Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan ölüm, yaralanma ve yıkımlarla ilgili olarak ihmalkarlık ve hukuksuzluklar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, Türk Kızılay Derneği ve AFAD yetkilileri dahil olmak üzere sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Resmi verilere göre depremlerde 44 bin 374 kişi hayatını kaybetti. TİP, bu suç duyurusunu 'asrın davasının iddianamesine bir ek niteliğinde' olarak kamuoyuna sunduğunu belirtti.
27 Şubat 2023

İran'ın başkenti Tahran'dan Almanya'ya gelen bir uçağa yönelik saldırı tehdidi nedeniyle Hamburg Havalimanı'nda alarma geçildi. Alman polisi, uçağa ilişkin saldırı tehdidi içeren bir e-posta aldığını bildirdi. Uçağın Hamburg'a indiği ve özel bir alana çekildiği, uçaktan indirilen 198 yolcu ve 16 mürettebatın ayrı bir alanda güvenlik kontrolünden geçirildiği belirtildi. Havalimanına iniş ve kalkışların iki saat kapatıldığı, yapılan güvenlik aramalarında bir olumsuzluk olmadığı anlaşıldıktan sonra havalimanının tekrar uçuşlara açıldığı kaydedildi.
9 Ekim 2023

ABD Adalet Bakanlığı, İran ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Doğu Avrupa suç örgütü üyeleri tarafından gazeteci Mesih Alinejad'ı öldürme planı yapıldığını ve bu plana karışan üç kişiye 'kiralık insan öldürme' ve 'kara para aklama' suçlamalarıyla dava açıldığını duyurdu. FBI Direktörü Christopher Wray, İran'ın ABD'deki tehditlerinin ciddiyetini vurgularken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran hükümetinin aktivistlere yönelik saldırılarını eleştirdi. Mesih Alinejad ise kendisine yönelik suikast planının farkında olduğunu ve korkmadığını ifade etti.
28 Ocak 2023

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna F-35 savaş uçaklarıyla altı füze fırlatarak saldırı düzenlediği, saldırı sonucunda en az beş kişinin, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu, hayatını kaybettiği bildirildi. İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, saldırıya 'hızlı, doğrudan ve güçlü' şekilde yanıt vereceklerini ifade etti. Bu olay, İsrail'in son dönemde Gazze saldırıları sonrası İran ve İran destekli güçlere yönelik artan saldırılarının bir parçası olarak görülüyor.
1 Nisan 2024

DHA muhabiri Rojda Altıntaş, ölümlü bir trafik kazası sonrası yaptığı röportajın Demirören Medya tarafından sansürlendiğini iddia ederek, kırpılan videonun tamamını paylaştı. Altıntaş, kazadan kurtulan Süleyman Keçiçi ve kazada ölen Oğuz Murat Acı'nın arkadaşı Deren Kara ile yaptığı röportajın önemli bölümlerinin kesildiğini belirtti. Ayrıca, Eylem Tok ve oğlunun yurt dışına kaçışı hakkında bilgilerin de medya tarafından kesildiğini ifade etti. Demirören Medya, sansür iddialarını yalanladı.
8 Mayıs 2024

İran Yeni Dalgası'nın tanınmış isimlerinden yönetmen Cafer Penahi, açlık grevine başladığını duyurduktan kısa bir süre sonra kefaletle serbest bırakıldı. Penahi'nin avukatı Yusuf Mulayi, yönetmenin sağlık durumunun iyi olduğunu ve eve döndüğünü belirtti. Penahi, 2010 yılında 'sistem karşıtı propaganda' suçlamasıyla altı yıl hapis cezasına çarptırılmış ve Temmuz ayında yeniden tutuklanmıştı. İran yargı erki serbest bırakılma ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
4 Şubat 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

İzmir'in Menderes ilçesindeki orman yangınına müdahale etmek için su almaya çalışan bir helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, helikopterdeki dört personelden birinin sağ olarak kurtarıldığını, diğer üç kişi için arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığını açıkladı. Yangın, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkmış ve sarp arazide etkili olması nedeniyle karadan ve havadan ekip sayısı artırılmıştı.
17 Eylül 2023

CHP Parti Meclisi üyesi ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Deniz Demir, TÜİK'in 2019 yılından sonra intihar vakalarına ilişkin verileri açıklamadığını belirtti. Demir, artan enflasyon ve hayat pahalılığının yurttaşları mutsuz, umutsuz ve çaresiz bir noktaya getirdiğini ve bu durumun intihar vakalarını artırdığını ifade etti. Ayrıca, son bir haftada yaşanan intihar vakalarını sıralayarak, verilerin açıklanmamasının bilimsel çalışmaları engellediğini ve AKP iktidarının bu konuda adım atmadığını eleştirdi.
25 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürmesini hafızaya kaydettiklerini ve gereğinin zamanı geldiğinde yapılacağını belirtti. ABD, 5 Ekim'de Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir SİHA'yı 'tehdit' gerekçesiyle düşürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, terör örgütleriyle yakın ilişkide olan güçlerden, harekatlarında zarar görmemeleri için bölgedeki unsurlarını teröristlerden uzak tutmalarını istedi.
9 Ekim 2023

