Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurt içindeki seçimler için elektronik oy verme yöntemleriyle ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığını açıkladı. YSK, yurt dışındaki vatandaşların elektronik ortamda oy kullanabilmeleri için gerekli altyapıyı kurma yetkisine sahip olduğunu belirtti. YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik seçim sistemiyle ilgili açıklamaları, yurt içi seçimlerde böyle bir sistemin uygulanmadığını vurguladı. YSK, farklı ülkelerdeki seçim sistemlerini incelediklerini ancak yurt içi seçimler için yasal bir düzenleme bulunmadığını ifade etti.
12 Kasım 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçim günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde oy verme işlemlerinin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtti. Güvenlik güçlerinin Iğdır, Kars gibi illere sevk edildiği iddialarına değinen Yener, bu tür iddiaların değerlendirildiğini ve kayıtlı olmayan seçmenlerin başka yerlerde oy kullanmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Yener, tüm seçmenleri oylarını kullanmaya ve demokratik görevlerini yerine getirmeye çağırdı ve seçimlerin sorunsuz şekilde devam ettiğini vurguladı.
31 Mart 2024

Türkiye'de, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek üzere yerel seçimler için oy verme işlemleri başladı. 32 ilde oy verme işlemleri saat 07:00'de, diğer illerde ise 08:00'de başladı ve akşam saatlerinde sona erecek. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar seçilecek.
31 Mart 2024

Türkiye genelinde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği yerel seçimlerde oy kullanma işlemi tamamlandı. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen için 34 siyasi partinin adayının yarıştığı seçimlerde, 206 bin 845 sandık ve yaklaşık bin seyyar sandık kuruldu. 32 ilde seçimler sabah 07.00'de başlayıp 16.00'da sona ererken, diğer illerde 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00'de tamamlandı. Şimdi gözler, sandıkların açılması ve sayım işlemlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıklayacağı sonuçlarda.
31 Mart 2024

Türkiye'de 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimler kapsamında, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başlayıp 16.00 itibarıyla sona erdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlemelerine göre, bu illerdeki oy verme süreci diğer illere göre bir saat erken başladı ve bitti. Ülke genelinde kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimlerde, 34 siyasi partinin adayı yarıştı ve 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirlenmesi için oy kullanıldı. Oy sayımı, oy verme işleminin bitiminden sonra başlayacak ve önce belediye başkanlığı pusulaları sayılacak.
31 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı (YSK), vatandaşları telefon veya elektronik iletişim yoluyla kendilerine ulaşan ve 'Oy kullanacağınız sandık değişti' gibi yanıltıcı bilgiler veren sahte kişilere karşı uyardı. Kurum, seçmen kaydı sorgulama işlemlerinin yalnızca resmi internet sitesi, mobil uygulama, çağrı merkezi ve e-devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.
31 Mart 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'de seçim güvenliği ve şeffaflığı konusunda herhangi bir endişe olmadığını ifade etti. Türkiye'nin seçimlerinin dünyaya örnek gösterilebilecek düzeyde olduğunu ve yüksek katılım oranlarıyla gerçekleştiğini belirtti. Tunç, Türkiye'deki seçimlerin %85'in üzerinde bir katılım oranıyla yapıldığını ve bu oranın dünya genelinde nadir olduğunu vurguladı.
31 Mart 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışmalar başlattıklarını ve yapay zeka ile soru üretip değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı. Bu adımın sınav süreçlerinde etkili koordinasyon sağlayacağını ve sınavları daha verimli hale getireceğini belirtti. Ayrıca, dijital tabanlı sınavların sayısının artacağını ve deprem bölgesinde hassas bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
13 Şubat 2024

ABD'de başkanlık seçimleri yaklaşırken, seçiciler kurulu sistemi nedeniyle en çok oyu alan adayın başkanlığı kaybedebileceği tartışılıyor. Bu sistemde, eyaletlerin nüfusuna göre belirlenen delege sayıları, başkanlık seçim sonucunu belirliyor. Geçmişte, halkoyunu kazanan ancak seçiciler kurulunu kaybeden adaylar oldu. Sistem, küçük eyaletlerin önemini koruması ve oy sayımının kolaylaşması gibi avantajlar sağlarken, halkoyunu kazanan adayın kaybetmesi ve bazı seçmenlerin oylarının etkisiz kalması gibi dezavantajlar barındırıyor.
3 Kasım 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminin tamamen elektronik ortama taşınacağını duyurdu. Yeni sistemle mükelleflerin yurt dışından gelmesine gerek kalmayacak ve farklı şehirlerdeki müfettiş ve mükellefler elektronik ortamda bir araya gelebilecek. Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları ile dijital dönüşüm hedefleniyor. Bu sistem, mükelleflerin ve müfettişlerin zaman ve maliyet tasarrufu yapmasını sağlayacak.
19 Ağustos 2024

Amerika Birleşik Devletleri'nde seçmenler, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat aday Kamala Harris arasında yeni başkanlarını seçmek için sandığa gidiyor. Seçim sonuçlarının, yarışın kafa kafaya olması nedeniyle açıklanmasının zaman alabileceği belirtiliyor. Özellikle 'salıncak eyaletler' olarak adlandırılan eyaletlerdeki sonuçlar seçim sonucunu belirleyecek. Seçim sonuçlarının Türkiye saatiyle ne zaman açıklanacağı ve oy kullanma yöntemleri gibi detaylar da ele alınıyor.
5 Kasım 2024

ABD'de yapılan başkanlık seçimlerinde, bazı eyaletlerde oy farkının az olması ve postayla kullanılan oyların sayımının uzun sürmesi nedeniyle sonuçların açıklanmasının gecikebileceği öngörülüyor. Özellikle Pensilvanya ve Wisconsin gibi 'salıncak eyaletler'de oy sayım sürecinin yavaşlaması bekleniyor. Ayrıca, yasal itirazlar ve oy pusulalarıyla ilgili sorunlar da süreci uzatabilir. Seçim sonuçlarının resmen onaylanması ve yeni başkanın göreve başlaması için belirli tarihler bulunuyor.
5 Kasım 2024

Türkiye'de seçim sonuçlarını açıklayan Yüksek Seçim Kurulu'nun yanı sıra, Anadolu Ajansı (AA) da sandık başından kesinleşmemiş sonuçları toplayıp müşterilerine sunuyor. AA, 31 Mart seçimlerinde yaklaşık 2 bin 500 kişilik bir ekip ile çalışacak. Bu ekip, AA çalışanları ve serbest habercilerden oluşacak ve Türkiye genelindeki tüm sandıklardan veri toplamak için bir araştırma şirketi ile iş birliği yapacak. AA, veri toplama ve servis etme sürecinde Amazon'un OCR teknolojisi ve Microsoft Azure ile iş birliği yaparak, verileri dijital ortama aktaracak ve müşterilere sağlıklı bir şekilde sunacak.
29 Mart 2024

2024 yılında dünya nüfusunun yarısının yaşadığı 80'den fazla ülkede genel seçimler yapıldı veya yapılacak. Bu seçimlerde bazı ülkelerde mevcut düzen korunurken, bazılarında ufak sallantılar veya büyük değişimler yaşandı. Seçim süreçlerinde uluslararası gözlemciler şeffaflık ve demokratikliği denetlerken, birçok ülkede hile, dezenformasyon ve muhalefetin bastırılması gibi sorunlar gözlemlendi. Öne çıkan seçimler arasında Fransa, İran, Britanya, Belçika, Avrupa Birliği, Hindistan, Çad, Rusya ve Azerbaycan yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Türkiye, siber güvenlik tehditlerine karşı yeni bir teşkilat kurmayı planlıyor. Milli İstihbarat Teşkilatı'nın önerisiyle gündeme gelen Siber Güvenlik Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışacak ve devletin tüm birimlerine standart bir koruma sağlayacak. Bu yeni yapı, yerli ve milli teknoloji kullanarak devletin elektronik sistemlerini daha sıkı bir şekilde koruyacak ve gerektiğinde anlık müdahalelerde bulunacak.
20 Eylül 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Elektronik Alkol Takip Sistemi’nin (EATS) devreye girmesiyle e-Devlet’ten Alkol Ticaret Platformu (ATİP) adıyla yeni bir hizmet başlatıldığını açıkladı. Yeni düzenleme, sahte ve yasadışı içki üretiminden kaynaklanan ölümleri engellemeyi amaçlıyor. Etil alkolün ülke içindeki sevkiyatına beyan zorunluluğu getirildi ve sistem, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’yle entegre edildi.
18 Temmuz 2024

ABD'de başkanlık seçimleri yaklaşırken, uzaydaki astronotların nasıl oy kullanacağı merak konusu oldu. ABD'li astronotlar, Federal Posta Kartı Başvurusu ile uzaktan oy kullanma izni alarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda elektronik oy pusulası dolduruyorlar. Bu pusulalar, NASA'nın Uydu Takip ve Veri İletim Sistemi aracılığıyla Dünya'ya gönderiliyor ve yetkililere ulaştırılıyor. 1996'dan bu yana yapılan düzenlemelerle astronotlar uzaydan oy kullanabiliyor.
31 Ekim 2024

2003 Eurovision Şarkı Yarışması birincisi Sertab Erener, 21 yıl sonra İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision yarı finalinde 'Everyway That I Can' şarkısını yeniden söyledi. Erener'in performansı sosyal medyada büyük ilgi gördü ve Türkiye'nin yarışmaya dönüşü konusunda çağrılarda bulunuldu. Türkiye, 2012'den bu yana Eurovision'a katılmıyor, TRT'nin oylama sistemi değişikliklerini gerekçe göstererek yarışmadan çekilmişti. Erener'in performansı, Türkiye'nin Eurovision'daki başarılarını ve kültürel etkileşimlerini yeniden gündeme getirdi.
10 Mayıs 2024
İşaretlediklerim