrenci yurtlarının depremzedeler için uygun olmadığını ve kararın yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kampüs ortamının depremzede öğrenciler için iyileştirici bir etkisi olabileceğini ifade ettiler.
13 Şubat 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, üniversite başvurularında çeşitlilik sağlamak adına ırk unsurunun değerlendirilmesini yasakladı. Karar, üçe karşı altı yargıcın oyuyla alındı ve başvuruların öğrencinin kişisel deneyimlerine göre değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu kararla, üniversitelerin ırk temelli pozitif ayrımcılık yapması engellendi. Önde gelen üniversitelerden bazıları, çeşitlilik sağlamak için başvurularda öğrencinin ırkını da değerlendirmeye alıyordu.
29 Haziran 2023

ABD'nin Boston şehrindeki Massachusetts Üniversitesi'nde düzenlenen bir eğlence gecesinde 'TikTok BORG trendi' olarak bilinen aşırı alkol tüketimi sonucu birçok öğrenci zehirlendi ve hastaneye kaldırıldı. Olay yerine 28 ambulans sevk edildi ve zehirlenen öğrencilerin hayati tehlikesi olmadığı belirtildi. Bölge polisi olayla ilgili iki kişiyi gözaltına aldı. Üniversite yetkilileri, hafta sonu etkinliklerini gözden geçireceklerini ve alkol tüketimi konusunda eğitimi artıracaklarını açıkladı.
6 Mart 2023

İstanbul Üniversitesi, Beyazıt kampüsünü halka açma uygulaması sonrasında yaşanan güvenlik endişeleri üzerine yeni kısıtlamalar getirdi. Öğrenciler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Taylan Yıldız'ın sosyal medyada paylaştığı güvenlik sorunlarına dikkat çekmesinin ardından, üniversite ziyaret saatlerini 13:00-16:00 arasına sınırladı, randevu sistemi getirdi ve ziyaretçilere sadece bahçeye giriş izni verileceğini duyurdu. Ayrıca, güvenlik görevlileri ziyaretçilere müdahale edebilecek ve piknik gibi aktiviteler yasaklanacak.
14 Şubat 2024

Beykoz Üniversitesi, 2023-2024 akademik yılı mezuniyet törenini Boğaziçi Üniversitesi'nin Anadolu Hisarı Kampüsü'nde gerçekleştireceğini duyurdu. Boğaziçi Üniversitesi'nde 2016-2021 yılları arasında toplu mezuniyet törenleri yapılmış, ancak öğrenciler rektöre sırtlarını dönerek protesto etmişti. 2021'den beri Boğaziçi Üniversitesi'nde toplu mezuniyet törenleri yapılmıyor ve öğrencilere diploma dağıtımı yapılıyor. Beykoz Üniversitesi'nin bu kararı, Boğaziçi Üniversitesi'nde mezuniyet törenlerinin iptal edilmesi ve öğrenci protestoları bağlamında dikkat çekiyor.
6 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde, atanmış rektörün talimatıyla hareket eden güvenlik görevlileri, protesto için kampüse gelen CHP'li milletvekillerini engelledi. Güvenlik görevlilerinin, milletvekillerini ve diğer destekçileri kampüse almamaya çalışması tepki çekti. Bu olay, üniversitedeki yönetim ve güvenlik sorunlarının yanı sıra, milli iradenin temsilcilerinin engellenmesi konusunu gündeme getirdi.
6 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan istihdam ve terfi sorunlarına ilişkin soruları cevaplamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektör Naci İnci ve yönetimi, üniversitede kadrolaşmayı sürdürüyor ve tanıdık kişileri işe alıp, liyakatsiz personeli terfi ettiriyor. CHP milletvekili Ulaş Karasu, bu durumu sorgulayan bir dizi soru önergesi sundu, ancak Tekin bu soruları mevcut süre içerisinde yanıtlamadı. Soru önergesinde, liyakatsiz atamalar, sendika baskıları ve şeffaflık eksikliği gibi konulara dikkat çekildi.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım yönetimi, mezuniyet öncesi olası protestoları engellemek amacıyla bazı öğrenci ve mezunların okula girişini yasakladı. Bu yasaklar mahkemeye taşınmış ve bir kısmı bozulmuş olsa da, yönetim 142 kişilik bir kara liste oluşturarak yasağı sürdürdü. Listede öğrenciler, mezunlar, akademik ve idari personel ile Boğaziçi Üniversitesi ile doğrudan ilişkisi olmayan iki kişi de bulunuyor. Ayrıca, gazeteci Sedef Kabaş ve editör Mehmet Baran Kılıç gibi isimler de yasaklananlar arasında.
1 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi, rektörlük lojmanı ve ofisi için iki ayrı ihale düzenleyerek toplamda 10 milyon liranın üzerinde bir harcama gerçekleştirdi. Rektörlük lojmanı için düzenlenen ihale 6 milyon 50 bin lira, rektörlük ofisi için düzenlenen ihale ise 4,4 milyon lira tutarında. İhaleler, kamu ihale kanununun belirli maddelerine dayanarak pazarlık usulüyle yapıldı. İhaleleri, AND Gayrimenkul Restorasyon ve İslam Demir isimli firmalar kazandı. Ayrıca, Anadolu Hisarı Kampüsü'nün Boğaziçi Üniversitesi'ne devredilmesi ve rektörlük ofisi için ihalesiz harcamalar yapıldığı bilgisi de paylaşıldı.
4 Mart 2024

