Kamil Tekin Sürek, kamu sektöründe uygulanacak tasarruf tedbirlerinin halk ve kamu çalışanları üzerindeki olumsuz etkilerini ele alıyor. Üç yıl boyunca kamuda sadece emekli olan personel kadar alım yapılacak olması, sağlık, eğitim ve yargı gibi kritik alanlarda hizmet kalitesinin düşmesine yol açacak. Ayrıca, muhalefet belediyelerine fon sağlanmayacak, ancak iktidar bürokrasisinin lüks harcamaları devam edecek. Bu tedbirler, işsizlik oranını artıracak ve kamu çalışanlarının yaşam koşullarını zorlaştıracak.
14 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılında Türkiye'nin 49 milyar dolar seviyesindeki cari açığının kapatıldığını ifade etti. Ancak son verilere göre cari açık 55 milyar dolara yükselmiş durumda. Nebati, bütçe görüşmeleri sırasında tarım ve ulaştırma bakanlarına ek bütçe sağladığını ve bu durumu bir başarı olarak nitelendirdi. Ayrıca, deprem sabahı Türkiye'nin 100 milyar dolarlık servet kaybına uğradığını belirtti.
10 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP iktidarı döneminde 'beşli çete' olarak adlandırdığı bazı holdinglere 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. Bu şirketlerin iktidardan aldıkları ihaleler nedeniyle bu şekilde adlandırıldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu paranın her kuruşunun Türk halkına geri verileceğini ve bu konuda kararlı olduğunu ifade etti.
5 Mart 2023

Zülal Kalkandelen, Türkiye'de kamu bütçesinin nasıl harcandığına dair şeffaflık eksikliğini eleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasarruf tedbirlerine tüm kamu idarelerinin uyması gerektiğini belirtmesine rağmen, Saray ve Diyanet gibi kurumların büyük harcamalarına dikkat çekiyor. Yeni tasarruf paketi kapsamında bazı önlemler öne çıksa da, Kalkandelen bu önlemlerin bütçe açığını kapatmakta yetersiz olduğunu ve kamuda yaşanan yolsuzlukların bedelinin dürüst vatandaşlara yüklendiğini vurguluyor.
17 Mayıs 2024

Türkiye'de 2023 yılı, seçim hazırlıklarıyla başladı ve Ocak ayı muhalefet için önemli gelişmeleri beraberinde getirecek. 'Altılı masa' ve 'emek ve özgürlük ittifakı' toplantıları yapılacak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yargı süreçleri ve HDP'ye Hazine yardımının durdurulması gibi konular gündemde olacak. 'Altılı masa' hükümet programı ve geçiş süreci planını sonlandıracak, muhalefet ortak adayını belirlemeyi hedefliyor. 'Emek ve özgürlük ittifakı' ise seçim stratejilerini tartışacak. Ayrıca, İmamoğlu'nun görevden alınması ihtimali ve HDP'ye yapılan Hazine yardımının durdurulması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor.
4 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yedinci dönem kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde hükümetin teklifini açıkladı. Teklif, 2024 ve 2025 yılları için belirli oranlarda maaş artışını içeriyor. Ancak, teklif edilen oranlar, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal hakları bu görüşmelerle belirlenecek.
14 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nda İstanbul'da katılmak isteyen hanelerin aylık 120 bin lira gelir elde etmesi gerektiği belirtildi. Kampanya, asgari ücretliler, memurlar ve emekliler için ulaşılamaz durumda. Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü asgari ücret ve altında maaş alırken, emeklilerin ve memurların büyük çoğunluğu da bu kampanyadan yararlanamayacak gelir seviyesinde.
5 Ocak 2023

Murat Ağırel, felaketin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen birçok kişinin hala çadır ve konteynerlerde yaşamak zorunda kaldığını belirtiyor. Felaketten etkilenenlerin toplumsal enkazdan çıkamadığını ve ülkenin liderinin 'Bana oy verirsen sana hizmet getiririm' şeklindeki yaklaşımıyla eleştiriyor. Yoksulluk içindeki halkın durumunun daha da kötüleştiğini, yüksek kiralar nedeniyle evsiz kalanlar ve uzun süre konteynerlerde yaşamak zorunda kalanlar olduğunu vurguluyor.
6 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, açıklanan kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin enflasyonu önlemede etkili olabilmesi için iktisadi ajanların güven duyması gerektiğini belirtti. Korkmaz, kamu ihale kanunu ve kamu-özel iş birliği anlaşmalarının eleştirildiğini, mali disiplinin sağlanamadığını ve tasarrufun altyapısının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 10 milyon yabancıyı besleyen bir ülkenin yapacağı tasarrufun önemsiz olduğunu ve seçimlerin israfı kronikleştirdiğini ifade etti.
14 Mayıs 2024

Ahmet Taşgetiren, Cumhurbaşkanı ve bakanların enflasyonla mücadele etmek yerine meydanlarda muhalefeti suçlayıp propaganda yaptıklarını eleştiriyor. İstanbul'daki kent yoksulluğuna dikkat çekerek, iktidarın ve adaylarının vaatlerinin gerçekçi olmadığını ve halkın ekonomik zorluklar karşısında çaresiz bırakıldığını vurguluyor. Taşgetiren, iktidarın halkın gerçek durumunu görmemesi ve çözüm üretmemesi konusunda eleştirilerini dile getiriyor.
17 Mart 2024

2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Planın ana hedefleri arasında sosyal kalkınmayla refahı yükseltmek, enerji ve ulaşımda Türkiye'yi merkez ülke haline getirmek yer alıyor. 2028'de gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 7,5'e düşürülmesi ve büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor. Ayrıca, enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye düşürülmesi planlanıyor.
16 Ekim 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde hükümetin 700 bin kamu işçisi için sunduğu ilk altı aylık yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık teklifinin taleplerini karşılamadığını belirtti. Atalay, işçilerin razı olmadığı bir rakamı imzalamayacaklarını ifade etti.
13 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler'in Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme 2023 yılında yüzde 1,9 olacak ve bu oran son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kaydedildi. Raporda, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,7'ye yükselebileceği belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3,7 ve 2024'te yüzde 3,5 büyümesi beklenirken, yıl sonu enflasyon oranının ortalama yüzde 42,4 olacağı ve 2024'te yüzde 13,5'e düşeceği tahmin ediliyor. Bu tahminler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 enflasyon hedefinin yüzde 20'ler seviyesinde olacağı yönündeki açıklamasının üzerinde.
26 Ocak 2023

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla yeniden ihale düzenlenecek. Daha önceki iki ihale, çeşitli sebeplerle iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, ihale için geçici teminat bedeli 120 milyon lira olarak belirlendi ve son teklif verme tarihi 29 Mayıs olarak açıklandı. İhale, kapalı zarf ve pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.
6 Nisan 2024

Türkiye'de orta gelir grubuna hitap eden 'Yeni Evim Kampanyası' başlatıldı. Kampanya, 0,69-0,99 arasında değişen faiz oranlarıyla ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Hazine, 2023-2025 yılları arasında toplam 18 milyar 220 milyon lira katkı sağlayacak. Örnek ödeme planlarına göre, 1 milyon liralık kredi için bu yıl 7 bin lira, 2024'te 52 bin lira, 2025'te 38 bin lira olmak üzere toplam 97 bin liralık destek verilecek.
24 Ocak 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de iktidarın yıllardır vatandaşların yastık altında sakladığı birikimlere ilgi duyduğunu ve bu birikimleri ekonomiye kazandırmak için çeşitli çağrılarda bulunduğunu ifade ediyor. Ancak, vatandaşların bu çağrılara yanıt vermediğini ve birikimlerini güvenli buldukları yastık altında tutmaya devam ettiklerini belirtiyor. Muratoğlu, bu durumun Türkiye'deki ekonomik belirsizlikler ve güvensizlik ortamı nedeniyle vatandaşların bir nevi sigorta olarak gördüğü bir davranış olduğunu vurguluyor.
9 Mart 2024

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim