Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor ve bu yaz sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yazın çok sıcak geçeceğini ve meteorolojik afetlerin yaşanacağını belirtti. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 41.3 derece ile son 85 yılın rekoru kırılmıştı, bu yıl ise sıcaklıkların 42-43 dereceye ulaşması bekleniyor. Küresel ısınmanın etkisiyle ani meteorolojik değişimlerin normal hale geldiği vurgulanıyor.
9 Haziran 2024

Türkiye'de geçen yıl yaz aylarında yaşanan kavurucu sıcaklıkların bu yıl da devam etmesi ve rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin büyük bir bölümünde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve çeşitli bölgelerde yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Akdeniz ve step iklimlerinin etkisi altına gireceği ve kuzeydoğu Anadolu dışında soğuk iklim kuşağının ortadan kalkacağı öngörülüyor.
26 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Afrika-Basra kökenli sıcak hava dalgasının Türkiye genelinde etkili olacağını duyurdu. Sıcaklıkların hafta başına kadar 34-37 derece aralığında seyredeceği ve yüksek nem oranıyla hissedilen sıcaklıkların daha yüksek olacağı belirtildi. Özellikle İstanbul'un güney sahillerinde hissedilen sıcaklıkların 40 derece ve üzeri değerlere ulaşabileceği ifade edildi. Yaşlılar, hamileler, çocuklar ve sağlık sorunları olan vatandaşlara güneşli ortamlardan kaçınmaları tavsiye edildi.
19 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların 3 ila 10 derece üzerinde seyredeceğini ve bazı bölgelerde gök gürültülü sağanak yağışların beklendiğini duyurdu. Özellikle Kuzey ve İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Toroslar Mevkii, İç Anadolu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Artvin, Trabzon ve Rize’nin iç kesimlerinde yağış bekleniyor. Meteoroloji editörü Dilek Çalışkan, önümüzdeki hafta Cezayir'den gelen sıcak hava dalgasının etkisiyle İstanbul'da sıcaklıkların 40, Ege Bölgesi'nde ise 45 dereceye çıkacağını belirtti.
7 Haziran 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının bu hafta boyunca mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerinde seyredeceğini açıkladı. Özellikle denize kıyısı olan illerde yüksek nemle hissedilen sıcaklıkların daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Kronik rahatsızlığı bulunanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşların, günün en sıcak saatleri olan 11.00-16.00 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.
21 Ağustos 2023

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'deki yüksek sıcaklıkların pazartesiden itibaren düşmeye başlayacağını belirtti. Şen, salı günü İstanbul'da önemli bir sıcaklık düşüşü beklediğini ve çarşamba günü yağmur olacağını söyledi. Türkiye'de birçok kentte sıcaklık, normallerin üstünde 40 dereceyi aşmış durumda.
6 Ağustos 2023

Ankara Valiliği, hava sıcaklıklarının artacağı ve 'eyyam-ı bahur' etkisinin başlayacağı uyarısında bulundu. Bu hafta ortasından itibaren Ankara genelinde sıcaklıkların 4 ila 8 derece artması bekleniyor. Valilik, 1-6 Ağustos 2023 tarihleri arasında günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında kronik rahatsızlığı olanların, yaşlıların ve çocukların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Bu hafta Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkması bekleniyor. Ege, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun batısında sıcaklıkların 40 dereceyi aşacağı öngörülüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre, bazı bölgelerde yaz yağmurları etkili olacakken, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yağış beklenmiyor. Uzmanlar, aşırı sıcaklara karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
24 Haziran 2024

Britanya merkezli tıp dergisi The Lancet'in yayımladığı raporda, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri vurgulanıyor ve Avrupa'da bu etkilerin eşitsiz dağılımına işaret ediliyor. Raporda, sıcaklıkla ilişkili ölümlerin ve sıcak hava dalgalarının arttığı, gıda güvencesizliği ve ekonomik kayıpların yükseldiği belirtiliyor. Ayrıca, fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan emisyonların ve hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik yetersiz ilerleme kaydedildiği ifade ediliyor. Rapor, Avrupa'nın iklim krizindeki sorumluluğunu ve bu krizin sağlık üzerindeki eşitsiz etkilerini öne çıkarıyor.
13 Mayıs 2024

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, aşırı sıcakların özellikle bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için daha riskli olduğunu belirtti. Yeterli su içilmemesi durumunda su kaybı, kanın koyulaşmasına ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle yaşlılar ve bebeklerin su tüketimi yakından takip edilmelidir. Aşırı sıcaklardan korunmak için bol su içmek, uygun giysiler giymek ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak gibi önlemler alınmalıdır.
18 Temmuz 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün El Nino koşullarının başladığını duyurmasının ardından, aşırı hava olayları ve yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin de son yılların en etkili Afrika sıcak hava dalgasını yaşaması bekleniyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, aşırı sıcakların özellikle yaşlılar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Güler, sıcak havalarda vücutta meydana gelen değişiklikleri ve alınması gereken önlemleri detaylandırıyor.
7 Temmuz 2023

