CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in genel başkanlığa adaylığını açıklamasının ardından, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Özel'in grup başkanlığı koltuğunda otururken genel başkan adayı olmasının doğru ve etik olmadığını belirtti. Öztunç, Özel'in grup başkanlığından istifa ederek yarışmasının daha doğru olacağını ifade etti.
15 Eylül 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Diyarbakır'da neredeyse tüm sandıkların açılmasıyla CHP'li Sezgin Tanrıkulu, yüzde 7,80 oy oranıyla milletvekili seçildi. Bu sonuçla CHP, Diyarbakır'dan 21 yıl sonra ilk kez bir milletvekili çıkarmış oldu. HDP, 2018 seçimlerindeki dokuz milletvekili sayısından birini kaybederken, AKP yüzde 22,59 oy oranıyla üç milletvekilini korudu.
15 Mayıs 2023

Eski bakan ve CHP üyesi Yaşar Okuyan, partiden atılmasını hukuki bulmadığını belirterek, bu durumun parti tüzüğüne aykırı olduğunu ifade etti. Okuyan, İYİ Parti çevrelerinin bu durumdan rahatsız olduğunu ve ortalığı karıştırdığını iddia etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hakkında bir dosya verdiğini öne sürdü. Okuyan, CHP'den atılma sürecinin ardından istifasını verdiğini duyurdu.
23 Şubat 2023

Bir televizyon programında 'Çocuklar ölmesin' diyerek kamuoyunun dikkatini çeken ve bu sözleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Ayşe Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası beraat etti. Şimdi ise Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili aday adaylığına başvurduğunu duyurdu. HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti'nin bir alternatif olarak değerlendirildiği ve HDP'nin seçimlere bu parti çatısı altında girebileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, 28 Mayıs seçimlerinin önemine dikkat çekerek, seçimler ve sonrası için oynanan oyunlar ve kurulan tuzaklara karşı olduklarını belirtti. Partiler, seçimlerle ilgili tutumlarını yarın açıklayacaklarını ifade etti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşıldığı bir dönemde geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti, kayyım uygulamalarının son bulmasının önemine vurgu yaparak, Kılıçdaroğlu'nun protokolündeki kayyım politikalarına ilişkin tutumunu eleştirdi.
24 Mayıs 2023

Ankara Başsavcılığı, Yeşil Sol Parti (YSP) Muş Milletvekili ve HDP'nin eski eş genel başkanı Sezai Temelli hakkında soruşturma başlattı. Temelli'nin bir televizyon programında yaptığı açıklamalar sonrası TCK'nın 301'inci maddesi gereğince soruşturma başlatıldı. Temelli, Türkiye'nin İçişleri Bakanlığı'na bombalı saldırı sonrası Irak ve Suriye'de düzenlediği hava saldırılarına tepki göstermişti.
6 Ekim 2023

HDP, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere Yeşil Sol Parti'yle birlikte girmeye karar verdi ve seçim bildirgesini açıkladı. Bu bildirgeyi açıkladıkları toplantıda, tutuklu olan eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ve eski Diyarbakır belediye başkanı Selçuk Mızraklı'nın destek mesajları okundu. Mesajlarda, HDP'nin parlamentoda daha güçlü bir temsil ile toplumun sorunlarını çözme adayı olduğu ve Yeşil Sol'un güçlü olmasının demokrasinin kurumsallaşması için önemli olduğu vurgulandı.
30 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere girecek olan HDP'nin yurt dışındaki sandık kurullarında temsilci bulunduramayacağına hükmetti. Bu kararla birlikte, HDP'nin yerine 2018 seçimlerinde ülke genelinde dördüncü parti olan MHP'nin temsilcileri yurt dışı sandık kurullarında görev yapacak. Türkiye içinde ise HDP'yi takip eden partiler sandık kurullarına girebilecek. Siyasi partiler yasasına göre, son genel seçimde ilk beş sırada bulunan siyasi partilerin temsilcileri sandık kurullarında görev alabiliyor.
11 Nisan 2023

