Twitter, kullanıcıların hesaplarının ne zaman mavi tik onayı aldığını gösteren bir özellik getirdi. Bu özellik sayesinde, mavi tikin paralı hale gelmeden önce onaylanan hesaplar kolayca ayırt edilebiliyor. Elon Musk'ın CEO'su olduğu şirket, Aralık 2022'de mavi tiki aylık 8 dolar karşılığında satmaya başlamış ve 20 Nisan'da ücretsiz mavi tikleri kaldırmıştı. Mavi tik önceden özellikle ünlüler ve gazeteciler için dezenformasyonla mücadele amacı taşırken, şimdi bir statü sembolü olarak görülüyor.
5 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023

İş insanı Elon Musk, Temmuz 2023'te kurduğu yapay zeka şirketi xAl'yi Twitter'a entegre edeceğini duyurdu. xAl tarafından geliştirilen 'Grok' isimli yapay zeka robotu, Twitter'daki 'Premium+' abonelerine sunulmuş ve şirketin teknolojisi Twitter aracılığıyla bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlayacak şekilde tasarlanmış. xAl, aynı zamanda Twitter'dan bağımsız bir uygulama olarak da kullanılabilecek.
6 Kasım 2023

Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, iki yeni abonelik türünün satışa sunulacağını duyurdu. Yeni abonelik türlerinden biri daha ucuz olacak ve tüm özellikler kullanıcılara sunulacak ancak reklamlar sitede çıkmaya devam edecek. Daha pahalı olan ikinci abonelikte ise reklamlar bulunmayacak. Ayrıca, Twitter'ın 'herkese ücretli' yapmayı test ettiği ve botlarla mücadele kapsamında temel özelliklere erişmek için tüm kullanıcıların yıllık bir dolar ödemek zorunda kalacağı belirtildi.
20 Ekim 2023

Meta, Instagram ve Facebook kullanıcılarının aylık bir ücret karşılığında onaylı hesap sahibi olmalarını sağlayacak 'paralı mavi tik' uygulamasını hayata geçirdi. Kullanıcılar, 18 yaş ve üzeri olmaları şartıyla Meta'nın belirlediği bir süreçten geçerek ve belirli bir ücret ödeyerek mavi tik alabilecekler. Türkiye'de Facebook için mavi tikin aylık fiyatı 279,99 TL olarak belirlenmişken, Instagram ve telefon uygulaması için fiyat henüz açıklanmadı. Mavi tik, kullanıcılara proaktif koruma, destek hizmetleri ve sosyal medya platformlarında görünürlük artışı gibi avantajlar sağlayacak.
6 Temmuz 2023

Meta, popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a, Telegram'da bulunan ve sınırsız kişiye özel paylaşım yapılabilen 'kanal' özelliğini ekleyeceğini duyurdu. Bu özellik ilk olarak Kolombiya ve Singapur'daki kullanıcılara sunulacak ve önümüzdeki aylarda diğer ülkelere de yayılacak. Kullanıcılar bu yeni özellik sayesinde hobiler, spor takımları ve siyasi güncellemeler gibi konularda kanalları takip edebilecekler.
8 Haziran 2023

Bookinton Kitap Platformu, Türkiye'de okuma kültürünü ve alışkanlıklarını geliştirmeyi amaçlayan bir girişim olarak Şubat 2022'de kuruldu ve birinci yılını doldurdu. Platform, kitap incelemeleri, sektör haberleri, araştırma dosyaları, anketler ve röportajlar sunarak yayıncılık sektörünün tüm paydaşlarına hizmet veriyor. Birinci yıl raporunda, editör sayısının 80 kişiye ulaştığı, 417 kitap incelemesi ve 17 özel röportaj yayımladığı, 50 yazar dosyası ve 38 kitap kulübü tanıtımı yaptığı belirtiliyor.
2 Şubat 2023

Elon Musk, Twitter'ın ücretli olabileceğini açıkladı. Musk, platformun kullanımı için küçük bir aylık ödeme almayı planladığını belirtti. Ayrıca, platformda doğrulama için kullanılan 'mavi tik' özelliğini de ücretli hale getirdi ve bunu avantaj sağlayan bir ücretli abonelik sistemine dönüştürdü. Musk, bu değişikliğin botlarla mücadeleyi amaçladığını ifade etti.
19 Eylül 2023

