Delaware eyaletindeki bir mahkeme, Tesla CEO'su Elon Musk'ın 56 milyar dolarlık maaş paketinin adil olmayan bir şekilde belirlendiğine karar verdi. Musk, bu kararın ardından Tesla'nın merkezini Teksas'a taşıma fikrini Twitter üzerinden bir anketle destekçilerine sordu ve ankete katılanların büyük çoğunluğu bu fikri destekledi. Musk, hissedarlar arasında resmi bir oylama yapılacağını duyurdu.
1 Şubat 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, ABD'de satılan araçlarının neredeyse tamamını, gösterge panelindeki fren, park ve kilitlenmeyen fren uyarı lambalarının federal güvenlik standartlarına göre çok küçük yazı tipi boyutuna sahip olduğu gerekçesiyle geri çağırdı. Bu durumun çarpışma riskini artırabileceği endişesi taşınıyor. Tesla, sorunun çözümü için yazılım güncellemesi yayınlamaya başladı ve araç sahiplerini bilgilendirme sürecini 30 Mart'tan itibaren mektupla gerçekleştirecek. Geri çağrılan modeller arasında 2012-2023 Model S, 2016-2023 Model X, 2017-2023 Model 3, 2019-2024 Model Y ve 2024 Cybertruck bulunuyor.
2 Şubat 2024

18 yaşındaki Jack Sweeney tarafından açılan ve Elon Musk'ın özel jetinin konumunu gerçek zamanlı olarak paylaşan @ElonJet Twitter hesabı, Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından askıya alındı. Musk, daha önce Sweeney'e bu bilgileri paylaşmaması için 5 bin dolar teklif etmiş, ancak anlaşma sağlanamamıştı. Sweeney şimdi aynı faaliyetlerini Threads platformunda sürdürüyor. Threads, Meta tarafından beş gün önce kullanıma açılan ve Twitter'ın en büyük rakibi olarak görülen bir sosyal medya platformudur.
11 Temmuz 2023

Citroen CEO'su Vincent Cobee, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, elektrikli araçlara geçişin SUV'ların ağırlığını artıracağını ve çevreye olan etkilerinin bu araç türünün popülerliğini azaltacağını belirtti. Cobee, batarya ağırlığının ve çevre kirliliğinin SUV'ları daha tehlikeli ve çekici olmaktan çıkaracağını, bu nedenle insanların zamanla SUV kullanmayı bırakacağını öngörüyor. Ayrıca, devletlerin ağırlık vergisi getirebileceğini ve bu durumun SUV'ların terk edilmesini hızlandıracağını ifade etti.
17 Ocak 2023

Rockstar Games ve Remedy Entertainment, Remedy'nin yeni logosundaki 'R' harfleri nedeniyle ticari marka anlaşmazlığına düştü. Rockstar, Remedy'nin yeni logosunun kendi logosuyla karıştırılabileceğini ve kamuoyunda kafa karışıklığı yaratabileceğini iddia ediyor. İki firma şu anda Britanya ve Avrupa Birliği'nde bu konuda hukuki süreç içerisinde bulunuyor ve Rockstar ABD'de de itirazda bulunmuş durumda. Remedy'nin iletişim direktörü, yeni logolarının şirketin genişleyen portföyünü temsil ettiğini belirtiyor.
17 Ocak 2024

23 yaşındaki Arap-Amerikalı Toni Breidinger, hem Victoria's Secret modeli hem de bir araba yarışçısı olarak kariyer yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl Victoria's Secret ile modellik anlaşması imzalayan Breidinger, 6 Mayıs'ta ABD'nin Kansas eyaletinde düzenlenecek olan NASCAR Craftsman Truck Serisi'nde yarışacak. Bu yarışla birlikte, Breidinger bu seride yarışan ilk Arap-Amerikalı kadın olma unvanını kazanmıştır. Kendisi ve ikiz kız kardeşi Annie, dokuz yaşlarından beri motor sporları içinde yer almaktadır.
29 Nisan 2023

Disney'in 1928 yapımı Steamboat Willie filmindeki Mickey ve Minnie Mouse karakterlerinin telif hakları süresi dolmuş ve karakterler 1 Ocak itibarıyla kamu malı haline gelmiştir. Bu durum, karakterlerin telif hakkı olmadan kullanılmasına olanak tanımakta, ancak ürünlerin Disney malı olarak gösterilmemesi gerekmektedir. Duke Center Kamu Malı Çalışmaları Direktörü Jennifer Jenkins, bu olayın sembolik bir öneme sahip olduğunu belirtmiştir. Modern Mickey ve Minnie Mouse karakterlerinin telif hakları ise hala Disney'e aittir.
1 Ocak 2024

Çin, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ilk ticari 'hiper uydu' olan 'Xingshidai-18' (Rongpiao) adlı uydusunu Smart Dragon-3 (SD-3) roketiyle uzaya fırlattı. Bu uydu aynı zamanda Mısır'ın NExSat-1 uydusunu da taşıyordu. Guoxing Havacılık ve Uzay Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen uydu, yapay zeka ile çalışan ilk ticari uydu olma özelliğini taşıyor.
3 Şubat 2024