ABD'li bir yetkili, İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği son saldırının amacının gerilimi artırmak değil, İsrail'in askeri kapasitesini Tahran'a göstermek olduğunu ifade etti. İsrail savaş uçakları, İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'ni koruyan İsfahan yakınlarındaki hava savunma sahasına üç füze fırlattı. Bu saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının öldüğü saldırıya Tahran'ın geçen hafta 300'den fazla mühimmat yüklü drone ve füzelerle karşılık vermesinin ardından gerçekleşti.
19 Nisan 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye'nin Türkiye ile sınır güvenliğini kendi topraklarından sürdürmeye hazır olduğunu belirtti. Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi karşılığında Şam yönetiminin Türk topraklarına yönelik herhangi bir tehdit oluşmamasını garanti altına almayı önerdi. Teklif, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde, Suriye'nin güçlerini Türkiye sınırına konuşlandırmasını öngörüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da benzer bir öneri sunduğunu açıklamıştı.
18 Eylül 2023

Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna saldırısı ve yedi Devrim Muhafızları subayının ölümüyle daha da arttı. ABD istihbaratı, İran'ın misilleme yapacağını belirtirken, İran Hürmüz Boğazı'nda Portekiz bayraklı MSC Aries gemisine el koyduğunu ve gemiyi İran sularına yönlendirdiğini açıkladı. İran medyası, gemiye İsrail ile bağlantılı olduğu için el konulduğunu duyurdu. İsrail'in askeri sözcüsü, İran'ın gerilimi tırmandırma kararının sonuçlarına katlanacağını ifade etti.
13 Nisan 2024

İstanbul Valiliği, İran'da ahlak polislerince gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde Beyazıt'ta anılmasına izin vermedi. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, Beyazıt meydanında Emini'nin öldürülmesinin yıl dönümünde anılması için İstanbul Valiliği'ne başvurmuştu. Ancak valilik, 16 Eylül'de düzenlenmesi planlanan anmaya izin vermeyeceğini bildirdi.
14 Eylül 2023

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Irak'taki Pençe-Kaplan operasyon bölgesinde PKK ile çıkan çatışmada bir Türk askerinin şehit olduğu, bir askerin ise yaralandığı bildirildi. Olayın detaylarına ilişkin ek bilgilerin verilmesi bekleniyor.
17 Şubat 2024

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Habertürk canlı yayınında Hatay'da sekiz saattir herhangi bir kurtarma çalışmasının yapılmadığını ve AFAD'ın henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. İskenderun'da yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetlerinin başlamadığını, insanların sokakta battaniye ve çadır olmadan kaldığını, cenazelerin kaldırımda olduğunu ve toplanma merkezlerinde korunaklı bölümlerin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Türkiye'nin birçok ilinde hissedildiği ve 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladığı belirtildi.
6 Şubat 2023

İranlı oyuncu ve tercüman Shailin Asadollahi, İstanbul'da gözaltına alındı ve Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor. Asadollahi, daha önce kendisinden şikayetçi olan bir kişi tarafından şikayet edilmesi sonucu gözaltına alındığını belirtti. İran'a sınır dışı edilmesi durumunda hayatının tehlikede olabileceği ifade ediliyor, zira Asadollahi siyasi bir aileden geliyor ve kardeşleri Evin Cezaevi'nde siyasi aktivist olarak tutuluyor. Arkadaşları ve destekçileri, Asadollahi'nin serbest bırakılması için dayanışma çağrısında bulunuyor.
24 Kasım 2023

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, Ankara'da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıdan önce yakınlarına endişelerini dile getirdiği ve 'kalemimin kırmışlar' dediği belirtiliyor. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin olaya sessiz kalmasını eleştirerek cinayetin aydınlatılmasını talep ediyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Ateş'in ölümüne şaşıran olmadığını ve siyasi çevresindeki kişilerin olayın arkasında kimlerin olduğunu bildiğini iddia ediyor.
2 Ocak 2023

Nedret Ersanel, İran Devlet Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın hayatını kaybettiği kazanın arka planını jeopolitik bir bağlamda ele alıyor. Ersanel, Devlet Bahçeli'nin TBMM Grup konuşmasında dile getirdiği konulara atıfta bulunarak, küresel hegemonya mücadelelerinin insanlığın geleceğini riske attığını vurguluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin'in stratejik işbirliğini derinleştirme çabalarına ve ABD'nin Pasifik'teki askeri hamlelerine dikkat çekiyor. Ersanel, dünya düzeninin değişmekte olduğunu ve bu değişimin sancılı olabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024
İşaretlediklerim