Almanya'da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, sağ popülist parti AfD'nin oy oranı yüzde 19'a yükselerek ülkenin en büyük ikinci siyasi gücü haline geldi. AfD'yi destekleyen seçmenlerin en büyük gerekçesi göç sorunu olarak belirlendi. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oy oranı yüzde 17'ye düşerken, muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 29 ile birinci sırada yer aldı. Koalisyon hükümeti ortakları Yeşiller ve FDP'nin oy oranları sabit kaldı ve Sol Parti yüzde 5'lik seçim barajının altında kaldı. Ayrıca, koalisyon hükümeti nitelikli yabancı iş gücünü çekmek için yeni göç yasasını onaylamayı planlıyor.
23 Haziran 2023

Bristol Üniversitesi Kişisel Finans Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak para biriktirmek insanların daha rahat uyumasını sağlıyor. Araştırma, birikim yapan kişilerin daha az maddi kaygı taşıdığını ve bu nedenle daha iyi uyuduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, tasarruf yapmanın ruh sağlığına da olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. Araştırma, her 10 kişiden altısının para biriktirme eğiliminde olduğunu gösteriyor.
10 Temmuz 2024

Türkiye, böbrek taşı görülme sıklığının dünya ortalamasının üzerinde olduğu 'taş kuşağı' ülkeleri arasında bulunuyor. Prof. Dr. Bülent Önal, her 100 kişiden 11'inde böbrek taşı oluştuğunu belirtiyor. Böbrek taşlarının idrar yolu enfeksiyonları ve kronik böbrek yetmezliğine yol açabileceği, sıcak iklimin ve yetersiz su tüketiminin hastalığa zemin hazırladığı ifade ediliyor. Yeterli su tüketimi, tuzun azaltılması, sağlıklı beslenme ve egzersiz böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca, bira içmenin böbrek taşlarını düşürdüğüne dair yaygın bir kanının yanlış olduğu, bol su içmenin daha etkili olduğu vurgulanıyor.
26 Mart 2023

Opinium araştırma firmasının yaptığı bir ankete göre, artan yaşam maliyetleri nedeniyle insanlar flört ederken daha maliyet bilinçli ve seçici davranıyor. Araştırma, özellikle gençler arasında bu eğilimin daha belirgin olduğunu gösteriyor. İnsanlar, emin olmadıkları ilişkilerde para ve zaman harcamaktan kaçınıyorlar. Flört uygulamaları kullanıcıları da benzer bir eğilim gösteriyor ve daha pragmatik bir yaklaşım sergiliyorlar.
11 Mayıs 2024

Dünyanın en uzun boylu erkeği Sultan Kösen ve en kısa boylu kadını Jyoti Amge, Kaliforniya'da yeniden bir araya geldi. İki farklı kıtada yaşayan bu iki özel insan, altı yıl önce Mısır'da bir fotoğraf çekimi sırasında tanışmıştı. Sultan Kösen'in boyunun uzunluğu hipofiz bezlerinden kaynaklanan yüksek dozda büyüme hormonuna, Jyoti Amge'nin kısalığı ise genellikle gen mutasyonu veya akondroplazi hastalığına bağlanıyor. Bu buluşma, insan vücudunun farklılıklarını bir kez daha gözler önüne serdi.
23 Şubat 2024

