Sustainable Brands Turkey Ülke Direktörü Semra Sevinç, şirketlerin sürdürülebilirlik dönüşümünün artık zorunlu hale geldiğini vurguladı. Sevinç, bu dönüşümün nasıl mümkün olacağını, şirketlerin değiştirmesi gereken stratejileri ve değişen tüketici beklentilerini anlattı. Sürdürülebilirlik dönüşümünün, şirketlerin geleceği için zorunlu olduğunu ve bu dönüşümün herkesin katılması gereken bir dönüşüm olduğunu belirtti. Ayrıca, tüketicilerin artan bir sorumlu tüketim ekseninde sürdürülebilir ürün ve hizmetlere talep gösterdiğini ve bu durumun şirketlerin bu ürünlere ve bu ürünlerdeki inovasyonlara ağırlık vermesini zorunlu hale getirdiğini ifade etti.
11 Eylül 2023

Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformlarından Hepsiburada, 'Sürdürülebilir Yarınlar Burada Başlar' sloganıyla sektörde bir ilk olan sürdürülebilirlik raporunu yayınladı. Rapor, çevre, çalışanlar, toplum ve yönetişim alanlarında gerçekleştirilen sürdürülebilirlik çalışmalarını içeriyor. Hepsiburada, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na katkıda bulunurken, kadın girişimciliği ve sosyal sorumluluk projelerine özel önem veriyor. Ayrıca, etik iş yapış prensipleri ve çevreye duyarlı operasyonlarla dikkat çekiyor.
23 Mayıs 2023

Son iki yılda, ünlü erkeklerin kendi adlarıyla güzellik ve bakım markaları çıkarması giderek yaygınlaşıyor. Pharrell Williams, Harry Styles, Idris Elba, Travis Barker ve Jared Leto gibi isimler bu trende öncülük ediyorlar. Brad Pitt de sürdürülebilir yaşlanma karşıtı ürünler sunan Le Domaine markasıyla bu alana katıldı. CNN'in konuyla ilgili yazısında güzellik yazarı David Yi, ünlülerin bu pazarda başarılı olabilmeleri için ürünlerinin en azından 'iyi' olması gerektiğini ve tüketicilerin markaların değerlerini sorguladığını belirtiyor.
4 Ocak 2023

Brand Week Istanbul, 4-8 Kasım tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek. Etkinlik, iş dünyası, markalar ve yaratıcı endüstrilerden 300'den fazla konuşmacıyı bir araya getirecek. Nobel ödüllü Daron Acemoğlu, etkinlikte dünya dengelerini etkileyen faktörler ve Türkiye'nin gelecekteki konumu hakkında konuşacak. Programda yapay zekâ, kadın temsiliyeti, mizah ve medya gibi konular ele alınacak.
30 Ekim 2024

Brand Week Istanbul'un 2024 programı açıklandı ve etkinlik 4-8 Kasım tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Bu yılın teması 'Bir Tarihin Başlangıcı' olarak belirlenmiş ve etkinlik, iş dünyası, markalar ve yaratıcı endüstrilerden binlerce katılımcıyı bir araya getirecek. Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu ve ABD 2024 Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris’in dijital stratejisti Mark Adams gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlik, katılımcılara stratejik vizyon geliştirme fırsatı sunmayı hedefliyor.
18 Ekim 2024

Küresel Destinasyon Sürdürülebilirlik Endeksi, geri dönüşüm oranları, hava kirliliği seviyeleri, bisiklet yolu miktarı ve çevre dostu sertifikalı otel odalarının yüzdesi gibi 69 göstergeyi inceleyerek dünyanın en sürdürülebilir şehirlerini belirledi. İsveç'in Göteborg şehri, 2016-2021 yılları arasında her yıl endekse liderlik ederken, Oslo ve Glasgow da sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Bu şehirler, toplu taşıma araçlarının yenilenebilir enerjiyle çalışması, bisiklet ve elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
5 Nisan 2024

Türk Toraks Derneği'nin yıllık kongresinde sunulan araştırma, Türkiye'de sigara içme sıklığının ekonomik göstergeler, sağlık ölçütleri ve sosyal haklarla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koydu. Araştırma, ülkelerin özgürlük, demokrasi ve ekonomik eşitlik düzeylerinin yükselmesiyle sigara içme oranlarının azaldığını gösterdi. Ayrıca, Türkiye'nin MPOWER politika paketini uygulamasına rağmen sigara içme oranlarında bir artış gözlemlendiği, bu durumun diğer ülkelerle karşılaştırılarak incelenmesi gerektiği belirtildi.
5 Mayıs 2024

TIME dergisi, 2024 yılında yeme içme sektöründe beklenen trendleri araştırdı. Yeni nesil şeflerin çok katmanlı kültürel kimliklerini yansıtan ürünler yaratması, sürdürülebilirlik adımlarının öne çıkması, alternatif çikolatalar, mantar kullanımının artması, sebze odaklı restoranların popülerleşmesi ve içeceklerin yemeklerle daha fazla entegre edilmesi gibi trendler dikkat çekiyor. Özellikle sürdürülebilirlik, gezegenin korunması ve alternatif malzemeler kullanılarak yapılan ürünler ön plana çıkıyor.
12 Mart 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin turizm konusunda dünyada en yoğun ve en etkili reklam veren ülke olduğunu açıkladı. Bakan Ersoy, Türkiye'nin global haber kanallarıyla tanıtım anlaşmaları yaptığını ve 55 ülkede reklamlarının yayınlandığını belirtti. Tanıtım çalışmalarının makul ve rekabetçi şartlarda yapıldığını vurgulayan Ersoy, sosyal medya ve ulusal kanallar dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir tanıtım stratejisi izlediklerini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, We Are Social ve Meltwater kuruluşlarının hazırladığı Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu'nun verilerini paylaştı. Rapora göre, Türk sosyal medya kullanıcıları en çok aile üyelerini takip ediyor. Türkiye'de internet kullanım oranı yüzde 86,5, sosyal medya kullanım oranı ise yüzde 67,4 olarak belirlendi. Ayrıca, Türkiye internet alışverişinde yüzde 64,6 ile dünya genelinde üçüncü sırada yer alıyor.
12 Temmuz 2024

Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, 2018-2022 yılları arasında 84 ülkede yapılan plastik kirliliği denetimleri ve verilerini analiz etti. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, incelenen atıkların neredeyse yarısı hangi şirket tarafından üretildiği belirlenememişken, kaynağı belirlenen atıkların %11'i Coca Cola ve %5'i PepsiCo tarafından üretilmiş. Nestle, Danone ve Altria gibi diğer büyük şirketler de plastik kirliliğine katkıda bulunuyor.
1 Mayıs 2024

Britanya'da düşünce kuruluşu Autonomy tarafından Haziran-Aralık 2022'de gerçekleştirilen dört günlük mesai düzeni denemesine 61 firma katıldı. Denemeye katılan firmaların %89'u bu çalışma düzenini sürdürmeye devam ederken, %51'i bunu kalıcı hale getirdi. Araştırma sonuçlarına göre, firmaların %82'si bu düzenin çalışanların zihinsel sağlığına olumlu yansıdığını, %50'si işten çıkma oranını azalttığını ve %32'si yeni işe alım süreçlerini iyileştirdiğini bildirdi. Çalışanların %96'sı kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını, %86'sı ise işte verimliliğinin arttığını belirtti.
23 Şubat 2024

Bipolar Yaşam Derneği Başkanı Özlem Sarı, 37 yıllık bipolar bozukluk deneyimini paylaşarak, bazı ailelerin çocuklarının bipolar bozukluk tanısını kabul etmekte zorlandığını belirtti. Dünya Bipolar Bozukluk Farkındalık Günü'nde, bu yılın teması 'Sosyal Çevre ve İlişkilerimiz' olarak belirlendi. Bipolar bozukluğun, düzenli takip, tedavi ve yaşam tarzı önlemleriyle kontrol altında tutulabileceği vurgulandı. Sarı, kendi deneyimlerinden yola çıkarak, hastalığın yönetilebilir olduğunu ve umudun önemini vurguladı.
30 Mart 2024

Bilimsel araştırmalar, gıda boyalarının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ufuk Tansel, özellikle çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda gıda boyalarının davranışsal ve bilişsel etkilerinin saptandığını belirtmiştir. Sentetik renklendiriciler ve tatlandırıcıların hiperaktif çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu gözlemlenmiştir. Tansel, tüketicilere aşırı yapay renkli ürünlerden kaçınmalarını önermektedir.
16 Mart 2024

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla, Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezi başta olmak üzere dünya genelinde bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi. Emine Erdoğan'ın video mesajıyla katıldığı ve BM'nin üst düzey isimlerinin konuşma yaptığı bu etkinliklerde, atık yönetimi sorunu global düzeyde ele alındı. BM ve Uluslararası Katı Atık Birliği tarafından hazırlanan Global Atık Yönetim Görünümü Raporu'na göre, atık miktarının 2050 yılına kadar önemli ölçüde artacağı ve bu durumun maliyetler üzerinde büyük bir yük oluşturacağı belirtiliyor. Ancak, alınacak önlemlerle bu maliyetlerin önemli ölçüde azaltılabileceği ve döngüsel ekonomi modeline geçişin maliyet tasarrufu sağlayabileceği vurgulanıyor.
30 Mart 2024

Mey | Diageo, Türkiye'de 13 yılda toplam 170 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Şirket, Alaşehir'deki Yenilikhane inovasyon merkezinde yerel ve global markalarını geliştirmeye odaklanıyor. İnovasyon ve sürdürülebilirlik çalışmaları sayesinde Mey | Diageo, üretim kapasitesini artırarak Diageo'nun en büyük üretim merkezlerinden biri haline geldi. Alaşehir, rakı üretimi için önemli bir merkez olup, burada yeni formüller üzerinde çalışmalar devam ediyor.
6 Ekim 2024

Vitra, dünyanın ilk ve tek yüzde 100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosunu İstanbul Modern'de tanıttı. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, çevre ve sürdürülebilirlik konularının artık sosyal sorumluluk değil, hayatta kalma meselesi olduğunu belirtti. Vitra'nın yeni lavabosu, üretim sürecinde ortaya çıkan atıklardan üretiliyor ve küresel ısınmaya etkisi yüzde 30 azaltılıyor. Ürün, Milano Tasarım Haftası'nda sergilenmiş ve Londra'daki Clerkenwell Design Week'te de tanıtılacak.
14 Mayıs 2024

InfluenceMap tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dünyanın en büyük petrol, gaz, kömür ve çimento üreticilerinin küresel karbon emisyonlarına büyük katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. 2016'dan 2022'ye kadar, bu 57 şirket ve devlet kuruluşu, fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlarının yüzde 80'ini üretmiş. Paris Anlaşması'ndan bu yana, ulus-devlet üreticileri, devlete ait kuruluşlar ve yatırımcılara ait şirketler sırasıyla emisyonların yüzde 38, yüzde 37 ve yüzde 25'ini oluşturuyor. 1854'ten 2022'ye kadar olan veriler, sanayi devriminden bu yana küresel fosil yakıt ve çimento karbon emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasının 78 şirket ve devlet kuruluşuna ait olduğunu gösteriyor.
5 Nisan 2024

Dünya Günü, ilk olarak 1970 yılında ABD'de çevresel bozulmaya dikkat çekmek amacıyla başlatıldı ve bugün 190 ülkede kutlanmaktadır. 2024 yılının teması, plastik üretiminin 2040'a kadar %60 oranında azaltılması ve tek kullanımlık plastiklerin 2020'lerin sonuna kadar tamamen ortadan kaldırılmasıdır. İlk Dünya Günü'ne 20 milyon insan katılmış, 1990'da küreselleşmiş ve bu yıl Malezya'da büyük bir temizlik etkinliği planlanmaktadır. Ayrıca, Earthday.org tarafından başlatılan Canopy Projesi ile dünya çapında milyonlarca ağaç dikilmiştir.
22 Nisan 2024
İşaretlediklerim