İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda İstanbullulara, 1999 öncesi yapılmış binaların taramasına izin vermeleri çağrısında bulundu. İmamoğlu, şu ana kadar 107 bin binadan sadece 29 bininin taramaya onay verdiğini belirtti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe ise, İBB'nin İTÜ akademisyenleriyle yürüttüğü bilimsel analiz çalışması sonucunda 318 binanın durduğu yerde çökebilecek durumda olduğunu ve 1525 binanın yüksek risk taşıdığını açıkladı.
18 Şubat 2023

1990 yılından bu yana kapalı olan ve Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 633 yıllık Anadolu Hisarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kültür varlıklarını koruma ve yenileme projesi kapsamında restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla müze ve kültür alanı olarak halka açıldı. Açılışa özel olarak İsmail Hakkı Demircioğlu ve Erkan Oğur'un verdiği konserle 'Hisar Konserleri' başlatıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, açılışı ve konseri sosyal medya hesabından duyurdu.
7 Mayıs 2023

İstanbul Modern Sinema, kadın sinemacılara daha fazla alan açmayı hedefleyen projesi kapsamında 'Düşten Maddeye' adlı yeni seçkisini duyurdu. Seçki, sinema endüstrisindeki kadınların eksikliğinin çokça hissedildiği yapım tasarımı ve sanat yönetimine odaklanıyor. 10 filmlik seçki, 26-29 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema'da izleyiciyle buluşacak.
18 Ekim 2023

Çağdaş sanatın önemli etkinliklerinden biri olan 18'inci Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul'da ziyarete açıldı. Etkinlik, 22 ülkeden 67 galeri ve 8 müzenin katılımıyla 591 sanatçının 1537 eserini sergiliyor. Etkinlikte ayrıca, fotoğrafın bir sanat formu olarak önemini vurgulayan 'CI Photo Focus', genç galerilere alan açan 'Project Spotlight', her sanatçının farklı vizyonuna özel bir bakış sunan 'Solo Shows' gibi bölümler yer alıyor. Etkinlik, 1 Ekim'e kadar sürecek.
28 Eylül 2023

Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

Kayıp Rıhtım kültür sanat portalı, sekiz bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği geleneksel 'yılın en'leri anketinin sonuçlarını duyurdu. Anket, 60 farklı kategoride yapıldı ve katılımcılar toplamda 126 bin 667 seçenek işaretledi. Sonuçlar, edebiyattan sinemaya, televizyon yapımlarından video oyunlarına kadar geniş bir yelpazede yılın öne çıkan eserlerini ve sanatçılarını belirledi. Ödüller arasında 'Yılın En İyi Yerli Romanı', 'Yılın En İyi Yabancı Filmi', 'Yılın En İyi Dijital TV Platformu' gibi kategoriler yer aldı.
4 Mayıs 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen 'Deprem ve İstanbul' konulu panelde, İBB'nin deprem konusunda bir dizi görüşmeleri olduğu ve İstanbul'a özgü yapı güçlendirme yönetmeliği çalışması hazırlığı yaptıkları belirtildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, binalara sertifika verileceğini ve risk durumlarına göre etiketlendirme yapılacağını ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da depremde risk görecek 207 bin 17 bina olduğunu, bu sayının azaltılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
17 Ağustos 2023

25. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin adayları ve özel ödül sahipleri açıklandı. Yapı Kredi Özel Ödülü'nün sahibi oyuncu Merve Dizdar oldu. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'ne Prof. Dr. Cevdat Çapan, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne 'Güzel Son' isimli oyunuyla Hakan Tabakan, Haldun Dormen Özel Ödülü'nü '1923 Müzikali' kazandı. Yılın en başarılı oyunu, yönetmeni ve oyuncuları kategorilerinde de adaylar belirlendi. Ödül töreni 3 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
26 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Miras aracılığıyla, Eminönü'nde bulunan ve atıl durumda olan 1600 yıllık Gülhane Sarnıcı'nı restore etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İBB yönetimine atıfta bulunarak sarnıcın daha önce fark edilmediğini belirtti ve restorasyonu sosyal medya üzerinden duyurdu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise sarnıcın artık bir sanat merkezi olarak ziyarete açıldığını Twitter hesabından paylaştı.
30 Mart 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Kitapçısı'nın kitap satışlarında rekor kırdığını ve Bağcılar şubesinin en çok satış yapan mağazalar arasında ilk üçe girdiğini açıkladı. Ayrıca, İBB tarafından inşa edilen çok fonksiyonlu Şişli Habitat Yeni Nesil Yaşam Merkezi'nin tamamlandığını ve '300 Günde 300 Proje' maratonu kapsamında hizmete açıldığını belirtti. İmamoğlu, İstanbul'daki her meydana bir İstanbul Kitapçısı açtıklarını ve Bağcılar meydanındaki mağazanın popülerliğine dikkat çekti.
2 Şubat 2023