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerine çıkacağını duyurdu. 19 Temmuz Çarşamba gününden itibaren tüm yurtta etkili olacak sıcak hava dalgasının, İstanbul'da 32-35, Edirne'de 38-41 gibi yüksek sıcaklıklara ulaşacağı tahmin ediliyor. Vatandaşlara, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar için günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaları tavsiye ediliyor.
17 Temmuz 2023

Sağlık Bakanlığı, astım ve KOAH hastalarını artan sıcaklık ve nem oranlarına karşı uyardı. Yüksek sıcaklıkta ağızdan nefes alındığında solunum yolu hücrelerinin aşırı su kaybettiği ve bu durumun solunum yolu tahrişine karşı hassasiyeti artırdığı belirtildi. Hastaların nem ve ısı oranını dengede tutmaları, polen alerjisi olanların sıcak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaları, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde açık havada bulunmamaları gibi tavsiyelerde bulunuldu. Ayrıca, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli sağlık kontrollerinin önemi vurgulandı.
26 Temmuz 2024

Meteoroloji 15'inci Bölge Müdürlüğü mühendisi Hümeyra Betül Akgül, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu hafta sıcaklığın mevsim normallerinin altı ila sekiz derece üzerine çıkacağını belirtti. Diyarbakır, Batman, Şırnak ve çevresindeki sıcaklıkların 45 derecenin üzerine çıkacağı, güneye daha yakın ilçelerde ise 48 dereceye kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. Akgül, özellikle çocukların, yaşlıların ve kronik hastalığı olanların sıcak hava konusunda dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
9 Ağustos 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında, Türkiye Psikiyatri Derneği'nin katkısıyla yayınlanan 'Ruhsal Sağlık ve İklim Değişikliği Bildirisi'nde, iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olaylarının depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ruh sağlığı sorunlarına neden olduğu belirtiliyor. Aşırı sıcaklıklar, seller, kasırgalar ve orman yangınları gibi doğal afetlerin insanların ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceği, ayrıca intihar oranlarında artışa yol açabileceği ifade ediliyor. İklim krizinin ekonomik kayıplar, yerinden edilme ve zorunlu göç gibi dolaylı etkilerinin de ruh sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulanıyor.
23 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 13-20 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'nin birçok şehrinde yüksek sıcaklık beklenmesi nedeniyle vatandaşları uyardı. MGM, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocukların günün en sıcak saatleri olan 11-16 arasında tedbirli olmaları gerektiğini belirtti. Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri, Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Konya, Eskişehir, Kırıkkale, Bolu, Karabük, Amasya, Malatya, Elâzığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Batman, Şırnak ve Kilis'te sıcaklık değerlerinin yüksek olacağı tahmin ediliyor.
12 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin batı kesimlerinde bu hafta yağış beklendiğini ve sıcaklıkların 2-6 derece arasında artarak mevsim normallerinin üzerine çıkacağını duyurdu. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'da hava durumu değişiklikleri gözlemlenecek. Ayrıca, Ege ve İç Anadolu bölgeleri ile Batı Akdeniz için toz taşınımı uyarısı yapıldı, bu durumun hava kalitesini düşürebileceği ve görüş mesafesini azaltabileceği belirtildi.
22 Nisan 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu hafta yurt genelinde hava sıcaklıklarının artacağını açıkladı. Ege Bölgesi ve Batı Akdeniz'de hafif toz taşınımı beklenirken, İç Anadolu ve Batı Akdeniz'de sağanak yağışlar görülecek. Hava Tahmini Uzmanı Kenan Yüksel, bu bölgelerde hava kalitesinde azalma ve sağlık problemleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Hafta ortasına kadar yurdun iç ve güneydoğu kesimlerinde aralıklı sağanak yağışlar bekleniyor.
20 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haftalık tahmin raporuna göre, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta 10 derece düşmesi öngörülüyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kar yağışı beklenirken, İstanbul ve İzmir'de yağmur tahmin ediliyor. Ankara'da ise hava sıcaklığının eksi 4 dereceye kadar düşmesi ve çarşamba günü kar yağışının olması bekleniyor. Ayrıca Ege Denizi için fırtına uyarısı yapıldı.
26 Mart 2023

The Lancet Public Health dergisinde yayımlanan bir rapora göre, Avrupa'da 2100 yılında aşırı sıcaklardan kaynaklı ölümlerin günümüze oranla beş kat artması bekleniyor. Avrupa Birliği Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nin (JRC) raporu, 27 AB ülkesi ile Britanya, İsviçre ve Norveç'teki hava sıcaklıklarının etkilerini analiz etti. Raporda, özellikle Avrupa'nın güney bölgelerinde, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Malta'da sıcaklık kaynaklı ölümlerin beş kata kadar artabileceği belirtildi. Uzmanlar, aşırı sıcak havanın aşırı soğuk havaya oranla daha az öldürücü olduğu görüşüne katılmadıklarını vurguladı.
22 Ağustos 2024
İşaretlediklerim