Eski bakan ve CHP üyesi Yaşar Okuyan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hakkında bir dosya verdiğini iddia ettiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili açıklamalarının ardından CHP'den atıldı. Okuyan'ın bu iddiası ve Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale tarafından eleştirildi. CHP tarafından yapılan açıklamada ise Okuyan'ın partiden ihraç edildiği belirtildi.
22 Şubat 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP'den 15 vekil isteme konusundaki pişmanlığını eleştirdi. Özdağ, Akşener'in 'CHP'den 15 milletvekili aldım. Bedel ödemekten bıktım' sözlerinin gerçekleri yansıtmadığını belirtti. Özdağ, CHP'nin İYİ Parti'den bedel istemediğini, Akşener'in Kılıçdaroğlu'yla görüştüğünü ve 15 milletvekili istediğini, Kılıçdaroğlu'nun da bu talebi kabul etmek zorunda hissettiğini ifade etti. İYİ Parti 27'nci dönem İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray da Özdağ'ın paylaşımını teyit etti.
24 Haziran 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davası nedeniyle HDP, seçimlere katılıp katılmayacağına karar verecek. Parti, kapatılma ihtimaline karşı seçimlere katılmama kararı aldı ve adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden yarışa sokacak. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyada Yeşil Sol Parti amblemini paylaşarak bu yöndeki sinyalleri verdi. Yeşil Sol Parti, özellikle çevre sorunlarına yönelik politikalarıyla tanınan bir parti.
14 Mart 2023

14 Mayıs seçimlerinde CHP listelerinden milletvekili çıkaran DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, Meclis'te grup kurma kararı aldı. Bu partiler sırasıyla 15, 10 ve 10 milletvekili kazanmıştı. Demokrat Parti ile birlikte CHP listelerinden seçime giren dört siyasi parti toplamda 38 milletvekiline ulaşarak grup kurma yeterliliğini kazandı. Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, bu üç partinin grup kurma kararını duyurdu.
15 Haziran 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcılığı adaylığının partinin önceden hazırladığı bir 'B planı' olduğunu belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesinin ardından, İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylığa çağrılması Millet İttifakı'nda krize yol açmıştı. Ancak bu kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşıldı. Özel, bu durumun moral bozukluğu ve motivasyon kaybına karşı üç grup başkanvekili ve iki genel başkan yardımcısıyla çalışılarak hazırlandığını ve diğer siyasi partilerin de olumlu karşıladığını ifade etti.
7 Mart 2023

İYİ Parti, milletvekili aday listesini açıkladı. Listede, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş Adana'dan, eski İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu İstanbul'dan ve eski futbolcu Gökhan Zan Hatay'dan aday gösterildi. Parti, Uğur Poyraz, Ümit Özlale, Turhan Çömez gibi öne çıkan isimleri de aday listesinde üst sıralara yerleştirdi. İYİ Parti, dokuz ilde ise aday göstermeyerek bu illerde CHP adaylarını destekleme kararı aldı.
9 Nisan 2023

14 Mayıs seçimlerinin ardından Meclis'in çalışmalarına başlamasıyla muhalefet milletvekilleri, soru önergelerini artırmak için farklı yöntemler kullanıyor. İl ve ilçeler için ayrı ayrı hazırlanan önergeler, soru sayısını katlayarak artırıyor. Ayrıca, ortak konular bölünerek ve mağdur isimleri için ayrı önergeler hazırlanarak önerge sayısı arttırılıyor. 27'inci dönemde toplam 82 bin 794 soru önergesi verilmişken, bu önergelerin dörtte biri üç milletvekiline ait. En yüksek sayıda önerge veren isim CHP'li Sezgin Tanrıkulu olurken, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP'li Ömer Fethi Gürer de yüksek sayıda önerge veren diğer isimler arasında.
11 Temmuz 2023

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partilerinin eski vekili Sırı Sakık'ın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'ye yaptığı ziyaret sonrası ortaya attığı gizli anlaşma iddialarını reddetti. Oluç, yapılan görüşmelerin şeffaf olduğunu ve parti yöneticileri dışında yapılan açıklamaların parti adına bağlayıcı olmadığını belirtti. İktidara yakın medyanın bu iddiaları gündeme getirdiğini ve böyle bir anlaşmanın olmadığını vurguladı.
6 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Yeşil Sol Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin de aralarında bulunduğu 36 siyasi partinin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunu duyurdu. Yeniden Refah Partisi, AKP'nin cumhur ittifakını genişletme çabaları kapsamında görüşülen partilerden biri olarak öne çıkarken, Yeşil Sol Parti ise HDP'nin olası bir kapatılması durumunda alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor. HDP'nin kapatılma davasında 11 Nisan'da savunma yapması beklenirken, milletvekili aday listelerinin 10 Nisan'a kadar verilmesi gerekiyor.
11 Mart 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'yle ilgili sözlerine soruşturma açıldığını hatırlattı. Tunç, konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesi halinde takdirin Meclis'te olduğunu belirtti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti.
11 Eylül 2023
İşaretlediklerim