CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, partinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu gelecek kongrede tekrar aday göstermeyi planladıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, daha önce aday olmayı düşünebileceğini ifade etmişti. Parti içinde 'değişim' talepleri ve kurultay süreci başlamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da bu tartışmanın güçlü aktörlerinden biri olduğu belirtiliyor.
24 Temmuz 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davası kapsamında 451 üyesi ve milletvekili hakkında siyasi yasak talebi nedeniyle 14 Mayıs seçimlerinde risk almamak adına sadece 10 kişiyi Yeşil Sol Parti listelerinden aday gösterecek. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) seçim öncesi bir karar alması durumunda aday gösterilenlerin listeden düşme riski bulunuyor. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini duyurmuştu. Parti içinde vekilliğin iki dönemle sınırlı olması nedeniyle zaten birçok ismin tekrar aday gösterilmeyeceği biliniyordu.
23 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanı Özgür Özel, gazeteci Murat Ağırel ile yaptığı görüşmede genel başkanlık için aday olduğunu ve hazır olduğunu ifade etti. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçimlerindeki mağlubiyetinin ardından partide yenilenme çağrıları yapılmasının ve Kılıçdaroğlu'nun yenilenme sürecine destek vereceğini belirtmesinin hemen sonrasında geldi. Özel, takım çalışmasına ve her pozisyonda görev almaya hazır olduğunu, üye ve delegenin kararına saygılı olacağını belirtti.
13 Haziran 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK listelerinde yurt dışında doğup Türkiye vatandaşlığına geçen 1,3 milyon seçmenin bulunduğunu belirtti. Bu sayının içinde Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlu 240 bin civarında seçmen olduğunu ve bunlardan 150 bin civarının ilk defa oy kullanacağını ifade etti. Adıgüzel, seçim güvenliği konusunda kaygıları anladıklarını ve her türlü riske karşı önlemler alındığını, asılsız paylaşımların gerçek risklerin kontrolünü zorlaştırdığını ve demokrasiye zarar verdiğini vurguladı.
5 Nisan 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin katılımıyla gerçekleşen 'altılı masa' toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini açıklayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise ortak aday belirleme konusunda anket yapılmasını savunuyor. Toplantıda ayrıca geçiş sürecinin yol haritası ve yönetim mekanizmaları gibi konular da ele alınacak. Ancak toplantıdan bir adayın resmi olarak açıklanması beklenmiyor.
26 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildikten sonra, seçim kampanyası stratejilerini ve hazırlıklarını parti genel merkezinin 13. katında yürütüyor. Kılıçdaroğlu'nun yaklaşık üç yıldır üzerinde çalıştığı ve iki yıldır aktif olarak uyguladığı 'değişim kampanyası' ile toplumdaki CHP algısını değiştirmeyi hedefliyor. Kampanya sürecinde, Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye oy vermeyen gruplarla birebir görüşmeler yapması ve 'helalleşme' hamlesi önemli rol oynuyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecindeki ilerleyişi, genel merkezin 13. katındaki bir harita üzerinden takip ediliyor ve kentlerin ziyaret sıralaması bu harita üzerinden planlanıyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecinde 'Gerideymişiz gibi çalışacağız' yaklaşımını benimsediği ve kampanyanın Ramazan'dan sonra daha da hızlanacağı belirtiliyor.
27 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İYİ Parti'nin bilgilendirilmediğini ve aday belirleme sürecinin TV'den öğrenildiğini ifade etti. Özlale, aday belirlemenin 12 gün içinde aceleye getirilmesinin doğru olmadığını belirtti ve CHP'nin bu süreci Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylatmak için kurduğu iddialarına karşı İYİ Parti'nin onay makamı olmadığını vurguladı. Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun aday gösterilmemesi durumunda altılı masanın dağılacağı yönündeki açıklaması Kılıçdaroğlu'nu sinirlendirmiş ve parti içi genelgeyle uyarıda bulunulmuştu.
3 Şubat 2023

28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından CHP'de değişim talepleri artmış ve kurultay zamanlaması tartışılmaya başlanmıştır. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kaybetmesi sonrası parti içindeki değişim sesleri yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun kurultayda aday olmayı düşünmediği ve yerine bir isim işaret edeceği konuşuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı genel başkanlık için geçerken, mevcut delege yapısında şansının düşük olduğu ancak değişebileceği ifade ediliyor. İmamoğlu'na yakın kaynaklar, siyasi yasak getirilmesi endişesi taşıyor ve bu durumda 'emanetçi' formülünün devreye girebileceği belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'te yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarını yenilgi olarak görmediğini ifade etti. Partinin yenilenmeye ihtiyacı olduğunu ve bu sürecin devam ettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, genel başkan değişikliğinin parti tüzüğü ve kuralları çerçevesinde gerçekleşeceğini, kendisinin bu konuda bir etkisinin olmadığını söyledi. Ayrıca, seçim kampanyasının genel olarak başarılı olduğunu, ancak bazı eksikliklerin bulunduğunu kabul etti.
20 Temmuz 2023

31 Mart yerel seçimlerinde, önceki seçimlerde zayıf bir performans sergileyen ve muhalefet ittifakının dağılmasıyla zor durumda kalan CHP, beklenmedik bir başarı elde etti. CHP, kendi tabanını konsolide ederek ve yeni oylar ekleyerek yerel seçimlerde galip geldi. Bu başarı, parti içinde yaşanan değişimlere ve adayların yerel düzeyde yürüttüğü etkili kampanyalara borçlu. Ayrıca, CHP'nin AKP'den oy kaydırma hedefiyle hareket eden seçmenlerden de destek aldığı ve diğer muhalefet partilerinin oylarını bünyesinde toplayarak bazı kentlerde ezici galibiyetler elde ettiği belirtiliyor.
2 Nisan 2024

