Adana Yumurtalık'ta bulunan Sugözü ve EMBA-Hunutlu termik santralleri aktif fay hattı üzerinde yer alıyor ve uzmanlar Adana için deprem riskine dikkat çekiyor. Çevre aktivistleri, olası bir depremde santrallerdeki hidrojen tanklarının patlaması durumunda büyük bir çevre felaketi yaşanabileceği ve 30 kilometre çapında bir alanın yok olabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Prof. Dr. Naci Görür, Adana ve çevresindeki fay hatları için deprem uyarısında bulunmuş ve yetkililerin ve halkın dikkatli olması gerektiğini belirtmiş. Çevre aktivistleri, santrallerin çalışmasının durdurulması ve hidrojen tanklarının güvenli yerlere taşınması için resmi başvuruda bulunmuşlar.
5 Mart 2023

Erzincan Başsavcılığı, 13 Şubat'ta Erzincan İliç'te yaşanan ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı maden faciasıyla ilgili olarak sekiz şüpheliyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında, olayda kusuru olduğu değerlendirilen Kanadalı firma yetkilisi de bulunuyor. Faciada toprak altında kalan dokuz işçiyi bulma çalışmaları devam ederken, Sivas Valiliği Erzincan'a gidişleri yasaklayarak protesto istemiyor.
15 Şubat 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, FOX TV'de katıldığı bir programda Yedisu fay hattında 7.4 büyüklüğünde bir deprem olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Görür, bu fay hattının en son 1784 yılında kırıldığını ve bölgede uzun bir süre geçtiğini belirterek, Erzincan depreminin bu fay hattına enerji transfer etmiş olabileceğini ve Doğu Anadolu fayındaki hareketlerin de Yedisu fayını etkileyebileceğini ifade etti. Daha önce de benzer uyarılarda bulunan Görür, özellikle Tunceli-Pülümür bölgesi için endişe duyduğunu dile getirdi.
3 Mart 2023

Ankara Valiliği, Beypazarı'nda bulunan bir kömür madeninde göçük olduğunu ve 15 işçinin yaralandığını duyurdu. Yaralanan işçilerden üçü hastanede gözetim altına alındı. Göçüğün, maden ocağı sahasındaki toprak çöküntüsü ve oluşan hava basıncı sebebiyle meydana geldiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Rize İdari Mahkemesi, Artvin'deki Cerattepe bakır madeni için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Bu karar üzerine Artvin Valiliği, madendeki tüm faaliyetleri durdurdu. Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermesi ve yeniden yargılama sürecinin başlaması, bu iptal kararının alınmasında etkili oldu. Valilik, madencilik faaliyetlerinin durdurulduğunu ve bu durumun sivil toplum kuruluşlarına da bildirildiğini açıkladı.
23 Ağustos 2024

Amasra Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bartın Başsavcılığına gönderilen fezlekede, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak 'olası kastla öldürme' suçlamaları ve 'torpil ve adam kayırmacılık' iddiaları yer aldı. Fezlekede, madenin güvenlikten sorumlu mühendisi ve müessese müdür yardımcısının ifadeleri dikkat çekti. Tutuklu bulunan dört yetkili hakkında toplamda 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. İfadelerde, iş güvenliği ve idari yönden önemli mevkilere tecrübesiz kişilerin getirildiği ve bazı personelin siyasi veya sosyal bağlantılar nedeniyle daha hafif işlerde çalıştırıldığı belirtildi.
16 Ocak 2023

Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bir maden ocağında göçük yaşandı. İHA'nın haberine göre, olay sonucunda üç kişi toprak altında kaldı. Olay yerine AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık ve güvenlik güçleri hızla sevk edildi. Durumla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
26 Şubat 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından biber gazıyla engellendi. 2019'dan bu yana süren direnişe rağmen, ağaç kesimi devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ziyaret ettiği kesim alanına giden köylülere jandarma tarafından biber gazı sıkıldı. İkizköy davası avukatı İsmail Hakkı Atay, yapılan işlemin anayasal bir suç olduğunu belirtti.
28 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, ağaç kesimini engellemeye çalışan jandarmaya tepki gösterdi. Cangı, jandarmanın köylülere karşı şirketi koruduğunu belirterek, kesilen ağaçları gösterip vicdanlarına seslendi. İkizköylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar ve ağaç kesimine karşı direnişleri sırasında jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradılar.
28 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından engelleniyor. 2019'dan bu yana süren mücadelede, ağaç kesimi dördüncü gününde de devam ediyor. İkizköylüler, ağaç kesim alanına girmek istediklerinde jandarma tarafından engelleniyor. Ağaçların kesilmesi, YK Enerji'nin termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapma planının bir parçası.
27 Temmuz 2023

Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında su şebekelerinin kontrol edilmesi gerektiğini, kaynağı belirsiz suların içilmemesi ve kullanılmaması gerektiğini belirtti. Depremlerin su dağıtım sistemlerine zarar verebileceğini ve bulaşıcı hastalık riskini artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören borulardan kanalizasyon ve endüstriyel atıkların su sistemine karışma riskine dikkat çekti. Güvenli olmayan suların kaynatılarak kullanılması gerektiğini vurguladı.
7 Şubat 2023

Arhavi'de düzenlenen halkla buluşma toplantısında, AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik, maden arama projesine karşı çıkan Arhavililerin tepkileriyle karşılaştı. Arhavi ve Hopa'daki köyleri kapsayan maden arama ihalesini kazanan Eti Bakır'a karşı çıkan halk, toplantıda maden konusunun ele alınmasını talep etti. Faruk Çelik, toplantının belediyenin performansını değerlendirmek amacıyla yapıldığını belirterek maden konusunu ertelemeye çalıştı. Ancak, Vaminon hareketi ve Arhavililer, madenin köylerini yaşanmaz hale getireceğini belirterek tepkilerini sürdürdü.
19 Ağustos 2024

14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı 2019'dan bu yana mücadele eden köylülerin eylemlerine jandarma müdahale etti. Jandarma, biber gazı ve cop kullanarak eylemcilere saldırdı ve bir kişiyi gözaltına aldı. Valilik, ağaç kesim işlemlerinin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
2 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağlatan sözleriyle tanınan AKP'li Bolu Belediye Meclisi üyesi Hacer Çınar, ekonomik zamlara tepki gösterdi. Çınar, sağlık işçilerinin geriye dönük haklarının ödenmesi konusunda bir basın açıklaması yaptı ve 'sabırlarının tükendiğini' belirtti. Çınar, ev kiralarının, vergi oranlarının ve temel ihtiyaç maliyetlerinin arttığını, altın ve döviz fiyatlarının fırladığını ve bu durumun işçilerin yaşamını zorlaştırdığını ifade etti.
21 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de, Limak Holding ve IC Holding ortaklığındaki YK Enerji tarafından işletilen kömür madeni nedeniyle köy halkı üç gündür su kesintisi yaşıyor. Köylüler, maden şirketinin suyun öncelikli kullanım hakkına sahip olduğunu belirterek, hayvanlarının, çocuklarının ve yaşlılarının susuz kaldığını ifade ediyor. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ve Devlet Su İşleri (DSİ) gibi yetkililerden çözüm bekleyen köylüler, sorunun giderilmediğini ve şirketin su deposunun patladığı ve tamir edilmediği için suların kesik olduğunu belirtiyor.
29 Nisan 2024

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin 1965 yılından beri devam ettiğini ve bu durumun yeni olmadığını belirtti. Tugay, körfezdeki kirliliğin evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardan kaynaklandığını ve balık ölümlerinin planktonların ani çoğalmasıyla ortaya çıktığını ifade etti. Çevre felaketi karşısında tüm kurumlarla işbirliği yapılması gerektiğini vurgulayan Tugay, İzmirlilerden körfezi kirletmemek adına dikkatli olmalarını istedi ve denetimlerin süreceğini belirtti.
26 Ağustos 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzincan-Bingöl fay hattının kısa süre içinde kırılacağını belirtti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından, Görür bu fay hattının tarihsel olarak uzun süredir kırılmadığını ve enerji biriktiğini ifade etti. Elazığ ve Maraş depremlerinin Doğu Anadolu fayının aktif olduğunun göstergesi olduğunu ve bu fay hattının Akdeniz'e kadar enerji transfer edebileceğini söyledi.
8 Şubat 2023

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

İzmir'in Konak ilçesinde şiddetli yağmurdan kaçmaya çalışırken elektrik akımına kapılarak ölen iki kişi hakkında yürütülen soruşturmada bilirkişi ön raporu tamamlandı. Raporda İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) ve dağıtımcı elektrik şirketi Gdz Elektrik'in olayda ihmali olduğu belirlendi. Teknik detaylarda, kablo derinliğinin yetersiz olduğu ve yalıtımın zedelendiği tespit edildi. İzmir başsavcılığı, olayda sorumluluğu bulunan 29 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.
15 Temmuz 2024
İşaretlediklerim