Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı enkazdan çıkarılan ve refakatçisi olmayan çocuklar hakkında bilgi verdi. Bakanlık, 1858 çocuğun kayıt altına alındığını, 1314 çocuğun ailesine teslim edildiğini, 93 çocuğun kuruluş bakımına alındığını ve 451 çocuğun hastanelerde tedavi sürecinin takip edildiğini açıkladı. Kimliği tespit edilen çocuk sayısı 1645, tespit edilemeyen ise 213 olarak belirtildi.
21 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'ndan Dr. Aslı Davas, deprem bölgesindeki kötü koşullar ve travmalar nedeniyle erken doğumlar, düşükler ve anne-bebek ölümlerinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Hatay, Adıyaman ve Malatya'da 35 binin üzerinde gebe olduğu ve bu gebelerin sağlık hizmetlerine acil ihtiyaç duyduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı'ndan sahadaki doğumlar için gerekli ekipmanların dağıtılması ve günlük olarak doğum yapılacak merkezlerin bilgilerinin paylaşılması talep edildi. Ayrıca afetlerde zarar görebilecek gruplar için güvenlik ve cinsel şiddetin önlenmesi konusunda önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonucunda Hatay İskenderun Devlet Hastanesi'nin bir bölümü yıkıldı. Depremler Türkiye'nin birçok yerinde hissedildi ve çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak kaydedildi. Yıkılan binalar arasında Antakya ve İskenderun hastaneleri ile Hatay'daki Akademik Hastane ve Adıyaman Gölbaşı Hastanesi de ağır hasar gören yapılar arasında yer alıyor.
7 Şubat 2023

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, Hatay'da deprem sonrası yaşanan sorunlara dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu, meslektaşlarının tükendiğini ve bölgede sağlık hizmeti seferberliği başlatılması gerektiğini belirtti. Antakyalı Dr. Ali Çerkezoğlu, yönetim krizine ve halkın yaşadığı mağduriyetlere işaret etti. İstanbul Tabip Odası, bölgeye destek için Hatay ve Adıyaman tabip odalarıyla işbirliği yaparak, sağlık hizmetleri ve malzeme desteği sağladı. Ayrıca, bölgede yaşanan sağlık hizmetlerindeki organizasyon ve koordinasyonsuzluğu eleştirdi.
24 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gazeteci Fatih Altaylı'ya Kurban Bayramı'nda yaptığı açıklamalarda, insanların çadırlarda ve konteynerlerde zor şartlarda yaşadığını, kalıcı konutların bir an önce bitirilmesi gerektiğini, yeni imar planlarının olmamasının inşaatları geciktirdiğini ve su sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti. Altaylı, Koca'nın depremin toplumun gündeminden hızla düşmesinden ve yeterli toplumsal duyarlılık gösterilmemesinden rahatsız olduğunu yazdı.
4 Temmuz 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle, deprem sonrası Hindistan'dan gelen ve İskenderun'da hastane kurarak hizmet veren yardım ekibinin, iddialara göre İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi tarafından baskı gördüğü ve erken ayrılmak zorunda kaldığı iddialarını gündeme getirdi. Şık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bu iddialarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmayacağını ve benzer durumda olan başka gönüllü ekiplerin olup olmadığını sordu.
15 Mart 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında enkaz altından kurtarılan çocuklardan 12'sinin kimliğinin tespit edilemediğini duyurdu. Bakanlık, 68 çocuğun bakanlığa ait kuruluşlarda bakıma alındığını, dokuz çocuğun ise hastanede tedavi görürken hayatını kaybettiğini açıkladı. Daha önce bakanlık ve emniyetin, kimliği belirlenemeyen çocuklarla ilgili verilerinin tutmaması eleştirilmişti.
27 Nisan 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında enkaz altından kurtarılan ve refakatsiz olan 1915 çocuktan 35'inin kimliğinin tespit edilemediğini açıkladı. Bakanlık, 1766 çocuğun ailesine teslim edildiğini, 81 çocuğun kuruluş bakımına alındığını ve 62 çocuğun tedavi sürecinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca altı çocuğun hastanede hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.
29 Mart 2023

Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, serbest çalışan hekimlerin özel hastane ve tıp merkezlerinde hasta tedavi etme koşulları değiştirildi. Yeni düzenleme, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlayan eski yönetmelikteki bazı maddeleri esnetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), yapılan değişikliklerin temel sorunu çözmediğini belirtti. Hekimler, yönetmelik değişikliklerini protesto etmek için 8 Ocak'ta İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelecek.
7 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı, muayenehane hekimlerinden hastalarının kişisel ve sağlık bilgilerini merkezi veri sistemine kaydetmelerini talep ediyor. Hekimler, bu talebin hasta mahremiyeti ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı olduğunu belirtiyorlar. 6 Ekim'de yürürlüğe giren ve 7 Ocak'ta değiştirilen yönetmelik, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlıyor. MBYS'ye bilgi yüklenmemesi durumunda hekimlere idari para cezası uygulanacak. Hekimler ve sağlık örgütleri, kişisel verilerin korunması ve mahremiyetin önemini vurgulayarak bu uygulamaya karşı çıkıyorlar.
21 Ocak 2023

