Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir açıklamada, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra emeklilik hakları konusunda mağdur olan ve yeni bir düzenleme bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme. EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'ya kayıtlı olanlara emeklilik hakkı tanımış, ancak bu tarihten sonra kayıtlı olanlar uzun süreler emeklilik için beklemek zorunda kalmıştı.
26 Şubat 2024

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda, sosyal güvenlik alanında yapılacak reformlar arasında emeklilik kriterleri ve yaşının doğuşta beklenen yaşam süresine uyumlu olarak otomatik ayarlanması ve emekli aylığı bağlama oranında yeniden düzenleme yapılması planlanıyor. Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan otomatik ayarlama mekanizması, nüfus değişikliklerine bağlı olarak emekli maaşlarında ayarlamalar yapılmasını öngörüyor. Bu sistem, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor. SGK'nın da önerisiyle, Türkiye'de emeklilik sisteminde önemli bir reformun yapılması gündemde.
17 Nisan 2024

Murat Ağırel, 2023 yılında Türkiye'de yapılan kamu ihalelerinin detaylarını ve bu ihalelerin Türk halkının ekonomik durumuna olan etkilerini ele aldı. 2023 yılında toplam 82 bin 63 ihale yapılmış ve bu ihaleler kapsamında 1 trilyon 525 milyar 786 milyon 348 bin TL tutarında 124 bin 787 sözleşme imzalanmış. Ağırel, bu harcamaların halkın fakirleşmesine neden olduğunu ve insanların geçim sıkıntısı çektiğini vurguladı. İhalelerin büyük bir kısmının yapım işi ve hizmet alımı için yapıldığı belirtildi.
28 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel sektörde çalışan öğretmenler ve sendikalarla yapılan görüşmelerin kısa sürdüğü iddialarına yanıt verdi. Tekin, öğretmenlerle sürekli görüştüklerini ve problemlerinin çözümü için adımlar attıklarını belirtti. Ayrıca, öğretmenlerin taban maaş taleplerinin sosyal medya üzerinden tartışılmaması gerektiğini vurguladı. Öğretmenler ise Meclis Parkı'nda 32 gündür oturma eylemi yaparak taban maaş talep ediyor.
26 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işverenlere sağlanan destek ve teşvikler için ayrılan fon oranı %30'dan %50'ye yükseltildi. 2023 yılında fonun büyük bir kısmı işverenlere aktarılırken, işsizlik ödeneği alanların sayısı kayıtlı işsizlerin sadece beşte biri düzeyinde kaldı. İş ve İşçi Bulma Kurumu, Ocak 2024 itibarıyla 2 milyon 400 bin 827 kayıtlı işsiz olduğunu açıkladı.
27 Şubat 2024

Memur maaşları genellikle her ayın 15'inde ödenmektedir. Ancak bayram, yılbaşı gibi özel günlerde ödeme tarihleri öne çekilebilmektedir. Bu yıl bayram tatili 9 gün olarak belirlendi ve 10 Nisan bayramın ilk günü olacak. Ancak, 31 Mayıs'ta yapılan seçimlerin ardından 1 Nisan'da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle, memurların bayram öncesi maaş alıp alamayacakları konusunda bir belirsizlik oluştu. Saygı Öztürk, memurların bayram öncesi maaş alamayacaklarına dair planlamalarını yapmaları gerektiğini belirtiyor.
3 Nisan 2024

2023 yılında Almanya'da çalışanlar toplam 1,3 milyar saat fazla mesai gerçekleştirdi, bu mesailerin yarısı ödenmedi. Sol Parti, ödenmeyen 775 milyon saat fazla mesai ile şirketlerin 32 milyar avro kar elde ettiğini belirtti. Ayrıca, bu fazla mesailerin 835 bin tam zamanlı iş oluşturabileceği ifade edildi. Milletvekili Susanne Ferschl, hükümeti fazla mesaiyi düzenleyecek yasalar çıkarmamakla eleştirdi ve ücretsiz fazla mesainin devlete de vergi kaybına neden olduğunu söyledi.
10 Mayıs 2024

Türkiye'de sendikal hareket, geçmiş dönemlere kıyasla oldukça zayıflamış durumda. 2023 Temmuz verilerine göre, çalışanların sadece yüzde 14,76'sı sendikalı ve bu sendikaların büyük bir kısmı iktidar ve sermaye yanlısı. Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin oranı ise yüzde 7'yi aşmıyor. Sendikal hareketin zayıflığı, işçi sınıfının ekonomik kriz ve otoriter yönetim koşulları altında daha da güçsüzleşmesine yol açıyor. Bu durum, işçi sınıfının hak arama mücadelesini zorlaştırıyor ve grev gibi eylemler, işsizlik ve açlık riski taşıyor.
3 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Maliye Bakanı Şimşek ile birlikte öğretmen atamaları hakkında önümüzdeki hafta bir açıklama yapacaklarını duyurdu. Beklentiler 100. yılda 100 bin kadro yönünde olmasına rağmen, kadro sayısının bu kadar yüksek olmayacağı öngörülüyor. Ayrıca, müfredat taslağının açıklanması ve diğer önemli eğitim sorunlarının göz ardı edilmesi eleştiriliyor. Öğretmen atamaları konusunda sürekli bilgilendirme yapılmaması ve yeterli kadro açılmaması, öğretmenler arasında hayal kırıklığı yaratmış durumda.
26 Nisan 2024

