Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, federal polise verdiği iki saatlik ifadede, 8 Ocak'taki kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınını kışkırttığı suçlamalarını reddetti. Bolsonaro'nun danışmanı Fabio Wajngarten, Bolsonaro'nun olaylar sırasında ABD'de olduğunu ve baskınları onaylamadığını belirtti. Brezilya yüksek mahkemesi yargıcı, Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta Brezilya'ya dönmüştü.
29 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Fatih'te bir araya geldiği partililerle yaptığı toplantıda ve Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerini 'darbe girişimi' olarak adlandırdı. Soylu, 15 Temmuz'un fiili bir darbe girişimi olduğunu, 14 Mayıs 2023 tarihindeki seçimlerin ise Türkiye'yi tasfiye etmeye yönelik hazırlıkları bir araya getiren bir siyasi darbe girişimi olduğunu ifade etti.
28 Nisan 2023

Kolombiya'nın solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, beş silahlı örgüt ile 1 Ocak'tan 30 Haziran 2023'e kadar sürecek bir ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Anlaşmaya Marksist gerilla örgütü ELN, FARC'tan ayrılan Segunda Marquetalia, Estado Mayor Central, uyuşturucu karteli AGC ve Autodefensas de la Sierra Nevada dahil. Petro, ateşkes süresinin uzatılabileceğini ve karşılıklı yükümlülüklerin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde bir denetleme mekanizmasının devreye gireceğini belirtti.
1 Ocak 2023

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin hükümet binalarına düzenlediği baskın sonrasında eski adalet bakanı Anderson Torres için tutuklama kararı aldı. Torres, başkent Brasilia'nın güvenliğinden sorumlu en üst düzey yetkiliyken, gerekli güvenlik önlemlerini almamakla suçlanıyor. Görevden alınan Torres, baskın sırasında ABD'de olduğunu ve Brezilya'ya dönerek adalete teslim olacağını açıkladı. Yargıç Alexandre de Moraes ayrıca askeri inzibat yöneticisi Fabio Augusto Vieira'nın da tutuklanmasını talep etti.
11 Ocak 2023

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etti. Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takibe alınmıştı. Anlaşma gereği Assange, serbest bırakıldı ve Avustralya'ya gitmesine izin verilecek. Meksika ve Venezuela devlet başkanları, Assange'a destek açıklamaları yaptı.
26 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Colorado'daki ABD Hava Kuvvetleri Akademisi'nin mezuniyet töreninde diplomaları takdim ettikten sonra sahnede ayağı takılarak düştü. 80 yaşındaki Biden, korumalar ve bir subayın yardımıyla ayağa kalktı ve yerde bir nesneye işaret ederek ayağının oraya takıldığını ima etti. Beyaz Saray İletişim Koordinatörü Ben LaBolt, Biden'ın sağlık durumunun iyi olduğunu Twitter üzerinden duyurdu.
2 Haziran 2023

Bolivya'da 1967 yılında ünlü devrimci Ernesto Che Guevera'yı yakalayan ve Bolivya Kongresi tarafından kahraman ilan edilen General Gary Prado Salmon, 84 yaşında Santa Cruz de la Sierra'daki bir hastanede hayatını kaybetti. 1981 yılında geçirdiği bir kaza sonucu felç olan ve 1988'de emekliye ayrılan Salmon'un ölümü, Che Guevera'nın öldürülmesinde yer alan asker Mario Teran Salazar'ın 2022'de ölümünün ardından gerçekleşti.
8 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 14 Mayıs seçimlerini 'darbe girişimi' olarak adlandırmasına cevap verdi. Soylu, bir Twitter paylaşımında 14 Mayıs seçimlerini Türkiye'yi tasfiye etmeye yönelik bir siyasi darbe girişimi olarak tanımlamıştı. Demirtaş ise Soylu'ya, seçimde oy kullanan herkesi darbe girişimi gerekçesiyle tutuklaması gerektiğini ironik bir dille ifade ederek, Soylu'nun bu sorunu hapiste düşünecek zamanı olacağını ima etti.
28 Nisan 2023

Sudan'da, Ekim 2021'deki darbenin ardından yönetimi ele alan generaller konseyinin iki önemli figürü arasında yaşanan anlaşmazlık, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalara yol açtı. Başkent Hartum ve çeşitli kentlerde devam eden çatışmalarda yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi yaralandı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, siviller ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırıları kınadı ve sağlık tesislerine yapılan saldırıların uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.
20 Nisan 2023

Ermenistan'da, iktidarı zorla ele geçirme ve başbakanla hükümet üyelerine suikast iddiasıyla sekiz kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 'Haçlılar Askeri-Yurtsever Toplum Kuruluşu' üyeleri ve Erivan eski belediye başkanı Albert Bazeyan'ın da olduğu belirtildi. Bu kişilerin hükümetin yetkilerini anayasada öngörülmeyen bir şekilde devralarak iktidarı zorla ele geçirme hazırlığı yaptıkları tespit edildi.
25 Eylül 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'ın başkenti Hartum'da artan çatışmalar sebebiyle ABD Büyükelçiliği'nde faaliyetlerin geçici olarak durdurulduğunu ve tüm personelin güvenli bir şekilde tahliye edildiğini açıkladı. Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmaların sivil ölümlere ve altyapı hasarlarına yol açtığı, büyükelçilik personeline kabul edilemez riskler oluşturduğu belirtildi. ABD, bölgedeki vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısını güncelleyerek Sudan'a seyahat etmemelerini ve orada bulunanların ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti.
23 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

