Murat Muratoğlu, Türkiye ekonomisindeki dengesizliklere dikkat çekerek, emekli maaşlarına ek zam yapılamayacak durumu eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ek zam yapmanın bütçeye büyük bir yük getireceğini belirtmesi üzerine, Muratoğlu, 2024 bütçesinde vergi muafiyetleri için ayrılan 2.2 trilyon liralık ödenekle karşılaştırma yaparak, bu durumun bir avuç kişi veya şirkete ayrıcalık tanınması anlamına geldiğini vurguladı. Yazısında, bu kararların halka danışılmadan alındığını eleştirdi.
4 Mart 2024

Avrupa'da haftada 35 saatlik çalışma sürelerinin yaygınlaşması, Türkiye'de de benzer taleplerin artmasına neden oldu. İşçi sendikaları, toplu iş sözleşmelerinde bu taleplerini daha güçlü bir şekilde dile getiriyorlar. Ancak Türkiye'de fazla çalışma yükü göz önünde bulundurulduğunda, azalan haftalık çalışma sürelerinin ek ücrete hak kazandıran bir zaman olarak değerlendirilmesi bekleniyor. Bakanlık, bu konuda bir düzenleme planı olmadığını belirtirken, bu değişimin işe bakış açısının değişimiyle mümkün olabileceği vurgulanıyor.
26 Şubat 2024

İbrahim Kahveci, emekli maaşlarının gelecekte daha da düşeceğini ve bu durumun büyük bir reform yapılmadıkça devam edeceğini belirtiyor. SGK verilerine göre, emekli sayısının artması ve prim ödeyen çalışan sayısının azalması, devletin maaş ödemelerinde zorlanmasına neden oluyor. 2024 yılının ilk dört ayında devletin emekli ve kamu personeline ödediği maaşlar, toplanan vergi gelirlerinin %74,6'sına denk geliyor. Bu durumun sürdürülemez olduğunu vurgulayan Kahveci, acil reform çağrısında bulunuyor.
2 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, işsizlik oranının yüzde 9,2’ye yükselmesine rağmen tek hanede kalmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Yılmaz, 2024 yılı için Orta Vadeli Plan'da (OVP) öngörülen yüzde 10,3 işsizlik oranının altında kalındığını vurguladı. TÜİK verilerine göre, işsiz sayısı 234 bin artarak 3 milyon 305 bine çıktı. Yılmaz, işsizlikteki artışın enflasyonla mücadele sürecinde uygulanan sıkılaştırıcı politikalar ve Haziran ayına özgü geçici etkilerden kaynaklandığını ifade etti.
13 Ağustos 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette herhangi bir artış olmayacağını ve emeklilere refah payı verilmesiyle ilgili bir çalışmanın bulunmadığını açıkladı. Bakan, asgari ücretin belirlenmesi için aralık ayında bir araya gelineceğini belirtti. Emeklilere ise toplu sözleşme gereği yapılacak artışlar dışında bir refah payı verilmeyeceğini ifade etti.
26 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarına göre, Türkiye'de aralık ayında istihdam 32 milyon kişiyi aşarak rekor bir seviyeye ulaşmış ve işsizlik oranı Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 10,1'in altında gerçekleşmiştir. Ancak, ekonomistlerin dikkat çektiği diğer göstergeler, özellikle atıl işgücü oranı, olumsuz bir tablo sergilemektedir. 2022 sonunda yüzde 21,4 olan atıl işgücü oranı, 2023 sonunda yüzde 24,7'ye yükselmiştir. Bu oran, yetersiz istihdamda olanlar, iş arayıp bulamayanlar ve potansiyel işgücünü içermektedir.
15 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Nisan 2024'te ücretli çalışan sayısı yıllık bazda yüzde 4,6 artarak 15 milyon 283 bin 78 kişiye ulaştı. Sanayi sektöründe yüzde 1, inşaat sektöründe yüzde 12,9 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 5,1 oranında artış kaydedildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise, ücretli çalışan sayısı bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı.
14 Haziran 2024

Bloomberg HT'nin '24 Saatte İş' raporuna göre, beyaz yakalı işlerde talep artışına rağmen arz sınırlı kalmış ve bu işlerdeki ücretler enflasyon oranında artmıştır. Öte yandan, mavi yakalı işlerdeki ortalama ücretler enflasyonun üzerinde bir artış göstermiş, bu da mavi ve beyaz yakalı maaşlar arasındaki farkın azalmasına yol açmıştır. Rapor, bu eğilimin devam etmesi halinde beş yıl içinde maaşların eşitleneceğini öngörüyor. Ayrıca, Türkiye'deki işsizlik oranları ve üniversite mezunlarının iş bulma durumları üzerine de bilgiler verilmiştir.
8 Mayıs 2024

Türkiye Emekliler Platformu Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin hakları görüşülürken masada olmadıklarını ve kimsenin onlara danışmadığını belirtti. Çalışkan, Türkiye'deki emeklilerin yaşam standartlarının Avrupa'nın gerisinde kaldığını ve emeklilerin sendikalaşmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, 2023'te çalışanlara verilen seyyanen artışın emeklilerle çalışanlar arasındaki gelir makasını çok açtığını ve taban aylığın asgari ücret düzeyine getirilmesini talep etti.
2 Temmuz 2024

Hayri Kozanoğlu, Türkiye'de ekonomik durumun zorlaşacağını ve ihracatın öneminin artacağını belirtiyor. Ancak, ihracat odaklı büyümenin ucuz işgücüne bağlı olduğunu ve bu durumun asgari ücretin 2025'e kadar sabitlenmesini gerektirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, mevcut asgari ücretle emekçilerin satın alma gücünün düştüğü, enflasyonun özellikle gıda, kira ve ulaştırma kalemlerinde çok yüksek olduğunu belirtiyor. Kozanoğlu, 1 Mayıs'ın, emekçilerin taleplerini yükseltmek için önemli bir fırsat olduğunu ve toplumsal muhalefetin bu talepler karşısında emekçilerin yanında durması gerektiğini vurguluyor.
9 Nisan 2024

Milli Savunma Bakanlığı, bedelli askerlik ücretinin 217 bin 871 liraya çıkarıldığını duyurdu. Bu yeni ücret, 8 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Geçen yıl 122 bin 351 lira olan bedelli askerlik ücreti, 2024 başında 182 bin 608 liraya yükseltilmişti. Ücret artışı, memur maaş katsayısındaki oranlara sabitlenmiş olup, memur maaş zammı oranlarına göre belirleniyor.
11 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanlığı 2025 Yılı Programı'nda, emeklilik yaşının 65'in üzerine çıkarılması planlanıyor. Programda, doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa uyumlu olarak emeklilik yaşının belirlenmesi için otomatik ayarlama mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu düzenlemelerle çalışanların daha uzun süre istihdamda kalması teşvik edilecek ve mali yük getirmeyecek şekilde düzenlemeler yapılacak. 2008 yılında çıkarılan yasayla emeklilik yaşı kademeli olarak 65'e çıkarılmıştı.
14 Kasım 2024

2023 yılında EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabildi, ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar da kademeli emeklilik düzenlemesi talep ediyor. Bu kişiler, yaş şartının işe giriş tarihine göre yeniden düzenlenmesini ve 58-60 yaş şartının kaldırılmasını istiyor. Ancak, EYT düzenlemesinin sosyal güvenlik sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve yeni bir düzenlemenin maliyeti nedeniyle zor görünüyor. Noyan Doğan, mevcut sosyal ve ekonomik koşullar altında kademeli emekliliğin gündeme gelmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak 2024 işgücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 9,1'e yükseldi. Bu dönemde işsiz sayısı 85 bin kişi artışla 3 milyon 214 bin kişiye ulaştı. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,7 iken, kadınlarda bu oran yüzde 11,7 olarak kaydedildi. Aynı zamanda, istihdam edilenlerin sayısı 160 bin kişi azalarak 32 milyon 222 bin kişiye düştü ve istihdam oranı yüzde 49'a geriledi.
11 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin belirlenmesinin hükümetin tek başına karar verebileceği bir durum olmadığını belirtti. Asgari ücretin belirlenmesi için işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı bir komisyonun Aralık ayında toplanacağını açıkladı. Ayrıca, SGK'nın teknolojik altyapısının güncellenmesi gerektiğini ve prim borcu en yüksek olan şirketlerin kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
21 Ekim 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir basın açıklamasında, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, kademeli emeklilik düzenlemesi bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme olarak kaydedildi. Bakan Işıkhan'ın bu ifadeleri, konu hakkında kamuoyunda oluşan beklentilere net bir yanıt niteliğinde.
26 Şubat 2024

Aile hekimleri, ebe ve hemşireler, Aile Hekimleri Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı eylemlerine devam etme kararı aldı. 2-6 Aralık tarihleri arasında beş gün iş bırakacak olan sağlık çalışanları, yönetmeliğin çalışma koşullarını kötüleştireceğini ve halk sağlığını olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise yönetmeliğin zamanla herkesin memnuniyetini kazanacağını belirtti. Türk Tabipleri Birliği dahil birçok sendika ve dernek eylemleri destekliyor.
9 Kasım 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir açıklamada, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra emeklilik hakları konusunda mağdur olan ve yeni bir düzenleme bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme. EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'ya kayıtlı olanlara emeklilik hakkı tanımış, ancak bu tarihten sonra kayıtlı olanlar uzun süreler emeklilik için beklemek zorunda kalmıştı.
26 Şubat 2024

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025-2027 Orta Vadeli Program’ı (OVP) eleştirdi. DİSK-AR, OVP’nin düşük ücret zamları, güvencesiz çalışma ve sosyal güvenliğe daha az kaynak ayırmayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca, AKP hükümetinin enflasyonla mücadelede ücretleri baskılamayı tercih ettiğini, ancak enflasyonun asıl nedeninin dolarizasyon ve aşırı şirket karları olduğunu vurguladı. Emeklilikte adaletsizliğin devam edeceği ve sosyal güvenliğe kamu katkısının azaltılacağı da eleştiriler arasında yer aldı.
6 Eylül 2024

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda, sosyal güvenlik alanında yapılacak reformlar arasında emeklilik kriterleri ve yaşının doğuşta beklenen yaşam süresine uyumlu olarak otomatik ayarlanması ve emekli aylığı bağlama oranında yeniden düzenleme yapılması planlanıyor. Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan otomatik ayarlama mekanizması, nüfus değişikliklerine bağlı olarak emekli maaşlarında ayarlamalar yapılmasını öngörüyor. Bu sistem, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor. SGK'nın da önerisiyle, Türkiye'de emeklilik sisteminde önemli bir reformun yapılması gündemde.
17 Nisan 2024
İşaretlediklerim