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin oluşturduğu millet ittifakı, ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere son toplantısını Saadet Partisi genel merkezinde gerçekleştiriyor. Toplantıda ayrıca ortak milletvekili listeleri ve geçiş sürecinin yol haritası ele alınıyor. En güçlü cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öne çıkarken, İYİ Parti'nin adaylık konusunda itirazları olduğu biliniyor. Toplantı sonucunda adayın belirlenmesi beklenirken, resmi açıklamanın Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasının ardından yapılması planlanıyor.
2 Mart 2023

Gazeteci Sedef Kabaş, Tele1 kanalında yayınlanan 'Gazeteciler Masası' programında CHP'den milletvekili aday adayı olduğunu duyurdu. Kabaş, kadınların ve gençlerin siyasette daha fazla yer alması gerektiğini ve Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, seçim sonrası her şeyin güzel olacağını ancak kolay olmayacağını ve çok çalışmak gerektiğini ifade etti.
25 Mart 2023

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranını %49 olarak açıkladı. Bu oran, okullardaki ıslak imzalı tutanaklara dayanıyor ve henüz işlenmemiş 75 bin sandık bulunuyor. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre Kılıçdaroğlu geride gözükürken, CHP kendi veri sistemlerine güveniyor. CHP'nin ikinci veri sistemi, sadece ıslak imzalı tutanakları esas alıyor ve bu sistem Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu tarafından da kullanılıyor. İşlenen sandıklara göre Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %49,02, Erdoğan'ın ise %45,05.
14 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, ortak aday ve milletvekili listelerini görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. Toplantıda ayrıca deprem sonrası alınan kararlar ve seçim güvenliği gibi konular ele alınacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerde 'güçlü yardımcılık' konusu da dahil olmak üzere adaylık süreci tartışıldı. İttifak içindeki partilerden gelen açıklamalara göre, adayın belirlenmesi için YSK'nın seçim takviminin beklenmesi öngörülüyor.
1 Mart 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nın iki büyük ortağı CHP ve İYİ Parti, en az 18 bölgede ortak liste oluşturarak seçime girmek konusunda anlaşmaya vardı. Anketler, ittifakın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı avantajlı olduğunu gösterirken, Meclis çoğunluğunun da önemli olduğu belirtiliyor. AKP ve MHP'nin de ortak liste için görüşmeler yaptığı, BBP, HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi'nin de dahil olacağı ifade ediliyor. CHP ve İYİ Parti'nin geçmiş seçimlerde milletvekili çıkaramadığı iller üzerinde durulmuş ve bu illerde hangi partinin önde olduğuna göre liste belirlenmesi konusunda uzlaşı sağlanmış.
28 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti'nin yerel seçimlerde ittifak kurmama kararına saygıyla yaklaştıklarını belirtti. Ayrıca, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in genel başkan adaylığını açıklaması konusunda, CHP'de her üyenin genel başkan olma hakkı olduğunu ve bu durumun demokrasiyi temsil ettiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, kendisi hakkında 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla açılan davaya ilişkin olarak da haksızlığa boyun eğmeyeceğini ve yolsuzlukları takip etmeye devam edeceğini belirtti.
14 Eylül 2023

CHP, anayasa değişikliği tartışmaları ve 'tek adam' yönetim sisteminden parlamenter sisteme geçiş hedefi arasında, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu yoksulluk, yolsuzluk ve yozluk gibi temel sorunlara çözüm üretmeye çalışıyor. Parti, demokratik hukuk devleti ilkelerine uygun hareket etme ve hesap verilebilirlik konularında seçmen desteğiyle baskıyı artırmayı hedefliyor. Ayrıca, eğitimde ve sağlıkta yaşanan sorunlar ile çocuk işçiliğinin artışı gibi toplumsal meseleler de gündemde yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredat taslağı ise dini temaların öne çıkarılması planlarıyla eleştiriliyor.
29 Nisan 2024

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 14 Mayıs seçimleri için hazırlanan aday listelerinde yer almadı. Deprem sürecindeki çalışmalarıyla dikkat çeken ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alınan Şahin'in listelerde olmaması tartışma yarattı. CHP'li üst düzey yetkililer, olası bakan ve belediye başkanı adaylarının liste dışında tutulduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun bu durumdan memnun olduğunu belirtti. Şahin'in 2024 yerel seçimlerinde Hatay büyükşehir belediye başkanlığı için aday olabileceği öne sürüldü.
10 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı seçimlerindeki yenilginin ardından CHP içinde değişim talepleri yükselirken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, parti meclisi üyelerinin her seçim sonrasında olduğu gibi istifa dilekçelerini verdiklerini ve bu durumun partide geleneksel olduğunu belirtti. Ayrıca, olağan kurultayın yasalara uygun şekilde gerçekleştirileceğini ifade etti. Parti içindeki bu gelişmeler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da genel başkan adayları arasında anılması ve 'değişim' mesajı vermesiyle dikkat çekiyor.
3 Haziran 2023

14 Mayıs seçimlerinde CHP listelerinden milletvekili çıkaran DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, Meclis'te grup kurma kararı aldı. Bu partiler sırasıyla 15, 10 ve 10 milletvekili kazanmıştı. Demokrat Parti ile birlikte CHP listelerinden seçime giren dört siyasi parti toplamda 38 milletvekiline ulaşarak grup kurma yeterliliğini kazandı. Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, bu üç partinin grup kurma kararını duyurdu.
15 Haziran 2023
İşaretlediklerim