Alman silah şirketi Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger, şirketin rekor seviyede silah satışı gerçekleştirdiğini ve talebin giderek arttığını belirtti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa'nın savunma kapasitesini artırmasıyla şirketin gelirlerinde artış bekleniyor. Rheinmetall, Litvanya, Macaristan, Romanya ve Ukrayna'da yeni tesisler kuruyor. Ancak bu büyüme, CEO Papperger için güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi; ABD ve Almanya istihbaratları geçen ay Papperger'a yönelik bir suikast planını engelledi.
9 Ağustos 2024

İtalya, Alman silah üreticisi Rheinmetall'dan 15 yıllık bir döneme yayılacak şekilde en az 350 Lynx zırhlı muharebe aracı ve 200'den fazla Panther ana muharebe tankı satın alacak. Satın alma sözleşmesinin toplam değeri 20 milyar avro olarak belirtilirken, bu siparişin Rheinmetall'in tarihindeki en büyük sipariş olduğu bildirildi. İtalya, bu siparişle kara kuvvetlerini modernize etmeyi hedefliyor. Ayrıca, Rheinmetall ve İtalya'nın önde gelen savunma sanayisi firmalarından Leonardo'nun ortak bir şirket kuracağı açıklandı.
3 Temmuz 2024

Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin Ukrayna'ya 400 milyon avroluk yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mühimmat, zırhlı araçlar ve mayın temizleme sistemlerini içerecek. Ayrıca kış için özel askeri kıyafetler, elektrik ve ısı jeneratörleri de gönderilecek. Almanya, son dönemde Ukrayna'ya verdiği askeri desteği önemli ölçüde arttırdı ve ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok destek sağlayan ikinci ülke konumunda.
19 Eylül 2023

ABD, Almanya'ya toplam değeri 5 milyar doları bulan 600 adet Patriot füzesiyle ilgili ekipman satışına onay verdi. Bu satış, Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı silah bağışlarının ardından azalan stoklarını yeniden doldurmasına yardımcı olacak. Ayrıca, bu satışın Avrupa'daki güvenlik ve istikrarın devamına önemli katkı yapacağı belirtildi. Aynı zamanda ABD, İtalya'ya da 738 milyon dolarlık silahlı insansız hava aracı satışına onay verdi.
16 Ağustos 2024

Almanya, İsrail'in savaşta kullandığı bazı silahların ihracatını askıya aldı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir kaynak, bu kararın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açılan dava nedeniyle alındığını belirtti. Almanya, geçen yıl İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik silah ihracatını kısmen durdurmuştu.
19 Eylül 2024

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

Almanya yönetimi, Rusya'nın artan saldırıları ve Kiev yönetiminin talebi üzerine Ukrayna'ya yeni bir Patriot hava savunma sistemi tedarik edeceğini açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın özellikle hava savunma sistemlerine duyduğu ihtiyacı karşılamayı amaçlıyor. Almanya Savunma Bakanlığı, daha önce de Ukrayna'ya askeri yardım paketi kapsamında çeşitli askeri ekipmanlar ve iki Patriot hava savunma sistemi teslim etmişti. ABD'nin ardından Almanya'nın da Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi vereceğini duyurması, uluslararası destek açısından önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
13 Nisan 2024

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya göndermeyi ocak ayında taahhüt ettiği 18 adet Leopard 2 tankının Ukrayna'ya ulaştığını duyurdu. Ayrıca, 40 Marder piyade savaş aracı ve iki zırhlı kurtarma aracının da Ukrayna'ya gönderildiği belirtildi. Alman ordusu, tank ve araçları kullanacak Ukraynalı birliklere Almanya'da eğitim verdi. Portekiz tarafından bağışlanan üç Leopard tankı da Ukrayna'ya ulaştı.
28 Mart 2023

Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'ya 2024'ün başlarından itibaren en az 14 yenilenmiş Alman yapımı 'Leopard 2' muharebe tankı sağlamayı planladıklarını açıkladı. İki NATO ülkesi arasında yaklaşık 165 milyon avroluk maliyetin eşit olarak paylaşılacağı belirtildi. Danimarka Savunma Bakanvekili, tankların Danimarka'ya ait olmadığını ve Hollanda ile ortaklaşa satın alındığını ifade etti. Almanya'nın da daha önce Ukrayna'ya 18 'Leopard 2' tankı gönderdiği hatırlatıldı.
20 Nisan 2023

Alman hükümeti, İsrail'in Gazze'deki savaşta kullandığı silahların ihracat izinlerinin askıya alındığı yönündeki iddiaları yalanladı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir sözcü, İsrail'e silah ihracatına ilişkin bir yasak olmadığını ve olmayacağını belirtti. Geçen yıl Almanya, İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik bazı silah ihracatlarını askıya almıştı.
19 Eylül 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay verdi. ABD de Ukrayna'ya Abrams tankları gönderme kararı aldı. Bu kararlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Batı'nın askeri desteğinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Almanya'nın envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklardan en az bir bölük, ABD'den ise bir tabur Abrams tankı sağlanacak.
25 Ocak 2023

ABD ve Almanya, Ukrayna'ya Abrams ve Leopard tankları göndereceklerini duyurdu. Bu tanklar dünyanın en güçlü tankları arasında yer alıyor. Ukrayna daha önce de çeşitli ülkelerden Sovyet yapımı tanklar almıştı, ancak Zelenski daha fazla ateş gücüne ihtiyaç duyduklarını belirtti. Leopard tankları dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor ve Abrams tankları ise zırhı ve test edilmişliğiyle öne çıkıyor, ancak yakıt tüketimi ve maliyeti dezavantajları arasında. Almanya'nın tank gönderme konusunda tereddüt etmesinin nedenleri arasında Ukrayna'da savaşın tırmanmasını önleme isteği ve tarihsel sebepler bulunuyor.
26 Ocak 2023

Almanya, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek kapsamında 14 Leopard tankı göndereceğini açıkladı. Bu karar, Almanya'nın Ukrayna'ya yeterli desteği sağlamadığı yönündeki eleştirilerin ardından geldi. Ayrıca Almanya, Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard tank gönderme talebine de onay verdi. Alman hükümeti, tank gönderme kararını kabine toplantısında duyurdu ve bu karar, Almanya'nın ABD ile tank gönderimi konusunda anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından geldi.
25 Ocak 2023

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı marjında, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya tüm topçu silahlarını bağışlama kararlarını açıkladı. Frederiksen, Ukrayna'nın askeri mühimmat talebine işaret ederek, Danimarka'nın elinde bulunan ve şu an kullanılmayan hava savunma silahlarını da Ukrayna'ya vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da askeri mühimmatın bulunduğunu ve Ukrayna'ya yapılan yardımların hızlanması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Ukrayna'ya Abrams tipi muharebe tankları sağlaması durumunda Almanya'nın da Ukrayna'ya Leopard tankları gönderebileceğini ifade etti. Ancak Biden'ın bu konuda herhangi bir taahhütte bulunmadığı haberde vurgulandı. Almanya'nın onayı olmadan başka bir ülkenin envanterindeki Leopard tanklarını Ukrayna'ya göndermesi mümkün değil. Almanya daha önce Ukrayna'ya 40 adet Marder zırhlı muharebe aracı göndereceğini duyurmuştu.
19 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya misket bombası da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Paket, çeşitli topçu mermileri, hava savunma sistemleri, tanksavar füzeleri, zırhlı araçlar ve yedek parçaları kapsıyor. Pentagon yetkilisi, bu yardımın Ukrayna'nın topçu savaşını sürdürebilmesi için yeterli mühimmat sağlayacağını belirtti. Misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı 2008'de BM gözetiminde yasaklanmış olmasına rağmen ABD, Ukrayna ve Rusya bu sözleşmeye taraf değil.
8 Temmuz 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali devam ederken, Ukrayna Batılı ülkelerden daha fazla askeri yardım talep ediyor. Polonya, envanterindeki Alman yapımı Leopard tanklarını Ukrayna'ya göndermek için Almanya'dan resmi izin talebinde bulundu. Almanya'nın bu konuda engel olmayacağını açıklamasının ardından Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Almanya'ya başvurdu ve Almanya'nın da Ukrayna'ya tank göndermesini önerdi.
24 Ocak 2023

2023 yılında nükleer silahlanma harcamaları yüzde 13 artarak 10,7 milyar dolar arttı ve toplamda 100 milyar dolara yaklaştı. Bu artış, büyük ölçüde Rusya-Ukrayna çatışması ve İsrail’in Gazze saldırılarının yarattığı belirsizlik döneminde ABD’nin savunma harcamalarından kaynaklandı. Nükleer Silahların Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (Ican) grubunun araştırmasına göre, bu harcamalar iklim değişikliğiyle mücadele ve sağlık ile eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi alanlarda kullanılabilirdi. 2023'te en fazla harcama yapan ülkeler arasında ABD, Çin ve Rusya yer aldı.
30 Haziran 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024
İşaretlediklerim