ABD, yurt dışına kaçırılan ve ABD'de bulunan 18 tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. Bu eserler arasında Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Boubon Antik Kenti'nden bronz heykeller ve Bizans dönemine ait sikkeler de bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik Soruşturma Birimi'nin işbirliği ile gerçekleştirilen iade, tarihi eserlerin ait oldukları yerlere dönmesi gerektiği vurgusuyla yapıldı.
13 Eylül 2024

Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, tarihi Ramazan Tabyası'nı atla ziyaret etti ve tabyanın alt kısmında yer alan ay yıldız görseliyle 'önce vatan' yazısının solan yerlerini boyadı. Çiçek, tabyanın kentin tarihi ve turizmi açısından önemine dikkat çekti. Valiye incelemesinde Vali Yardımcısı Mustafa Berat Kasımoğlu, AKP İl Başkanı Ersin Yılmaz, MHP İl Başkanı Turgay Mert ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Dede eşlik etti.
16 Eylül 2024

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 2011 yılında köy meydanında bulunan 2 bin 600 yıllık mermer yazıt, bölgede bir kehanet merkezi olabileceğine dair ipuçları veriyor. Arkeologlar tarafından incelenen yazıt, Parion Antik Kenti'nin yakınında bir dönem kehanet merkezi olabileceğini gösteriyor. Yazıtın dili, bilinen Grek alfabesinden farklı ve büyük ihtimalle Kuzey Ege'ye ait ünik bir dil. Bu bulgu, Parion'un kuruluş sürecinde Anadolu halklarının da yer aldığını ve bölgede sentez bir kültürün ortaya çıktığını gösteriyor.
15 Ağustos 2024

İstanbul Fatih'teki tarihi Topkapı surlarının bitişiğindeki boş alanda kimliği belirsiz bir erkek cesedi bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. Polis, kimliği belirsiz kişinin kim olduğunu tespit etmek için çevrede araştırma başlattı. Olay yerine getirilen bazı evsizler, ölen kişiyi tanıyıp tanımadıkları konusunda sorgulandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
15 Ekim 2023

İsviçre, Urartu dönemi ve öncesine ait 37 parça tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. İadeler, Türkiye ile İsviçre arasında 15 Kasım 2022'de imzalanan 'Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasadışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi ile İadesine İlişkin Anlaşma' kapsamında gerçekleşti. İade edilen eserler arasında çoğunlukla Urartu döneminden kalma bronz objeler, 6 bin yıllık Kusura tipi idol, bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürü ve gümüş vazo parçası bulunuyor.
11 Ekim 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki ayrı plaj işletmesi ihalesi sonucu başlayan inşaat çalışmaları, doğa savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un betonların söküleceği yönündeki açıklamasına rağmen inşaatın devam ettiği ve ekolojik tahribata yol açtığı belirtildi. Kemer'de düzenlenen 'Phaselis Koruma Çalıştayı'nda, inşaatların durdurulması ve alanın onarımı için 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
19 Nisan 2023

İspanya'nın güneybatısında, Badajoz eyaletine bağlı Casas del Turuñuelo'da, Rosetta Taşı'ndan yaklaşık 400 yıl öncesine tarihlenen ve üzerinde alfabe yazılı olan bir kaya levhası keşfedildi. Bu taşın, antik Paleo-Hispanik Tartessos uygarlığıyla ilişkili olduğu ve bu uygarlığın varlığına dair yalnızca üçüncü alfabe kanıtı olduğu belirtiliyor. Taşın üzerinde savaşçı figürlerinin de bulunduğu 21 işaret dizisi tespit edildi ve bu alfabenin 27 işareti olduğu belirtildi. Ancak taşın bir tarafında eksik bir parça bulunuyor ve bu eksik parça, antik dilin daha fazla parçasını ortaya çıkarma potansiyeline sahip.
14 Haziran 2024

Çekya'nın başkenti Prag, Türk Büyükelçiliği'nin cumhuriyetin 100'üncü yılı için üç metrelik bir Atatürk heykeli dikmesi talebini reddetti. Büyükelçilik, heykeli büyükelçilik binasının karşısındaki Ankarska Caddesi'nde bulunan bir parka koymak istemişti. Prag 6'ncı bölgesi sözcüsü, belediye meclisi üyelerinin isteği değerlendirdiğini ve bölge yetkilileri ile Çek Dışişleri Bakanlığı'yla görüşmelerin ardından talebi reddetmeye karar verdiklerini belirtti.
14 Ağustos 2023

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları kapsamında bugünden itibaren bir ay boyunca ziyaretçilere kapalı olacak. Kulenin çatı onarımı nedeniyle 8'inci katı geçen yıl kasımda ziyarete kapatılmış, aleminin konservasyonu tamamlanmıştı. Ayrıca, yapıda jeoradar çalışmaları gerçekleştirildi ve dış cephe onarımı yapılacak. Restorasyon çalışmaları sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan 400'e yakın göçmen kuş yuvasına zarar verilmeyecek. Çalışmaların nisanda tamamlanması planlanıyor.
23 Şubat 2024