6 Şubat'taki büyük depremler sonrası, Twitter üzerinden yardım organizasyonu ve bilgi akışı sağlayan Türkiye'deki kullanıcılar, 8 Şubat akşam saatlerinde platforma erişimde yavaşlama ve zorluk yaşadılar. Bazı kullanıcılar sadece VPN ile giriş yapabildiklerini belirtti. İnternet gözlemcisi NetBlocks, Türkiye'de Twitter'a erişim kısıtlamalarının daha fazla internet sağlayıcısını kapsayacak şekilde genişletildiğini duyurdu. Bu durumun, deprem sonrası devam eden topluluk yardım çabalarını olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
8 Şubat 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, veri kazıma ve sistem manipülasyonunu engellemek amacıyla mavi tikli hesaplar için günlük 6 bin, mavi tiksiz hesaplar için 600 ve yeni mavi tiksiz hesaplar için 300 gönderi görüntüleme limiti getirdiğini duyurdu. Bu limitlerin yakın zamanda sırasıyla 8 bin, 800 ve 400'e çıkarılacağını belirtti. Kısıtlamaların geçici olduğunu söyleyen Musk, ne kadar süreceğine dair bir bilgi vermedi. Twitter'da yaşanan erişim sıkıntılarıyla ilgili olup olmadığı ise net değil.
1 Temmuz 2023

Elon Musk, yeni kuracağı 'Threads' adlı platformun duyurusunun ardından Meta CEO'su Mark Zuckerberg'ü kafes dövüşüne davet etti. Zuckerberg bu daveti kabul etti. Musk, dövüş öncesi eğitim almak için Rus karma dövüş sanatları sporcusu Habib Nurmagomedov'dan koçluk istedi. Ancak Nurmagomedov, bu isteği prensip meselesi olarak görerek reddetti.
9 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, TikTok ilk defa X'i (eski adıyla Twitter) haber kaynağı olarak geçti. Raporda, geleneksel medya takip oranlarının düştüğü ve haberlerden uzak duranların sayısının arttığı belirtildi. Türkiye'de ise haberler daha çok online platformlardan takip ediliyor ve sosyal medya kullanım oranları yüksek.
17 Haziran 2024

Twitter'da 2009 yılından beri kullanılan ve hesapların doğrulanmış olduğunu gösteren mavi tik işareti, Elon Musk'ın açıklamasına göre önümüzdeki hafta tamamen kaldırılacak. Musk daha önce 1 Nisan'dan itibaren eski doğrulanmış kullanıcıların hesaplarından mavi tikleri kaldıracağını belirtmişti, ancak bu değişiklik henüz tam anlamıyla uygulanmadı. The New York Times gibi bazı hesaplar, ücretli doğrulama için kaydolmayı reddettikten sonra mavi tiklerini kaybetti. Twitter şu anda Twitter Blue için aylık 8 ABD Doları ödemeyen eski hesaplardan doğrulanmış onay işaretlerini kaldırma sürecinde.
12 Nisan 2023

Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde şifre paylaşımına getirdiği kısıtlamalar sayesinde 9,3 milyon yeni abone kazanarak toplam abone sayısını 269,6 milyona yükseltti. Bu hamle, şirketin üç aylık karını bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkararak 2,3 milyar dolara ulaştırdı. Netflix, 2020'de yaşanan net müşteri kaybının ardından ücretli paylaşım sistemini devreye almış ve bu sistemle hesapların birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilmesi için ek ücret talep etmeye başlamıştı. Şirket, abone sayılarını artık raporlamayacağını duyurdu.
19 Nisan 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, sosyal medya platformunun sadece 'koyu modda' çalışacağını belirtmişti. Ancak birçok kullanıcının itirazı üzerine bu fikirden vazgeçtiğini açıkladı. Musk, Twitter'ın aydınlık modunun kalacağını, ancak karanlık modun varsayılan ayar olacağını ve loş modun kaldırılacağını belirtti.
29 Temmuz 2023

Twitter kullanıcıları, platformda paylaşılan bağlantılara erişimde ve fotoğraf ile video paylaşımında sorun yaşadı. Kullanıcılar bağlantılara tıkladıklarında bir API hatası ile karşılaştı. Netblocks, sorunun küresel olduğunu ve ülke bazlı kısıtlamalardan kaynaklanmadığını bildirdi. Twitter, yapılan bir değişiklikten kaynaklanan sorunu kabul ederek üzerinde çalışıldığını ve sorunun çözüldüğünü duyurdu.
6 Mart 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, sosyal medya platformunun ismini 'X' olarak değiştireceğini ve yeni adresinin 'X.com' olacağını duyurdu. Musk'ın şirketlerinde 'X' harfinin sıkça kullanıldığı biliniyor. Örneğin, ilk internet bankacılığı şirketi 'X.com', uzay araştırmaları şirketi SpaceX ve yapay zeka şirketi 'xAI'. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinde olduğunu belirtirken, 'X' harfini sevdiğini de ifade etti.
24 Temmuz 2023
İşaretlediklerim