Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek ve Fransa'da aşırı sağ partilerin oy oranı yüzde 45'i geçmiş durumda. Seçimlere katılım oranlarının düşük olması, AB'nin meşruiyetini etkileyebilecek önemli bir mesele olarak öne çıkıyor. Fransa'da aşırı sağın yükselmesi, klasik sağ ve merkez sol partilerin de sağa kaymasına neden oluyor. Türkiye, AB üyesi olmasa da, Avrupa Parlamentosu'nun kararları ve politikaları Türkiye'yi de etkiliyor.
6 Haziran 2024

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Paris Olimpiyatları'nın açılışında Fransa, sporun ötesinde çeşitli sosyal ve çevresel konulara cesur mesajlar verdi. Irklar, cinsiyetler ve enerji kaynakları gibi konularda tabuları zorlayan bu mesajlar, yeni bir hayat anlayışının kapılarını araladı. Özellikle fosil yakıtlar yerine elektrik ve su enerjisinin tercih edilmesi, Fransa'nın çevresel duyarlılığını ve yeni çağın entelektüel önderliğini üstlenme isteğini gösterdi. Bu açılış, Fransa'nın karşılaşacağı tepkilere rağmen, büyük bir meydan okuma ve cesaret gösterisi olarak değerlendirildi.
29 Temmuz 2024

Eski AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkesini AB’den çıkış anlamına gelen 'Frexit' eşiğine getirdiğini belirtti. Barnier, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıkması üzerine Macron’un erken seçim kararı almasının riskli olduğunu vurguladı. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Avrupa karşıtı olduğunu ve yoksul kesimlerin önemsenmemesi halinde Brexit’in aynısının Fransa’da da yaşanabileceğini söyledi. Macron, AP seçim sonuçlarının ardından erken seçime gitme kararı aldı.
23 Haziran 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından başlayan gösteriler altıncı geceye girdi. Paris civarında 17 kişi gözaltına alındı. MEDEF Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların 1 milyar avrodan fazla maliyete neden olduğunu, 200 dükkanın yağmalandığını, 300 banka bayisinin ve 250 tütün dükkanının zarar gördüğünü açıkladı. Nael M'nin ölümüne tepki olarak ülke genelinde çeşitli kentlerde gösteriler düzenleniyor.
4 Temmuz 2023

Almanya Milli Futbol Takımı, Fransa ile Lyon'da oynadığı hazırlık maçında yedinci saniyede Florian Wirtz'in attığı golle öne geçti. Maçın ikinci yarısında Kai Havertz'in attığı golle skoru 2-0'a taşıyan Almanya, maçı bu skorla kazandı. Bu maç, iki takım arasındaki rekabetin yanı sıra, oyuncuların performansı açısından da dikkat çekiciydi.
24 Mart 2024

EURO 2024'te son 16 turu karşılaşmalarında Fransa, Belçika'yı 1-0 yenerek çeyrek finale yükseldi. Maçın tek golü, 85. dakikada Belçikalı oyuncu Vertonghen'in kendi kalesine attığı golle geldi. Fransa, çeyrek finalde Portekiz ile Slovenya arasında oynanacak maçın galibiyle karşılaşacak.
1 Temmuz 2024

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracağını duyurdu. İnce, destekçilerinden çarşamba günü 100 bin imza toplamak için seferber olmalarını istedi. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim başarısına atıfta bulunarak Türkiye'de de bir devrim yapacaklarını ifade etti. Yayımlanan anketlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor, bu durum İnce gibi isimlerin adaylıktan çekilmesi için kamuoyu baskısını artırıyor.
19 Mart 2023

EURO 2024'te D grubu son maçında Fransa, Polonya ile 1-1 berabere kaldı. Bu sonuçla Fransa, grup liderliğini Avusturya'ya kaptırdı. Maçın ardından Fransa'nın performansı eleştirilirken, Avusturya'nın gruptaki başarısı öne çıktı. Fransa'nın bir sonraki turdaki rakibi henüz belli değil.
25 Haziran 2024

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Fransa Açık (Roland Garros) elemelerinin final turunda Hırvat Jana Fett’i 2-0 yenerek ana tabloya yükseldi. Kadınlar dünya sıralamasında 157. sırada yer alan Sönmez, 1 saat 49 dakika süren maçı 7-6 ve 6-3’lük setlerle kazandı. Bu başarıyla Zeynep, kariyerinde ilk defa bir grand slam turnuvasında ana tabloya kalmayı başardı ve büyük turnuvalarda ana tabloya yükselen beşinci Türk tenisçi oldu.
23 Mayıs 2024