İtalya Kültür Bakanlığı, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan Antik Roma kenti Pompeii'de iki erkek iskeleti bulunduğunu duyurdu. İskeletler, 'İş Yerindeki Ressamlar Evi' adı verilen bir binadan çıkarıldı ve bu kişilerin volkanik külden değil, çöken binaların altında kalarak öldükleri belirlendi. Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü, bu bulguların son 250 yılda çıkarılan 1300'den fazla iskelet ve insan kalıntısına eklendiğini ifade etti. İtalya Kültür Bakanı, bu keşfin Pompeii'de hala keşfedilecek çok şey olduğunu gösterdiğini belirtti.
17 Mayıs 2023

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, bir evde yapılan aramada sekiz parça kabuklu deniz canlılarına ait fosil bulundu. Bu fosillerin 10 milyon yıl öncesine, Miyosen dönemine ait olduğu müze yetkililerince belirlendi. Ev sahibi Ç.Y, 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla gözaltına alındı. Olay, tarihi eserlerin korunması ve kaçakçılığa karşı yapılan mücadele çerçevesinde gerçekleşti.
27 Mart 2024

Antalya'da yaşayan Aycan Çağdaş Şikar, Kayseri'de boş bir arazide bulduğu taşın meteor taşı olduğunu öğrendikten sonra, 20 yıllık eşi Çiçek Şikar'e evlilik yıldönümünde özel bir hediye vermek istedi. Tasarımcı arkadaşı Çağrı Yılmaz'dan meteor taşından tektaş yüzük yapmasını isteyen Şikar, eşinin de bu hediyeden çok mutlu olduğunu belirtti. Yılmaz, meteor taşını işlemenin zorluğuna rağmen benzersiz bir yüzük yaptıklarını ifade etti.
7 Ağustos 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde açılan ve mübadele ile göç sürecini anlatan 'Gavur Mahallesi' sergisine saldırı gerçekleşti. Serginin açık hava bölümünde bulunan eserler, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından zarar gördü. Mermer bloklar devrildi ve içlerinde sergilenen valizlerden bazıları çalındı. Sergi, şimdiye kadar 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlamış ve yoğun ilgi nedeniyle 7 Mayıs'a kadar uzatılmıştı.
16 Nisan 2023

Aydın'ın Çine ilçesindeki Alabanda Antik Kenti'nde kaçak kazı yapılan bir alanda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir lahit bulundu. İzinsiz kazıyı fark eden görevliler durumu jandarmaya bildirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalar sonucunda lahit, temizlik çalışmalarının ardından kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Kaçak kazıyı kim ya da kimlerin yaptığı araştırılıyor.
1 Ekim 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında, futbolcu Merih Demiral'ın bozkurt işareti yapan heykelinin kentte uygun bir yere dikilmesi önergesi reddedildi. Belediye Başkanı Cemil Tugay, heykelin dikilmesi için yeterli neden ve gerekçe görmediklerini belirtti. Demiral'ın bozkurt işareti yapmasının siyasi bir tercih olabileceğini ifade eden Tugay, İzmir'in bir futbolcusu olmayan Demiral'ın heykelinin dikilmesine karşı olduklarını söyledi.
14 Ağustos 2024

İstanbul Başakşehir'de, 'Eros' adlı kedinin öldürülmesine tepki gösteren site sakinleri, saldırganın tutuklanması talebiyle eylem düzenledi. 1 Ocak'ta Eros'u asansörde ayaklarıyla ezerek öldürdüğü belirlenen İbrahim Keloğlan'ın serbest bırakılmasına karşı çıkan sakinler, 'Eros için adalet' sloganları attı ve kedinin oynadığı alana çiçek bıraktı. Hayvan Hakları Platformu üyesi ve site sakini Büşra Öztürk, tüm sokak hayvanları ve Eros için adalet talep ettiğini belirtti.
16 Şubat 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan ve 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde iki plaj işletmesi için ihale verdi. İhaleyi İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. kazandı ve projenin 60 gün içinde tamamlanması planlanıyor. İhaleye tepkiler varken, bölgede iş makinelerinin yol açması ve ağaçları tahrip etmesi eleştirilere neden oldu. Bakanlık, daha önce yapılaşmaya karşı çıktığı Cennet Koyu'nda ve Bostanlık Koyu'nda toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler inşa edecek.
27 Şubat 2023

Mısır'ın Minye şehrindeki Behnesa bölgesinde, Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 2 bin yılı aşkın süreye yayılan farklı tarihi dönemlere ait 22 mezar bulundu. Mezarların üçü Roma, üçü Pers ve 16'sı Bizans ve Kıpti dönemlerine aittir. Barselona Üniversitesi'nden bir ekip ile bölgede yıllardır süren arkeolojik kazılar sonucunda bu keşif gerçekleştirilmiştir.
25 Şubat 2023
İşaretlediklerim