İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda düzenlenen 31’inci İstanbul Caz Festivali, ödül gecesiyle başladı. Açılış töreni Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirildi ve geceye siyaset, iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Festivalde Nilüfer Verdi ve Nino Varon'a 'Yaşam Boyu Başarı Ödülleri' verildi. Festival, 4-18 Temmuz tarihleri arasında popüler ve yeni isimlerle dolu bir program sunacak.
4 Temmuz 2024

İsviçre, askeri mühimmat nedeniyle kirlenen göllerini temizlemek için en iyi üç projeye 50 bin frank ödül vereceğini duyurdu. Luzern, Neuchatel, Thun ve Brienz gibi göllerde tonlarca mühimmat birikmiş durumda. Bu mühimmatların temizlenmesinin milyarlarca dolara mal olması bekleniyor. Emekli jeolog Marcos Buser, askeri çöplerin patlama riski ve zehirli TNT'nin suyu kirletme olasılığına dikkat çekiyor.
19 Ağustos 2024

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'ın ölümünden bir gün önce tamamlanan son filmi 'Scénarios', bu yıl Cannes Film Festivali'nde prömiyerini yapacak. 18 dakikalık kısa film olan Scénarios, Godard'ın 2022'de ötenaziyle hayatını kaybetmeden hemen önce bitirdiği eserdir. Filmle birlikte, 34 dakikalık bir tanıtım filmi de festivalde gösterilecek. Godard'ın uzun süreli iş ortakları Fabrice Aragno ve Jean-Paul Battaggia, yönetmenin kalan projelerini tamamlamaya çalışıyorlar.
26 Nisan 2024

Tuğçe Madayanti Şen, Albert Camus'nün 'Misafir' adlı kısa hikâyesinden esinlenerek David Oelhoffen tarafından yazılıp yönetilen 'İnsanlıktan Uzakta' filmini inceliyor. Şen, Camus'nün varoluşçu felsefesine ve düşünsel dünyasına aşina olanlar için bu filmin özellikle anlamlı olacağını belirtiyor. Film, Camus'nün felsefi derinliğini ve düşünsel dünyasını sinemaya taşıyan önemli bir yapım olarak değerlendiriliyor.
8 Haziran 2024

İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof, 'ülkenin güvenliğine karşı suç işleme niyetiyle' film ve belgesel çektiği gerekçesiyle sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı. Ayrıca yönetmenin mal varlığına el konuldu. Rasoulof daha önce de benzer suçlamalarla yargılanmış ve cezalar almıştı. Yönetmenin son filmi 'The Seed of the Sacred Fig', Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapacak olmasına rağmen, İranlı yetkililer tarafından baskı görmekte.
9 Mayıs 2024

İsviçre, askeri mühimmatın göllere boşaltılması sonucu oluşan kirliliği temizlemek için en iyi üç projeye 50 bin frank ödül vereceğini duyurdu. Luzern, Neuchatel, Thun ve Brienz gibi göllerde tonlarca mühimmat birikmiş durumda. Mühimmat temizliğinin milyarlarca dolara mal olması bekleniyor ve bu durum göl ekosistemleri için ciddi riskler taşıyor. Emekli jeolog Marcos Buser, askeri çöplerin bertarafı konusunda yetkilileri yıllar önce uyarmıştı.
19 Ağustos 2024

Cannes Film Festivali'nde Selena Gomez'in de rol aldığı İspanyolca müzikal drama 'Emilia Pérez' dokuz dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin yönetmeni Jacques Audiard, daha önce 2015'te 'Deephan' filmiyle Altın Palmiye kazanmıştı. Filmde Gomez'e Zoe Saldaña ve Karla Sofia Gascón eşlik ediyor. Gascón'un canlandırdığı karakter, kadın olmak için gizlice cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptırmak isteyen bir uyuşturucu karteli lideri. Film, oyuncuların performanslarıyla eleştirmenlerden büyük övgü aldı.
20 Mayıs 2024

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda, milli sporcu Selçuk Can grekoromen stil 72 kilo kategorisinde altın madalya kazandı. Finalde Azerbaycanlı Ulvi Ganizade'yi 2-0 mağlup eden 28 yaşındaki Can, şampiyon oldu. Aynı kiloda gümüş madalyayı Ganizade, bronz madalyaları ise Narek Oganian ve Parviz Nasibov kazandı. Ayrıca, 67 kiloda Murat Fırat, Ermeni rakibi Slavik Galstyan'ı yenerek bronz madalya elde etti.
14 Şubat 2024

