Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki aile sağlığı merkezlerine yeterli miktarda tetanos ve hepatit B aşıları gönderemiyor. Yaklaşık altı aydır süren bu sıkıntı nedeniyle, Türk Tabipleri Birliği (TTB) aşı tedarik ve dağıtımındaki sorunların toplum sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor ve Sağlık Bakanlığı'na politika üretme çağrısında bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'nin geçmişte aşı üretimi yapabilen bir ülke olduğu, ancak zamanla dışa bağımlı hale geldiği ve bu durumun Covid-19 pandemisi sırasında daha da belirginleştiği ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığı'nın aşı tedarikindeki yetersizliği ve bu konuda bir açıklama yapmaması eleştiriliyor.
26 Nisan 2023

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ishalli hastalıkların ve hepatit vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde ciddi hizmet açığı olduğunu ve aile hekimliği sisteminin deprem koşullarına uygun olmadığını belirtti. Kırsal alanlarda temiz su ve kanalizasyon sorunları devam ediyor. Kadın sağlığı hizmetlerinde ciddi eksiklikler var ve afet sonrası istenmeyen gebeliklerin artabileceği ifade ediliyor. Barınma koşulları kötü, çadır ve konteynerler yağmurda su alıyor. Yaşlılar ve sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve tükenmişlik yaşadıkları belirtiliyor.
5 Nisan 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, Türkiye'de erişkin aşılaması konusunda ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. Şenol, 65 yaşın üzerindeki herkesin grip, zatürre ve hatta zona aşılarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Türkiye'de aşılama trafiğinin 11 yaşından itibaren büyük bir kesintiye uğradığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin erişkin aşılaması konusunda bir politikası olmadığını ve aşıyla önlenebilir hastalıklarla ilgili erişkinlerde henüz büyük bir başarı yakalanamadığını belirtti.
8 Eylül 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun raporuna göre, özellikle Hatay ve çevre illerde temel ihtiyaçlar ve birinci basamak sağlık hizmetleri yeterli düzeyde sağlanamıyor. Birçok aile sağlığı merkezi (ASM) çalışmazken, temiz içme ve kullanma suyu, tuvalet, yıkanma, barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Ayrıca rutin aşılama, gebe ve bebek izlemleri, topuk kanı taramaları gibi koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz durumda. TTB, hükümete ve Sağlık Bakanlığı'na acil çağrıda bulunarak, temel ihtiyaçların ve sağlık hizmetlerinin sağlanması için işbirliği ve hızlı hareket etme çağrısında bulunuyor.
2 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'ndan Dr. Aslı Davas, deprem bölgesindeki kötü koşullar ve travmalar nedeniyle erken doğumlar, düşükler ve anne-bebek ölümlerinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Hatay, Adıyaman ve Malatya'da 35 binin üzerinde gebe olduğu ve bu gebelerin sağlık hizmetlerine acil ihtiyaç duyduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı'ndan sahadaki doğumlar için gerekli ekipmanların dağıtılması ve günlük olarak doğum yapılacak merkezlerin bilgilerinin paylaşılması talep edildi. Ayrıca afetlerde zarar görebilecek gruplar için güvenlik ve cinsel şiddetin önlenmesi konusunda önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
11 Şubat 2023

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinden aşı reddi yapan kişilerden ıslak imzalı belge almalarını istedi. Bu talep, hekimler ve sağlık çalışanları arasında tepkilere yol açtı. Uzmanlar, dijital kayıtların zaten mevcut olduğunu ve bu yeni düzenlemenin etkisiz olduğunu belirtti. Aşı reddinin artmasıyla birlikte, çocukluk çağı hastalıklarının yayılma riski de yükseliyor.
30 Mayıs 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği 'Bir Hayat! Bir Karaciğer!' temasıyla kutlanan Dünya Hepatit Günü'nde, hepatit B ve C hastalıklarına dikkat çekiliyor. Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, hepatit B ve C hastalıklarının tanısının kolay olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu belirtti. Hepatit B için koruyucu, etkili ve güvenilir aşılar bulunurken, hepatit C tedavisi de ağızdan alınan ilaçlarla virüsü yok eden kalıcı tedavi (kür) ile mümkün. Çakaloğlu, erişkinlerin mutlaka hepatit B ve C testlerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
30 Temmuz 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta saha gezileri ve anketler yaparak deprem bölgesindeki aile hekimlerinin karşılaştığı sorunları raporladı. Rapor, aile hekimlerinin yüzde 80'inin evsiz kaldığını, psikolojik destek ihtiyacı duyduğunu ancak yeterli desteği alamadığını ve zor koşullarda çalıştırıldığını ortaya koydu. Ayrıca, aile hekimlerine hasarlı binalarda çalışmaları ve kendilerine aile sağlığı merkezi için yer bulmaları söylendiği, temel sağlık hizmetlerinin yeterli düzeyde sunulamadığı belirtildi.
6 Mayıs 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu ilaç kullanan yaklaşık 2 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Bu düzenlemeyle, kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları artık aile hekimlerince yazılabilecek. Ayrıca, hekimler tarafından en fazla üç aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle bu süre bir yıla kadar uzatılabilecek. Bu değişiklik, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı ve raporlu hastaların işini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Mayıs 2024

