Mersin Uluslararası Limanı'nda, Mısır'dan gelen Malta bandıralı bir gemideki patates yüklü konteynerde yapılan aramada 45 kilogram kokain bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Mersin başsavcılığının koordinesinde bir operasyon düzenledi. Narkotik dedektör köpeklerinin de kullanıldığı aramada, kokainin soğutucu kısmında saklandığı tespit edildi. Kokainin Belçika'dan Mısır'daki gemiye yüklendiği belirlendi.
6 Ocak 2023

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

İtalya Kültür Bakanlığı, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan Antik Roma kenti Pompeii'de iki erkek iskeleti bulunduğunu duyurdu. İskeletler, 'İş Yerindeki Ressamlar Evi' adı verilen bir binadan çıkarıldı ve bu kişilerin volkanik külden değil, çöken binaların altında kalarak öldükleri belirlendi. Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü, bu bulguların son 250 yılda çıkarılan 1300'den fazla iskelet ve insan kalıntısına eklendiğini ifade etti. İtalya Kültür Bakanı, bu keşfin Pompeii'de hala keşfedilecek çok şey olduğunu gösterdiğini belirtti.
17 Mayıs 2023

Kolombiya Narkotikle Mücadele Birimi, 2020'den bu yana Türkiye'ye gönderilmek istenirken Kolombiya liman ve havaalanlarında ele geçirilen kokain miktarının 6 tonun üzerinde olduğunu açıkladı. Özellikle İzmir'e gönderilmek istenirken yakalanan 4.9 ton kokain dikkat çekti. Mehmet Altan, bu olayların Türkiye'deki siyasi çalkantılarla bağlantılı olduğunu ve 'Vatan, Millet, Sakarya' edebiyatı yaparak toplumu şiddetle esir almak isteyenlerin arkasında uyuşturucu izlerinin bulunduğunu belirtti. Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu'na göre, Türkiye'de faaliyet gösteren mafya tarzı grupların hükümetle yakın ilişkiler geliştirdiği ve bu sayede koruma sağladıkları bildirilmektedir.
24 Haziran 2024

İstanbul Eyüpsultan'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen altın yazma Tevrat ele geçirildi. Operasyon sonucunda beş şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, Tevrat'ı iki milyon dolar karşılığında satmak için müşteri aradıkları belirlendi. Ele geçirilen Tevrat, incelenmek üzere Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına gönderildi.
17 Eylül 2023

Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bir operasyonda, İran uyruklu iki zanlı, mide ve bağırsaklarında bulunan iki kiloya yakın uyuşturucu ile yakalandı. Zanlılar, otobüs kontrolü sırasında şüpheli hareketleri üzerine gözaltına alındı. Hastanede yapılan muayene ve tomografi çekimlerinde mide ve bağırsaklarında çok sayıda yabancı cisim bulunduğu tespit edilen zanlıların midesinden 242 kapsül halinde çıkarılan 1 kilo 919 gram afyon sakızına el konuldu. Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
5 Ağustos 2023

Şeref Oğuz, domates fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğunu açıklıyor. Yazısında, domatesin Antalya'dan İstanbul'a taşınması sırasında mazot, köprü ve otoyol masraflarının fiyatları nasıl etkilediğini detaylandırıyor. Oğuz, genelde aracıların fiyat artışlarındaki rolüne dikkat çekilse de, asıl maliyetin taşıma sırasında kullanılan mazot olduğunu vurguluyor. Bu durum, domates fiyatlarının tarladan manava gelene kadar neden iki katına çıktığını açıklıyor.
14 Şubat 2024

ABD'de bulunan ve Anadolu kökenli olduğu belirlenen 41 tarihi eser, uzun süren hukuki süreçlerin ardından Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edilen eserler arasında Roma Dönemi heykelleri, pişmiş toprak kaplar, figürinler ve Geç Kalkolitik Döneme ait idol başları yer alıyor. Eserler, MÖ 7. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar olan dönemi kapsıyor.
6 Aralık 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, sahte tarihi eser satışına ortak etme vaadiyle bir kişiyi 10 bin avro dolandıran iki şüpheli tutuklandı. Mağdur Metin Y., iki kişinin kendisine altın görünümlü sahte heykeller göstererek dolandırdığını ihbar etti. Şüpheliler, İzmir'de düzenlenen operasyonla yakalandı ve ifadelerinde suçlarını itiraf etti. Denizli Müze Müdürlüğü, heykellerin sahte olduğunu tespit etti.
16 Mart 2024

İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiği, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yat yarışları nedeniyle çift yönlü olarak askıya alındı. Yarışlar, Çırağan Sarayı-Beykoz/Fenerbahçe-Moda parkurunda gerçekleştirilecek ve akşam 6'ya kadar sürecek. Bu etkinlik, TAYK Trofesi 3’üncü Ayak 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı – İDO Kupası İstanbul Boğazı Yat Yarışları adı altında düzenleniyor.
19 Mayıs 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen deniz dibi temizliği etkinliği kapsamında 106 kilogram atık toplandı. Toplanan atıklar, Bodrum Belediyesi 1'inci Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne nakledildi. Etkinlik, Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla Bitez, Güvercinlik, Ortakent ve Kumbahçe mahallelerinde de gerçekleştirilecek.
23 Ağustos 2023