Amerikalı ünlü oyuncu Meryl Streep, 77'nci Cannes Film Festivali'nin açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü ile onurlandırılacak. Streep, daha önce 'The Hours', 'Kramer vs. Kramer', ve 'Julie and Julia' gibi filmlerle tanınmıştı. Ayrıca, oyuncu 35 yıl önce aynı festivalde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı. Festivalin bu yılki jüri başkanı ise Greta Gerwig olarak açıklandı.
3 Mayıs 2024

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

İsviçre'deki Kunsthaus Zürih Müzesi, Claude Monet ve Vincent van Gogh'un eserlerinin de dahil olduğu beş eseri, Naziler tarafından çalınmış olabileceği şüphesiyle gösterimden kaldırdı. Bu karar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere silah satan Emil Bührle'nin koleksiyonundaki eserlerin kaynağıyla ilgili uzun süredir devam eden şüpheler üzerine alındı. Yeni yönergeler, çalınan kültürel eserlerin ailelerine geri verilmesini amaçlıyor. Vakıf, eski sahiplerinin yasal varisleriyle adil bir çözüm arayışında olduklarını belirtti.
16 Haziran 2024

Razzie Ödülleri, yani 'Oscar'ın çirkin kuzeni' olarak adlandırılan organizasyonda, 'Winnie the Pooh: Blood and Honey' neredeyse tüm kategorilerde ödül alarak yılın en kötü filmi seçildi. Film, Ayı Winnie ve Domuzcuk karakterlerini kana susamış katiller olarak göstermesiyle dikkat çekmiş ve eleştirmenlerden ağır eleştiriler almıştı. Aynı ödül töreninde Jon Voight, Megan Fox ve Sylvester Stallone gibi isimler de performanslarıyla 'en kötü' kategorilerinde ödüllendirildi.
12 Mart 2024

'Dream Scenario', Profesör Paul Matthews rolünde Nicolas Cage'in muhteşem performansıyla dikkat çeken, orijinal bir hikayeye sahip bir film olarak tanıtıldı. Film, parasosyal ilişkiler ve viral şöhretin karanlık yönlerini absürt kara komedi ve fantezi unsurlarıyla işliyor. Borgli'nin senaryosu, rüya ve şiddet içeren sahnelerle desteklenen, gerçeküstü ve bilinçaltı mesajlarla dolu bir anlatı sunuyor. Film, sıra dışı ve düşündürücü bir deneyim arayan izleyiciler için öneriliyor.
9 Mart 2024

Exit International adlı şirketin geliştirdiği ve 'Ötanazinin Tesla'sı' olarak anılan Sarco adlı intihar kapsülü, İsviçre'de ilk kez kullanılacak. Kapsül, içeriyi nitrojenle doldurarak oksijen seviyesini hızla düşürüyor ve kişi 10 dakika içinde acısız bir şekilde hayatını kaybediyor. İsviçre'de ötanazi yasal, ancak bencilce nedenlerle yapılırsa suç sayılıyor. Sarco, ciddi hastalığı veya sınırlı hareket kabiliyeti bulunanlar için sesle ya da göz hareketiyle de etkinleştirilebiliyor.
21 Temmuz 2024

İsviçre adına yarışan Nemo, İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen 68. Eurovision Şarkı Yarışması'nda 'The Code' adlı şarkısıyla 591 puan alarak birinci oldu. Hırvatistan 547 puanla ikinci, Ukrayna ise 453 puanla üçüncü sırada yer aldı. Nemo'nun şarkısı, non-binary cinsiyetini keşfeden bir hikayeyi anlatıyor ve bu zafer, çeşitlilik ve LGBTİ topluluğu için önemli bir an olarak değerlendiriliyor. Yarışma sırasında ayrıca İsrail'e yönelik protestolar nedeniyle 10 kişi gözaltına alındı.
12 Mayıs 2024

Renée Zellweger, Hugh Grant ve Colin Firth, Bridget Jones serisinin yeni bir filmi için tekrar bir araya geliyor. İlk filmi 2001'de vizyona giren ve büyük bir başarı elde eden serinin bu yeni filmi, 51 yaşındaki bekar anne Bridget Jones'un günümüz flört ortamında yaşadıklarına odaklanacak. Dördüncü filmin çekimlerinin muhtemelen mayısta başlaması bekleniyor ve film, Helen Fielding'in romanlarına dayanarak romantik olay örgüsünü sürdürecek.
27 Şubat 2024
İşaretlediklerim