Hatay'da 26 boş aile hekimliği pozisyonu için açılan ek yerleştirme kurasına sadece bir hekim başvurdu. Depremin üzerinden geçen 18 ay, aile sağlığı merkezlerinin toparlanması için yeterli olmadı. Hekimler, yaşam ve sağlık hizmetleri koşulları nedeniyle bölgeyi tercih etmiyor. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın bölgedeki durumu göz ardı ettiğini belirtti ve yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na bölgeyi ziyaret etmesi çağrısında bulundu.
4 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Türkiye'de aile hekimleri, son altı ayda giderlerine en az yüzde 50 zam gelmesine rağmen, gider ödeneklerine yapılan yüzde 17,5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtiyor. Aile hekimleri, artan maliyetler nedeniyle ASM'lerin (Aile Sağlığı Merkezleri) kapanma noktasına geldiğini ve bu durumun devam etmesi halinde sistemden çıkışların artacağını ifade ediyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği, insanca yaşayabilecekleri ve yoksulluk sınırı üzerinde bir maaş talep ediyor. Aile hekimleri, mali yükümlülüklerin kendilerine bırakılmasının yanlış olduğunu ve ASM'lerin kamu binalarına kurulması gerektiğini savunuyor.
19 Temmuz 2023

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğüne dair uyarıda bulunarak aileleri bebek ve çocukların aşılarını tamamlamaya çağırdı. Kızamık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eliminasyonu hedeflenen hastalıklar arasında yer almakta ve Türkiye, bu hastalığı laboratuvar testleriyle özel olarak takip etmektedir. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, bazı ilçelerde kızamık vakalarının görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan şeffaf bir açıklama beklediklerini ifade etti. Aşı reddi oranlarının düşük olmadığı ve aşıların ücretsiz yapıldığı belirtilirken, 2011'den beri Türkiye'de kızamık salgını yaşandığı ve vakaların arttığı kaydedildi.
18 Ocak 2023

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da kızamık hastalığından dolayı çocuk ölümleri olduğunu ve hastalıktaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Kızamık aşısının önemi vurgulanarak, ailelerin çocuklarını aşılatmaları çağrısı yapıldı. DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için belirlediği kızamık eliminasyon hedefine Türkiye'nin hala ulaşamadığı belirtildi. Aşı reddi ve kararsızlığının arttığı, mevzuattaki boşlukların bu durumu kolaylaştırdığı ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'na kızamık vakaları ve alınacak önlemlerle ilgili sorular yöneltti.
13 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kadınların doğum kontrol hapı, gebelik testi ve ped gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık, Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki ihtiyaçlara yeterince yanıt vermediğini ifade etti. Depremin kadınların yükünü artırdığı, barınma ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanmamasının kadın hastalıklarına yol açabileceği, geçici yerleşim alanlarının düzenlenmemesinin kadınları şiddet ve istismara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Ayrıca, bölgede etkili doğum kontrol yöntemlerinin bulunmasının zor olduğu ve aile planlaması hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
17 Mart 2023

Türkiye'deki deprem bölgesinde ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve uyuz vakalarının artması salgın endişesini artırıyor. Sağlık Bakanlığı, bölgede geniş çaplı sağlık personeli görevlendirmiş ve aşılar göndermiş olmasına rağmen, sahadan gelen raporlar yetersiz önlemler ve koordinasyon sorunları olduğunu gösteriyor. Güvenlik sorunları, asbest maruziyeti, hayvan ısırıkları ve kuduz aşısı eksikliği gibi konular da raporlarda yer alıyor. Gaziantep, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşandığı belirtiliyor.
14 Şubat 2023

6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem sonrası Hatay'da bir grup aile hekimi, yıkılan aile hekimliği merkezlerine rağmen hizmet vermeye devam etti. Çadırlar ve konteynerlerde hasta bakarak, tedavi ve gerekirse sevk işlemlerini sürdürdüler. Sağlık Bakanlığı veya diğer ilgililer tarafından daha iyi koşullar sağlanmadı. Şubat ayında, yeterince hasta bakmadıkları ve performans kriterlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle maaşları yarı yarıya eksik ödendi.
22 Mart 2024
İşaretlediklerim