Mısır'ın Minye şehrindeki Behnesa bölgesinde, Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 2 bin yılı aşkın süreye yayılan farklı tarihi dönemlere ait 22 mezar bulundu. Mezarların üçü Roma, üçü Pers ve 16'sı Bizans ve Kıpti dönemlerine aittir. Barselona Üniversitesi'nden bir ekip ile bölgede yıllardır süren arkeolojik kazılar sonucunda bu keşif gerçekleştirilmiştir.
25 Şubat 2023

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki bir dernekte horoz dövüşü düzenlendiği ihbarı üzerine polis baskın yaptı. Olay yerinde kanlar içinde dövüşen iki horoz bulunarak koruma altına alındı. Dernekte bulunan 29 kişiye toplam 117 bin 595 TL para cezası kesilirken, dernek yöneticisi M.S.K. 'kumar oynanmasına yer ve imkan sağlama' suçundan işlem gördü. Yaralı horozlar tedavi edilmek üzere tarım ve orman müdürlüğüne teslim edildi.
26 Mayıs 2023

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, rakı fiyatlarına yüzde 5 oranında bir 'maliyet' zammı yapıldığını açıkladı. Aybaş, daha büyük zamların 1 Nisan itibarıyla beklenmesi gerektiğini belirtti. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar da benzer bir açıklama yaparak, özellikle Efe Gold markasına zam geldiğini duyurdu ve asıl zamların seçimlerden sonra gerçekleşeceğini işaret etti.
21 Şubat 2024

Kuzey Hertfordshire Müzesi, 218-222 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Elagabalus'un trans olduğunu ve kendisine 'leydi' olarak hitap edilmesini istediğini açıkladı. Bu bilgi, Romalı tarihçi Cassius Dio'nun yazdıklarına dayanıyor. Ancak, bazı tarihçiler bu yorumun, Elagabalus'un ardından tahta geçen Severus Alexander'a hizmet eden Dio tarafından yapılan bir 'karakter suikastı' olabileceğini öne sürüyor. Tarihçi Andrew Wallace-Hadrill, Romalıların 'trans' kavramına sahip olmadığını, ancak 'kadın gibi' davranışları ağır bir hakaret olarak gördüklerini belirtiyor.
25 Kasım 2023

Perulu yetkililer, ülkenin en büyük limanı olan El Callao'da bir operasyon düzenleyerek, Türkiye'ye gönderilmekte olan 2,3 ton kokaini ele geçirdi. El Callao Emniyet Müdürü Luis Angel Bolanos, Peru limanlarından Türkiye'ye uyuşturucu sevkiyatının ilk kez yaşandığını belirtti. Ele geçirilen kokainin piyasa değerinin en az 20 milyon dolar olduğu ve seramik görünümü verilerek tahta kutular içinde gizlendiği ifade edildi.
28 Mart 2023

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen bir mozaik pano ele geçirildi. Meryem Ana figürünü içeren bu mozaik, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Akif Ersoy tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Bakan Ersoy, mozaik panonun Manisa Müzesi'ne teslim edildiğini ve kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelenin devam ettiğini belirtti.
14 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş çay alım fiyatlarını yüzde 64 artıracağını açıklamasının ardından Çaykur, kuru çay ürünlerine ortalama yüzde 43 zam yaptı. Çaykur'un popüler ürünlerinden Rize Turist çayının fiyatı yüzde 44,7, Tiryaki marka çayın fiyatı ise yüzde 44,2 oranında arttı. Yeni fiyatlandırmaya göre 1 kilogramlık Rize Turist çayı 141,54 lira, Tiryaki çayı ise 138,38 lira oldu.
8 Haziran 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Mey Diageo grubuna ait içkilerin fiyatlarına zam geldiğini duyurdu. Dündar'ın Twitter'dan paylaştığı listeye göre Yeni Rakı 1937'nin 70'lik şişesi 529 TL, Tekirdağ Rakısı'nın 70'lik şişesi 585 TL oldu. Ayrıca Johnnie Walker Red Label'ın 70'lik şişesi 700 lira, İstanblue Vodka'nın 70'lik şişesi ise 459 lira oldu.
30 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 76 ülkeden diplomatik temsilcilerin katıldığı bir etkinlik öncesinde Yerebatan Sarnıcı Müzesi'nde kimyasal bir koku hissedildi. Durumun bildirilmesi üzerine müzeye itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi ve yapılan incelemelerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. İtfaiye ekipleri müzede hava tahliyesi çalışması gerçekleştirdi ve kokunun, etkinlik öncesinde yapılan ilaçlamadan kaynaklanmış olabileceği belirtildi.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim