Afganistan yönetimi, başkent Kabil'deki diplomatik temsilciliklerini kapatan ülkelere elçiliklerini yeniden açma çağrısında bulundu. Taliban'ın Ağustos 2021'de ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından birçok ülke elçiliklerini kapatma kararı almıştı. Afganistan geçici hükümeti sözcü yardımcısı Hamdullah Fıtrat, çeşitli ülke temsilcileriyle ikili ilişkiler, güvenlik ve insani yardım işbirliği konularını görüştüklerini belirtti. Başbakan yardımcısı Molla Kabir, ülkedeki olumlu gelişmelerden bahsederek diplomatları Afganistan'ı ziyaret etmeye davet etti.
5 Ağustos 2024

Haiti'de çetelerin şiddet eylemleri ve protestoların artması üzerine Başbakan Ariel Henry görevinden istifa etti. Guyana Devlet Başkanı ve CARICOM Dönem Başkanı Irfaan Ali, geçici bir başkanlık konseyi ve başbakanın atanması konusunda mutabakata varıldığını açıkladı. Çete lideri 'Barbecue' lakaplı Jimmy Cherizier, Henry'nin istifa etmemesi durumunda ülkenin kaosa sürükleneceği tehdidinde bulunmuştu. Çetelerin saldırıları sonucu hapishanelerden kaçan binlerce mahkum ve şiddet olayları, Henry'nin istifasına yol açtı.
12 Mart 2024

İtalya, 10 yıllık bir aranın ardından Suriye'ye yeniden büyükelçi göndermeyi planladığını duyurdu. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bu adımın Rusya'nın Orta Doğu'daki diplomatik çabalarını engellemek amacıyla atıldığını belirtti. Bu hamle, Avrupa Birliği içinde diplomatik bölünmelere yol açabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
26 Temmuz 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO müttefikleri tarafından bir sonraki genel sekreter olarak seçildi. Jens Stoltenberg, Rutte'yi 'gerçek Transatlantikçi, güçlü lider ve uzlaşı kurucu' olarak övdü. Rutte'nin atanması, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in yarıştan çekilmesinin ardından resmileşti. Türkiye, nisan ayında Rutte'yi desteklediğini açıklamıştı.
26 Haziran 2024

Britanya'da İşçi Partisi, ezici bir farkla çoğunluğu elde ederek Keir Starmer'i başbakan olarak görevlendirdi. Starmer, gölge kabinede yer alan isimleri bakanlık görevlerine getirmeye başladı. Angela Rayner Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma, Sosyal Konut ve Topluluklar Bakanlığı'na, David Lammy Dışişleri Bakanlığı'na, Yvette Cooper ise İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Rachel Reeves, Britanya'da Maliye Bakanlığı'na getirilen ilk kadın oldu.
5 Temmuz 2024

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, NATO Genel Sekreterliği adaylığından çekildi ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi destekleyeceğini açıkladı. Bu gelişme ile birlikte, Rutte'nin 1 Ekim'de Jens Stoltenberg'den görevi devralması neredeyse kesinleşti. Resmi karar, 9-11 Temmuz'da Washington'da yapılacak NATO zirvesinde açıklanacak. Rutte, Hollanda'da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu.
21 Haziran 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Alper Gezeravcı'nın Uzay Komutanlığı'na atandığını duyurdu. Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 18 gün kalmış ve Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyeliğine atanmıştı. Bu atama, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzay alanındaki etkinliğini artırma çabalarının bir parçası olarak gerçekleşti.
12 Eylül 2024

Venezuela hükümeti, devlet başkanı seçimiyle ilgili açıklamaları nedeniyle Arjantin, Şili, Kosta Rika, Peru, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay'dan diplomatik personelini derhal çekmelerini istedi. Venezuela Ulusal Seçim Konseyi, Nicolas Maduro'nun seçimleri kazandığını duyurmuş, muhalefet ise seçimlerin hileli olduğunu iddia etmişti. Seçim sonuçlarına karşı protestolar devam ederken, başkent Karakas'ta polisle çatışmalar yaşandı ve bir kişi hayatını kaybetti. Venezuela hükümeti, bu yedi ülkedeki tüm diplomatik personelini de geri çekeceğini açıkladı.
30 Temmuz 2024

Galler Bölgesel Başbakanı Vaughan Gething'in istifasının ardından, Eluned Morgan meclis tarafından başbakan olarak seçildi ve Galler'in ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçti. Mayıs 2021'den beri Sağlık Bakanı olarak görev yapan Morgan, geçen ay Galler İşçi Partisi'nin liderliğine seçilmişti. Morgan, 60 sandalyeli Galler Parlamentosu'nda 28 milletvekilinin oyunu aldı. 57 yaşındaki siyasetçi, İngiltere Kralı 3'üncü Charles'ın onayından sonra resmen göreve başlayacak.
6 Ağustos 2024

Yeni Zelanda'da Maoriler'in yeni kraliçesi Nga Wai Hono i te Po, babası Kral Tuheitia Potatau te Wherowhero VII'nin ölümünün ardından tahta çıktı. Kral Tuheitia, kalp ameliyatı sonrasında hayatını kaybetti ve cenaze töreni düzenlendi. Yeni kraliçe, 1858'de ilk Maori kralının İncil'iyle kutsandı ve babasının tabutunun önünde taç giydi. Yeni Zelanda'nın muhalefet lideri ve başbakanı, eski kralın ölümüne dair taziye mesajları yayımladı.
5 Eylül 2024
İşaretlediklerim