16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç, İtalya'da düzenlenen ve 16 ila 30 yaş arası piyanistlerin katıldığı Piano Akademi Eppan'da 'Arturo Benedetti Michelangeli' ödülünü kazanarak birinci oldu. Türkiye'den yarışmaya katılan tek isim olan Saraç, finalde 5 bin avro para ödülünün de sahibi oldu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda başladığı eğitimine Münih Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde devam eden Saraç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada öğretmenlerine, ailesine ve dinleyicilerine verdiği sözü tuttuğunu ve Cumhuriyetin 100'üncü yılını başarılarla kutlamaya devam ettiğini ifade etti.
6 Kasım 2023

Beşiktaş, Türkiye'nin 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası için Beşiktaş Park Stadyumu'nu aday göstermemesini Twitter üzerinden eleştirdi. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) etiketlendiği mesajda 'dünyanın en güzel stadı' olarak nitelendirilen Beşiktaş Park'ın fotoğrafları paylaşıldı. TFF'nin UEFA'ya sunduğu aday statlar listesinde Beşiktaş Park'ın yer almaması tepki çekti.
10 Ekim 2023

PROPIN tarafından yayımlanan rapora göre, Türk Lirası Koruma Kanunu'ndaki istisnaları uygulayarak dolarla kira işlemleri yapan mal sahiplerinin sayısı arttı ve A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması metrekare başına 19,4 dolara çıktı. Pandemi sonrası hibrit çalışma modeline geçen şirketler ofis alanlarını küçülttü ve yeni tasarlanan ofislere taşındı. Ayrıca, seçim sürecinde ofis pazarında genel bir durgunluk beklenirken, bazı kullanıcıların bu dönemi fırsata çevirerek yeni işlemlere yönelebileceği öngörülüyor.
20 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün 25. Genel Kurulu'nda, İzmir'in Şirince köyü, '2023 Dünyanın En İyi Turizm Köyleri' listesine dahil edildi. Listede yer alacak köyler, kültürel ve doğal kaynaklar, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, turizmin geliştirilmesi ve değer zinciri entegrasyonu, altyapı, sağlık, emniyet ve güvenlik gibi alanlarda değerlendirildi. Toplamda 260 başvurunun yapıldığı değerlendirmede, 54 köy listeye dahil edildi.
19 Ekim 2023

İstanbul Sarıyer'de bulunan Hacıosman ormanlık alanının birinci derece doğal SİT alanı statüsünün düşürülmesine karşı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, statü değişikliği ile yapılaşmaya izin verileceği ve bu durumun deprem riski taşıyan bölgede habitat parçalanmasına ve Boğaziçi siluetine zarar verebileceği belirtiliyor. Ayrıca, 1930'da kurulan Büyükdere Devlet Fidanlığı'nın da SİT statüsü düşürülen alanlar arasında olduğu ve bu durumun fidanlığın tarihi ve eğitim işlevine zarar verebileceği ifade ediliyor.
18 Nisan 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

Vitra, dünyanın ilk ve tek yüzde 100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosunu İstanbul Modern'de tanıttı. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, çevre ve sürdürülebilirlik konularının artık sosyal sorumluluk değil, hayatta kalma meselesi olduğunu belirtti. Vitra'nın yeni lavabosu, üretim sürecinde ortaya çıkan atıklardan üretiliyor ve küresel ısınmaya etkisi yüzde 30 azaltılıyor. Ürün, Milano Tasarım Haftası'nda sergilenmiş ve Londra'daki Clerkenwell Design Week'te de tanıtılacak.
14 Mayıs 2024

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023
İşaretlediklerim