UEFA İcra Kurulu üyesi Servet Yardımcı, 2026 Avrupa Ligi ve 2027 Avrupa Konferans Ligi finallerinin İstanbul'da gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu karar, İstanbul'un uluslararası spor etkinliklerine ev sahipliği yapma kapasitesini ve önemini bir kez daha vurguluyor. İstanbul, daha önce de çeşitli UEFA finallerine ev sahipliği yapmıştı.
22 Mayıs 2024

Avrupa Birliği (AB), Bosna Hersek ile üyelik müzakerelerine başlama kararını aldı. Bu adım, AB'nin genişleme politikasının bir parçası olarak görülüyor ve Bosna Hersek'in uzun süredir beklediği bir gelişme olarak kabul ediliyor. Müzakerelerin başlaması, hem Bosna Hersek'in Avrupa entegrasyon sürecinde önemli bir adımı temsil ediyor hem de AB'nin Balkanlar'daki etkisini artırma stratejisinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
21 Mart 2024

Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde, İran ve İsrail'e yeni saldırılardan vazgeçmeleri çağrısı yapıldı ve İran'a karşı yeni yaptırımlar alındı. AB, İsrail'in dış politikasına eleştiri yöneltmezken, Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekildi ve Türkiye'yi İran'a karşı müttefik olarak kazanma stratejisi belirlendi. Ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması için özel çağrı yapılarak, Gümrük Anlaşması'nın modernleştirilmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydedilmesi hedeflendi.
19 Nisan 2024

Hollanda Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararlarına Türkiye'nin uymaması nedeniyle gümrük yaptırımı uygulanması kararını onayladı. AİHM, Kavala'nın 2019'da ve Demirtaş'ın ise siyasi ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Hollanda, bu kararlar uygulanmadan Türkiye ile Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda görüşmelerin bloke edilmesini öngörüyor. Kati Piri'nin sunduğu önerge, Avrupa Birliği Konseyi toplantısı öncesinde kabul edildi.
18 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'daki konut sorununa çözüm olarak Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama platformlarına sınırlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasa, sahte kısa vadeli kiralama tekliflerine karşı tüketicileri korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. AB üyesi 23 ülke, 2022'de bu tür kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Türkiye de benzer bir düzenlemeyle 1 Ocak 2024'ten itibaren Airbnb ve benzeri platformlara yeni kural ve düzenlemeler getirdi.
29 Şubat 2024

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçiş yaparak Alman vatandaşlığını kaybeden beş Türk vatandaşının durumunu değerlendirdi. Divan, Alman yasalarının, AB hukukuyla çelişmediğini ve bir AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşlığına geçişin Alman vatandaşlığının kaybına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıracak yeni bir yasa tasarısının haziran sonunda yürürlüğe gireceği bilgisi verildi. Bu yeni düzenleme, Alman vatandaşlarının başka bir vatandaşlığa geçiş yaparken Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceklerini garanti altına alacak.
25 Nisan 2024

Aralarında Marmara Forum ve Forum İstanbul’un da bulunduğu dokuz AVM için 28 milyar lira borç nedeniyle konkordato süreci başlatıldı. İstanbul 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, bu AVM'lerin sahibi olan şirketlere bir yıl kesin süre verdi ve bu süre içinde alacaklıların icra takibi yapamayacağını belirtti. AVM'leri satın almak isteyen üç grup arasında Yeni Gimat GYO, Nata Holding ve Rönesans GYO'nun isimleri öne çıkıyor.
31 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, 74 yıl önce İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Robert Schuman'ın önerisiyle kurulan bir birlik olarak, zaman içinde ekonomik ve politik entegrasyonu sağlamıştır. AB, genişlemeler ve anlaşmalarla yapısını güçlendirmiş, son dönemde ise Ukrayna'ya destek, İsrail ve Gazze konusunda ortak tutum belirleme gibi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca, AB'nin iç politikasında sağcı partilerin yükselişi ve ekonomik zorluklar önemli gündem maddeleri arasında yer almaktadır.
9 Mayıs 2024

Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

Yunanistan parlamentosu, eşcinsel çiftlerin resmi nikah kıyabilmesi ve ortak çocuk edinme imkanı tanıyan bir yasa tasarısını onayladı. 300 sandalyelik mecliste yapılan oylamada, yasa tasarısı 176 evet oyu ile kabul edildi. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin milletvekilleri yasaya evet oyu vermezken, muhalefetin sol partileri ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) farklı gerekçelerle tasarıya yaklaştı. Başbakan Kiryakos Miçotakis, bu adımın Avrupa değerlerine bağlı, ilerici ve demokratik bir Yunanistan'ı yansıttığını belirtti.
16 Şubat 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla bir yasa tasarısı sundu. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının hemen sonrasında geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak'ta Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu. Tasarının kabulü için hem ABD Temsilciler Meclisi hem de Senato'da çoğunluğun onayı gerekiyor ve tasarı yasalaşmadığı takdirde satış resmen yapılacak.
7 Şubat 2024

ABD yönetimi, 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, herhangi bir engelleme olmadan tamamlandı. Bu süreçte sadece Kentucky Senatörü Rand Paul tarafından bir itiraz gündeme geldi ancak bu itiraz Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde herhangi bir işleme tabi tutulmadı. Böylece, Türkiye'nin ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 uçağın modernizasyonu için talep ettiği satışın önünde herhangi bir engel kalmadı.
11 Şubat 2024

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Toplumsal Gelişim Bakanlığı arasında aile ve kadının güçlendirilmesi, kadınların istihdamına yönelik politikaların geliştirilmesi ve engelli bireylerin toplumsal hayata katılımının sağlanması gibi konularda işbirliği mutabakatı imzalandı. İstanbul’da Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi’nin yeniden inşası ve geliştirilmesi de bu mutabakat kapsamında yer alıyor. Törende Türkiye adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BAE adına ise Toplumsal Kalkınma Bakanı Shamma bint Sohail Faris Al Mazrouei imza attı.
2 Temmuz 2024

Yunanistan, eşcinsel evliliklere izin veren bir yasa tasarısını onaylayarak, bu tür bir yasayı kabul eden ilk ve son Ortodoks Hristiyan ülkesi oldu. Başbakan Miçotakis, partisi Yeni Demokrasi Partisi'nin içinden gelen itirazlara rağmen, sol muhalefetin desteğiyle yasayı parlamentodan geçirdi. Yasa, parlamentoda 176 oyla kabul edilirken, Ortodoks kilisesi ve bazı muhafazakar çevreler, yasanın sosyal bütünlüğü bozacağını ve geleneksel aileyi zayıflatacağını savunarak şiddetle karşı çıktı. Türkiye'de ise, sağ popülist liderlerin LGBTİ+ haklarına karşı tutumu ve İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması, ülkedeki haklar alanında yaşanan gerilemeye dikkat çekiyor.
18 Şubat 2024

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Kahire’de düzenlenen Mısır – Avrupa Yatırım Konferansı’nda toplam 67,7 milyar avro değerinde anlaşmaların imzalandığını açıkladı. Konferansa Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. Anlaşmalar, yeşil hidrojen, elektrikli arabalar, altyapı, sürdürülebilir ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojisi gibi alanları kapsıyor. Bu anlaşmalar, Mart 2024’te Mısır ile AB arasında varılan stratejik ve kapsamlı ortaklığın ilk önemli sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.
1 Temmuz 2024

10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerinden fosil yakıtları çıkarma konusunda anlaşmaya vardı. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Ancak, bazı ülkelerin taahhütleri, fosil yakıtların elektrik sektöründen çıkarılması konusunda yeterince açık olmadığı veya yanlış elektrik üretim teknolojilerine güvendikleri için eleştiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bu kararla birlikte, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki son bürokratik engel de aşılmış oldu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayı, sürecin tamamlanmasında kritik bir adım olarak görülüyor.
26 Şubat 2024

Tayland Temsilciler Meclisi, eşcinsel evliliklere yasal zemin hazırlayan bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla kabul etti. Tasarı, evliliği cinsiyet temelli bir birliktelik olarak değil, iki kişi arasındaki birliktelik olarak tanımlıyor ve LGBTİ+ çiftlere heteroseksüel çiftlerle eşit haklar tanıyor. Tasarının Senato ve Kral tarafından onaylanması durumunda Tayland, eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Güneydoğu Asya ülkesi olacak.
27 Mart 2024
İşaretlediklerim