Peru Başbakanı Alberto Otarola, hakkında ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları sonrasında Cumhurbaşkanı Dina Boluarte ile yaptığı görüşme ardından istifa ettiğini açıkladı. Otarola, kendisine yönelik iddiaları reddederken, bu kararı hükümeti rahatlatmak için aldığını ve eski Cumhurbaşkanı Martin Vizcarra'yı suçladığını belirtti. Savcılık, Otarola'nın eski eşiyle yaptığı telefon görüşmesinin ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından yolsuzluk iddiasıyla ön soruşturma başlattı. Ayrıca, Otarola'nın devletle yapılan usulsüz bir sözleşmede eski iş ortağına kolaylık sağlamakla suçlandığı belirtiliyor.
6 Mart 2024

Seçim sürecinde kamuoyunun önüne çıkmayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oy kullanırken görüntülendi. Bahçeli'nin yüzünde morluklar ve kolunda askı olduğu gözlemlendi. Oy kullanma işlemi sonrası basına kısa bir açıklama yapan Bahçeli, tüm siyasi partilere ve adaylara başarılar diledi. Bahçeli'nin sağlık durumuna ilişkin detaylar henüz açıklanmadı.
31 Mart 2024

Meksika'da 'El Chapo' lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın oğlu Ovidio Guzman Lopez'in gözaltına alınmasına tepki olarak Sinaloa çetesi üyeleri polisle çatıştı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, operasyonun hassasiyetle yürütüldüğünü ve 10 askerin hayatını kaybettiğini, 35 askerin yaralandığını açıkladı. Savunma Bakanlığı, operasyonlara 3 bin 586 silahlı kuvvetler mensubunun katıldığını ve 19 çete üyesinin öldürüldüğünü, 21 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Ovidio Guzman daha önce de yakalandığında şiddet olaylarına neden olmuş ve sonrasında serbest bırakılmıştı.
6 Ocak 2023

Sudan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), ABD'nin arabuluculuğu sonucunda insani yardım koridorları açmak ve vatandaşların güvenliğini sağlamak amacıyla 72 saatlik bir ateşkes ilan etti. Ateşkes, diplomatik misyonların tahliyesi ve vatandaşların hastanelere ve güvenli bölgelere ulaşımını kolaylaştırmak için gece yarısından itibaren başladı. Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan anlaşmazlıklar ve çatışmalar sonucunda ABD, Türkiye ve Fransa gibi ülkeler vatandaşlarını Sudan'dan tahliye ediyor.
25 Nisan 2023

ABD Afganistan’ın Yeniden Yapılandırılması Özel Müfettişliği (SIGAR) tarafından yayımlanan raporda, ABD ordusunun Afganistan'dan çekilme sürecinin kötü yönetilmesinin ülkenin çöküş sürecini hızlandırdığı belirtildi. ABD'nin 20 yılda Afganistan ordusuna yaklaşık 90 milyar dolar askeri yardım yaptığı, ancak bu yardımların yolsuzluk ve yanlış yönetim nedeniyle etkisiz kaldığı ifade edildi. Ayrıca, Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşmanın Afgan askerleri üzerinde olumsuz bir psikolojik etki yarattığı ve ordunun 11 gün içinde çökmesine yol açtığı vurgulandı.
2 Mart 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasında muhalefeti hedef almasının ardından orada bulunan komutanların alkışlaması üzerine çıkan tartışmada komutanları savundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun askerlere yönelik eleştirilerine karşılık Bozdağ, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, komutanların başkomutanları olan Cumhurbaşkanı'nı alkışlamalarının suçlanacak bir davranış olmadığını, aksine takdir edilmesi gerektiğini belirtti. Bozdağ, komutanlara dil uzatanları kınadığını ifade etti.
15 Ocak 2023

İktidara yakın Sabah gazetesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin askerlik dönemlerine ait fotoğraflar ile şimdiki hallerini içeren bir kolaj paylaştı. Paylaşımda, ikilinin askerlik pozları ile şimdiki siyasi duruşları arasında bir bağlantı kurulmaya çalışıldı. Ancak bu paylaşım, Twitter kullanıcıları tarafından çeşitli yorumlarla tiye alındı ve alay konusu oldu.
4 Nisan 2023

Brezilya'da seçimleri kaybettikten sonra ABD'ye giden eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, Brezilya'daki kongre baskınıyla ilişkilendirilerek soruşturuluyor. Bolsonaro, ABD'de daha uzun süre kalabilmek için altı aylık turist vizesine başvurdu. Avukatı, Bolsonaro'nun suç işlediğine dair bir kanıt olmadığını savunuyor. ABD Kongresi'nden 41 Demokrat üye, Bolsonaro'nun vizesinin iptal edilmesi için hükümete mektup yazdı.
31 Ocak 2023
İşaretlediklerim