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), bedelli askerlik yapmak isteyenleri ödeme konusunda uyardı. MSB, bedelli askerlik hizmeti kapsamında geçerli olan bedel ve ek bedel tutarının, 1 Temmuz 2024’te memur aylık katsayısına göre güncelleneceğini hatırlattı. Mevcut tutar üzerinden bedelli askerlik yapmak isteyenler için son tarihin 28 Haziran olduğu belirtildi. Yeni bedelli askerlik ücreti, memur maaş zammı oranlarına göre belirlenecek.
24 Haziran 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Nisan 2024'te geniş tanımlı işsiz sayısının 10 milyon 712 bin kişiye ulaştığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 8,5 iken, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27,2 olarak kaydedildi. Covid-19 salgınından sonra geniş tanımlı işsiz sayısında önemli bir artış yaşandı. Ayrıca, zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısı da son bir yılda 1 milyon 567 bin kişi artarak 4 milyona yükseldi.
10 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, fabrikalarda mühendislere 25 bin lira, işçilere ise 35 bin lira maaş verdiklerini belirtti. Topuz, Türkiye'deki işçi eksikliğine dikkat çekerek, en az 100 işçi eksikliğiyle çalışan fabrikaların olduğunu ve işçi ithalatının gerekliliğinden bahsetti. Ayrıca, mühendislerin fiziksel işleri kabul etmediğini ve asıl ihtiyaçlarının vasıfsız işçiler olduğunu ifade etti.
23 Şubat 2024

Türk Hava Yolları (THY), son birkaç yıl içinde çalışan sayısında dikkate değer bir artış göstermiştir. 2022 sonunda 40,264 olan çalışan sayısı, Haziran 2023'te 50,623'e, Aralık 2023'te ise 55,884'e yükselmiştir. Bu artış, özellikle 2023 genel seçimleri ve 2024 Mart seçimleri öncesinde gerçekleşmiş olup, toplamda yüzde 25'lik bir büyümeye işaret etmektedir. Bu durum, bazı çevrelerce seçim öncesi işe alımlar ve kamu kaynaklarının kullanımı açısından eleştirilmektedir.
25 Nisan 2024

Alman hükümeti, emekli maaşlarına %4,57 oranında zam yapma kararı aldı. Bu zam, Mart ayında Almanya'da açıklanan %2,2'lik enflasyon oranının iki katıdır ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Almanya, 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık enflasyonun üzerinde bir zam yapacak. Ayrıca, bu zam ile 1990'daki Almanya'nın birleşmesinden sonra ilk kez ülkenin tamamındaki emekliler için aynı zam oranı uygulanacak.
25 Nisan 2024

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi kapsamında, meslekte 20 yılını dolduran 230 bin öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik şartı aranmadan başöğretmen ünvanı alabilecek. Anayasa Mahkemesi'nin Eylül 2023'te iptal ettiği başöğretmenlik düzenlemesi, yeni kanun teklifiyle yeniden yürürlüğe girecek. Teklif, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayırıyor ve meslekte ilerlemede yazılı sınav ile mesleki çalışma koşullarını kaldırıyor.
27 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mülakata girecek öğretmen adayları için alan bazlı taban puanlarını açıkladı. 20 bin sözleşmeli öğretmen atanacak ve KPSS’de ilgili puan türüne göre en yüksek puan alan adaylardan başlamak üzere belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday mülakata alınacak. Öğretmen ataması için başvuru tarihleri de belli oldu.
10 Haziran 2024

Türkiye'nin en eski sosyal müzakere kurumu olan Çalışma Meclisi, yılda en az bir kez toplanma zorunluluğuna rağmen son on yılda sadece iki kez toplandı. Meclis, çeşitli toplumsal örgütler ve hükümet temsilcilerini bir araya getirerek çalışma hayatı sorunlarını tartışmak için kurulmuş ancak son yıllarda bu işlevini yitirmiş görünüyor. Özellikle başkanlık rejimi sonrası, müzakere ve tartışma mekanizmaları giderek işlevsiz hale gelmiş ve Çalışma Meclisi toplantıları, siyasi şov ve PR çalışmalarına dönüşmüş. Önümüzdeki hafta toplanacak olan 13. Çalışma Meclisi toplantısının da benzer bir şekilde müsamere niteliğinde olacağı belirtiliyor.
22 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2024 yılı genel atamaları kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na toplam 56 bin 880 personelin atandığını duyurdu. Jandarma Genel Komutanlığı'na 32 bin 732, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 22 bin 560 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na 1.588 personel atandı. Bu atamalar, güvenlik güçlerinin personel ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor.
25 Mayıs 2024

Britanya'da düşünce kuruluşu Autonomy tarafından Haziran-Aralık 2022'de gerçekleştirilen dört günlük mesai düzeni denemesine 61 firma katıldı. Denemeye katılan firmaların %89'u bu çalışma düzenini sürdürmeye devam ederken, %51'i bunu kalıcı hale getirdi. Araştırma sonuçlarına göre, firmaların %82'si bu düzenin çalışanların zihinsel sağlığına olumlu yansıdığını, %50'si işten çıkma oranını azalttığını ve %32'si yeni işe alım süreçlerini iyileştirdiğini bildirdi. Çalışanların %96'sı kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını, %86'sı ise işte verimliliğinin arttığını belirtti.
23 Şubat 2024
İşaretlediklerim