Bolivya'da, araştırmacı Heinz Arno Drawert tarafından, su dışında saatlerce yaşayabilen ve farklı bir nefes alma yöntemine sahip yeni bir balık türü keşfedildi. Bu balık, yaklaşık beş santimetre boyunda, yeşilimsi kurşuni renkte ve renkli desenlere sahip olup, ormanlardaki geçici su ekosistemlerinde yaşıyor. Yumurtaları kuraklığa dayanıklı olan bu tür, yaşam alanlarının büyük bir kısmının yok olduğu için koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Drawert, doğal yaşam alanlarının yüzde 60 ila 70'inin kaybedildiğini belirtiyor.
16 Temmuz 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Aedes albopictus ve Aedes aegypti türü sivrisineklerin Avrupa'da yayılmaya devam ettiğini ve Türkiye'de de görüldüğünü bildirdi. Bu sivrisinekler chikungunya, dang humması, sarı humma, Zika ve Batı Nil virüsleri gibi ciddi hastalıkları bulaştırabiliyor. İklim değişikliği ve küresel hareketlilik, sivrisineklerin üremesini ve hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, sivrisinek popülasyonunun hızlı çoğaldığını ve Türkiye'nin sivrisineklerle bulaşan hastalıklar açısından kırılgan hale geldiğini belirtti. Yavuz, sivrisineklerle mücadelede etkin bir sürveyans sistemi ve çevresel önlemlerin önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Bingöl'de yaralı bulunan ve kanadına başka bir hayvanın kemiği nakledilerek tedavi edilen 'Garip' isimli şahin, bir yıl süren tedavi sürecinin ardından doğaya bırakıldı. Tedaviyi yürüten Dr. Öğretim Üyesi Sami Ünsaldı, manşon usulüyle yapılan kemik naklinin hayvanın doğal hissetmesini sağladığını ve bandaj kullanmadıklarını belirtti. Ünsaldı, bandajlı hayvanların psikolojik bunalıma girebileceğini ve bu durumun ölüm oranını artırabileceğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının marj baskısı altında olduğunu ve varlık kalitesinde bozulma beklediklerini açıkladı. Fitch, parasal sıkılaştırmanın kredi büyümesini sınırlaması, TL fonlama maliyetlerini yükseltmesi ve bireysel borçluların geri ödeme performansını zayıflatması nedeniyle bankaların kârlılığı üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Ancak, bankaların karşılık ayırma ve kârlılık tamponlarının bu etkileri bertaraf etmek için yeterli kalacağını öngördü.
31 Temmuz 2024

İspanyol araştırmacılar, BigScience, Meta ve OpenAI'nin yapay zeka dil modellerini matematik, fen ve coğrafya soruları ile test etti. Araştırma, yeni sürümlerin zorlu sorulara daha doğru yanıtlar verdiğini ancak basit sorularda bile güvenilirlik sorunları yaşadığını ortaya koydu. Yeni modellerin, önceki sürümlere göre daha az 'doğrucu' olduğu ve yanıt bulamadığında tahminde bulunma eğiliminde olduğu belirtildi. Araştırma, Nature dergisinde yayınlandı.
1 Ekim 2024

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki bir çiftlikte doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından peçeli baykuş ailesi görüntülendi. Çiftlik sahipleri, yavruların zarar görmemesi için samanları kaldırmayarak baykuş ailesini koruma altına aldı. Peçeli baykuşlar, tarım zararlılarıyla mücadelede çiftçilere yardımcı olan yerleşik türler arasında yer alıyor ve genellikle terk edilmiş binalar ile çatı aralarını yuva olarak kullanıyorlar.
5 Temmuz 2023

Bilim insanları, ana akım tampon ürünlerinde kurşun da dahil olmak üzere toksik ağır metaller tespit etti. Bu metallerin kadın sağlığı üzerindeki potansiyel tehlikeleri konusunda uyarılar yapıldı. Araştırma, tamponların vajinanın hassas cildiyle uzun süre temas halinde olması nedeniyle bu kirleticilerin kan dolaşımına girme olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. Kurşunun nörolojik ve kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği vurgulanıyor.
13 Temmuz 2024

Brand Week Istanbul etkinliğinde Kızılcık Şerbeti dizisinin oyuncuları Müjde Uzman, Doğukan Güngör ve Ceren Karakoç, dizinin kendi önyargılarını nasıl yıktığını ve toplumsal etkilerini tartıştı. Müjde Uzman, dizinin birleştirici gücüne inandığını ve karakterinden çok şey öğrendiğini belirtti. Doğukan Güngör, karakteri aracılığıyla farklı fikirleri anlamaya çalıştığını ifade etti. Ceren Karakoç ise, dizinin kendisine farklı kültürler ve aile yapıları hakkında yeni perspektifler kazandırdığını söyledi.
10 Kasım 2023

Almanya'nın İç İstihbarat Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyarıda bulundu. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti. Ayrıca, parti içinde etkisi artmaya devam eden güçlü anayasa karşıtı akımlar olduğunu ifade etti.
31 Temmuz 2023

Avustralya'nın başkenti Canberra'da, 64 yaşındaki bir kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda canlı bir solucan çıkarıldı. Kadın, karın ağrısı, ishal, kuru öksürük, ateş ve aşırı terleme şikayetleriyle hastaneye başvurmuştu. MR taraması sonucu anormal beyin aktiviteleri tespit edilen kadın ameliyata alındı. Ameliyat sırasında çıkarılan solucanın, genellikle pitonlarda görülen bir parazit türü olduğu belirlendi.
28 Ağustos 2023
İşaretlediklerim