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NHTSA) açıklamasına göre, Tesla hatalı gaz pedalı raporları sonrasında 2023'ün sonundan bu yana piyasaya sürdüğü 3,878 Cybertruck'ı geri çağırma kararı aldı. Gaz pedalının gevşeyip iç döşemeye takılması sonucu istem dışı hızlanma ve çarpışma riskinin artması sorununa işaret ediliyor. Tesla'nın bu geri çağırma işlemi, aracın teslimatlarına iki yıllık bir gecikmenin ardından başlaması ve sonrasında yaşanan satış düşüşleriyle birleşince şirketin hisselerinde yüzde 3'lük bir düşüşe neden oldu. Tesla, arızalı parçaları ücretsiz olarak değiştireceğini veya onaracağını ve araç sahiplerinin haziranda bilgilendirileceğini duyurdu.
20 Nisan 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

OpenAI, ChatGPT'nin geliştiricisi, Elon Musk'ın şirketi ele geçirmeye veya Tesla ile birleştirmeye çalıştığını öne sürdü. Musk, daha önce OpenAI ve CEO'su Sam Altman'a dava açarak, şirketin kuruluş misyonunu terk ettiğini ve Microsoft'un yan kuruluşu haline geldiğini iddia etmişti. OpenAI kurucuları, bir blog metniyle Musk'ın iddialarına yanıt vererek, Musk'ın şirketi ele geçirmeye çalıştığını ve bu tekliflerin misyona aykırı olduğunu belirtti. Musk, 2018'de OpenAI'den ayrılmıştı.
6 Mart 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024

Tesla, hatalı bir emniyet kemeri uyarısı nedeniyle 125 bin 227 aracı geri çağırma kararı aldı. Bu hata, kaza anında yaralanma riskini artırabileceği için Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından federal güvenlik gereksinimlerine uymadığı belirtildi. Etkilenen modeller arasında 2012-2024 Model S, 2015-2024 Model X, 2017-2023 Model 3 ve 2020-2023 Model Y bulunuyor. Tesla, hatalı sensörü değiştirecek ve haziranda bir over-the-air (OTA) güncellemesi başlatacak.
1 Haziran 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, İstanbul ve Ankara'daki mevcut mağazalarının ardından İzmir'de de bir mağaza açmayı hedefliyor. Nisan 2023'te Türkiye pazarına giriş yapan ve satışlara başlayan Tesla, İzmir için yeni iş pozisyonları açtı. Açılacak mağazanın tarihi henüz belirsizken, firma servis müdürü, otomotiv teknisyeni, mağaza müdürü ve satış danışmanı pozisyonları için iş ilanları yayınladı.
11 Mart 2024

ABD'li milyarder işadamı Elon Musk, Kaliforniya'da kabul edilen cinsel kimlik yasasının ardından SpaceX ve X genel merkezlerini Teksas'a taşıma kararı aldı. Musk, bu yasayı 'bardağı taşıran son damla' olarak nitelendirdi. Yasa, okulların öğrencilerin cinsiyet değiştirme ve yeni cinsiyet zamiriyle anılma taleplerini ailelere bildirmesini yasaklıyor. Bu karar, her iki şirkette de çalışan binlerce kişiyi etkileyecek.
17 Temmuz 2024

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, şirketin beynine çip takılan ilk insan üzerindeki deneylerinin başarılı olduğunu ve bu kişinin düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol edebildiğini duyurdu. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri aracılığıyla felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
20 Şubat 2024

Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten Supercharger ekibini dağıtma kararı aldı. Bu kararla birlikte yaklaşık 500 kişi işten çıkarılacak, bunlar arasında Supercharger biriminin kıdemli yöneticisi Rebecca Tinucci ve Yeni Araçlar Programı Başkanı Daniel Ho da bulunuyor. İşten çıkarmaların maliyetleri azaltma amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Musk, bu kararın şirketin maliyet ve personel sayısını daha sıkı kontrol etme gerekliliğini vurguladığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

Alman otomobil üreticisi BMW, elektrikli araç sektöründe önemli bir başarıya imza atarak, Tesla ile rekabette kendini kanıtladı. BMW'nin batarya teknolojisindeki uzmanlığı ve elektrikli araçlar için özel tasarlanmış yeni Klasse serisi, şirketin satışlarında büyük bir artış sağlamasına olanak tanıdı. Bu yeni seride, Tesla'nın sunmadığı özellikler bulunuyor ve BMW geçen yıl 376 bin elektrikli araç satarak lüks segmentte ikinci sıraya yerleşti. BMW'nin hibrit modelleri de müşteri tabanını korumasına ve genişletmesine yardımcı oldu.
9 Mart 2024
İşaretlediklerim