Sidney merkezli ofis donanım şirketi Facilitate Corporation, Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından iptal edilen sözleşmeler ve ödenmeyen borçlar nedeniyle Twitter'a dava açtı. Şirket, 2022 ve 2023'ün başlarında Twitter'ın Londra, Dublin ve Singapur ofislerine sağladığı 1 milyon doları aşan değerdeki donanım desteğinin faturalarının ödenmediğini iddia ediyor. ABD'de California federal mahkemesinde açılan davada, Twitter'ın borçları tazminat ve faiziyle ödemesi talep ediliyor. Twitter henüz bu konuda bir açıklama yapmadı.
3 Temmuz 2023

ABD merkezli uzay teknolojileri şirketi Maxar Technologies, 6 Şubat'ta Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin uydu görüntülerini yayınladı. Şirket, Gaziantep'in İslahiye ilçesinin deprem öncesi ve sonrası uydu görüntülerini paylaştı. Bu görüntüler, depremin yarattığı yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor.
8 Şubat 2023

Kripto para borsası Binance, sistemlerdeki tıkanıklık sebebiyle Bitcoin çekme işlemlerini ilk olarak dün saat 18:00'de durdurduğunu duyurdu. Aynı gün saat 19:30'da işlemler kısa bir süreliğine yeniden başlatıldı. Ancak bu gece saat 4:00 sularında, büyük hacimli çekme işlemleri nedeniyle tekrar durduruldu. Şirket, işlem ücretlerini güncelledikten sonra saat 6:50'de işlemlere yeniden izin verdi.
8 Mayıs 2023

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Arçelik'in 'Arçelik BizBize' mobil uygulaması ve sitesinin hacklendiğini ve 30 bin 373 kişinin kişisel verilerinin ele geçirildiğini duyurdu. İhlalden bayi ve yetkili servis çalışanları etkilendi. Çalınan veriler arasında kimlik, iletişim, işlem güvenliği bilgileri ve daha fazlası bulunuyor. Arçelik, olayın ödeme ve finansal bilgileri içermediğini ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.
2 Haziran 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ekonomik belirsizlikler sebebiyle 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Andy Jassy, işten çıkarma bilgisinin sızdırılmasının ardından bu kararı kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Amazon ve Salesforce gibi teknoloji şirketleri, pandemi döneminde hızlı işe alımlar yaptıklarını ve şu anda uzun süreli bir ekonomik krize hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Amazon, üçüncü çeyreğin sonunda 1,54 milyon kişiye istihdam sağlamıştı.
5 Ocak 2023

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, Kahramanmaraş'taki depremlerle ilgili İngiliz deprem uzmanının açıklamalarını Twitter üzerinden kısmen paylaştı. Uzmanın, İngiltere'de benzer bir deprem olsaydı yaşanacakları anlattığı tweetler, Kaplan tarafından alıntılanan kısımların dışında kaldı. Bu durum, Kaplan'a sosyal medyada tepki olarak yansıdı. Uzmanın, Türkiye'deki depremle ilgili binaların yıkılma sebeplerine dair yaptığı açıklamalar ve okuma önerisi ise Kaplan tarafından daha sonra paylaşıldı. Kaplan, bu önerinin kendisi tarafından paylaşılmamasının sebebini, önerinin tweet zincirine sonradan eklendiğini belirterek savundu.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, bölgedeki baz istasyonlarının yaklaşık yüzde 30'u hasar gördü ve iletişim altyapısında ciddi aksaklıklar yaşandı. Uzmanlar, GSM şirketlerinin baz istasyonlarını yerleştirirken yeterince etkin bir araştırma yapmadığını ve bu durumun iletişim sorunlarına yol açtığını belirtti. Elektrik kesintileri ve fiber hatlarının kopması da iletişim kesintilerine neden oldu. GSM şirketlerinin bu konudaki tutumları, Barcelona'daki GSMA mobil iletişim kongresinde de ele alındı.
1 Mart 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili provokatif paylaşımlarda bulunan 135 hesap yöneticisini tespit etti ve ilgili birimlere bildirdi. Yedi kişi gözaltına alındı ve bunlardan biri tutuklandı. Ayrıca, deprem yardımı bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 16 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım taleplerinde bulunan sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdanlarına yönelik işlemler başlatıldı.
7 Şubat 2023

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı şehirlerde gökyüzünde parlak bir ışık görüldü. Bu durum, sosyal medyada 'meteor düştü' yorumlarına neden oldu. Işığın cep telefonları ve araç kameraları tarafından kaydedilen görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Ancak konuyla ilgili uzmanlardan henüz bir yorum gelmedi.
2 Eylül 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un bir oyun platformuna paylaştığı mesaj ortaya çıktı. Crooks, Trump’ın Pennsylvania eyaletindeki mitinginde kulağından vurulmuş, arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. FBI, Crooks’un bu eylemi nasıl ve niye gerçekleştirdiğine ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Crooks’un saldırıdan bir saat önce şüpheli diye takip edildiği öğrenildi.
18 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar, Kahramanmaraş depremleri sonrası İHA ve SİHA'ların afet bölgesindeki performansını eleştiren bir tweet üzerine 150 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı. Aydın Aydoğan isimli kullanıcının tweet'inde, Bayraktar'ın şirketi tarafından üretilen dronların bir kısmının donduğu ve uçamadığı iddia edilmişti. Bayraktar'ın avukatları, bu iddiaların İHA ve SİHA sistemlerine olan güveni sarsıp başarılarını karaladığını savunarak dava dilekçesine İHA ve SİHA'larla ilgili olumlu haberler ekledi. Aydoğan ise eleştiri hakkını kullandığını ve sadece AFAD başkanının söylediklerini paylaştığını belirtti.
13 Nisan 2023

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve diğer gökbilimciler, Dünya'dan 3,8 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan SDSS J1531 galaksi kümesinde, kaydedilen en güçlü kara delik patlamalarından birini tespit etti. Patlama, bir galaksinin merkezindeki süper kütleli kara delikten kaynaklandı ve sonucunda devasa bir boşluk oluştu. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Osase Omoruyi, daha fazla gözlemle durumu kesinleştireceklerini ve boşluğun kökenine dair daha fazla bilgi edinmeyi umduklarını belirtti. Araştırma bulguları, The Astrophysical Journal dergisinde yayınlandı.
22 Şubat 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul, Ankara, Mersin, Şanlıurfa ve Batman'da siber dolandırıcılık suçlarına yönelik Sibergöz-31 operasyonları gerçekleştirildi. Operasyonlarda 18 şüpheli gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şüphelilerin kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak mağdurları dolandırdıklarını ve bu yöntemle 4 milyon 600 bin lira haksız kazanç elde ettiklerini açıkladı. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale de el konuldu.
17 Nisan 2024

Apple, 98 ülkedeki iPhone kullanıcılarını casus yazılım saldırıları hakkında uyardı. Şirket, bu saldırıların kullanıcıların kimlikleri veya yaptıkları işler nedeniyle hedef alındığını belirtti. Geçen yıl Hindistan'da da benzer bir durum yaşanmış ve bazı Hintli milletvekilleri Apple'ın uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı. Apple, 'devlet destekli' saldırılar yerine 'paralı casus yazılım saldırıları' terimini kullanmayı tercih ediyor.
12 Temmuz 2024

Afyonkarahisar'da 'Richie Rich' lakaplı 22 yaşındaki hacker Ramazan Ç., HYDRA adlı bir program kullanarak 14 bin 200 kişiyi dolandırdı ve toplam 60 milyon TL çaldı. Beş ilde gerçekleştirilen operasyonda Ramazan Ç. ve 14 şüpheli gözaltına alındı. Dolandırıcılar, sahte TOKİ ve banka mesajları ile PUBG oyunu üzerinden kurbanlarını tuzağa düşürdü. Ramazan Ç.'nin yurtdışındaki kripto para hesaplarına aktardığı paraları işlettikten sonra Türkiye'ye getirip yatırım yaptığı belirlendi.
29 Ocak 2023

Twitter'ın bazı kaynak kodlarının GitHub üzerinden sızdırıldığı bildirildi. Twitter'ın talebi üzerine GitHub, DMCA yasası kapsamında bu kodları kaldırdı. GitHub, içerik kaldırma işlemleri hakkında genellikle yorum yapmadığını ancak DMCA taleplerini şeffaf bir şekilde paylaştığını belirtti. Kodları sızdıran kullanıcının adının 'FreeSpeechEnthusiast' olduğu ifade edildi.
27 Mart 2023

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platforma reklam vermeyi durdurma tehdidinde bulunan şirketlere sert bir dille karşılık verdi. Musk, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, reklam vermeyi kesen şirketlere 'S*ktirin gidin' ifadesini kullandı. Bu durum, Musk'ın daha önce bir Twitter kullanıcısına verdiği ve 'anti-semitik' olarak nitelendirilen bir cevap sonrası ortaya çıkan reklam boykotlarına bir tepki olarak görülüyor. The New York Times'a göre, 100'den fazla markanın reklamlarını durdurması Twitter'ın yıl sonuna kadar 75 milyon dolar kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
30 Kasım 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla dava açtı. SEC, Binance'in ticaret kontrollerini yanlış beyan ettiğini ve kayıtsız menkul kıymet sattığını, ayrıca Binance.US operasyonlarını gizlice kontrol ettiğini ve müşteri fonlarını Merit Peak Limited şirketine gönderdiğini öne sürdü. SEC Başkanı Gary Gensler, yatırımcıları bu tür platformlardan kaçınmaya çağırdı. Zhao, ekibinin şikayeti inceleyeceğini belirtti.
6 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Paranın Kontrolü Ofisi (OCC) tarafından yapılan ortak açıklamada, bankaların kripto varlıklarla ilişkili risklere karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Kripto varlık sektöründeki dalgalanmalar ve güvenlik açıklarının geçen yıl yaşanan olaylara damga vurduğu hatırlatıldı. Bankaların dolandırıcılık ve yasal belirsizlikler gibi temel risklerin farkında olması gerektiği belirtilirken, kripto varlıkların güvenli bankacılık uygulamalarıyla çelişebileceği ifade edildi.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim