AKP eski milletvekili ve yöneticisi Metin Külünk, sosyal medya üzerinden YÖK üyesi Hasan Çarıkçı'yı 'FETÖ'cü' olarak nitelendirdi. Külünk, Çarıkçı'nın FETÖ ile iltisaklı derneklerde eğitim verdiğini ve FETÖ mücadelesini sulandırmaya yol açtığını iddia etti. Çarıkçı ise Külünk'ün iddialarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı zan altında bıraktığını belirtti. Ayrıca, Külünk'ün iddialarına Süleyman Demirel Üniversitesi rektörü Mehmet Saltan da yanıt verdi ve Külünk'ün iddialarını mahkeme huzurunda ispat etmekle yükümlü olduğunu ifade etti.
25 Ağustos 2023

OHAL döneminde yayınlanan 686 sayılı KHK'yla görevinden ihraç edilen barış akademisyeni ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un üniversiteyle bağı, itiraz üzerine yeniden kesildi. Kurul, mayıs ayında göreve iade edilmişti. Ancak Ankara Üniversitesi'nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul'un bir kez daha üniversitesiyle bağı hukuksuzca kesildi. Eğitim Sen Genel Merkezi, bu durumda olan çok sayıda akademisyenin olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde üç öğrenci, kampüse astıkları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı 'ustalık eseri' başlıklı pankart nedeniyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla gözaltına alındı. Pankartta, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkımı gösteriliyordu. Gözaltına alınan öğrencilerden biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltı sürecinde öğrencilere çıplak arama yapıldığı ve insanlık dışı koşullarda tutuldukları iddia edildi.
20 Mayıs 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yayınları nedeniyle Halk TV, Fox TV ve TELE 1 gibi kanallara yaptırım kararı aldı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, bu cezaların parasal karşılığının 7 milyon 990 bin lira olduğunu açıkladı. Taşcı, bu durumun seçim sürecinde yaşanacaklar için bir işaret fişeği olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin eski müdürü Seçil Erzan'ın tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık soruşturmasında, banka eski Galatasaraylı futbolcular Selçuk İnan ve Emre Çolak, eski kulüp tercümanı Musa Mert Çetin ve Emre Çolak'ın kardeşi Emrah Çolak hakkında 'tefecilik' suçlaması yaptı. Şikayetçilerin ifadeleri ve bankanın savunması arasında çelişkiler bulunuyor. Avukat Rezan Epözdemir, Denizbank Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısını da suç duyurusunda bulunarak 'nitelikli bankacılık zimmeti', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarının işlendiğini iddia etti. Banka yöneticileri ise şikayetçilerin iftira attığını ve tefecilik yaptığını savunarak soruşturma açılmasını talep etti.
12 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Nükhet Sirman, bir araştırma kapsamında görüştüğü teknik takipte olan bir kişi nedeniyle gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sirman'a yurtdışı yasağı getirildi ve haftada bir gün karakola imza atma zorunluluğu konuldu. Bu olay, Sirman'ın duruşmasının ardından gerçekleşti.
26 Mart 2024

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandı. Erzan'ın kuzeni Nazlı Can da aynı suçlamalarla tutuklandı. Denizbank, inceleme raporunu ve şubenin kamera kayıtlarını savcılığa ve mali polise teslim ettiğini açıkladı. Banka, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve sürecin banka dışında gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, banka itibarını zedeleyecek asılsız haberlere karşı kanuni haklarını kullanacaklarını duyurdu.
28 Nisan 2023

Galatasaray, Sözcü TV sunucusu Fatih Portakal ve TGRT haber sunucusu Cem Küçük'ü, hakem toplantısının montajlanmış görüntülerini yayınlamak ve algı operasyonu yapmakla suçlayarak RTÜK ve ilgili kurumlar nezdinde gerekli işlemleri başlattığını duyurdu. Kulüp, her iki medya mensubunun da gerçekler ortaya çıkmasına rağmen montajlanmış görüntülere yer vererek basın etiği ve dürüst habercilik ilkesini ihlal ettiğini iddia etti. Bu durum, Galatasaray ile Antalyaspor arasında oynanan ve tartışmalı bir penaltı kararıyla sonuçlanan maçın ardından yaşananların bir devamı olarak görülüyor.
28 Mart 2024

CHP İstanbul ikinci bölge milletvekili adayı Bülent Ütebay, Kemal Kılıçdaroğlu adına sahte broşürler dağıtan kişileri polise yakalattı. İstanbul Esenler'de CHP imzalı ve Kılıçdaroğlu'na ait olmayan ifadeler içeren broşürler dağıtılırken, Ütebay olay yerine giderek durumu kayda aldı ve polis müdahalesiyle şüpheliler gözaltına alındı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sahte broşür dağıtanlar arasında Esenler Belediyesi çalışanı ve TÜGVA temsilcisinin olduğunu iddia etti.
12 Mayıs 2023

İstanbul merkezli olarak Bursa ve Sakarya'da düzenlenen operasyonda, SMA ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sahtelerini üreten 12 şüpheli gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, bu tür hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sahtelerinin üretilerek piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Operasyonda çok sayıda sahte kanser, diabet, hormon, MS ve sporcu protein ilaçları ele geçirildi.
21 Ekim 2023

Rekabet Kurumu, Giresun'da faaliyet gösteren dört özel yükseköğrenim öğrenci yurdu hakkında soruşturma başlattı. Kurum, bu yurtların aralarında anlaşarak fiyatları birlikte belirlemek suretiyle 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' un ilgili maddesini ihlal ettikleri iddiasını incelemeye aldı. Soruşturma, ön araştırmanın sonucunda elde edilen bilgi, belge ve tespitlerin ciddi ve yeterli bulunması üzerine açıldı.
19 Eylül 2023

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Bahattin Tanyolaç'ın, deri mühendisliği bölümünde adrese teslim kadro ilanları yayınladığı ve kadrolaşmaya çalıştığı iddia edildi. İlan şartlarının bölüm öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve üniversite yönetimiyle iyi ilişkileri olan akademisyenlerin bu durumu kendi lehlerine kullandıkları öne sürüldü. Rektörlük tarafından Tanyolaç hakkında soruşturma başlatıldığı ve birçok öğretim üyesinin YÖK'e şikayetlerde bulunduğu belirtildi.
28 Şubat 2023

Aydın'da bir KYK yurdunda asansör kazası sonucu öğrenci Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye genelinde protestolar düzenlendi. Mardin KYK Kız Öğrenci Yurdu'nda gerçekleştirilen protestoya katılan öğrencilere KYK tarafından soruşturma açıldı. Öğrencilerden savunma yapmaları istenirken, bazılarına KYK'ya hakaret ve öğrencileri protesto için örgütlemek suçlamaları yöneltildi. Mardin Şahmaran Kadın Platformu'nun düzenlediği bir etkinliğe katılan öğrencilere de soruşturma açıldığı ve disiplin soruşturması geçiren öğrenci sayısının 40'ı aştığı belirtildi.
11 Kasım 2023

Denizbank'ın bir şube müdürü olan Seçil Erzan, onlarca kişiyi dolandırmakla suçlanarak tutuklandı. Aralarında eski futbolcular Arda Turan ve Emre Belözoğlu'nun da bulunduğu mağdurlar, İstanbul Adliyesi'nde ifade verdi. Arda Turan son altı ayda 7,5 milyon dolar, Emre Belözoğlu ise bir buçuk ayda 4,2 milyon dolar dolandırıldıklarını belirtti. Teknik direktör Fatih Terim'in de bu hafta içinde suç duyurusunda bulunması bekleniyor. Soruşturma, organize suçlarla mücadele şubesince yürütülüyor ve Denizbank olayla ilgili bir açıklama yaparak, iddiaların bankanın sisteminde kayıt dışı gerçekleştiğini ve yargı kararına göre hareket edileceğini belirtti.
25 Nisan 2023

KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen ve bir öğrencinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili soruşturmada, asansör firmasında görevli mühendis U.İ. tutuklandı. Bu tutuklama ile birlikte olayla ilgili tutuklu sayısı dörde yükseldi. Daha önce asansörün bakımını üstlenen firmanın yetkilisi, asansör firması sahibi ve bir mühendis tutuklanmıştı.
18 Kasım 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında küfürlü ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldığını duyurdu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı'nın başvurusu üzerine harekete geçen RTÜK, programda Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfrettiği iddiasını incelemeye aldı. Programda Ahmet Çakar'ın Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısını söylemesi, Türkçe'de bir küfre benzediği için tartışma yaratmıştı.
2 Ocak 2023

Kayseri'nin İncesu ilçesinde lise son sınıfta okuyan dört öğrenci, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını yaktıkları için tutuklandı. Olayın sosyal medyada paylaşılmasının ardından öğrenciler, jandarma ekiplerince gözaltına alındı. İlçe Jandarma Komutanlığı'ndaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen öğrenciler, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Kayseri Valiliği, konuya ilişkin adli ve idari sürecin başlatıldığını duyurdu.
27 Ekim 2023

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023
İşaretlediklerim