Fransa'da seçimlerin ardından hükümetin hala kurulamadığı bir dönemde, maliye bakanı Bruno Le Maire görevinden istifa ettiğini ve siyaseti bırakacağını açıkladı. Le Maire, görev süresi boyunca Fransa'nın bütçe açığına karşı mücadele ettiğini ve ülkenin ekonomik istikrarını sağlamak için çalıştığını belirtti. Ancak, Fransa'da devam eden siyasi belirsizlik ve bütçe açığının artması, Le Maire'in istifasına zemin hazırladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni başbakan olarak atadığı Michel Barnier ise hala hükümeti kurabilmiş değil.
12 Eylül 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 CEV Avrupa Şampiyonası son 16 turunda Belçika'yı 3-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Filenin Sultanları, turnuvada şu ana kadar oynadığı tüm maçları kazandı. Çeyrek finalde Almanya'yı yenen Polonya ile karşılaşacaklar. Çeyrek final karşılaşmaları İtalya ve Belçika'da, yarı final ve final karşılaşmaları ise Belçika'nın başkenti Brüksel'de oynanacak.
27 Ağustos 2023

Eski Fransız milli futbolcu Thierry Henry, Fransa 21 Yaş Altı Milli Takımı'nın yeni teknik direktörü oldu. Fransa Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, Henry'nin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda takımın başında olacağı belirtildi. Henry, 2025 yılına kadar sözleşme imzaladı. Futbolculuk kariyeri sonrası Arsenal'de altyapı antrenörlüğü, Monaco ve Montreal'de teknik direktörlük, Belçika Milli Takımı'nda ise yardımcı antrenörlük görevlerinde bulunan Henry, 46 yaşında.
22 Ağustos 2023

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) Türkiye genelinde iki puan farkla geride bıraktı. Bu sonuç, AKP'nin ilk kez ülke genelinde CHP'nin gerisine düşmesi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) baraj altında kalmasıyla sonuçlandı. Sosyal medya kullanıcıları, seçim sonuçlarını çeşitli mizahi paylaşımlarla kutladı. Bu paylaşımlar arasında uzaydan çekilmiş Türkiye fotoğrafları, seçim sonuçlarına dair esprili yorumlar ve siyasi figürlere yönelik mizahi eleştiriler yer aldı.
1 Nisan 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 CEV Avrupa Şampiyonası çeyrek finalinde Polonya'yı 3-0 mağlup ederek yarı finale yükseldi. Takımın bu başarısı, Türkiye'deki voleybol severler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.
30 Ağustos 2023

A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri B Grubu'ndaki 5'inci maçında Finlandiya'yı 3-2 yendi. İlk iki seti kazanan milliler, üçüncü ve dördüncü seti kaybederek karşılaşmayı karar setine taşıdı. Karar setini 15-8 kazanan A Milli Takım, sahadan 3-2 galip ayrıldı. Bu sonuçla Türkiye gruptaki 2'nci galibiyetini elde etti.
6 Ekim 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, TFF, Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve beIN Medya Grubu işbirliğiyle depremzedeler için 'Omuz Omuza' adlı yardım kampanyası düzenlendi. Kampanya, çeşitli spor ve medya kanalları tarafından canlı yayınlanıyor ve ilk gününde 845,7 milyon lira toplandı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, kampanyanın en az altı ay süreceğini ve özel maçlar gibi farklı organizasyonlarla destekleneceğini belirtti. Kampanyaya yurt içi ve yurt dışından birçok futbolcu ve teknik direktör destek verdi, aralarında Paris Saint-Germain'in yıldız futbolcusu Kylian Mbappe de bulunuyor.
2 Mart 2023

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Fransa Açık (Roland Garros) elemelerinde Belaruslu Aliaksandra Sasnovich’i 2-1 yenerek final turuna yükseldi. Türkiye Tenis Federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Zeynep dünya sıralamasında 157. sırada yer alırken, rakibi Sasnovich 104. sırada bulunuyordu. Zeynep, kariyerinde ilk kez katıldığı Roland Garros elemelerinde final turunda Hırvat Jana Fett ile karşılaşacak.
23 Mayıs 2024

Uğur Meleke, Türkiye, Gürcistan, Arnavutluk ve Macaristan milli takımlarının son maçlarda sergiledikleri cesur futbolu övdü. Almanya milli takımındaki Türk asıllı kaptan İlkay Gündoğan ve diğer genç oyuncuların performansına da dikkat çekti. Meleke, bu takımların futbolu sevdiklerini ve sahada cesurca mücadele ettiklerini vurguladı. Özellikle Almanya'nın genç oyuncularının milli formayı bir moda gösterisinden daha fazlası olarak gördüklerini belirtti.
20 Haziran 2024
İşaretlediklerim