İstanbul Üniversitesi'nin rektörlük kararıyla tüm yerleşkelerinin ziyaretçilere açılmasına karşı çıkan öğrenciler, Beyazıt kampüsünde buluşmak istedi. Ancak polis, kampüs girişine barikat kurarak öğrencilerin buluşmasını engelledi. Öğrenciler, 'Bu kapı sadece bize kapalı' ve 'Aç, aç, barikatı aç' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Uzun uğraşlar sonucunda polis, kapıyı açarak dışarıda bekleyen öğrencilerin içeridekilerle buluşmasını sağladı.
22 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör Naci İnci'nin toplu mezuniyet törenini iptal etmesi üzerine öğrenciler alternatif bir mezuniyet töreni düzenleyecek. Öğrenciler, akademisyenlerin de desteğiyle, 3 Temmuz'da mühendislik fakültesinin önünde toplanarak alternatif töreni gerçekleştirecek. Rektör İnci, daha önce de benzer şekilde mezuniyet törenlerini iptal etmiş ve öğrencilere gözdağı vermişti. Bu durum, üniversitede süregelen protestoların bir parçası olarak değerlendiriliyor.
2 Temmuz 2024

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi'nin tüm kampüsleri, Rektör Prof. Osman Bülent Zülfikar'ın kararıyla halka açıldı. Bu kararın iki ana gerekçesi bulunuyor: dünya genelinde yaygınlaşan 'duvarsız üniversite' konsepti ve 28 Şubat Süreci'nde yaşanan başörtüsü yasağına atıfta bulunarak özgürlükçü bir adım atılması. Rektör, üniversite ve toplum arasındaki ayrımı doğru bulmadığını belirterek, üniversitenin herkese açık olması gerektiğini savunuyor. Akif Beki ise bu kararı eleştirerek, eğitim ve toplum arasındaki ilişkilerin bu tür politikalarla nasıl şekillendiğine dikkat çekiyor.
14 Şubat 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, bahar şenliğinin Devrim Stadyumu'nda yapılmasını talep ederek, rektörlük önünde çadırlar kurarak 10 gündür direnişte bulunuyorlar. Rektörlük, şenliği üç gün sürecek şekilde planladığını duyurmuş ancak etkinliğin Devrim Stadyumu'nda yapılmasına karşı çıkmıştır. Öğrenciler ve mezunlar, rektörlüğün baskıcı tutumlarına karşı çıkarak, kampüs içindeki yaşam haklarını savunuyorlar. Rektörlük ise, şenliğin küresel sorunları göz ardı etmeyecek bir şekilde yapılacağını belirtmiş ve protesto gösterilerinin rektörlük önünde yapılmasını yasaklamıştır.
4 Mayıs 2024
İşaretlediklerim