14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla hekimler ve sağlık çalışanları, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden meslektaşları ve diğer kurbanlar anısına sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, depremde yaşamını yitirenlerin isimleri taşındı ve sağlık kurumlarının depreme hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, depremdeki ölümlerin yapısal sorunlar ve yönetim hataları nedeniyle önlenebilir olduğunu belirtti. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, İstanbul'daki sağlık kurumlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi çağrısında bulundu.
19 Mart 2023

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonucu enkaz altından kurtarılan ve refakatsiz kalan çocuklarla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yeni bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, bakım kuruluşlarında kimliği belirlenemeyen 42 çocuk bulunuyor. Kimlik doğrulaması sonrasında 1718 çocuk ailelerine teslim edildi, 85 çocuk tedavi sonrası kuruluş bakımına alındı ve 110 çocuğun tedavisi devam ediyor. Daha önce bazı çocukların tarikatlara ait yurtlara yerleştirildiği ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile emniyetin verilerinin tutarsız olduğu eleştirilmişti.
20 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası en ağır hasar gören şehirlerden Hatay'da salgın riskine karşı alınan tedbirleri anlattı. Bakan Koca, güvenilir su ve gıda sağlanması, hijyenik WC'lerin kurulması ve çöp toplama gibi konularda yoğunlaştırılan tedbirlerden bahsetti. Ayrıca, şebeke suyunun sadece temizlik amaçlı kullanılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ise mevcut yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini duyurdu.
22 Şubat 2023

Belçika, Türkiye'de meydana gelen depremin ardından yardım amacıyla Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde 6 bin metrekarelik bir sahra hastanesi kurma çalışmalarına başladı. Belçika Acil Müdahale Ekibi'nden 43 kişilik bir grup, hastane kurulumu için Türkiye'ye ulaştı. Yaklaşık 8 milyon avro maliyetinde olacak hastane, günde 100 kişiyi tedavi edebilecek kapasitede olacak ve 20 kişiyi barındırabilecek. Sağlık personeli Salı günü Türkiye'ye hareket edecek ve hastanenin Perşembe gününe kadar hizmet vermeye başlaması planlanıyor.
12 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre Türkiye'deki deprem bölgesinde 214 bin 325 gebe kadın bulunmakta ve bunlardan 23 bin 814'ünün bir ay içinde doğum yapması bekleniyor. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, güvenli doğum, anne ve bebek sağlığının korunması için gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bölgede tuvalet ve hijyen tesislerinin yetersizliği, kırılgan grupların korunması ve mültecilerin cinsel şiddet riskinin artması gibi konulara da vurgu yapılıyor.
16 Şubat 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 28 Şubat'ta depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle faaliyetlerini durdurmuştu. 6 Şubat depremleri sonrası öğrenci ve hekimlerin çektiği videolarla risk altında olduğu belirtilen fakülte, dekanlık ve rektörlük tarafından incelendi ve bazı binaların güvenli olmadığı tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ziyareti sonrasında, 7 Mart'tan itibaren deprem riski olmayan çelik konstrüksiyon binalarda bazı hizmetlerin sürdürüleceği açıklandı. Fakültenin yenilenme projesi ise 13 yıl önce başlamasına rağmen tamamlanamadı ve hastane alanı büyük bir otoparka dönüştü.
6 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'taki depremler sonrası oluşan sağlık durumuna ilişkin bilgi vererek, deprem bölgesinde herhangi bir salgın hastalığın olmadığını belirtti. İshal şikayetiyle başvuran hastalardan alınan numunelerde çeşitli etkenler tespit edilmiş olmasına rağmen, bunların salgın tanımına uymadığını ve beklenenden fazla sayıda olmadığını ifade etti. Ayrıca, Adıyaman ve Şanlıurfa'nın bazı ilçelerinde şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.
22 Mart 2023

Serbest hekimler, İstanbul Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen Büyük Hekim Buluşması'nda, özel hastane ve tıp merkezlerinde çalışmalarını kısıtlayan yasal düzenlemeleri protesto etti. 6 Ekim ve 7 Ocak'ta yayınlanan yönetmelikler, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü sınırlıyordu. Sağlık Bakanlığı, uygulamaya gireceği gün bazı değişiklikler yaparak yönetmeliği yayımladı, ancak bu değişiklikler hekimlerin sorunlarına çözüm getirmedi. Protestoda, düzenlemelerin serbest meslek hakkına ve hastaların hekim seçme hakkına saldırı olduğu ifade edildi.
8 Ocak 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından İsrail, arama-kurtarma ve sağlık personelinden oluşan 230 kişilik bir ekip göndererek deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmaya başladı. İsrail'den Türkiye'ye ulaşan toplam yardım personeli sayısı 450'yi aştı. İsrail ordusu, deprem bölgesindeki arama-kurtarma faaliyetleri sırasında 23 yaşında bir kadını enkazdan kurtardıklarını ve şu ana kadar toplam dört kişiyi enkaz altından çıkardıklarını duyurdu.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim